ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

15 • 12 • 2020

Eiduka pasaules kausa posmā sasniedz neticamu panākumu

2020-12-13_08881093_cropped.jpg

Latvijas labākā slēpotāja Patrīcija Eiduka Šveices pilsētā Davosā notiekošajā pasaules kausa posmā distanču slēpošanā otrajā dienā nostartēja fantastiski, 50 dalībnieču konkurencē 10km brīvā stila distancē ar intervāla startu izcīnot 8.vietu (+58,7 sekundes; 31,52 FIS punkti) un sasniedzot neticamu panākumu Latvijai distanču slēpošanā. Tikmēr vīriešiem 15km distancē brīvajā stilā 77 dalībnieku vidū Raimo Vīgants iekļuva piecdesmitniekā un ieņēma 48.vietu. (+2:55,0; 71,20 FIS punkti), nopelnot līdz šim augstvērtīgākos FIS punktus, bet Indulis Bikše ierindojās 59. vietā (+ 3:32,8; 86,57 FIS punkti).

Sieviešu konkurencē, kur sacentās 50 slēpotājas no 18 valstīm, Patrīcija ar novembra beigās Rukā iedzīšanā uzrādīto 24.laiku un 7 punktu iegūšanu pasaules kausa kopvērtējumā, kur distancē šobrīd ieņem 30.vietu, starta sarakstā bija nopelnījusi vietu tā saucamajā sarkanajā grupā, atrodoties 15 izsēto vidū. Tādējādi slēpotāja no Kokneses novada Vecbebriem kļuva par pirmo Latvijas slēpotāju, kurai ir izdevies iekļūt izsēto sportistu grupā pasaules kausos. Lai arī pēc FIS punktu reitinga 20 gadus vecā latviete nebija starp labākajām divdesmit piecām, tomēr mērķis viņai bija iekļūšana Top15. Ja ņem vērā, ka pirms divām nedēļām Somijā 10km iedzīšanā brīvajā stilā, neskaitot Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas pārstāves, kuras Davosā nepiedalās, tika uzrādīts 10.laiks, tad šāda mērķa sasniegšana bija reāla.

Vakar pirmo reizi vēsturē mēs pasaules kausos sprintā redzējām Latvijas slēpotāju ceturtdaļfinālā, un kopš 1991.gada tā bija pirmā reize, kad kāds no mūsu slēpošanas veidu pārstāvjiem pasaules kausos tika labāko divdesmitniekā. Līdz ar to sasniegtā vēsturiskā panākuma iespaidā Patrīcija Eiduka arī svētdien turpināja lieliskā stilā. Pirmajās divās kontrolatzīmēs 2,2km un 3km mūsu talantīga slēpotāja atradās labāko astotniekā, no līderes atpaliekot no 15-20 sekundēm. Pusdistancē Eiduka turpināja iesākto tempu, turoties jau labāko sešiniekā. Otrajā distances pusē dažas ļoti titulētas konkurentes (pagājušās sezonas pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētāja Ņeprajeva, piecas reizes pasaules kausa posmos distancē uzvarējusī Diginsa, kā arī pirms divām nedēļām PK posmā Rukā trīs dienu minitūres kopvērtējumā otro vietu izcīnījusī Sorina – aut.piez.) apsteidza Patrīciju, bet ar izcīnīto 8.vietu Ingus Eiduka meita un audzēkne sasniedza vienreizēju panākumu Latvijas slēpošanas vēsturē (1990.gada decembrī un arī pirms tam pasaules kausa posmos vairākas reizes piecpadsmitniekā un vienreiz arī 4.vietā bija talantīgā kalnu slēpotāja Ulla Lodziņa (tagad Ģērmane) – aut.piez.).

Pirmo reizi pasaules kausa posmos distancē kāds no Latvijas slēpotājiem uzvarētājiem ir zaudējis mazāk nekā minūti. Līdz ar to Eidukas nopelnītie 31,52 FIS punkti ir viņas jaunais rekords. Lai arī nepiedalījās trīs Ziemeļvalstu pārstāves, kā iemeslu mēģinot minēt bailes par inficēšanos (kaut arī biatlonisti, kalnu slēpotāji u.c. no šīm valstīm startē – aut.piez.), ar šādu lielisku sniegumu slēpotāja no Vecbebriem arī ar šo valstu dalību stabili tiktu divdesmitniekā un, iespējams, arī piecpadsmitniekā. Patrīcija bija vienīgā desmitniekā iekļuvusī junioru vecuma slēpotāja, bet otrajā desmitā ar 19.vietu atzīmējās par vienu gadu jaunākā ķīniete Dinigera Jilamužjanga, kura šogad pasaules junioru čempionātā izcīnīja 5.vietu 5km klasiskajā stilā un pirms nedēļas Norvēģijas kausā Lillehammerē Juhaugai zaudēja divas minūtes, bet Davosā no uzvarētājas atpalika pusotru minūti.

Par iegūto astoto vietu distanču slēpošanas prestiža cēlēja Latvijā nopelnīja arī 32 punktus pasaules kausa kopvērtējumam, un, tā kā tā šajā sezonā Eidukai no pieciem startiem tā jau bija trešā reize trīsdesmitniekā, no kā sāk dot punktus PK kopvērtējumam, tad ar šobrīd ar iegūtajiem 52 punktiem viņa ir iekļuvusi trīsdesmitniekā un atrodas priekš Latvijas rekordaugstā 26.vietā, bet distancē ar 39 punktiem pat divdesmitniekā – 20.vietā (tikai 7 punkti viņu šķir no piecpadsmitnieka – aut.piez.).

Vakardienas pirmajai uzvarai sprintā šodien pirmo uzvaru distancē pievienoja amerikāniete Rozija Brenana, kura tika pieskaitīta pie vienām no favorītēm, jo aiz norvēģietēm Terēzes Juhaugas un Marijas Helēnas Fossesholmas uzrādīja trešo laiku iedzīšanā novembra beigās Rukā. Viņa par 34 sekundēm apsteidza otās vietas ieguvēju krievieti Jūliju Stupaku (iepriekš Belorukovu), kurai tā bija pirmā godalga distancē, jo iepriekšējās divas reizes uz goda pjedestāla augstāka un zemākā pakāpiena viņa kāpa sprintā. Godalgoto trijnieku noslēdza amerikāniete Heilija Svirbula (+40.5), kurai tā bija pirmā reize trijniekā, jo līdz šim labākais panākums bija 13.vieta.

Patrīcijas Eidukas vēsturiskā panākuma iedvesmoti divas stundas vēlāk pēc sieviešu finiša savas sacensības 15km distancē uzsāka mūsu pārstāvji vīriešu konkurencē – Raimo Vīgants un Indulis Bikše, mēģinot uzlabot savus sestdien sprintā uzrādītos rezultātus. Abi madonieši priekš pašreizējā varējuma nostartēja labi un pirmās dienas rezultātus uzlaboja gan vietu, gan arī FIS punktu izteiksmē.

Pirmo trešdaļu distances ātrāk no mūsējiem uzsāka Bikše, kurš atradās uzreiz aiz četrdesmitnieka un apsteidza Vīgantu par 8 līdz 9 sekundēm un tikpat arī vietām, līderiem zaudējot attiecīgi 52 sekundes un minūti. Taču turpinājumā mūsējie samainījās pozīcijām, jo otra apļa vidū un tai pat laikā arī distances vidusdaļā piecdesmitniekā iespraucās Raimo, bet Indulis atkrita uz sestā desmita vidu. Tāpat kā pirmajā arī otrajā aplī Raimo līderim zaudēja minūti, pēc otrā apļa jeb 10km deficītam sasniedzot divas minūtes un atrodoties 49.vietā, kamēr Induļa temps bija krities – 57.vieta (+2:18). Noslēdzošajā trešajā aplī kuplās Vīgantu ģimenes vecākā atvase saglabāja esošo tempu un nostabilizējās piecdesmitniekā.

Lai arī uz 13km kontrolatzīmes viņš atradās 50.vietā, pēdējos divos kilometros pasaules čempionātā U23 grupā iekļuvušais madonietis apsteidza Phjončhanas Olimpisko spēļu 11.vietas ieguvēju skiatlonā un divas reizes pasaules kausa posmos sešiniekā tikušo vācieti Tomasu Bingu un amerikāni Ijanu Torčiju un finišā pakāpās uz 48.vietu, savā trešajā startā pasaules kausa posmos pirmo reizi iekļūstot piecdesmitniekā. Jau savā pirmajā startā distancē šajā līmenī, jo iepriekšējie divi pasaules kausa posmos bija sprinti, kā arī pasaules čempionātos Lahti un Zēfeldē viņš piedalījās tikai sprintos, Raimo izdevās uzvarētājam nezaudēt vairāk par trim minūtēm un pārvarēt savulaik latviešu slēpotājiem tik grūti sasniedzamo robežu 15km distancēs – trīs minūtes. Viņa 9 gadus vecākais novadnieks Arvis Liepiņš tā arī nepietuvojās šai robežai, augstvērtīgāko rezultātu Arvim sasniedzot 10km Rukā, kad uzvarētājam zaudēja 2:04, bet Indulis Bikše bija pirmais, kas to pārvarēja, 2017.gada janvārī Ulrikehamnā zaudējot uzvarētājam 2:34 (pirms tam vistuvāk bija Intars Spalviņš, kurš 2007.gada pasaules čempionātā Saporo atpalika 3:28. Tas ir tikai laika izteiksmē, bet ja rēķinātu augstvērtīgāko rezultātu, tad skaidrs, ka jāņem vērā FIS punkti –aut.piez.). Lai arī nopelnītais 71 FIS punkts nav gluži pats labākais rezultāts (ziemā otrais, bet ar rollerslēpošanu sestais rezultāts – aut.piez.), tomēr nenoliedzami pats augstvērtīgākais rezultāts karjerā.

Indulis beigās noslīdēja dažas pozīcijas zemāk, bet noturējās sešdesmitniekā. Nopelnītie 86 FIS punkti madonietim ir labākie šogad un arī vienīgie zem simts no 2020.gada 1.janvāra, kā arī desmitais labākais pasaules kausa posmos no vairāk nekā 50 startiem, faktiski atkārtojot pirms gandrīz četriem gadiem Vācijā „Tour de ski” laikā sasniegto.

 

Autors: Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv