ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

11 • 01 • 2021

Mūžībā devies distanču slēpošanas entuziasts Andis Puida

Andis Puida dzimis 1961. gadā Bebrenē, Sēlijā. Puidu ģimene jau tolaik bija saistīta ar sportu un sporta aktivitāšu organizēšanu. Mamma – Valērija Ausma Puida bija fizkultūras skolotāja Bebrenes vidusskolā, tētis – Valdis Puida bija fizkultūras pasniedzējs Bebrenes tehnikumā. Andis jau vidusskolas laikā sāka pievērsties distanču slēpošanai, kopā ar brālēnu Māri Dumbri startējot rajona un republikas sacensībās un tajā laikā ļoti populārajos „Jauju” maratonos. Vecākais brālis Valdis ar savām sportiskajām aktivitātēm arī bija paraugs, it īpaši iestājoties studēt Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (tolaik Fizkultūras institūtā).

Nopietnāki distanču slēpošanas treniņi un starti sākās pēc iestāšanās 1979. gadā Latvijas Valsts universitātē, kur studēja vēsturi, kas Andi ļoti aizrāva un interesēja. Trenējās pie treneriem Ināra Kušķa un vēlāk pie Leona Ļovina. Treniņnometnēs un startējot sacensībās tika pabūts ļoti daudzās Padomju Savienības vietās: Murmanskā, Siktivkarā, Krasnojarskā, Užgorodā, Sverdlovskā un citās.

Pēc studijām Andis uzsāka darba gaitas Bebrenes tehnikumā par vēstures pasniedzēju. Ar savu piemēru un aktivitāti izveidoja slēpošanas treniņu grupu tehnikuma audzēkņiem, tajos laikos nozīmīgas un prestižas bija Latvijas tehnikumu un profesionāli tehnisko skolu sacensības. Anda trenētie audzēkņi ar ļoti labiem rezultātiem startēja ne tikai distanču slēpošanā, bet arī citos sporta veidos.

Latvijas valstij atjaunojot neatkarību, Andim radās doma un iniciatīva kopīgi ar saviem tuvākajiem audzēkņiem un draugiem 1991. gadā dibināt “Bebrenes pagasta slēpošanas, skriešanas klubu BEBRA” (SSK BEBRA). Šis ir viens no pirmajiem slēpošanas klubiem Latvijā, kurš joprojām turpina aktīvi darboties un uzturēt tradīcijas. Andis vadīja klubu, pats aktīvi trenējās un organizēja sporta pasākumus ziemā un vasarā, nu jau kluba ietvaros Bebrenē un Ilūkstes novadā. Šajos pasākumos tika iesaistīta visa Puidu ģimene gan kā organizatori, gan kā dalībnieki, gan arī kā  tiesneši - sieva Agita, meita Rūta un dēls Jānis, kā arī vecāki un brālis Valdis ar ģimeni. Populāras kļuva SSK BEBRA balvas izcīņas slēpošanā ar kuplu dalībnieku skaitu no visas Latvijas, vasarā MTB velobraukšanas sacensības novadā, kluba ikgadējās sacensības basketbolā, hokejā, florbolā, futbolā (arī pie brāļa Valda Daudzesē), kopīgās Jāņu dienas svinēšanas un velobraucieni ar kluba biedru un draugu ģimenēm, kad Bebrenes „Zeltlapās” sabrauca no tuvās un tālās Latvijas kluba biedri, draugi un atbalstītāji. Vēlāk Bebrenes „Zeltlapās” Andis ar ģimenes un Eiropas fondu atbalstu uzbūvēja speciāli aprīkotu slēpju māju, kura bija pieejama gan novada, gan no tālienes atbraukušajiem slēpot gribētājiem. Tajā darbojās slēpju inventāra noma, kā arī vienmēr bija rūpīgi sagatavota slēpošanas trase. Skolas un tehnikuma audzēkņi varēja nākt un apgūt slēpot prasmi un trenēties. Diemžēl uguns nelaime pirms trim gadiem nopostīja slēpju māju, taču 2020. gada pavasarī atkal atsākās jaunas slēpju mājas būvniecība, tika gādāts inventārs un 2021. gadā tā jau varēs atsākt darboties - taču šoreiz jau bez Anda...

Patriotisms, ģimeniska kopā būšana priekos un bēdās, sadraudzība, mīlestība uz sportu un aktivitātēm, talants un entuziasms, izpalīdzīgums un nesavtīga ziedošanās, tāds bija Andis - mūsu visu kluba sirds un dvēsele. 

Ar kluba komandu piedalījāmies visdažādākajās sacensībās Latvijā (distanču slēpošanā, vieglatlētikā, basketbolā) un arī pasaulē: distanču slēpošanā un vieglatlētikā startējām Eiropas tautas sporta asociācijas olimpiādēs Francijā, Spānijā, Norvēģijā, Vācijā, Somijā, Latvijā. Kluba SSK BEBRA komanda Latvijas čempionātos distanču slēpošanā izcīnīja  zelta,  sudraba un  bronzas medaļas stafetē vīriešiem ar Andi komandas sastāvā.

Andis Puida daudzus gadus bija arī Latvijas slēpošanas federācijas distanču slēpošanas darba grupas loceklis, kā arī bija atbildīgs par veterānu sporta dzīvi un organizēšanu distanču slēpošanā. Latvijas komanda, Andim organizējot, kuplā skaitā piedalījās Pasaules čempionātos Francijā, Austrijā, Itālijā, Vācijā, Šveicē, ASV, Norvēģijā. Vairākos čempionātos par godu izcīnītajām medaļām tika pacelts Latvijas karogs un skanēja Latvijas valsts himna.

No Anda atvadīsimies otrdien plkst. 11:00 Varoņu ielā 3a, Rīgā. Būsim kopā ar ģimeni domās, jo, valstī esošā ārkārtas stāvokļa dēļ, personu skaits bērēs ir ierobežots. Tomēr tiksimies visi kaut kad pavasarī, kad varēsim Anda pīšļus guldīt zemes klēpī dzimtajā Bebrenē.

SSK Bebra biedri

Latvijas Slēpošanas federācija skumst un izsaka līdzjūtību LSF valdes loceklim Jānim Puidam un tuviniekiem.

BW.jpg

Masters World Cup 2012 Oberwiesenthal 293.JPG
Andis ar kluba biedriem un draugiem

WhatsApp Image 2021-01-09 at 12.52.44.jpeg
Andis ar kluba biedriem un draugiem

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv