ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

25 • 01 • 2012

Zvejniekam debijā Pasaules kausā diskvalifikācija

Saistītā informācija

Otrdien Austrijas kūrortā Šladmingā Pasaules kausa ietvaros kalnu slēpošanā norisinājās pazīstamās nakts slaloma sacensības, kurās startēja arī Latvijas pārstāvis Kristaps Zvejnieks, kuram diemžēl debijas reizē pirmajā braucienā nācās saņemt diskvalifikāciju par vārtu neizbraukšanu. Savukārt pēc divām diskvalifikācijām iepriekšējos startos šoreiz uzvaru svinēja mājinieks Marsels Hiršers.

Kristapam Zvejniekam pirmais starts Pasaules kausā, un tieši šeit Šladmingā, bija paredzēts 2011.gada janvārī, bet dažu formālu problēmu dēļ, piedalīšanās toreiz izpalika. Kristaps, kas startējis 2010.gad Olimpiskajās spēlēs Vankūverā, kā arī 2011.gada Pasaules čempionātā Garmišpartenkirhenē, 19 gadu vecumā – trīs nedēļas pirms savas 20 gadu jubilejas – beidzot debitēja arī Pasaules kausā. No pieteiktajiem 77 dalībniekiem uz starta izgāja 75, kuru vidū ar 69.numuru startēja Kristaps, līdz ar to pa diezgan izdangātu trasi, pie tam vēl uz beigām sniga arvien vairāk.  Protams, pārbaudījums pamatīgs, sacensties ar pasaules labākajiem slalomistiem, turklāt 45 tūkstošu skatītāju klātbūtnē. Kristaps Zvejnieks, veicot labāk distances lejasdaļu, uzrādīja laiku  56,45, kas bija par 6,3 sekundēm lēnāk nekā pirmā brauciena līderim Marselam Hiršeram. Taču, kā izrādījās, Kristaps nebija izbraucis pareizi 12.vārtus, tāpēc diemžēl saņēma diskvalifikāciju. Viņa uzrādītais laiks starp 57 finišējušajiem dotu 48.vietu, bet, pieskaitot vēl divus, kas no četriem diskvalificētajiem bija ātrāki par mūsu sportistu, tad tas nozīmētu 50.vietu. Nedaudz īsākā trasē Vankūverā Kristaps labākajiem zaudēja ap 5 līdz 6 sekundēm braucienā, bet pagājušajā gadā Pasaules čempionātā francūzim Granžam viņš līdzīga garuma trasē pirmajā braucienā zaudēja 8 sekundes. 

Screen Shot 2012-01-25 at 14.57.42.png

Šladmingas slaloms bija astotās sacensības šajā sezonā. Līdz šim trīs uzvaras bija izcīnījuši gan horvāts Kosteličs, gan arī austrietis Hiršers, bet pēdējā posmā Kicbīlē triumfēja itālis Deville. Protams, mājinieki, kuru rindās ir vairāki slaveni un spēcīgi slalomisti, bija noskaņojušies uz uzvaru, jo pagājušajā gadā viņu uzvaru sēriju Šladmingā pārtrauca pasaules čempions Žans Baptists Granžs no Francijas. Pagājušajās brīvdienās sācies tracis ap Hiršera it kā nepareizi izbrauktajiem vārtiem Zagrebā un Adelbodenā ātri norima, jo pirmdienas vakarā komandas kapteiņu sanāksmē ar video palīdzību tika noskatīti minētie braucieni, lai pārliecinātos, ka pārkāpumi nav bijuši. Arī Kosteličs un Hiršers atvainojušies viens otram, un redzēti numuru izlozē paspiežam viens otram roku.

Pirmajā braucienā Hiršers nodemonstrēja, kurš te ir saimnieks Šladmingā. Savu tautieti Mario Matu viņš apsteidza par 0,75 sekundēm, bet vācieti Fricu Dopferu par 0,85. Hiršera pozīcijas varēja apdraudēt pagājušā posma uzvarētājs, itālis Deville, kurš līdz pat pēdējai kontrolatzīmei bija vadībā, bet diemžēl finišu nesasniedza. Otrais brauciens Hiršeram nebija no tiem labākajiem -tikai 20.rezultāts, bet, ņemot vērā lielo pārsvaru pēc pirmā brauciena, ar to pietika, lai izcīnītu uzvaru divu braucienu summā. Otro vietu izcīnīja itālis Stefano Gross, atpaliekot 0,22 sekundes, bet trešajā vietā bija Mario Mats, kas bija par 0,29 sekundēm lēnāks nekā Hiršers, toties par vienu sekundes simtdaļu apsteidza Kosteliču, kurš otro reizi šajā sezonā no astoņiem startiem slalomā neiekļuva labāko trijniekā. Kaut arī bija dzirdama skatītāju „ūjināšana”, tomēr sniega pikas horvāta virzienā nelidoja, par ko nedaudz bija nobažījušies organizatori sakarā ar Kosteliča aso reakciju uz runām par Hiršera iespējamo nepareizu vārtu izbraukšanu.

Hiršeram tā bija sestā uzvara šajā sezonā un ceturtā slalomā. Viņš izteicās, ka šī uzvara nozīmējot ļoti daudz, jo šis laiks ir bijis grūtākais viņa karjerā. Pēc divām diskvalifikācijām un runām par nepareizi izbrauktajiem vārtiem citās divās sacensībās, austrietis bija ļoti gandarīts, ka izdevies uzvarēt Šladmingā, turklāt viņš dzīvojot 30 minūšu braucienā no trases. Atkal nedaudz pietrūka līdz uzvarai Matam, kurš bija koncentrējies uz uzvaru, bet tomēr neizdevās atkārtot panākumu, ko paveica Šladmingā pirms 12 gadiem. 

Pasaules kausa kopvērtējumā vadību ar 905 punktiem saglabā Kosteličs, bet Hiršers atpaliek par 80 punktiem. Joprojām trešajā vietā turas šveicietis Beāts Foics, kura kontā 665 punkti.  Arī slalomā pirmajās divās vietās ir Kosteličs (595 punkti) un Hiršers (460 punkti).

Screen Shot 2012-01-25 at 15.01.48.png

Foto: sports.yahoo.com, panoramio.com

8 Komentāri

Slalomā tā gadās, tur neko nevar darīt. Jānovēl, lai nākamās reizes veicas labāk.

25 • 01 • 2012 / 14:43
Kristaps neveica 22. vārtus!

25 • 01 • 2012 / 15:25
Apsveicu ar debiju.

Anonīmajam: Oficiālajos rezultātos gan minēts ka DSQ ir par 12 vārtiem.
25 • 01 • 2012 / 15:50
Oficiālajos rezultātos ir kļūda!

25 • 01 • 2012 / 16:19
nekas, nekas! DSQ ir, un to aizmirstam! Nākošais būs labs...
dzeksons
25 • 01 • 2012 / 21:49
Paldies Ivaram par analītiskiem rakstiem, paldies Agrim par perfekti sakārtotiem organizatoriskiem jautājumiem, paldies visiem par interesi un līdzi jušanu! Pasākums klātienē bija fantastisks, 45 000 skatītāju atbalstu trasē jutām arī mēs. Kristaps bija viens no 77 šī pasākuma galvenajiem dalībniekiem. Pieredze milzīga un pozitīva. Jau trases apskatē bija jāiziet cauri pirmajam pārbaudījumam - sakoncentrēties trasei, kad trases malās daudzi desmiti tūkstoši vicina karogus, dzied un vienkārši auro aiz prieka par vienu no lielākajiem sporta notikumiem Austrijā. Laiks bija silts un sniga, tas , kā parasti, pabojāja trasi, kas bija redzams jau pie 30.numura, kad sportisti jau zaudēja vairāk kā 3 sek. Kristaps nostartēja labi, trases 1/3 zaudēja Hiršeram tikai 1,53sek, tālāk stāvajā daļā trase bija mīkstāka, bedres lielākas, tur vairs griezienus nevarēja veikt pa savām iecerētajām trajektorijām. Nākamajā starplaikā Kristaps zaudēja 3,59sek, finišā 6,32, kas rezultāta ziņā bija priekšā pa priekšu braukušiem kanādietim, francūzim, amerikānim, bulgāram. Tas ir mūsu galvenais ieguvums no šīs debijas Pasaules kausā - pārliecība, ka var nobraukt labi arī tāda līmeņa sacensībās.
Tā diskvalifikācija nāca pēc tam un daudz neko nemainīja sajūtās, jo slalomā tā gadās ( arī Hiršeram šajā sezonā jau divreiz tā ir gadījies). Tagad, noskatoties video, var redzēt, ka divnieka "čūskā" vidējiem mietiem otro Kristaps ir veicis nepareizi. Starp citu, tas tiešām bija 22., nevis 12. kā bija rakstīts protokolā....
Bija labi, nākošgad brauksim atkal!
Vēlreiz paldies visiem par atbalstu!
26 • 01 • 2012 / 14:45
Nav jau tik svarīgi vai 12. vai 22.vārti. Svarīgāk, ka izdevās nobraukt līdz beigām un arī rezultātu uzrādīt, un tas nekas, ka tika diskvalificēts, jo slalomos bieži gadās visādas kļūmes. Un kā Jana rakstīja, galvenais, ka ieguva pārliecību, un tas ir ļoti svarīgi kalnu slēpošanā.
Ivars
26 • 01 • 2012 / 16:02
Viss super, būs nākošie starti un vēl labāki!
28 • 01 • 2012 / 00:09
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv