ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

16 • 02 • 2014

Jansrūds turpina norvēģu dominanci supergigantā, Rode nefinišē

Saistītā informācija

Ar norvēģa Kjetila Jansrūda uzvaru noslēgušās Soču olimpisko spēļu kalnu slēpošanas sacensības supergigantā. Pie medaļām tika vēl trīs sportisti, jo dalītu trešo vietu izcīnīja Vankūveras spēļu vicečempions Bode Millers no ASV un kanādietis Jans Hudecs. Tikmēr vienīgais Latvijas pārstāvis Roberts Rode nespēja sasniegt finišu, paliekot bez rezultāta.

Ar šo kalnu slēpošanas disciplīnu lielas cerības varēja saistīt Šveices līdzjutēji, jo starp galvenajiem favorītiem bija viņu valsts pārstāvji Didjē Defago un Patriks Kuengs. Ar šveiciešiem bija gatavi cīnīties tie paši norvēģi ar Akselu Lundu Svindālu priekšgalā, vadošie Itālijas, Austrijas un ASV sportisti.

Kā pirmais nopietnā vadībā izvirzījās itālis Peters Fils, kurš finišā uzrādīja laiku 1:18.85 minūtes. Īsi pēc tam startēja Defago, trases sākumā esot vadībā, bet tad divas rupjas kļūdas un palikšana bez rezultāta. Līdzīgi kā sieviešu supergiganta sacensībās, arī vīriem nebija viegli tikt galā ar trasi, kas bija par iemeslu vairākiem izstāšanās gadījumiem. Trase nesaudzēja arī sudraba un bronzas medaļas ieguvēju šajās olimpiskajās spēlēs, Kristofu Inerhoferu no Itālijas, kurš izstājās.

Pieteikumu uz medaļu, ja ne pat zeltu, veica pieredzējušais amerikānis Bode Millers, kurš uz to brīdi spēja sasniegt lielāko ātrumu un Filu apsteidza par 0.18 sekundēm. Kā nākamais startēja austrietis Maks Francs, kurš ļoti labi veica trases lejasdaļu, zaudējot Milleram vien 0.07 sekundes. Līdzīgi nostartēja Franca tautietis Otmārs Strīdingers, vēl pietuvojoties Millera laikam (+0.02). Kārta bija pienākusi Lundam Svindālam, kurš ir sezonas līderis šajā disciplīnā. Norvēģis jau trases augšdaļā zaudēja līderim vairāk kā pus sekundi, un šo deficītu līdz finišam nespēja likvidēt, zaudējot 0.09 sekundes. Tādējādi Lunds Svindāls atkal palika bez medaļas un nolika olimpiskā čempiona pilnvaras supergigantā.

Zelta medaļa ceturtajās olimpiskajās spēles pēc kārtas tomēr palika Norvēģijai. Kā pēdējais, kurš varēja pacīnīties par uzvaru bija Kjetils Jansrūds. Jansrūds ļoti labi sāka distanci. Pēdējā starpfinišā ar ļoti labu ātrumu viņš no amerikāņa atpalika vien 0.02 sekundes, bet pēdējos metros prata izraut uzvaru, apsteidzot viņu par 0.53 sekundēm. Uzreiz pēc tam startēja kanādietis Jans Hudecs, pārsteidzoši uzrādot identisku laiku ar Milleru, tādējādi pamatoti cerot uz sudraba godalgu. Pārsteigumu sagādāja ar 29. kārtas numuru startējušais Endrjū Vaibrehts no ASV, kurš lielāko daļu distances atradās drošā vadībā, bet beigās piekāpās vienīgi Jansrūdam (+0.30), ieņemot otro vietu.

Ar 60. kārtas numuru uz starta stājās vienīgais Latvijas pārstāvis Roberts Rode, kuram šīs bija otrās sacensības šajās olimpiskajās spēlēs. Latvietis, līdzīgi kā daudzi citi konkurenti, trasē bija piesardzīgs, bet tāpat ātri pieļāva kļūdu, kas beidzās ar vārtu izlaišanu un izstāšanos.

Līderu trio nevienam no sportistiem nebija izdevies izjaukt, par jauno olimpisko čempionu kļūstot norvēģim Kjetilam Jansrūdam, kurš tika pie bronzas nobraucienā. Par sudrabu varēja priecāties Endrjū Vaibrehts no ASV, bet dalīta trešā vieta Vankūveras spēļu vicečempionam Bodem Milleram un Kanādas kalnu slēpotājam Janam Hudecam.

Autors: Kristaps Pildiņš
Raksts pārpublicēts no portāla www.sportacentrs.com (oriģināls: http://sportacentrs.com/soci_2014/16022014-jansruds_turpina_norvegu_dominanci_superg)

R.Rode_AFP-LETA.jpg
Roberts Rode. Foto: AFP/LETA

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv