ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 13°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

23 • 01 • 2012

Kušs uzvar pirms atvadām, Kosteličs pārņem vadību kausā

Pagājušajā nedēļas nogalē vīrieši Pasaules kausā kalnu slēpošanā Kicbīlā (Austrija) sacentās trīs disciplīnās – nobraucienā, slalomā un kombinācijā, kuras ieskaitē tika rēķināti sestdienas nobrauciena un svētdienas slaloma rezultāti

Kušs uzstāda rekordu Kicbīlē
Vīriešiem paredzēto četru disciplīnu vietā norisinājās trīs, jo slavenajā Austrijas kalnu kūrortā Kicbīlē naktī no ceturtdienas uz piektdienu stipri lija, bet rīta pusē sāka pamatīgi snigt slapjš sniegs, kas trasi padarīja ļoti mīkstu, tāpēc tiesneši nolēma supergigantu atcelt, neskatoties uz to, ka ap 500 trases strādnieku bija gatavi iesaistīties darbā. Sestdien laika apstākļi turpināja būt nedraudzīgi, tomēr nobrauciena sacensības norisinājās, kaut arī starta vārti tika nolikti nepilnu pusotru kilometru zemāk, kā rezultātā nobrauciena trases garums tika samazināts līdz 2km. Noteikti austrieši cerēja uz pirmo uzvaru nobraucienā šajā sezonā, it īpaši mājas trasē, un kaut arī divi austrieši tika trijniekā un vēl viens bija ceturtais, tomēr uzvarēt mājiniekiem  neizdevās, jo jau treniņbraucienos lielisku formu demonstrējušais un nupat par karjeras beigšanu pēc šīs sezonas paziņojušais Didjē Kušs bija labākais arī sacensību dienā, nodrošinot pirmo vietu, pateicoties teicami nobrauktajai trases lejasdaļai. Tā bija šveicieša otrā uzvara šajā sezonā un piektā nobraucienā Kicbīlē, tādējādi viņš pārspēja slavenā austrieša Franca Klammera rekordu. Tā kā trase tika samazināta, tad arī neierasts uzvarētāja rezultāts priekš nobrauciena – 1:13,28. Par ceturtdaļsekundi viņš apsteidza otrā vietas ieguvēju Romedu Baumanu no Austrijas, bet par 0,3 sekundēm Klausu Kroelu, kurš bija ātrākais pirmajā treniņbraucienā otrdien. Vēl viens austrietis Joahims Puhners, kas ilgu laiku līdz Kuša braucienam bija līderos, palika ceturtais (+0,36). Šveicei ir ļoti labi rezultāti nobraucienā šajā sezonā, jo no pieciem startiem četras reizes ir triumfējuši šīs valsts pārstāvji. Kušs atzina, ka pēc paziņojuma par karjeras beigšanu viņam bijis vieglāk braukt un varējis koncentrēties uz sniegumu trasē, bet izmaiņas ar starta vietas pārcelšanu nav ietekmējušas viņu, bet ko gan citu teiks uzvarētājs. Salīdzinoši īsās trases dēļ ļoti blīvi rezultāti bija no 4. līdz 18.vietai, kurus šķīra tikai  0,35 sekundes. Arī lielisku akrobāta meistarību atkal nodemonstrējušais un no smaga kritiena izvairījušais Bode Millers, kurš ierindojās tikai 29.veitā, uzvarētājam zaudēja tikai 1,35 sekundes. 

Devillem beidzot pirmā uzvara
Tā tuvojās, tuvojās un beidzot atnāca, proti, svētdien slalomā pirmo uzvaru karjerā izcīnīja itālis Kristians Deville, kas šajā sezonā decembra sākumā Bīverkrīkā (ASV) pirmo reizi karjerā iekļuva trijniekā (2.vieta), pēc divām nedēļām Austrijā vēlreiz kāpa uz goda pjedestāla (3.vieta), bet Kicbīlē viņu neviens nespēja pārspēt. Reizēm itāli ir iegāzis otrais brauciens, bet šoreiz viņš otro braucienu veica lieliski, pakāpjoties no trešās vietas uz pirmo un apsteidzot par trešdaļu sekundi priekšā esošos Mario Matu (Austrija) un Ivicu Kosteliču (Horvātija), jo ar grūto trases stāvokli itālis tika galā krietni labāk, abus līderus pēc pirmā brauciena otrajā apsteidzot pat par pusotru sekundi. Matam, kurš Kicbīlē pirmo reizi triumfēja pirms 14 gadiem, kārtējo reizi neveiksmīgais otrais brauciens neļāva izcīnīt pirmo uzvaru sezonā un piecpadsmito karjerā. Kārtējais pjedestāls sezonā, bet šoreiz trešā vietā Kosteličam.  Neskatoties uz 50.veitu nobraucienā horvāts tāpat kā Vengenā superkombinācijā bija labākais šeit kombinācijā, kur nevajadzēja priekš šīs disciplīnas veikt atsevišķus braucienus. Atkal otrais bija šveicietis Beāts Foics, kurš atpalika par 4,5 sekundēm, bet trešais bija Foica tautietis Silvāns Curbrigens. 

Kosteličs ļoti dusmīgs uz Hiršeru
Otrajā slaloma braucienā otrās sacensības pēc kārtas tika diskvalificēts austrietis Marsels Hiršers, kas pēc pirmā brauciena bija trešajā pozīcijā. Taču pagājušajā nedēļas nogalē klajā nāca ziņas par to, ka arī Zagrebas slalomā, kur austrietis uzvarēja, viņš nav pareizi izbraucis vārtus. Taču ne tikai tāpēc, ka tā dēļ iespējams gājusi secen horvāta uzvara savās mājās, Kosteličs ir ļoti dusmīgs uz Hiršeru, bet gan tādēļ, ka austrietis nav pats atzinis un turpinājis braukt līdz finišam, turklāt tas atkārtojies vēl vairākas reizes pēc Zagrebas slaloma. Javar vienreiz pats nejust, bet ne jau vairākas reizes. Kosteličs, kuram ļoti svarīgi ir sportiskie principi un arī vēsture, norādīja, ka sports nozīmējot daudz, un tajā ir pamatvērtības, kurām nedrīkst tā vienkārši „pārkāpt pāri”.  

Pasaules kausa kopvērtējumā vadībā ar 855 punktiem izvirzījies Kosteličs, kurš par 130 punktiem apsteidz Hiršeru, bet par 190 punktiem Foicu. Arī slalomā ar 545 punktiem Kosteličs ir stabils līderis. 

Foto: mpoknews.fr

12 Komentāri

Šodien Zvejnieks startē Šladmingā?

24 • 01 • 2012 / 11:42

24 • 01 • 2012 / 11:53
Startlistē arī redzēju, tāpēc jau jautāju, vai kaut kas nav dzirdēts, ka būtu mainījies. Ja nav starlistē, tad 100 punkti nestartē.

24 • 01 • 2012 / 12:09
Jā, Kristaps šodien startē Pasaules kausā Šladmingā.
Nākošais starts PK kādam no mūsējiem paredzēts Robertam Sočos.
24 • 01 • 2012 / 12:27
Kā ir pēc noteikumiem, ja pēc pirmā brauciena netiec top 30, kas kvalificējas otrajam braucienam, tad paliec bez rezultāta tāpat kā tie, kas izkrīt?

24 • 01 • 2012 / 13:15
24 • 01 • 2012 / 13:28
tad tā ir, ka rezultāts ir tikai tiem, kas pirmajā braucienā tiek 30niekā un otrā braucienā finišē.

24 • 01 • 2012 / 13:36
Iet vaļā. Turam īkšķus, Kristap!

24 • 01 • 2012 / 18:51
Hiršers atkal monstrīgi brauc:)

24 • 01 • 2012 / 18:58
Kristaps malacis! Prieks...

24 • 01 • 2012 / 20:21
Par ko tad malacis un prieks??

24 • 01 • 2012 / 23:07
Un par ko tad nē?
Pēc rezultātu analīzes izskatās ka Kristapam gājis salīdzinoši labi. Protams ir diskvalifikācija 12 vārtos, bet ar uzrādīto rezultātu viņš būtu pārspējis vismaz 10-15 pēc ranga labākus par sevi sportistus. Tāds ir slaloms (un kalnu slēpošana), vari izstāties un tikt diskvalificēts par napareizi izbrauktiem vārtiem. Protams nianses nav zināmas, bet domāju ir labi priekš pirmās reizes. Turklāt varu vismaz aptuveni nojaust atmosfēru sacensību arēnā... Droši vien laba pieredze gan Kristapam gan Janai.
25 • 01 • 2012 / 09:11
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv