ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 0°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

22 • 10 • 2013

Dinārs Drošs kopā ar ASV izlasi 3 gatavojoties PK posmam Soldenā, raksts 2

Esmu šeit jau nedēļu, un vakar (pirmdien) bija pirmā brīvdiena, jo tā sagadījās, ka sakrita Teda un Bodes izvēlētās atpūtas dienas. Bet tas tā notiek reti, un ja būtu kā parasti, tad tāpat treneriem būtu jābrauc augšā uz kalnu un jāorganizē treniņš vai nu vienam, vai arī otram, jo pārējie tāpat tiek pieskaņoti. Nepareizi būtu saprast, ka šie sportisti paši pēc savas patikas izvēlas iet vai neiet uz treniņu, viņi ļoti labi saprot, kam viņiem jāgatavojas, un kad jābūt gataviem, un pieiet tam ļoti profesionāli, paši vislabāk zinot cik un kas jātrenējas, un kad jāpaņem brīvs, bet treneru uzdevums darīt visu iespējamo, lai viņi labi varētu braukt.

Darba_inventārs.jpg
Darba inventārs

Mans uzdevums pēdējās dienas kļūst arvien atbildīgāks, Forests, kas ir viens no galvenajiem, kas koordinē treneru satiksmi, vienu dienu man iedeva kameru ar daudzām mazām podziņām un teica, ka man būs jāfilmē. Es, protams, visu apzinīgi sapratu, un nav jau tur nekā tāda sarežģīta, jo darām to ikdienā arī ar savējiem, vienīgi kamera sveša, bet piešaušos. Pasmejoties pats par sevi pastāstīšu, ka tad, kad bija jāfilmē pirmais brauciens, un starta treneris rācijā pateica „Bode trasē,” tā „zoom in, zoom out” poga galīgi negribēja klausīt, un smieklīgi, bet pulss paaugstinājās, un rokas tik mierīgi nevarēju noturēt, kā filmējot dabas skatus, jo tas taču būs tas materiāls, ko viņi vakarā analizēs, un tas taču ir Bode. Man tiešām likās, ka tos pirmos braucienus varēs norakstīt, bet tie parasti ir svarīgākie, un tā arī atzinos trenerim, ka šur un tur varbūt materiāls nebūs kā vajag, bet viņš teica, ka viss bija ok, un tagad esmu filmējis jau pēdējās trīs dienas, un nu jau jāsaka, ka jūtos piešāvies. Pie tam, vakar uzdevums bija vēl sarežģītāks, jo Bodem un Tomijam Bīzmajeram bija nobrauciena, latviski nosauksim to par slīdamības sesiju, kurā par vienkāršu nobrauciena trasi, kas bija ap 47 sekunžu gara, sportisti brauca ar dažādiem slēpju pāriem, mēģinot noteikt, kurš ir labākais. Man ciešā saiknē ar Bodes servismeni, Krisu Krausu, kurš esot viens no labākajiem pasaulē bija, jāpieraksta slēpju numurs, jāreģistrē katra slēpju numura kontrollaiki, jāfilmē, un jāregulē satiksme, lai trasē neviens neatrastos, kad brauc varenie. Interesanti salīdzināt – Bode ir Bode un Bīzmajers ir pasaules ranga 25. vietā Supergiganta disciplīnā, trase bija tik vienkārša, ka noteicošai lomai jābūt slēpēm, pagriezieni tur bija, jāpagriež arī, bet ne sarežģīti. Startu no savas pozīcijas neredzēju, bet Bode vispār neesot atstūmies, taču Bīzmajers esot vienreiz vāji. Starplaikā pēc trases 25 sekundēm Bīzmajers bija Bodem pat par septiņām sekundes desmitdaļām priekšā, bet par plakano daļu līdz finišam pēc vēl aptuveni 22 sekundēm par divām desmitdaļām priekšā bija jau Bode Bīzmajeram. Jā, ir atšķirība Bodes slīdēšanas mākā, bet ne tik liela un ne pret top 30 braucēju šādā trasē. Šis parāda, cik liela nozīme ir slēpēm ātruma disciplīnās, un ka ne visiem ir lemts pie vislabākā tikt. Arī Krievijas izlases vecākais treneris man stāstīja, ka nesen saņēmuši jaunās slēpes, un testējuši tās, bet rezultāti parādījuši, ka vienas, kurām bija it kā jābūt labām, bija divas sekundes lēnākas nekā citas. Tas nozīmē, lai vai cik labs nebūtu braucējs, ar tām slēpēm nobraucienā neko izdarīt nevarēs. Ātruma disciplīnās nozīme ir visdažādākajiem sīkumiem, nav tā, ka sīkumu trūkst arī tehniskajās disciplīnās, bet ātruma disciplīnās, to ir īpaši daudz.

Bode.jpg
Bode

Taču pārslēdzoties uz nākošo, visvairāk runu un ažiotāžas pat neredzot, ko austrieši rāda televīzijā, ASV komandā ir, protams, ap Bodi un Tedu. Teds par saviem galvenajiem konkurentiem milzu slalomā šogad uzskata austrieti Hiršeru un francūzi Pinturaultu, bet Bode pēc no aizkulisēm zināmā, kā mērķi sev ir uzstādījis šosezon uzvarēt Tedu tieši milzu slalomā. Bodem graužot, ka Teda  iepriekšējā sezona, kuras laikā viņš ieguva arī trīs pasaules čempionāta zelta medaļas, kas ir vēsturisks sasniegums, ir nosaukta par visu laiku veiksmīgāko milzu slaloma sezonu jebkuram sportistam vispār. Arī citu komandas sportistu vidū, Teds ir kā savējais, bet Bode it kā savējais, bet no pārējo sportistu vidus jūtama pietāte un cieņa pret viņu. Mans favorīts kā sportists, kas ir paraugs citiem sportistiem noteikti ir Teds, gan savā braukšanas mākā, gan arī kā cilvēks un personība. Par Bodi gandrīz katru dienu uzzinu kaut ko jaunu un interesantu, un lielāko daļu no tā es nemaz nedrīkstu jums stāstīt. Bode visas savas karjeras laikā ir paticis cilvēkiem, jo ir izteikts līderis un izcēlies ar īpašu harizmu. Bodem tagad ir 36 gadi, viņš arī ir vispieredzējušākais komandā, bet Teds, lai cik apveltīts arī nebūtu vienmēr ir bijis it kā Bodes ēnā. Par šo arī interesants pastāsts, ko dzirdēju no viena no komandas biedriem… Pasaules čempionāts Šladmingā, Teda Ligetija izpildījumā ar trijām zelta medaļām, bija ieraksts pasaules kalnu slēpošanas vēsturē, tas bija leģendārs sasniegums, un Teds tajā brīdī bija sasniedzis līdz tam augstāko virsotni, un kādā publiskā pasākumā uzreiz pēc pasaules čempionāta aplenkts žurnālistu esot sniedzis intervijas. Žurnālisti ar interesi apbēruši Tedu ar jautājumiem, bet te pēkšņi pasākumā ieradies Bode ar savu jauno sievu, kuri bija nesen ielidojuši, un visi žurnālisti kā mušas uzreiz pārmetušies pie Bodes. Bode tajā pasaules čempionātā nemaz nestartēja, bet viņa tēls ir tik interesants cilvēkiem, ka Teds atkal bija palicis ēnā. Es tikai noteicu, ka ja tas Tedam palīdz braukt ātrāk, ka varbūt tas nav slikti.

Dinars_Ted_Ligety.jpg
Dinārs un Teds

Arī Bodes braukšanas stils ir interesants, šķiet, ka viņš neprot braukt lēni un rezervēti. Viņa trajektorijas izvēle ir pilnīgi savādāka kā citiem, un vienu treniņu, kad trase bija taisnāka un nedaudz mīkstāka, viņš pat jāsaka „noplosījās” ar labiem braucienu laikiem. Bet pēdējās divas dienas, kad trase ir bijusi cieta un šķērsāka, viņam īsti nekas nav sanācis, jo arī manuprāt ar 35 m rādiusa slēpēm tā braukt milzu slalomu vairs nesanāks, bet kas zina, varbūt, ka viņš atkal visus pārsteidz. Zinu, ka viņš dažādas vainas un risinājumus meklē savos zābakos, cerēsim, ka atradīs, kas vajadzīgs. Vājā vieta viņam ir tas celis, un zinu, tas viņam traucē un tiek īpaši aprūpēts, tāpēc iepriekšējās dienas viņš nobrauca pat tikai pa trijiem varbūt kādu dienu četriem braucieniem, bet šodien (otrdien) pēkšņi astoņus, un komandas ārstam šovakar jāiet aprūpēt celis, jo tas palicis jutīgs. Tāpēc saku vēlreiz, ka viņa treniņu plānu zina tikai viņš pats, to neregulē neviens treneris. Kad prasu treneriem vai Bode rīt arī brauks, bieži viņi to nemaz nezin, vai uzzin pēdējā brīdī. Katrā ziņā, ja Bodi nevajās traumas, tad mūs gaida ļoti interesanta PK sezona.

Rakstīšu atkal
Latvijas izlase kalnu slēpošanā
Dinārs Drošs.

8 Komentāri

Paldies par jaunu info!
23 • 10 • 2013 / 00:21
Tavi raksti paliek aizvien aizraujošāki!
23 • 10 • 2013 / 11:26
intresants info.
janka
23 • 10 • 2013 / 13:38
bodem nespīd cīnīties ar hiršeru un ligetiju, kaut arī viņš šogad ir nometis 10 kg un ir ļooooti talantīgs.

23 • 10 • 2013 / 20:30
Patiešām, aizvien interesantāk...! Paldies. Veiksmi....
24 • 10 • 2013 / 11:56
Super apraksts!!!
marcello
24 • 10 • 2013 / 16:23
Ar nepacietību gaidu nākošo rakstu! :)
Žikivators
24 • 10 • 2013 / 16:54
Visu laiku esmu kopā ar Tevi, malacis, ļoti interesanti...
Agita
25 • 10 • 2013 / 08:36
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv