ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

15 • 01 • 2017

Slidsolī Bikše un Eiduka otrie FIS sacensībās un LČ slēpošanā

Svētdien Vietalvas slēpošanas trasē „Mailes” Latvijas čempionāta un FIS sacensību otrajā dienā vidējā distancē brīvajā stilā jeb slidsolī ar intervāla startu atkal labākie no Latvijas bija Indulis Bikše un Patrīcija Eiduka, kuri šodien uz goda pjedestāla kāpa par vienu pakāpienu augstāk, jo abi izcīnīja otro vietu, turklāt Patrīcijai sasniedzot savus labākos punktus karjerā – 112 FIS punkti. Otro dienu pēc kārtas nepārspēti palika pasaules čempionāta 6.vietas ieguvējs komandu sprintā kazahs Deniss Volotka un Igaunijas vicečempione skiatlonā Anete Vērpalu.

Šodien ar vidējo distanci brīvajā stilā, vīriešiem veicot 10km un sievietēm 5km, Vietalvā noslēdzās Latvijas čempionāta pirmais posms distanču slēpošanā. Laiks bija tik pat silts, ap 0 grādiem, neradot ļoti labu slīdamību, taču trases stāvoklis bija labāks nekā sestdien. Ja sievietēm sacentās gandrīz tik pat, cik sestdien – 17 slēpotājas no trijām Baltijas valstīm, tad vīriešiem dalībnieku skaits bija palielinājies par desmit – 39 slēpotāji, kas pārstāvēja četras valstis, bez Baltijas valstīm arī Kazahstāna.

Vīriešiem tāpat kā vakar pēc pirmajiem 2,5km vadībā izvirzījās Indulis Bikše, kurš par 7 sekundēm apsteidza Denisu Volotko. Pēc otrā apļa jeb 5km abi ar vienādu laiku dalīja pirmo vietu. Turpinājumā augstus rezultātus pasaules kausos uzrādījušais kazahs pielika ātrumā un pamazām attālinājās, izcīnot vēl vienu uzvaru. Līdzīgi kā vakar nostartēja Indulis Bikše, tiekot par vienu pozīciju augstāk un iegūstot otro vietu. Panākumu „Tour de ski” guvušais un pie PK kopvērtējuma punktiem tikušais madonietis no uzvarētāja atpalika 23,7 sekundes un nopelnīja trešos labākos punktus karjerā – 67 FIS punktus, par 1:18 apsteidzot trešo vietu ieguvušo igauni Karelu Korgi, kurš pēdējos divus gadus pasaules junioru čempionātā iekļuva labāko piecpadsmitniekā, 2015.gadā par četrām vietām esot priekšā 17.vietu ieņēmušajam Indulim. 

Uzvarētājs, PK posmos vienreiz pusfinālā un vēl trīs reizes ceturtdaļfinālā iekļuvušais Volotka atstāja ļoti labi iespaidu gan trasē, gan ar savu attieksmi arī ārpus trases. Korektais, pieklājīgais un, neskatoties uz augstajiem rezultātiem pasaulē, arī pieticīgais kazahs bija gandarīts par piedalīšanos Latvijas sacensībās, uzteicot labo konkurenci, sacensību atmosfēru un arī latviešu kompetenci.

_LSF2017_VIETALVA_JANISVIKSNA_0014.jpg
Pirmo trīs vietu ieguvēji Indulis Bikše, Denis Volotka, Kaarel Kasper Korge 

Otro nedēļas nogali pēc kārtas mūsu valstī notiekošajās FIS sacensībās otrs labākais no Latvijas bija Rīgā dzīvojošais alūksnietis Oskars Muižnieks (Sportlife), kurš ierindojās otrajā trijniekā pa vidu 4.vietā finišējušajam igaunim Eno Vahtram un sešinieku noslēgušajam labākajam lietuvietim Lukam Jakeliunam. Šoreiz ar trešo vietu mūsu slēpotāju vidū nācās samierināties vadošajam V18 grupas pārstāvim Raimo Vīgantam, kurš noslēdza desmitnieku (+2:43). Atšķirībā no Madonas pagājušo svētdien viņš sāka ātrāk nekā 10 gadus vecākais Muižnieks, bet beigās sagura un atpalika, jo sestdien bija labi nostartējis klasikā. Raimo pārsvars pār tuvāko konkurentu savā vecuma grupā atkal bija ļoti liels, taču ne tika milzīgs kā vakar, jo šoreiz otro vietu ieguvušais komandas biedrs Kalvis Krīgers zaudēja uz pusi mazāk nekā vakar cēsnieks Upens – divas ar pusi minūtes.

Sievietēm 5km trijniekā tika tās pašas dalībnieces, kas vakar klasikā, tikai nedaudz savādākā izvietojumā, kas mums nāca par labu, jo 16 gadus vecā Patrīcija Eiduka no Vecbebriem atkal bija labākā no mūsējām un izcīnīja par vienu pakāpienu augstāku godalgoto vietu – otro. Pēc pirmā apļa viņa tāpat kā vakar bija trešā aiz abām igaunietēm, taču, kā jau to varēja paredzēt, krietni tuvāk nekā klasiskajā stilā – 8 sekundes aiz Vērpalu un vienu sekundi aiz 5 reizes PK posmos sprintā trīsdesmitniekā tikušās Trīnes Ojastes. Otro apli Eiduka veica vienādi ar Vērpalu, bet par 13 sekundēm ātrāk nekā Ojaste, līdz ar to Olimpiskā čempiona Andrusa Vērpalu meita uzvarēja Vietalvā otro dienu pēc kārtas, bet labākā S18 grupas pārstāve Patrīcija Eiduka izcīnīja otro vietu (+8,8 s) un nopelnīja pirmo reizi karjerā zem 120 FIS punktiem. Viņas 112 FIS punkti ir labākie pēdējo trīs gadu laikā Latvijas sieviešu slēpotāju vidū, un otrie labākie pēdējo 15 gadu laikā. 

_LSF2017_VIETALVA_JANISVIKSNA_0001.jpg
FIS sacensību otrās vietas ieguvēja un Latvijas čempionāta pirmās vietas ieguvēja Patrīcija Eiduka

Pēc pirmā apļa tik tālu aiz Patrīcijas kā vakar nebija un cerības uz trijnieku saglabāja arī divas citas mūsu slēpotājas – trīs sekundes lēnāk 2,5km par 16 gadus veco Aizkraukles sporta skolas pārstāvi veikusī Inga Paškovska un 5 sekundes lēnāk noslēpojusī Anda Muižniece. Pēdējā aplī Muižniece saglabāja uzņemto tempu un finišēja atkal 4.vietā (+27 s), tikai 7 sekundēm pietrūkstot līdz trijniekam un nopelnot 129 FIS punktus. Paškovska atkrita uz 6.vietu (+1:01), palaižot par 20 sekundēm priekšā arī labāko lietuvieti Mariju Kaznačenko. Lai arī uzrādītais rezultāts nav tas, uz ko cerēts, tomēr Inga nostartēja daudz labāk nekā sestdien. Ja iepriekšējās sezonās viņas nopelnītais 161 FIS punkts būtu labākais rādītājs, tad tagad tas pat nav starp labākajiem pieciem.

Ivars Bācis

7 Komentāri

16 • 01 • 2017 / 10:38
Kur līdere Inga pazudusi, ka nemanījās mačos. Derētu atgriezties un pamainīt kaut ko rezultātu tabulā. Varbūt gatavojas augstākas raudzes mačiem?. Varbūt viss -"plinte krūmos".? Gan jau , ka viss ir kārtībā?
16 • 01 • 2017 / 14:39
Interesanti vai LSF prezidents izlasa nolikumus vai tikai paraksta. Iesaku ieskatīties veterānu nolikumā. Un salīdzināt ar reālo čempionāta pirmo posmu.
Gan jau, ka atbildīgā persona gatavoja.? Laika pietrūka vai sapratnes?

Ja prezidenta kanceleja šitādus dokumentus laistu cauri, kas tad valstī darītos. ...
16 • 01 • 2017 / 14:48
Sacensību kalendārā pie 14.-15.01. LČ posma kļūdas pēc ir ielikta saite uz pagājušā gada veterānu (meistaru) nolikumu. Pareizais meistaru (veterānu) nolikums ir dokumentu sadaļā.
Kļūda tiks salabota.
16 • 01 • 2017 / 15:16
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv