ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

16 • 01 • 2012

Kosteličs lielisks Šveicē, Vona Itālijā

Šajā nedēļas nogalē kalnu slēpotāji sacentās Šveicē un Itālijā. Vīri Šveices kalnu kūrortā Vengenā noskaidroja labākos trīs disciplīnās – superkombinācijā, nobraucienā un slalomā, bet dāmas Olimpisko spēļu mājvietā Kortīnā D’Ampeco sacentās abās ātruma disciplīnās.

Kosteliča apbrīnojamais kāpums superkombinācijā
Atrodoties 23.vietā un trīs sekundes aiz līderiem pēc nobrauciena daļas, lieliski veicot slalomu, kuru pats nosauca par vienu no visu laiku labākajiem, uzvaru pirmajā sezonas superkombinācijā izcīnīja horvāts Ivica Kosteličs, kurš par 0,2 sekundēm apsteidza mājinieku Beātu Foicu – līderi pēc nobrauciena, un par 0,45 amerikāni Bodi Milleru. Protams, pakāpšanās no 23.vietas uz pirmo ir milzīgs kāpums un nenotiek bieži, taču tādā disciplīnā kā superkombinācija, kur ir ļoti liela atšķirība starp nobrauciena un slaloma speciālistiem, līdzīgas vietu izmaiņas nav retums. Pēc finiša Kosteličs, kuram no pārsteiguma un prieka gandrīz sirds izleca no krūškurvja,  atzina, ka pats nav cerējis uzvarēt, jo slikti veicis nobraucienu, pieļaujot kļūdu trases augšdaļā un nespējot dabūt ātrumu trases līdzenajās daļās. Horvāts nedaudz pajokoja, ka pēc nobrauciena noteikti neviens uz viņu likmes nebūtu licis. Arī pagājušajā gadā Vengenas superkombinācijā uzvarēja Kosteličs, bet tad viņš pēc nobrauciena bija piektais un līderim zaudēja tikai sekundi. Priecīgs par otro vietu savas publikas priekšā bija Foics, kurš piebilda, ka laba ziņa ir tā, ka neviens nebija šveicietim tuvumā nobraucienā (otrā laika uzrādītājs Millers zaudēja 0,78 sekundes – aut. piez.), kas dod labas izredzes sestdien nobraucienā. Savukārt Millers bija neapmierināts ar savu slaloma braucienu, bet ne tik daudz tāpēc, ka neuzrādīja labāko laiku, jo tomēr kopvērtējumā sanāca trešā vieta, bet gan tāpēc, ka olimpiskais čempions šajā disciplīnā sev neraksturīgā stilā brauca samērā ieturēti. Īsti vesels vēl nejūtas pasaules čempions superkombinācijā Aksels Lunds Svindāls, tāpēc viņam tikai 19.vieta.

Merigeti pārsteidz un izcīna pirmo uzvaru karjerā
Sievietēm sestdien Kortīnā D’Ampeco nobraucienā uzvaru svinēja mājiniece Daniela Merigeti, kas par 0,21 sekundi bija ātrāka par amerikānieti Lindseju Vonu, bet trešo vietu izcīnīja vāciete Marija Hefla-Rīša. Merigeti tas bija otrais godalgotais trijnieks un pirmā uzvara karjerā. Pirmo reizi viņa labāko trijniekā iekļuva 2003.gadā milzu slalomā. Pirms pieciem gadiem turpat Kortīnā itāliete nobraucienā ierindojās 4.vietā, un tas tāpat kā 4.vieta 2010.gadā Leikluīzā līdz šim bija viņas labākais sasniegums ātruma disciplīnā. Šoreiz savās mājās Kortīnā viņai izdevās nobraukt bez kļūdām, un tas palīdzēja pārspēt spēcīgās konkurentes. Laika apstākļi bija vējaini, un uz to centās norādīt Vona, kas allaž nepalaiž garām iespēju atrast kādu iemeslu, kāpēc viņai nav izdevies uzvarēt, un nevis atzīt, ka konkurente ir bijusi labāka. Merigeti brauca ar lauztu kreisās rokas īkšķi. Pagājušās sezonas kopvērtējuma un arī Kortīnas nobrauciena uzvarētāja Hefla-Rīša pamazām atgūst pagājušās sezonas formu, trešo reizi šajā sezonā iekļūstot labāko trīs vidū, bet ātruma disciplīnā pirmo reizi. Savukārt Kortīnā nekādi trijniekā nevar tikt slovēniete Tīna Maze, kuru varētu dēvēt par „mūžīgi ceturto”, jo jau piekto reizi 1956.gada Olimpisko spēļu mājvietā paliek tūdaļ aiz godalgoto trijnieka. Desmitajā vietā ierindojās zviedriete Anja Pērsone, kas, lai cik tas savādi arī nebūtu, divkārtējai pasaules kausa ieguvējai ir labākais rezultāts šajā sezonā. 

Screen Shot 2012-01-16 at 12.22.34.png

Foica teicamais turpinājums
Superkombinācijas nobraucienā uzrādot absolūti labāko laiku, un tādējādi apliecinot, ka būs viens no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru sestdien nobraucienā, mājinieks Beāts Foics superkombinācijā izcīnīto otro vietu papildināja ar uzvaru nobraucienā. Tuvākos sekotājus austrieti Hannesu Raiheltu un itāli Kristofu Innerhoferu viņš apsteidza par nepilnu pussekundi – 0,44 un 0,49. Šoreiz ceturtā vieta šveicietim Karlo Jankam, kas no 2009.-2011.gadam vienmēr ir bijis labāko trijniekā Vengenā. Kaut arī sākumā uzrādījis labāko laiku, tomēr piektais palika Bode Millers. Foics pēdējos gadus, mokoties ar traumām, tomēr ir daudz strādājis pie tehnikas, un tas atmaksājas. Viņš arī izvēlējies savādāku līniju nekā sāncenši, cenšoties izvairīties no nelīdzenumiem trasē, kas, iespējams, arī nospēlējis galveno lomu viņa uzvarā. Par otro vietu nevar sūdzēties Raihelts, kurš otro reizi sezonā iekļuva labāko trijniekā nobraucienā. Kaut arī slalomā un milzu slalomā „plosās” Hiršers, tomēr ātruma disciplīnās austriešiem tā arī vēl nav izdevies uzvarēt šosezon. Gandarīts par trešo vietu bija Innerhofers, kas lieliski nostartēja Pasaules čempionātā Garmišpartenkirhenē (izcīnot visa kaluma medaļas – aut. piez.), bet pagājušā gada rudenī treniņā krita un piedzīvoja nopietnu smadzeņu satricinājumu. Itālis atzina, ka domājis par sezonas beigšanu, jo līdz pat šai dienai esot juties psiholoģiski sagrauts. Šī trešā vieta ir devusi viņam cerību, un Innerhofers ar humoru piebilda, ka tagad labā noskaņojumā varēs doties uz Džordžio Armani šovu Milānā. 

Screen Shot 2012-01-16 at 12.26.32.png

Vona tomēr pierāda savu pārākumu supergigantā
Svētdien supergigantā nekādas cerības konkurentēm sesto reizi sezonā neatstāja Lindseja Vona, kas par 0,61 sekundēm bija ātrāka nekā otrās vietas ieguvēja Marija Hefla-Rīša, bet pirmo goda pjedestālu Kortīnā beidzot sasniedza slovēniete Tīna Maze. Amerikāniete daudz riskēja un brauca agresīvi, un kaut arī dažreiz bija tuvu kritienam, tomēr šāda veida braukšana vainagojās ar panākumu, izcīnot 47 uzvaru karjerā. Tādējādi Vona tagad uzvaru ziņā ir aizgājusi garām austrietei Renātei Gečlai un izvirzījusies trešajā vietā. Starp citu tieši Kortīnā Lindseja pirmo reizi karjerā kāpa uz goda pjedestāla (tas notika 2004.gadā – aut. piez.). 

Screen Shot 2012-01-16 at 12.24.51.png

Pasaules kausa kopvērtējums: 1. L.Vona – 884 punkti, 2. T.Maze – 593 punkti, 3. M. Šīlda – 540 punkti, 4. E.Gergla – 516 punkti, 5. A.Feningere – 467 punkti. 

Kosteličam veiksmīgā Vengena
Pēc pirmā brauciena slalomā pirmajā trijniekā atradās austrietis Mario Mats, itālis Kristiāns Devils un horvāts Ivica Kosteličs, bet šo trijotni šķīra tikai trīs sekundes simtdaļas. Šo blīvo pozīcīju atrisināja Kosteličs, kas otrajā braucienā trases otru pusi vienkārši „nolidoja” un izcīnīja otro uzvaru šajā nedēļas nogalē iecienītajā Vengenā, kur horvāts divas reizes uzvarēja arī pagājušajā gadā un vienu reizi 2010. gadā un arī tālajā 2003.gadā. Kosteličs trīs gadus pēc kārtas ir uzvarējis Vengenas slalomā, un par viņu vairāk spējis tikai leģendārais Ingemars Stenmarks, kuru horvāts ļoti ciena, jo ir viens no retajiem kalnu slēpotājiem, kurš cītīgi seko līdzi kalnu slēpošanas vēsturei un kurš ļoti respektē kādreizējo laiku meistarus. Atšķirībā no Adelbodenas, kur otrajā braucienā Kosteličs brauca piesardzīgi, lai neatkārtotu tur iepriekš piedzīvotās izstāšanās, Vengenā horvāts trases lejasdaļā brauca agresīvi. Šoreiz nepaveicās kopvērtējuma līderim Marselam Hiršeram, kurš pirms Vengenas bija izcīnījis trīs uzvaras pēc kārtas. Hiršers pirmo braucienu veica „vēja” ātrumā, par 0,77 sekundēm apsteidzot Mario Matu, bet brīdi vēlāk tika diskvalificēts par vārtu nepareizu izbraukšanu trases augšdaļā. Protams, austrietis par šādu iznākumu bija vīlies, jo nobrauca tiešām ļoti ātri, ko arī varēja redzēt pēc uzrādītā laika. Hiršers vien piebilda, ka nekas neatliekot, kā šīs sacensības „izdzēst no prāta”.  Otro vietu Vengenā izcīnīja zviedrs Andrē Mīrers (+0,85), bet vēl par trim sekundes simtdaļām lēnāks bija vācietis Frics Dopfers, bet līderis pēc pirmā brauciena, Mario Mats, palika ceturtais. 

Pasaules kausa kopvērtējums: 1. M.Hiršers – 725 punkti, 2. I.Kosteličs – 695 punkti, 3. B. Foics – 545 punkti, 4. T.Ligetijs – 493 punkti, 5. A.L.Svindāls – 490 punkti.

Foto: sports.sbc.yahoo.com, washingtonexaminer.com, skiracing.com, www1.skysports.com

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv