ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

18 • 11 • 2013

K. Zvejnieks un L. Gasūna atklājuši sezonu Pasaules kausā Levi

Saistītā informācija

Sestdien un svētdien Somijas ciematā Levi norisinājās Pasaules kausa posms kalnu slēpošanā slaloma disciplīnā. Vīru konkurencē Kristaps Zvejnieks pirmajā braucienā uzrādīja 64.rezultātu, bet Lelde Gasūna trases beigu daļā izstājās. Par uzvarētājiem kļuva austrietis Marsels Hiršers un amerikāniete Mikaēla Šifrina.

Tā nu mūsējiem šosezon sanāca, ka pirmās sacensības uzreiz bija pasaules kauss, tātad kopā ar pašiem labākajiem pasaules slalomistiem. 1992.gadā dzimušajam Kristapam Zvejniekam tas bija sestais starts pasaules kausa posmā, kas priekš Latvijas nav maz, bet, salīdzinot ar lielāko daļu konkurentiem, kuriem skaits sniedzas pāri simtam (horvātam Ivicam Kosteličam pāri 300, bet austrietim Bendžaminam Raiham pat virs 400 (!) – aut.piez.), tas vien tāds nieks šķiet. Jau iepriekšējā rakstā tika minēts, ka, neskatoties uz to, ka Kristaps ir uzlabojis savu reitingu par dažiem punktiem, tas tik un tā neļauj startēt piecdesmitniekā. Taču sezonas pirmajā slalomā sanāca tik spēcīgs sastāvs, no pasaules top30 startējot 28, ka starta numurs no 82 dalībniekiem bija ārpus septiņdesmitnieka – 73.numurs (tieši tāds pats kā pērn PK Levi – aut.piez.).

Kristaps braucienu uzsāka labi, pirmajā kontrolatzīmē uzrādot 60.laiku. Turpinājums bija vēl labāks, jo sanāca uzķert īsto ritmu, un otro trases trešdaļu viņš veica kā 37.ātrākais. Tas palīdzēja otrajā kontrolatzīmē pakāpties uz 51.pozīciju. Tomēr pēdējā garākajā un stāvākajā daļā mārupietis pieļāva dažas kļūdas un, noslēguma daļā uzrādot 69.laiku, finišā viņš uz to brīdi bija 61.vietā (55,82 sekundes). No vēlāk startējušajiem trijiem – somam Hentinenam, krievam Majtakovam un 2011.gada pasaules junioru čempionam slalomā Šmidigeram no Šveices  - izdevās nobraukt ātrāk, līdz ar to Kristaps Zvejnieks pirmajā braucienā ieņēma 64.vietu. Līderim Marselam Hiršeram viņš zaudēja 3,02 sekundes, bet 1,44 sekunde pietrūka līdz labāko trīsdesmtiniekam (šoreiz 32, jo trīs sportisti ar vienādu laiku dalīja 30-32.vietu – aut.piez.), kas kvalificējās otrajam braucienam. Neskatoties uz to, ka naktī bija uzsnigusi 10cm sniega kārta, organizatoru pieliktās lielās pūles atmaksājās, jo trase bija ļoti labi sagatavota un beigu galā startējušam tā bija vēl diezgan labā stāvoklī. To apliecināja arī Rivas (59.nr.), Lizerazū (63.nr.), Plās (60.nr.), kuri iekļuva trīsdesmitniekā. Bet tā gluži nebija, ka tikai frančiem veicās, startējot ar vēlajiem numuriem, jo jauniņais norvēģis Sūlevogs, startējot piecdesmit piektais, uzrādīja 17.laiku.

Arī pats Kristaps nevainoja vēlo numuru un trasi, bet norādīja uz paša kļūdām, kas bija pie vainas, ka nesanāca iebraukt piecdesmitniekā. „Trases stāvoklis nevarētu teikt, ka bija ideāls, bet nebija slikts. Ar daļu braucienu esmu apmierināts, bet ar daļu nē,” stāsta K.Zvejnieks. „Sākuma daļu veicu labi, bet beigās – stāvajā daļā pieļāvu kļūdas un divas reizes „atsēdos”, uz iemesliem norāda Kristaps, piebilstot, ka nav īsti trenējies uz stāvuma, bet to nākotnē jācenšas izdarīt. Neskaitot Levi un Šladmingu, citās trasēs nav tādi stāvi gabali un tik gari. Sezonas turpinājumā Kristaps uzsvaru liks uz  Eiropas kausu, bet Pasaules kausa apritē atgriezīsies nākošā gada janvāra pirmajā pusē Adelbodenā (Šveice).

LeviPK13.jpg
Kristapa fanu pulks Pasaules kausa posmā Levi. Foto: no SK Virsotne Facebook lapas.

Pēc fenomenālās pagājušās sezonas – visos deviņos pasaules kausa posmos slalomā un arī pasaules čempionātā iekļūstot vismaz trijniekā – jaunajā sezonā Marsels Hiršers turpināja „uguņot”, apliecinot, ka arī šajā sezonā viņš būs tas, kurš citiem būs jāmēģina pārspēt slaloma disciplīnā. Otro vietu izcīnīja austriešu veterāns Mario Mats, 40. reizi karjerā kāpjot uz goda pjedestāla. Viņš Hiršeram zaudēja 0,62 sekundes. Par pārsteigumu parūpējās 19 gadus jaunais norvēģis, pasaules junioru vicečempions slalomā 2012.gadā Henriks Kristofersens, kurš ne tikai pirmo reizi karjerā iekļuva trijniekā, bet arī desmitniekā (tas viņam bija piecpadsmitais starts PK posmos – aut.piez.). Kristofersens šajā sezonā bija iecerējis iekļūt desmitniekā, tāpēc trešās vietas izcīnīšana viņam sagādāja fantastiskas sajūtas, kādas līdz šim vēl nebija piedzīvojis. Jāatzīmē arī 2009.gada pasaules vicečempiona Lizerazū 17.vieta, atgriežoties pasaules kausa apritē pēc nepilnu trīs gadu pārtraukuma, jo traumas dēļ nācās ārstēties divus gadus.

Dāmu konkurencē bija par četrām dalībniecēm mazāk nekā vīriem, tātad, 78 sportistes. Ar priekšpēdējo 77.numuru savā otrajā pasaules kausā gan karjerā, gan arī Levi startēja mūsu Lelde Gasūna. Pirmajā trases daļā viņa uzrādīja 71.laiku (tikai par vienu sekundes simtdaļu lēnāk nekā norvēģiete Nina Lēseta, kura pirmajā braucienā uzrādīja 29.rezultātu, bet otrajā braucienā bija otra ātrākā un beigās izcīnīja augsto 7.vietu – aut.piez.). Pēc vidusdaļas viņa atkrita uz 76.vietu, bet pēdējā daļā diemžēl izstāšanās.

Dāmām savu pārākumu nodemonstrēja pagājušā gada labākā slalomiste un pasaules čempione, 18 gadus jaunā Mikaēla Šifrina no ASV, vairāk nekā par sekundi apsteidzot vācieti Mariju Heflu-Rīšu un slovēnieti Tīnu Mazi. Tikai septiņas sekundes simtdaļas līdz fenomenālam rezultātam – iekļūšanas trijniekā – savā pirmajā startā pasaules kausā pietrūka ar 53.numuru startējošajai austrietei Kristīnai Agerei, kurai pirms piecām dienām palika 18 gadi. Tik un tā tas ir lielisks un vienlaikus arī neticams panākums, jo līdz šim Eiropas kausā augstāk par 14.vietu nebija tikusi. Pirmajā braucienā vēl vienu pamatīgu pārsteigumu sarūpēja 19 gadus jaunā vāciete Marina Valnere. Startējot tikai ar 63.numuru viņa spēja uzrādīt dalītu trešo laiku ar Heflu Rīšu, pierādot, ka vēlais numurs vēl neko nenozīmē, ja ir meistarība. Otrais brauciens viņai vairs nebija tik vienreizējs un beigās ierindojās 16.vietā.

Levi posms šogad bija interesants ar to, ka uzvarētāji tika pie ziemeļbrieža. Uz mājām līdzi nevarēja vest, tie palika turpat Levi, bet tik un tā ir slaloma uzvarētāju īpašumā. Sešus mēnešus jaunie ziemeļbriedīši tika arī pie vārdiem. Hiršers to nosauca sava tēva vārdā par Ferdinandu, bet Šifrina deva vārdu Rūdolfs, jo bērnībā viņas mīļākā dziesmiņa esot bijusi par slaveno ziemeļbriedi.

Nobeigumā saistībā ar Levi posmu gribētu pieminēt vienu interesantu sakritību vīru konkurencē attiecībā uz 90.tajos gados dzimušajiem un kvalificēšanos otrajam braucienam. Trīsdesmitniekā Levi iekļuva – slovāks Zampa (1990.g.), francūzis Pinturo un norvēģis Sūlevogs (1991.g.), soms Paloniemi (1993.g.), norvēģis Kristofersens (1994.g.). Ja kārtīgi papētījāt gada skaitļus, kas minēti iekavās, tad noteikti pamanījāt, ka šajā uzskaitījuma vienīgais, kas iztrūkst, ir 1992.gads. Jūs droši vien labi saprotat, kas ar to tiek domāts un uz ko tiek mērķēts (ja gadījumā kāds arī neuztvēra, tad raksta otrās rindkopas otrā teikuma sākumā ir atbilde – aut.piez.). Atliek vien novēlēt, lai trīsdesmitniekā ir arī 1992.gads (dāmām ir visas no 1990.-1995.g.) un jau šajā sezonā.

3 Komentāri

Cepur nost Kristapam,bet kā nolidoja Mikaēla ar visām kļūdām!Viņa pie vīriem būtu 10 niekā!
Marcello
19 • 11 • 2013 / 12:25
Novēlu vēl piedalīties kādā no pasaules kausa posmiem.

19 • 11 • 2013 / 20:58
vērojiet Bītu Feuzu un Aleksi Pinturo. tie puiši ir nākamie uzvarētāji.

22 • 11 • 2013 / 21:43
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv