ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

15 • 10 • 2011

Atskats uz FIS jauniešu semināru Cīrihē (papildināts)

5.oktobrī ikgadējo FIS sanāksmju vidū norisinājās arī 9. FIS jaunatnes un bērnu sporta seminārs Cīrihē. No Latvijas biju deleģēta es, Vita Ciesniece. Semināra pamattēmas bija pirmā pasaules Sniega Diena un vasaras aktivitātes bērniem un jauniešiem. Seminārā uzstājās vairāki vieslektori gan no SOK, gan Sniega Dienas projektu vadītāji no vairākām valstīm, bet dienas otrajā daļā darbojāmies trīs dažādās darba grupās pa sporta veidiem.

Ieskicēšu īsumā interesantāko:

SOK pārstāve Jessy Numan prezentēja 23.jūniju kā Pasaules Olimpisko Dienu kā piemēru pamata tēmai – Sniega Dienai. Tika stāstīta šīs dienas rašanās vēsture, ideja un aktivitātes.

Sarah Lewis, FIS ģenerālsekretāre īsumā apstāstīja par to, kā notiks Pasaules Jaunatnes Olimpiāde – ka sacensības notiks pēc FIS noteikumiem un tiks attiecīgi izcīnīti arī FIS punkti un īpaši uzsvēra, ka arī noteikumi attiecībā uz lietojamo inventāru būs visi jāievēro. Bez tam S.Lewis uzsvēra spēļu nozīmīgumu Olimpiskajā kustībā, kā arī iepazīstināja ar aktivitātēm, kas sagaida dalībniekus gan kultūras, gan izglītošanās jomā. Būšot pat pavārmākslā sevi jāpierāda!

Sammy Salm – BOTA pārstāvis – prezentēja kā un ko Sniega Dienā darīs 12 Eiropas pašos izcilākajos kūrortos, kā piesaistīs SOS ciematu bērnus, kā panāks atgriezenisko saiti, lai popularizētu sniega sporta veidus.

www.world-snow-day.com  22.01.2012. – projektu īsumā prezentēja Andrew Cholinski, iepazīstinot ar iesniegtajiem projektiem visā pasaulē, kā arī uzstājās Polijas, Spānijas un Ukrainas projektu pārstāvji – parādot ko un kā paredzēts darīt viņu valstīs pirmajā pasaules Sniega Dienā. Projektu autori vairākkārt uzsvēra domu – „dari tā, lai ieietu vēsturē” ar šo pirmo Pasaules Sniega Dienu!” Ir radušās labas idejas, ir vērts visiem kopā tās īstenot!

Pēcpusdienā baudījām ārā praktiskus piemērus kā ieinteresēt bērnus slēpošanas sporta veidiem – bija uzcelti 2 tramplīni, pa kuriem vienkārši ekipēti bērni veica visdažādākos nobraucienus un lēcienus, azarta pilni tie negribēja pārtraukt savu darbošanos, cik viņiem tas bija interesanti! Blakus mazākie bērni rādīja savas prasmes uz skrituļslidām, tostarp arī kā lēkt slidām kājās ar lecamauklu!

Pēc uzskatāmajiem paraugiem kā pievērst bērnus slēpošanai noslēgumā izvērtās diskusija starp lielajām kalnu valstīm kā ierobežot bērnu (līdz 10-12 gadu vec.) slēpošanu, kas viņuprāt jau ir par daudz – Slovākijā pēc 3 sacensību dienām bērni 4 dienas nedrīkstot slēpot; austrieši ieteica nerīkot slēpošanu ledājos; vēl citi ierosināja pat ierobežot disciplīnu skaitu vai pat neorganizēt šā vecuma bērniem nekādas starptautiskās sacensības. Manuprāt, vienīgais veids kā ierobežot sniega sporta aktivitātes (ja šādas ir pārāk daudz) - lai neradītu traumatismu – ir labs un atbildīgs treneru darbs ar uzticētajiem jaunajiem sportistiem.

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv