ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

11 • 10 • 2013

Aizvadīti testi jauniešiem kalnu slēpošanā

Saistītā informācija

Pagājušās nedēļas nogalē, 28. septembrī, Latvijas Sporta Pedagoģijas Akadēmijas stadionā noritēja pirmie Latvijas jaunatnes kalnu slēpošanas izlases fiziskās sagatavotības testi. Testos varēja piedalīties ikviens jaunietis, kas pēc FIS noteikumiem atbilst U14 un U16 vecuma grupām. Šoreiz testos piedalījās kopumā 20 jaunieši.

Jauniešiem pavisam bija jāveic 5 dažādi testi, kas vislabāk atspoguļo tieši tās fiziskās īpašības, kas nepieciešamas kalnu slēpotājiem. Testi bija: 60m sprints, tāllēkšana no vietas, veiklības stafete, roku saliekšana - iztaisnošana, vēdera preses un 300m sprints. Ar šo testu palīdzību tika noskaidrots, cik labi ir attīstītas jauniešu ātruma, spēka, ātrspēka, izturības un koordinācijas fiziskās īpašības.

Lai objektīvi varētu atlasīt jauniešus Latvijas jaunatnes izlasei, ir izstrādāts atlases kritēriju nolikums, un fiziskie testi ir viena no atlases kritēriju sastāvdaļām. Tomēr testi netika organizēti kā sacensības, kurās jaunieši sacenšas savā starpā dažādās vieglatlētikas disciplīnās. Testi tika organizēti, lai noskaidrotu, kāda ir jauniešu fiziskā sagatavotība, kā arī - lai izlases treneris varētu labāk iepazīt izlases kandidātus. Dažos gadījumos es vairāk novērtēju jauniešu tehnisko izpildījumu, jo tas parāda, kāds ir jauniešu potenciāls, nevis vērtēju visus tikai un vienīgi pēc galējā rezultāta.

Organizējot testus, tika pieaicināti palīgi, kas bija kluba „Ziemeļpols” trenere Gunta Gasūna un Latvijas kalnu slēpošanas izlases dalībnieki Miks Zvejnieks un Liene Bondare. Protams, jāatzīmē arī tie atsaucīgie vecāki, kuri bija gatavi iesaistīties un palīdzēt. Liels paldies visiem, kas palīdzēja!

Šobrīd visiem ir pieejams testu rezultātu apkopojums, lai katrs pats varētu izdarīt savus secinājumus par testiem. Ļoti jācer, ka šādus testus izdosies iedibināt kā paliekošu tradīciju.  Un varbūt nākotnē ieguldot testu plānošanā, organizēšanā un vadīšanā lielāku darbu mēs spēsim uzlabot testu kvalitāti, lai iegūtu vēl plašāka rakursa vērtējumu par sportistu fizisko sagatavotību.

Ar cieņu,
Latvijas jaunatnes izlases kalnu slēpošanas treneris Einārs Lansmanis.

OY5B7016.JPG

OY5B7000.JPG

OY5B6940.JPG

OY5B7049.JPG

1 Komentāri

Ļoti labi, ka tādi testi tiek rīkoti, interesanti arī pašiem sportistiem. Vienīgi, ko var novērot rezultātos, ka ne vienmēr labi testa rezultāti, dod arī tādu pašu rezultātu uz kalna. U16 grupā meitenēm no šīm četrām dalībniecēm Elīna visvājākā testos, bet ziemā vislabākā uz kalna. Madara labākā testos, bet trenējusies kalnu slēpošanā tikai kādu 1,5 gadu, tāpēc pagaidām sacensībās vēl nav tuvumā vadošajām.

18 • 10 • 2013 / 09:16
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv