ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

09 • 01 • 2011

Ar aizraujošām cīņām sākusies Latvijas kausa izcīņa

Vakar Siguldā Pilsētas trasē ar sacensībām supergigantā un milzu slalomā sākās Latvijas kausa izcīņas pirmais posms kalnu slēpošanā. Vīriem elites grupā abās disciplīnās dominēja Kristaps Zvejnieks, bet dāmām uzvaras garšu izbaudīja gan Lelde Gasūna (mizu slalomā), gan arī pārsteigumu sārūpējusī jauniešu grupas pārstāve Agnese Āboltiņa (supergigantā). 

Latvijas kausa izcīņa ir lielākās un prestižākās kalnu slēpošanas sacensības ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijā, līdz ar to skatītājiem ir iespējas redzēt visus labākos pašmāju sportistus, kuri ir labākie Baltijā, jo ir pārāki par ziemeļu un dienvidu kaimiņiem. Latvijas kausa izcīņas pirmais posms pulcēja diezgan prāvu dalībnieku skaitu – uz startu izgāja 190 kalnu slēpošanas cienītāji, sākot ar pašiem mazākajiem C grupas (2000./2001.gads) dalībniekiem un beidzot ar Senioriem (1976.gads un vecāki). 

Pirmie savas sacensības uzsāka jauniešu grupas dalībnieki, kuriem pirmais starts bija jau 9.30 no rīta. C grupā meitenēm abās disciplīnās dominēja Luīze Brauere (SK „Pantera”), tieši tāpat kā A grupā (1996./97.g.) Agnese Āboltiņa (SK „Rīgas favorīts”). Savukārt B grupā (1998./99.g.) meitenēm supergiganta uzvarētāju Žaneti Gedru (SK „Ziemeļpols”) milzu slalomā pārspēja SK „Reflex” pārstāve Elīna Sabīne Nežborte. Arī puišiem divās grupās bija izteikti līderi. C grupā abās disciplīnās pārliecinošas uzvaras izcīnīja Jorens Jēkabsons (SK „Pantera”), bet B grupā to pašu paveica Žaks Gedra (SK „Ziemeļpols”). A grupā katrā disciplīnā bija savs uzvarētājs. Milzu slalomā uzvarēja Klāvs Rubenis (SK „Pantera”), bet supergigantā mūsējie bija „viesmīlīgi” un uzvaras priekus ļāva izbaudīt ciemiņiem no Igaunijas. Uzvarēja Jans Ēriks Luiks („Nordiko”), tiesa, otro vietu izcīnījušo Elvi Opmani (SK „Apex”) viņš divu braucienu summā apsteidza par nieka trim sekundes simtdaļām.

Pēcpusdienā, kad jau satumsa un sāka snigt slapjš sniegs, izgaismotajā trasē devās elites grupas dalībnieki. Dāmām supergigantā par pārsteigumu parūpējās jauniešu grupas pārstāve Agnese Āboltiņa, kas abos braucienos uzrādīja absolūti labākos laikus un izcīnīja pārliecinošu uzvaru. Jau dienas pirmajā daļā Agnese rādīja lielisku sniegumu, uzrādot labāku laiku pat par sava vecuma grupas puišiem. Ja to vēl varētu „attaisnot”, ka viņa brauca par labāku trasi, tad elites grupā viņa trasē devās viena no pēdējām, kad trase vairs nebija tik „svaiga”.  Nenoliedzami, Agnese bija ļoti priecīga par šo sasniegumu, jo tas viņai bija negaidīts pārsteigums. Kā atzina pati sportiste, tad viņa gribēja iekļūt labāko trijniekā, bet to, ka izdosies uzvarēt, turklāt vēl tik pārliecinoši, viņa nebija gaidījusi. Par vēl vienu pārsteigumu parūpējās otra jauniešu grupas pārstāve Liene Bondare (SK „Apex”), kas izcīnīja trešo vietu. Pa vidu abām jauniešu grupas pārstāvēm „iespraucās” olimpiete Liene Fimbauere („Kore”), izcīnīdama otro vietu, bet viņas jaunākajai māsai Zanei līdz goda pjedestālam pietrūka piecas sekundes simtdaļas. Kaut arī viņas specifika ir slaloma disciplīnas, tomēr negaidīti tikai piektā palika Lelde Gasūna (SK „Ziemeļpols”). Taču Lelde par to daudz nekreņķējās un „parādija raksturu” (un arī meistarību), pārliecinoši uzvarot milzu slalomā. Atkal otrajā vietā bija Liene Fimbauere, kas, pateicoties labāk veiktajam otrajam braucienam, uz trešo vietu nobīdīja pirmajā braucienā otro laiku uzrādījušo juniori Ievu Melderi (SK „Pantera”). Milzu slalomā vadošās vecākās kolēģes vairs „neapbižoja” Agnese Āboltiņa, paliekot tūdaļ aiz goda pjedestāla. Senioru grupā labākā bija Vita Ciesniece (SK „Rīgas favorīts”).

Vīriem supergigantā abos braucienos stabili labākos laikus uzrādīja olimpietis, kuplās Zvejnieku ģimenes vecākais dēls Kristaps (SK „Pantera”), kurš vēl ir junioru grupas dalībnieks. Viņa sīvākajam konkurentam, arī olimpietim Robertam Rodem („Kore”) nebija veiksmīga diena, un nācās samierināties tikai ar piekto vietu. Roberts vairāk ir specializējies nobraucienos, un Siguldas trases specifika neļauj viņam kārtīgi „izvērsties”, kā viņš to ir pieradis darīt garākās trasēs ārvalstīs. Toties veiksme bija sabiedrotā Rodes komandas biedriem Svenam Markam (apbalvošanā kolēģi pat mēģināja draudzīgi paķircināt, sakot, ka Svens droši vien kādu smagumu būs piekarinājis) un Kasparam Daugulim, kuri kāpa attiecīgi uz goda pjedestāla otrā un trešā pakāpiena. Kaspars parūpējās par nelielu intrigu milzu slalomā, pēc pirmā brauciena uzrādot dalītu labāko laiku ar favorītu Zvejnieku, taču netika galā ar spriedzi otrajā braucienā, pieļāva kļūdu un tā rezultātā atkrita uz piekto vietu. Turpretī Kristaps spēja saglabāt augstasinību un, uzrādot pārliecinoši labāko laiku otrajā braucienā, izcīnīja otro uzvaru. Kaut arī Kristaps labi apzinājās, ka var uzvarēt, un uz to arī cerēja, tomēr šādu panākumu viņš neuztver kā pašsaprotamu, jo tik viegli, kā varbūt varētu šķist, palūkojoties rezultātu protokolos, nemaz nebija. Arī vadošajiem sportistiem nervi tiek pakutināti, jo starptautiskajā arēnā gūtos panākumus gribās „aizstāvēt” arī pašmāju sacensībās, un nevar noliegt, ka tuvākie konkurenti ir pietiekami spēcīgi. Jāizceļ arī otrs juniors, Kristapa komandas biedrs Roberts Briška, kas izcīnīja otro vietu. Roberts abās disciplīnās bija otrs labākais juniors (supergigantā elites grupā 9.vieta). Pateicoties labi veiktajam otrajam braucienam, uz trešo vietu no piektās pakāpās Roberts Rode, savam vārda brālim zaudējot tikai divas sekundes simtdaļas. Un atkal „sāpīgajā” ceturtajā vietā palika Arturs Kāršenieks. Abās disciplīnās labākais Senioru grupas ieskaitē bija tikai 35 gadu jaunais Jānis Korde, kam kopvērtējumā attiecīgi 7. (supergigantā) un 8.vieta (milzu slalomā). Jāatzīmē, ka vadošajiem jauniešu grupas puišiem elites grupā ne tuvu tik labi neklājās kā jauniešu grupas meitenēm. Labāko rezultātu uzrādīja Klāvs Rubenis, milzu slalomā vairāk kā 40 dalībnieku konkurencē ierindojoties 20.vietā. 

Kā izteicās paši sportisti un viņu treneri, tad viņi ir ļoti apmierināti ar Latvijas Slēpošanas savienības organizētajām sacensībām, jo citās valstīs notiekošās FIS sacensības nav tik kvalitatīvi organizētas. Aktīvi darbojās Dinārs Doršs, kas, rūpējoties par sacensību raitu norisi, sestdien jau sešos no rīta bija uz kalna, kur pavadīja ne mazāk kā 15 stundas. Pirmā diena ir veiksmīgi aizvadīta. Svētdien paredzētas sacensības slalomā, un tad pirmais Latvijas kausa izcīņas posms būs aizvadīts.

Ar detalizētākiem rezultātiem var iepazīties šeit!

8 Komentāri

tiešām izskatās, ka bijis aizraujoši. Malači mūsējie.
atomic
09 • 01 • 2011 / 17:37
svarīgi nav rezultāti, bet gan tas, ka mūsu valstī vēl ir entuziastiski cilvēki, kuri nodarbojas ar tik dārgo sporta veidu, super!!! un ja kāds vēl sasniedz līmeni, lai varētu piedalīties Olimpiskajās spēlēs, tad vispār RESPECT!!!
patriots
09 • 01 • 2011 / 19:53
Patiešām forši! Ja nebūtu viens BET... Skumji... Sestdien mūža slēpojumā aizvadijām Silviju Misāni... Treneri, kuras audzēkņu bērni no sirds cīnījās par kausiem... BET! Bizness paliek bizness un par cilvēcisko faktoru, nu kautkā piemirstas... Un tas jau ir NOŽĒLOJAMI...
Viesturs
09 • 01 • 2011 / 23:34
Interesantas sacensības. Jaunās meitenes jau pavisam tuvu lielajām. Labs pasākums un draudzīga atmosfēra valdīja.
rollex
10 • 01 • 2011 / 09:29
Tiešām viss bija lieliski :)
10 • 01 • 2011 / 14:41
Interesanti bija vērot sacensības klātienē. Tas labi, ka daudz dalībnieku. LSS labi pastrādājuši.
Jancis
10 • 01 • 2011 / 15:39
Federācija noorganizējusi lieliskas sacensības grūtajos finansiālajos apstākļos ar ļoti kuplu dalībnieku skaitu. Arī Siguldā var oganizēt mini pasaules kausu. Tā turpināt!
slēpošanas cienītājs
10 • 01 • 2011 / 16:05
Paldies par forši noorganizētiem mačiem !!!
Azarts bija, elektroniskais tablo arī priecēja.
Tauriņa
10 • 01 • 2011 / 17:58
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv