ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

28 • 11 • 2016

Slēpotājai P.Eidukai divas 2.vietas U18 grupā FIS sacensībās Zviedrijā [papildināts]

Lieliski Zviedrijas ciematiņā Idrē notikušajās FIS sacensībās distanču slēpošanā nostartējusi 16 gadus vecā Patrīcija Eiduka, kura gan pusotra kilometra sprintā brīvajā stilā, gan 5km distancē ar intervāla startu šajā pašā slēpošanas stilā starp U18 grupas slēpotājām bija otra labākā, bet junioru konkurencē kopā ar U20 grupas pārstāvēm iekļuva labāko desmitniekā no vairāk nekā 50 dalībniecēm, kas pārstāvēja astoņas valstis. P.Eidukas distancē nopelnītie 121,95 FIS punkti ir viņas karjeras rekords. Savu labāko rezultātu – 136 FIS punkti – pieaugušo grupā sprintā uzrādīja Inga Paškovska.

Aizvadītajā nedēļas nogalē paralēli galvenajam notikumam distanču slēpošanā – Pasaules kausa pirmajam posmam Somijas ziemeļu slēpošanas centrā Rukā, kur labi startēja Indulis Bikše, vairāki Latvijas slēpotāji atklāja jauno sezonu FIS sacensībās Zviedrijas vidienē pie Norvēģijas robežas atrodošajā Idrē, kur vairākas dienas pirms tam bija aizvadījuši treniņus uz sniega. No visiem tur aizbraukušajiem un treniņus aizvadījušajiem Latvijas pārstāvjiem startēja tikai puse.

Labākie rezultāti tika uzrādīti sieviešu konkurencē, par ko parūpējās Patrīcija Eiduka un Inga Paškovska. Ja Inga jau pirms tam bija apspējusi nostartēt divas nedēļas nogales pēc kārtas FIS sacensībās Somijā, tad Patrīcijai tās bija pirmās sacensības šajā sezonā uz sniega. Pirmajā dienā Aizkraukles sporta skolas pārstāve pirmo reizi karjerā sprintā ieguva zem 200 punktiem – 192 FIS punkti. Viņa no labākā laika (3:14,38) uzrādītājas un vadošās U20 grupas pārstāves zviedrietes Johannas Hagstrēmas, kas februārī uzvarēja sprintā Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs Lillehammerē, atpalika 13 sekundes. Kvalifikācijā Patrīcija kopējā ieskaitē ar U20 grupas meitenēm no kopā 54 startējušajām bija piektā, bet savā U18 grupā – labākā. Ceturtdaļfinālā, kur iekļuva labākās trīsdesmit, 16 gadus vecā slēpotāja no Vecbebriem ne bez grūtībām tika pusfināla divpadsmitniekā, kur viņa pirmajā braucienā ieņēma piekto vietu un kopējā vērtējumā ierindojās 9.vietā. Finālā iekļuva piecas zviedrietes un viena somiete. Pusfinālā sanāca palaist garām vienu savas grupas pārstāvi – šā gada Zviedrijas junioru čempionāta (U20) 7.vietas ieguvēju skiatlonā un par gadu vecāko Kristīnu Akselsoni.

Pieaugušo grupā, kur arī startēja 54 dalībnieces, Inga Paškovska no kvalifikācijas uzvarētājas un pasaules čempiones U23 grupā sprintā Joannas Sundlingas (Zviedrija) atpalika 15,35 sekundes, kas deva viņai labākos punktus karjerā – 136 FIS punkti. Lai arī Inga ar uzrādīto 24.laiku kvalificējās ceturtdaļfinālam, atšķirībā no Patrīcijas viņa tā arī vairāk uz starta neizgāja. Pusfinālā tikt būtu iespējams, bet ļoti sarežģīti, turklāt vēl priekšā bija starts svētdien brīvā stila distancē. Pretēji Ingai, kura sasniedza labākos punktus sprintā, tikai savu 11.rezultātu uzrādīja Natālija Kovaļova, kura sprinta distanci veica par pusminūti lēnāk nekā Inga un, no līderes atpaliekot 45 sekundes un nopelnot 334 FIS punktus, ieņēma apaļo 50.vietu. Šīs trīs mūsu meitenes tad arī bija vienīgās, kas sacentās pirmajā dienā.

Otrajā dienā Patrīcija Eiduka 5km brīvajā stilā veica 14:34,1 un atkal bija otra labākā savā U18 grupā, par 14 sekundēm piekāpjoties savai vienaudzei Katrīnai Šjēdenai no Zviedrijas. Kopējā junioru grupā Patrīcijai 8.laiks, 43 sekundes aiz uzvarētājas Moa Olsones, kura pērn pasaules Junoru čempionātā skiatlonā ieņēma 11.vietu. Šāds sniegums P.Eidukai deva 121,95 FIS punktus, tiekot pie jauna punktu rekorda. Par minūti un 40 sekundēm par Eiduku lēnāk slēpoja Ieva Pūce, kura ierindojās 36.vietā no 58 dalībniecēm un arī ieguva savu labākos punktus – 218 FIS punkti. Lai arī pie punktu rekorda otrajā diena netika, tomēr priekš Latvijas sieviešu līmeņa labus punktus (162 FIS punkti) 10km brīvajā stilā nopelnīja I.Paškovska, kurai 34.vieta no 51 startējušās, atpaliekot no uzvarētājas un vienreiz distancē, bet 3 reizes sprintā pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikušās Marijas Nordstrēmas 3:49.

Svētdien Latvijas bija pārstāvēta arī puišu konkurencē, kur FIS sacensībās debitēja trīs mūsējie – Kalvis Krīgers, Ilvars Bisenieks un Jēkabs Putniņš. 104 slēpotāju konkurencē, kur kopā sacentās U18 un U20 grupas, vislabāk nostartēja Kalvis, kurš 10km slidsolī uzrādīja 68.laiku (+3:43) un nopelnīja diezgan pieklājīgos 205 FIS punktus. Desmit sekundes viņam pietrūka, lai tiktu zem 200 robežas. Ilvars noslēpoja par minūti lēnāk nekā komandas biedrs un ar 242 FIS punktiem ierindojās 84.vietā. Ar apaļo 100.numuru apaļajā 90.vietā finišēja Jēkabs Putniņš, kurš 10km veica vēl par pusminūti lēnāk nekā Bisenieks.

Par mūsējo treniņprocesu, mērķiem un iemesliem, kāpēc daļa no tur aizbraukušajiem nestartēja, kā arī, kāpēc tieši tie un uz kāda pamata aizbrauca, nākamajā rakstā.

Ivars Bācis

Raksts papildināts 28.11.2016 plkst. 14:13 EET

Slēpotājai P.Eidukai divas 2.vietas U18 grupā FIS sacensībās Zviedrijā
Foto: SKIDOR.COM

11 Komentāri

Patrīcija ļoti ātra,lai veicas turpmāk!!
fast&furious:))
28 • 11 • 2016 / 14:54
Super! Prieks par Patrīcijas panākumiem!

28 • 11 • 2016 / 15:28
Indrē startam bija pieteikts Oļegs Maļuhins., bet nestartēja. Pats izdomāja vai Agris kļūdījās?

28 • 11 • 2016 / 22:32
Vispār jau Partīcija trenējas biatlona grupā un ir nevis slēpotāja, bet biatloniste - http://biatlons.lv/jauniesu-izlase

30 • 11 • 2016 / 09:06
Patrīcija, malacis! Turies un mērķtiecīgi strādā, Tavā sporta karjerā viss vēl ir priekšā! Tā turpini! :)

30 • 11 • 2016 / 19:46
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv