ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

15 • 01 • 2015

2015. gada sākums un atskats uz 2014. gadu

2015. gads ir sācies un man tas ir atnācis ar daudz labām un pacilājošām emocijām! :) 2015. gada pirmajā dienā jau izlidoju no Rīgas uz Milānu, lai varētu piedalīties gada pirmajā Eiropas kausa posmā slalomā Chamonix kalnu kūrortā Francijā. Mašīnu biju atstājis Milānā jau pirms Ziemassvētkiem, takā pēc ielidošanas sekoja 3 stundu garš brauciens uz Chamonix. Iebraucot Chamonix likās, ka beidzot Chamonix būs sacensības, kurās temperatūra būs zem 0 grādiem, jo 1. janvāra vakarā bija -6. Iebraucu hotelī, kur satiku World Racing Academy (WRA) komandas biedru Filip Trejbal (CZE) un treneri Martin Fahrner (ITA). Vakariņas jau biju nokavējis, jo iebraucu salīdzinoši vēlu, ap 21:30. Gājām gulēt ar cerību aizvadīt labas sacensības nākošās dienas vakarā.

Kristaps Zvejnieks - 2015. gada sākums un atskats uz 2014. gadu

Nākamājā rītā ceļoties ar lietus pilēm uz loga, sapratu ka arī šogad Chamonix nelutinās ar labiem apstākļiem, jo jau nakts laikā bija sācies lietus. Brokastis, pēdējie sagatavošānās darbi slēpēm, fiziskais treniņš, pusdienas un tad jau 16:00 gājām uz sacensību trasi.

2. janvāra Eiropas kausā izstājos pirmās trases vidusdaļā, bet 3. janvāra Eiropas kausā pirmā brauciena vidusdaļā nokavēju izeju no grieziena un pazaudēju ielu daļu ātrumu izbraucot ārā no trases. Sapratu ka šādi padoties nedrīkst un iestūmos atpakaļ trasē, lai finišētu un pierastu pie trases, ar domu ka pēc pāris dienām uz šī paša kalna turpināsies FIS sacensības, kurās arī es piedalīšos. 2. brauciens izdevās jau maziet labāks, bet labu sajūtu trasē neizdevās iegūt. Sacensības beidzās ar pārdomām par trasi, braukšanu un tehnisko sagatavotību. Biju jau apsvēris domu, ka šis gada sākums nebūs veiksmīgs un janvāra laikā būs grūti treniņi lai sakārtotu tehniku līmenī, kāds bija Novembra beigās Somijā.

Kristaps Zvejnieks - 2015. gada sākums un atskats uz 2014. gadu

Nākamā diena tika pavadīta slēpjoties apartamentos no lietus, kas ik pa laikam pieņēmās spēkā līdz “gāž kā ar spaņiem” apmēros. Dienas pirmajā pusē vēl biju cerējis ka vismaz augšā kalnos varēšu pabraukt pa pūderi, lai sakārtotu domas galvā un dabūtu jaunas labas emocijas, bet lietus lija līdz 2000 metriem un augstāk bija aizliegts slēpot dēļ pastāvošajiem lavīnu draudiem. Aizvadīju vasarīgu (+8 grādi), lietainu skrējienu un sagatavoju slēpem nākamās dienas startam Chamonix. Papildus ņēmu dalību arī pirms sacensību sapulcē jo WRA komanda bija devusies uz Zagreb, Horvātija Pasaules kausa posmu un es biju palicis šeit viens pats no komandas.

Nākamās dienas rīt atnesa cerības, ka vismaz FIS sacenības Chamonix tiks aizvadītas pa cietu segumu, jo ceļoties no rīta 7:00 ārā bija -9 grādi. Brokastis, somas kārtošana, 10 minūtes līdz sacensību kalnam ar mašīnu un apskate jau 9:30.

Kristaps Zvejnieks - 2015. gada sākums un atskats uz 2014. gadu

Pirmais brauciens jau tika aizvadīts ar ļoti labu starta numuru -11, kas bija liela atšķirība no Eiropas kausa starta numura – 56. Trases segums pārteidza ar kvalitāti, kuru bija ieguvis no slapjā sniega savienojumā ar -12 grādiem pa nakti un deva mums iespēju braukt pa vertikāli novietotu hokeja laukumu, kas mani ļoti apmierināja un deva iespējas visiem sacensību dalībniekiem braukt ļoti vienādos apstākļos. Pirmā brauciena laikā izdevās atgūt sajūtu un finišēt ar pāris kļūdām 0,53 sekundes aiz pirmās vietas ieguvēja. Sapratu, ka slēpot neesmu aizmirsis un veicot braucienu bez kļīudām varētu sasniegt ļoti labu rezultātu. Otrais brauciens izdevās ļoti labs un bez ievērojamām kļūdām, kā rezultātā uzrādīju trases labāko laiku un kopvērtējumā apsteidzu priekšā esošos sportistus. Biju ļoti priecīgs par veikto braucienu un centos atcerēties sajūtas un domas pirms starta un trasē, lai nākamās dienas varētu veikt vēl labākus braucienus.

Nākamās trīs dienas jau uz sacensībām braucu ar ļoti labu iekšēju sajūtu un domām par to kā veikt ļotilabus braucienus. 6. janvāra sacensībās izdevās veikt abus braucienus ar pāris kļūdām un finišēt 3. vietā, kas vēlreiz deva pārliecību par to ja spēšu nobraukt braucienu bez kļūdām, rezultāts neizpaliks.

7. un 8. janvāra sacensību dienas rītos devos uz startu ar jaunām domām galvā un centos atcerēties iepriekšējo dienu braucienus un darbu kuru esmu ieguldījis visa iepriekšējā gada sagatavošanās posma laikā. Atceroties 2014. gada treniņus, sacensības, kalnu un fiziskās sagatavotības treniņus un visus ilgos izbraucienus ārpus Latvijas centos sakopot šīs domas un pārvērst spēkā kas dzītu uz priekšu vēl ātrāk, jo apsverot to darbu, kuru esmu ieguldījis kaut kādā veidā ieskaidroju sev ka ir pienācis laiks šo ieguldīto darbu atspēkot (par konkrēto darba apjomu mazliet vēlāk).

Kristaps Zvejnieks - 2015. gada sākums un atskats uz 2014. gadu

7. janvāra pirmais brauciens.. Dodos uz starta ar jaunām domām galvā un izdevās veikt ļoti labu braucienu, bez kļūdām ar ļoti labu slēpju izjūtu un lielu ātrumu trasē no pirmā līdz pēdējam mietam nobraucot 0,81 sekundi ātrāk par 2. vietu. Pareizā un vajadzīgā sajūta pirmajā trasē lika domāt ka ar šādu pašu domu jāiet uz otro startu un 2. trasi arī izdevās veikt ļoti precīzi un nodrošonāt sev pirmo vietu un karjeras augstāko sasniegumu FIS punktu izteiksmē 10.14. Biju ļoti priecīgs par veiktajiem braucieniem un to ka varēju pēc neveiksmīga gada sākuma sakopot pareizās domas un atrast veidu kā atgūt sezonas sākumā iegūto formu.

8. janvāris. Noslēdzošās FIS slaloma sacensības Chamonix un starta numurs 8. Pirmais brauciens nesanāca kā gribētos un pazaudēju daudz ātrumu trases plakanajā daļā, kas beidzās ar 2. vietu trasē 0,11 sekundes aiz pirmās vietas. Otro braucienu izdevās veikt ļoti labi un bez kļūdām, un uzrādīju trases labāko laiku, kopumā apsteidzot otro vietu par 1,36 sekundēm un iegūt pirmo vietu, un uz doto brīdi otros labākos FIS punktus 11,30.

Kopumā 4 slaloma sacensības Chamonix vērtēju kā vienas no labākajām manā slēpošanas karjerā, jo atradu pareizo sistēmu kā sagatavoties startam pēc sacensībām, kurās ir gājis ļoti grūti un ieguvu jaunus labākos FIS Pasaules ranga punktus, kuri dos ļoti daudz šīs sezonas un nākošās sezonas startos.

Runājot par treniņu, sacensību un izbraukumu apmēriem pagajušā gada laikā.. Katru gadu, jau 5 gadus veicu personīgos pierakstus treniņu un sacensību dienasgrāmatā ar informāciju par sajūtām treniņu daudzumu un izbraucienu skaitu, kas ir ļoti labs veids kā apkopot informāciju un plānot nākamos gadus izejot no iepriekšējo gadu informācijas par treniņu apjomu. Papildus tas ir avots, kuru apkopojot var uzzināt daudz interesantu informaciju par savu dzīvi.

2014. gada apkopojums (1. janvāris – 31. decembris: 365 dienas)
Latvijā pavadītas dienas: 144 dienas
Ārpus Latvijas pavadītas dienas: 221 dienas
Dienas uz slēpēm: 157 dienas
Kalnu slēpošanas treniņi stundas izteiksmē (aptuveni): 450 stundas ( 18,75 dienas)
izbrauktie slaloma griezieni, mieti neskaitot sacensības (aptuveni): 19 000 mieti
Kilometri veikti ar slēpēm, neskaitot braucienus pa trasi (aptuveni): 1 800 km (brauciens no Latvijas līdz Austrijai)
Sacensību skaits: 56 reizes
Brīvdienas: 80 dienas, lai arī izklausās daudz tas ietver 1 atpūtas dienu nedēļā, 10 dienas Maijā, kad ir atpūtas periods pēc ziemas, 7 dienas brīvdienu ceļojums vasaras vidū un papildus pārbraucienu dienas mašīnā.
Dienas kad ir bijuši fiziskie treniņi, neskaitot sacensību dienas: 185 reizes
Valstis, kurās esmu uzturējies vairāk par 4 dienām pēc kārtas: 18 valstis
Ceļā uz treniņiem vai sacensībām pavadīti kilometri (aptuveni): 47 000km ar mašīnu (apkārt pasaulei pa ekvatoru 40 075 km)

Apkopojot šo visu informāciju var redzēt ļoti interesantus skaitļus un faktus par to ko gada laikā pieredz kalnu slēpotāji visā pasaulē. Aptverot šo apkopoto informāciju un apstrādājot sevī šo visu darbu, kas tiek ieguldīts katru gadu, lai varētu nodarboties ar kalnu slēpošanu, es sev esmu ieskaidrojis ka es varu slēpot ļoti labi, kas dažkārt ir galvenais kas pietrūkst rezultāta sasniegšanai. Es ticu ka ieguldītais darbs agri vai vēlu nāk atpakaļ un rada katrā cilvēkā spēku, kas tieši konkrētajā brīdi nepieciešams un man bija nepieciešams Janvāra sākumā. Un lai arī tehniski un fiziski sportists cenšas sevi sagatavot vislabākaja līmenī, dažkārt pietiek tikai ar pareizajām domām īstajā brīdī un ticību sev. Cerams, ka šie skaitļi nesīs veiksmi man arī turpmāk, un katru reizi kad būs nepieciešams papildus spēks, es atcerēšos visu darbu ko esmu ieguldījis sava attīstībā. To novēlu arī visiem cilvēkiem un sportistiem šajā gadā.

Kristaps Zvejnieks - 2015. gada sākums un atskats uz 2014. gadu

Pašlaik atrodos Itālijas kalnu ciematā Sarntal netālu no Bolzano pilsētas. Šī sezona ir ļoti ieilgusies ar ziemīgiem laika apstākļiem, un grūti ir atrast labus apstākļus treniņiem. Par laimi, WRA komandas treneri ļoti labi strādā un atrod vietas, kur sniegs ir pietiekošā daudzumā, lai varētu aizvadīt labus treniņus un sagatavoties nākošājām sacensībām, kas man, pagaidām, izskatās ka būs Slovēnijā, Skofja Loka trasē nākošās nedēļas beigās. Vēl 2 nedēļas un tad jau būšu atpakaļ mājās, bet līdz tam vēl daudz treniņi un dažas sacensības.

Kristaps

Avots: ZVJENIEKS.LV

5 Komentāri

Super! Ļoti interesanta statistika. 1800km uz slēpēm!! :)

15 • 01 • 2015 / 22:56
Jā, nopietns darbiņš ieguldīts!

15 • 01 • 2015 / 23:11
Aizkustinoši uzrakstīts, paldies, Kristap, lai izdodas piepildīt sapņus!:)

15 • 01 • 2015 / 23:49
Forši ko tādu palasīt. Lai veicas! Un iepriecini mūs vēl vairāk :)

16 • 01 • 2015 / 20:24
Gramatika, ai, gramatika! Bet - malacis!
JANIS
16 • 01 • 2015 / 23:03
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv