ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

19 • 02 • 2020

Jauniešu grupu rezultāti Latvijas čempionātā distanču slēpošanā

 

Pagājušajā nedēļas nogalē Madonas “Smeceres sila” trasē ļoti kuplo dalībnieku skaitu Latvijas čempionātā distanču slēpošanā pamatā veidoja jauniešu grupu pārstāvji. Divās no astoņām jauniešu grupām dalībnieku skaits sniedzās pāri 40, bet nevienā vairs nebija mazāk par desmit slēpotājiem. Arī jaunieši tāpat kā pieaugušie un juniori pirmajā dienā sacentās sprintā brīvajā stilā, bet svētdien īsajā distancē brīvajā stilā ar intervāla startu.

Iepriekšējā rakstā par lielākajām grupām jau aprakstījām rezultātus S18 grupā meitenēm un minējām Daiņa Vuškāna audzēkņu Laura Kaparkalēja un Nika Saulīša pārliecinošās uzvaras attiecīgi jauniešu V18 un junioru grupā. Puišiem V20 jeb junioros arī otrā un trešā vieta bija diezgan stabili savās pozīcijās abas sacensību dienas, otrās vietas iegūstot madonietim Ilvaram Biseniekam, bet trešās vietas cēsniekam Reinim Upenam. Ja junioriem nekāda spēkošanās godalgoto vietu ieguvēju starpā un arī cīņā par iekļūšanu trijniekā nenotika, tad jauniešiem V18 grupā bija nedaudz savādāk. Sprintā, paliekot kopējā ieskaitē tieši aiz ceturtdaļfināla sešpadsmitnieka, otro vietu vecākajā jauniešu grupā ieguva rīdzinieks Aleksandrs Ļūļe, kurš par pusotru sekundi apsteidza siguldieti Raineru Paegli, kuram sezonu sanāca atklāt ar tādu pašu vietu, ar kādu viņš noslēdza pagājušo sezonu Priekuļos. Sekundi aiz komandas biedra palika un ceturtajā vietā ierindojās otrs Raivja Zīmeļa audzēknis Sandijs Suhānovs. 10km brīvajā stilā ar 7.vietu sprintā neapmierinātais madonietis Uvis Akmentiņš aizsniedzās līdz otrajai vietai, lai šogad vismaz viena godalgota vieta savas mājas trasē sanāktu, jo pērn Madonā viņš abas dienas bija trijniekā. Toties Aleksandram Ļūlem, ar ko pagājušajā gadā Akmentiņš mainījās vietām cīņā par otro un trešo, arī šogad izdevās abās disciplīnās “Smeceres sila” trasē iekļūt godalgās un atkal ar otro un trešo vietu. Taču pavisam tuvu viņam otrajā dienā bija palikšana aiz goda pjedestāla, jo otrajā grupā startējušais Aizkraukles sporta skolas pārstāvis Edijs Eiduks, kurš starp citu 2019.gadā otrajā dienā V16 grupā ar pusotras sekundes pārsvaru pār Kaparkalēju svinēja uzvaru, no Aleksandra beigās atpalika tikai vienu sekundi (Aleksandram bija nedaudz vairāk dalībnieku trasē, taču Edija startēšanas laikā trase vairs nebija tik labā stāvoklī kā pirmajai starta grupai –aut.piez.).

V16 grupā (2004./2005.g.) pie medaļām abas dienas tika vieni un tie paši slēpotāji. Ja madonietis Rainers Upenieks ar talsinieku Kristiānu Kārlsbergu samainījās vietām – pirmo un trešo, tad madonietis Silvestrs Švauksts palika nemainīgi otrais un savu 2018.gada V14 grupas zelta medaļu kolekciju papildināja ar diviem sudrabiem. Lai arī sprinta kvalifikācijā ātrāko laiku uzrādīja Silvestrs, kurš finālā bija galvenais favorīts, tomēr izšķirošo braucienu visātrāk veica Rainers, kuram kvalifikāciju neizdevās tik labi noslēpot. Silvestrs bija ļoti tuvu uzvarai svētdien 5km distancē, taču beigās pagājušā gada martā Priekuļos V14 grupā dominējušais Kristiāns viņu pārspēja par nieka 0,9 sekundēm. Upenieks drošs par savu otro godalgu nevarēja būt līdz pat pašām beigām, jo viens no noslēdzošajiem dalībniekiem šajā grupā orientierists Gustavs Staņa no Rīgas finišā madonietim piekāpās mazāk par divām sekundēm, ieņemot 4.vietu. Dažas sekundes aiz pjedestāla palika arī 5. un 6.vietā ierindojušies ogrēnietis Audris Vītoliņš un alūksnietis Matīss Meirāns.

Lai arī meitenēm pirmajā dienā sprintā krietni pārāka bija igauniete, otrā vieta ļāva madonietei Katrīnai Bērziņai izcīnīt uzvaru Latvijas čempionātā. Finālā iekļuva un otro un trešo vietu mūsējo starpā izcīnīja Cēsu pilsētas sporta skolas pārstāves Estere Volfa un Elza Bleidele. Svētdien igaunietes prombūtnē 3km distancē pirmo vietu ieguva un vēl vienu Latvijas čempionāta zelta medaļu izcīnīja Bērziņa, atkārtojot pagājušā gada panākumu Madonas posma otrajā dienā šajā distancē, tikai šoreiz tam neesot vairs negaidītam pārsteigumam kā 2019.gadā, bet jau likumsakarībai. Otrajā dienā Katrīnai uz pjedestāla cēsnieces nepiebiedrojās. Ja pagājušā gada S14 grupas uzvarētājai Elzai līdz trijniekam pietrūka trīs ar pusi sekundes, tad Estere, kaut arī ieņēma piekto vietu aiz komandas biedrenes, tomēr no līderēm laika ziņā bija tālāk, jo nācās kādu gabalu slēpot ar salauztu nūju. Svētdien uz otrā un trešā pakāpiena kāpa daugavpiliete Solvita Maļina un talsiniece Karīna Bernāne, kuras sestdien sprintā iekļuva pusfinālā, ierindojoties attiecīgi 5. un 7.vietā. Meitenēm šajā grupā, salīdzinot ar pagājušo gadu, konkurence bija ne tikai lielāka, bet arī stiprāka, ko veicināja 2005.gadā dzimušo labo slēpotāju pieplūdums, un to parāda kaut vai pagājušā gada 3.vietas ieguvējas Jolantas Pences ierindošanās 9.vietā.

V14 grupā (2006./2007g.) sprintā gan kvalifikācijā, gan finālā dominēja ziemas orientierists Ritvars Ļepeškins no Madonas, kamēr vienu no retajām medaļām SS „Arkādijai” nopelnīja otro vietu ieguvušais Pēteris Lukstiņš. Par lielu pārsteigumu parūpējās un trešo vietu pirmajā gadā šajā vecuma grupā izcīnīja siguldietis Dāvis Kalniņš, kurš pagājušā gadā V12 grupā bija stabils 7.vietu ieguvējs un kurš pusfinālā no kvalifikācijas iekļuva kā pēdējais astotais. Arī 3km distancē Ļepeškinam izdevās izcīnīt uzvaru, kas nācās daudz grūtākā cīņā, jo tikai sekundi lēnāks bija SK „Lejasciema”/Gulbenes BJSS pārstāvis Artūrs Filips Igaviņš. Alūksnei medaļu nopelnīja trešo labāko laiku uzrādījušais Aleksandrs Pometūns. Meitenēm šī grupa palika atmiņā ar ļoti spraigu dueli abos startos starp pārliecinošajām līderēm Lindu Kaparkalēju un Madaru Veckalniņu (abas Madonas BJSS), abas reizes nedaudz ātrākai esot Lindai. Sprintā vēl kādus 70m līdz finišam šķita, ka pirmā finišēs Madara, bet pēdējos 40m Laura Kaparkalēja māsa viņu apdzina, un tajā brīdī Madara gan fiziski, gan psiholoģiski „salūza”. Tikmēr abas dienas trešo vietu izcīnīja vecākā no māsām Berkoldēm Gerda (Lejasciems/Gulbenes BJSS), neļaujot pie medaļas tikt Raimo Vīganta māsai Laumai, kura sprinta kvalifikācijā bija uzrādījusi trešo laiku.

V12 grupā (2008./2009.g.), kur 1km sprintā ar intervāla startu tika veikti divi braucieni, skaitot labāko no tiem, drošu uzvaru izcīnīja talsinieks Rihards Lozbers, bet stabili otrais bija ogrēnietis Alvis Pivors. Tikmēr līdzvērtīgā cīņā par 3.vietu cēsnieks Treviss Zazītis par dažām sekundes desmitdaļām apsteidza mājinieku Ginteru Bērziņu. Otrajā dienā, atceļojot no sacensībām Maskavā, uzradās CPSS pārstāvošais Rūdolfs Raudziņš, kurš neatstāja nekādas cerības konkurentiem. Pat ja kritienu nebūtu piedzīvojis pirmās dienas uzvarētājs Lozbers, tas talsiniekam nebūtu palīdzējis tikt augstāk par otro vietu. Pagājušo sezonu ar uzvaru V10 grupā noslēgušais Jēkabs Kubuliņš no SK „Lejasciems”/Gulbenes BJSS tika pie pirmās medaļas V12 grupā, uzrādot trešo laiku 2km distancē, kamēr Ginteram Bērziņam vēlreiz nācās ierindoties tūdaļ goda pjedestāla. Jēkabs visticamāk paliktu bez godalgotas vietas, ja vien sprinta otrās vietas ieguvējam Pivoram 30 metrus pēc starta nebūtu priekšā izslēpojis uz otro apli izbraukušais un divas reizes lielākais cēsnieks Siliņš, kā rezultātā mazais Alvis gluži vai tramplīnlēcēja stilā izlidoja no trases, pazaudējot vismaz 15 sekundes un tādējādi netiekot pie otrās medaļas. Meitenēm sprintā dubultuzvaru mājiniekiem nodrošināja Helēna Roštoka un Alise Plāte, bet ar labāku otro braucienu un ar trešo vietu krāslaviešus iepriecināja Valērija Burceva, no trijnieka izstumjot siguldieti Keitu Marcinkēviču, kurai pagājušajā gadā nevienu reizi nepalika ārpus top3. Otrajā dienā 1km distancē tāpat kā puišiem uzvaras priekus baudīja CPSS, jo kopā ar Raudziņu no Krievijas galvaspilsētas bija atbraukusi pirmajā dienā nestartējusī Amēlija Zaķe. Marcinkēviča aizraujošā cīņā atgriezās trijniekā ar otro rezultātu, kamēr Burcevai līdz sestdienas panākuma atkārtošanai pietrūka viena sekunde, jo tieši par tik par krāslavieti bija ātrāka trešās vietas ieguvēja Plāte, kura līdz ar to kļuva par vienīgo šajā grupā abas dienas trijniekā tikušo dalībnieci.

Pašā jaunākajā grupā V10 (2010.gads un jaunāki) pirmie divi bija nemainīgi – pirmais siguldietis Leo Bilans un otrais madonietis Martins Arama, bet sprinta trešās vietas ieguvējam cēsniekam Rūdolfam Šķēlem nākamajā dienā 1km distancē to pašu atkārtot neļāva par vienu sekundi apdzinušais madonietis Aivo Asaris. Meitenēm arī izvērtās tāds pats scenārijs, proti, pirmās divas vietas abos startos nemainīgi ieņēma uzvarētāja Anete Vintiša un otrās vietas ieguvēja Sabīne Grudule (abas Madonas BJSS), bet trešajā vietā sprintā ierindojās rīdziniece Līva Kalniņa, kamēr Līvai sprintā pussekunde zaudējusī Dārta Ruļuka svētdien 1km distancē tomēr ieguva cerēto godalgoto trešo vietu. 

Veterāniem 5km distanci vienīgais ātrāk par 14 minūtēm veica SSK „Bebra” pārstāvis Daumants Putnis, kurš aiz sevis atstāja trijniekā iekļuvušos Alvi Krilovski un Aini Kanaviņu, kamēr sievietēm māsu ļoti līdzīgajā duelī Elita Zālīte par trim sekundēm apsteidza Žaneti Leimani, bet netālu bija arī trešās vietas ieguvēja Ļubova Pavļukova. Vecākajā grupā, apsteidzot lietuvieti un Leonu Seškenu, ātrākais bija Antis Zunda, bet sievietēm Inguna Eglīte bija vienīgā dalībniece.

Jāpiemin, ka slēpošanas sezona vēl nav galā, jo organizatori ir apņēmušies sarīkot arī nākamo Latvijas Čempionāta posmu. Protams, tas ir arī ļoti atkarīgs no laikapstākļiem. Tā ka, turpinām slēpot, kamēr vēl var!

Autors: Ivars Bācis

 

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv