ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

03 • 01 • 2017

Tramplīnlēkšana Latvijā - dzīvs sporta veids ar tramplīnu pagalmā un olimpisku mērķi

Pasaulē 25 tūkstoši skatītāju nav brīnums lielākajās tramplīnlēkšanas sacensībās. Arī Latvijā elpu aizraujošais sporta veids pirms pusgadsimta iemantoja gana plašu popularitāti un bija vairāk nekā 10 tramplīnu. Taču runa nav par pagātni - ogrēnietis Modris Krūze izveidojis tramplīnu pie savas mājas un trenē jaunos sportistus, bet viņa mazmeita jau mērķē uz olimpiskajām spēlēm.

Latvijas tramplīnlēkšanas ziedu laikos ogrēnietis Krūze bija otrais labākais pašmāju sportists, bet pirms 10 gadiem viņš ar domubiedriem atsāka sporta veida atdzīvināšanu, uzslejot tramplīnu savas mājas pagalmā. Tas kļuva par pirmo soli sporta veida atdzimšanā, kopš septiņdesmito gadu beigās tramplīnlēkšana Latvijā iznīka pēc divām bezsniega ziemām. 

Līdzko bija gatavs tramplīns, sākās jauno lēcēju apmācība. Pie trenera mājas izveidoti arī dažādi unikāli trenažieri lēkšanas prasmju attīstīšanai. Treniņos mazākajiem atvēlēts mazais tramplīns, lielākajiem ir iespēja lēkt no 15 metru tramplīna. Jaunie sportisti par lēkšanu ir sajūsmā un bailes jau sen pārvarējuši.

Viena no labākajām audzēknēm ir trenera mazmeita Šarlote Šķēle, kura pašlaik dziedē ceļgala savainojumu, bet 15 gadu vecumā jau paspējusi sacensībās apsteigt arī tramplīnlēkšanas lielvalstu pārstāves. Jaunā sportiste uzskata, ka tramplīnlēkšanā visupirms nepieciešama drosme. Viņa piemājas tramplīnu jau pāraugusi un trīsreiz gadā dodas uz treniņometnēm ārzemēs, kā arī regulāri trenējas uz tramplīna Otepē, Igaunijā.

Galvenais mērķis un sapnis ir olimpiskās spēles, saka Šarlote. Viņas treneris nešaubās, ka mērķis tiks sasniegts. Ja ne nākamgad Phjončhanā, tad vēl četrus gadus vēlāk Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs.

Krūze tikmēr netālu no mājas ir sācis būvēt trīs jau krietni prāvākus tramplīnus - lielākais no tiem būs ar 50 metru jaudu. Tas jau sniegs sajūtas līdzīgas kā lēcienos no lielajiem tramplīniem. Mērķis ir pabeigt būvi divu gadu laikā.

Avots: lsm.lv

1 Komentāri

Cepuri nost trenerim un jaunajiem sportistiem.. Forši

06 • 01 • 2017 / 11:55
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv