ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

24 • 02 • 2017

Pasaules čempionātā sprintā Eiduka labākā no Baltijas valstīm

Saistītā informācija

Somijas slēpošanas centrā Lahti pasaules čempionāts distanču slēpošanā sākās ar sprintu brīvajā stilā, kur sievietēm no 107 dalībniecēm ātrākā no mūsu slēpotājām bija Patrīcija Eiduka, kas ieņēma 56.vietu (+25,17 s), apsteidzot arī visas igaunietes un ierindojoties visaugstāk no Baltijas valstīm. Vīriešiem kvalifikācijā 156 dalībnieku konkurencē Latvijas labākais slēpotājs Indulis Bikše uzrādīja 58.laiku (+20,08 s). Par pasaules čempioniem kļuva un ātrākā slēpotāja titulu ieguva itālis Federiko Pelegrino un norvēģiete Maikena Falla.

Pēc trešdien aizvadītā kvalifikācijas slēpojuma, lai izcīnītu tiesības startēt pamatsacensībās, ceturtdien Lahti distanču slēpotāji sadalīja pirmo medaļu komplektu, noskaidrojot ātrākos sprinterus. Ja pirmajā dienā startēja četri mūsējie, tad šodien uz starta izgāja divreiz vairāk, proti, astoņi Latvijas slēpotāji – četri vīrieši un četras sievietes, kas ir maksimālais skaits, ko kāda valsts var uzlikt uz starta. Šodien pirmā sacensību diena bija mūsu vadošajiem slēpotājiem, no kuriem tika cerēts sagaidīt cīņu par iekļūšanu labāko piecdesmitniekā.

Sprints ierasti ir tā disciplīna, kurā atļauts startēt arī tādiem, kas ir tālu no pasaules čempionāta normatīva, līdz ar to parasti var novērot arī vairāku eksotisku valstu dalībniekus, kuriem ir sarežģīti veikt pat pusotru kilometru. Vīriešiem no 156 dalībniekiem viena trešdaļa bija ļoti zema līmeņa slēpotāji, jo viņu reitings sniedzās pāri 300 FIS punktiem. Savukārt sievietēm no 108 dalībniecēm tādas bija gandrīz četrdesmit. Līdz ar to pārējiem mūsējiem vajadzēja ierindoties ne sliktāk par simto vietu vīriešu konkurencē un septiņdesmito vietu sieviešu konkurencē, kas dažiem mūsējiem neizdevās.

Sievietēm ar interesi tika gaidīts, kura no abām mūsu labākajām sprinterēm – Patrīcija Eiduka vai Inga Paškovska – nostartēs labāk un iegūs augstāku vietu. Savstarpējās trijās cīņās šajā gadā visas reizes ātrāka ir bijusi Patrīcija, taču nedēļu pirms čempionāta Pasaules kausa posmā Otepē Inga uzrādīja ļoti labu rezultātu, kas radīja lielāku interesi. Abas pēc ranga bija sestā desmita beigās, un tuvu tam arī ierindojās, lai arī līdzvērtīga cīņa nebija novērojama, jo Eiduka Paškovsku apsteidza par 7 sekundēm un vienīgā no mūsējām iekļuva sešdesmitniekā. Tūdaļ aiz Patrīcijas, zaudējot 0,23 sekundes, ierindojās ziemeļu kaimiņu čempionāta bronzas medaļas ieguvēja sprintā Mariela Pullesa, bet vēl trīs sekundes lēnāk par 17 gadus veco meiteni no Vecbebriem nosprintoja Igaunijas šī gada sprinta čempione Laura Alba. Ingai Paškovskai šoreiz nesanāca atkārtot PK posmā Otepē parādīto sniegumu, līderei zaudējot 32 sekundes, kas deva 62.vietu. Natālijai Kovaļovai un Andai Muižniecei neizdevās iekļūt septiņdesmitniekā, abām ātrākajai kvalifikācijā Maikenai Fallai zaudējot vairāk nekā 40 sekundes un paliekot attiecīgi 72. un 74.vietā, pa vidu ielaižot brazīlieti. Natālija sprinta distanci veica par sekundi ātrāk nekā Anda, pēc ilgiem laikiem apsteidzot divus gadus vecāko izlases biedreni.

Indulis Bikše, kurš pēc ranga bija 57., sprinta kvalifikācijā, kurā atlasīja ātrākos trīsdesmit, kuri turpināja cīņu izslēgšanas braucienos ceturtdaļfinālā, uzrādīja laiku atbilstoši savam reitingam, ierindojoties 58.vietā (+20 s, 125 FIS punkti) un apsteidzot vienu no četriem igauņiem, kā arī visus lietuviešus, ieskaitot citus gadus labus rezultātus uzrādošo Modestu Vaičuli. Savā debijā pasaules čempionātos juniors Raimo Vīgants bija par 6 sekundēm lēnāks nekā Indulis un ieņēma 78.vietu (+26 s), bet vēl septiņas sekundes lēnāk nosprintoja Jānis Šņoriņš, kurš noslēdza deviņdesmitnieku. Ginta Lūša vietā, kurš ir apslimis un kurš tāpēc arī neizgāja uz starta trešdien 10km kvalifikācijas slēpojumā, startēja Ingmārs Briedis, kurš bija lēnākais no mūsējiem, neiekļūstot simtniekā un paliekot 109.vietā (+46 s) uzreiz aiz Irānas slēpotāja. Tikmēr labākais no igauņiem bija Raido Rankels, kurš ieņēma 46.vietu un bija tikai 3,23 sekundes ātrāks nekā Bikše.

 Sievietēm divās noslēdzošajās vietās ierindojušās libānietes zaudēja labākajām trīs ar pusi un četras minūtes, bet vīriešiem lēnākie slēpotāji bija venecuēlieši, vakardienas video varonim Solano, kuram pat līdzenajā posmā nav viegli noturēties uz slēpēm, atpaliekot 14 (!) minūtes un nopelnot 3990 FIS punktus. Šodien bija pēdējā diena, kad varēja redzēt eksotiskos slēpotājus pasaules čempionātā. 

Tā kā pusfinālā tika sodīta zviedriete pasaules vicečempione sprintā Stīna Nilsone, tad Olimpiskajai čempionei Maikenai Fallai finālā neviena cita līdzvērtīgu konkurenci nespēja izrādīt. Amerikāņu sieviešu pārpildītajā finālā sudrabu un bronzu nopelnīja Džesika Diginsa un Kikana Randala. Tikmēr vīriešiem no finālā tikušajiem trim norvēģiem tikai vienu medaļu, kas bija bronza, izcīnīja pirms pasaules čempionāta PK posmā Otepē uzvarējušais Johannes Klēbo, kurš pavisam nedaudz piekāpās abiem ātrākajiem Federiko Pelegrino un kvalifikācijas uzvarētājam Sergejam Ustjugovam. Titula aizstāvētājs Peters Nortugs, kurš šajā sezonā nav savā labākajā formā, tomēr tika līdz finālam, kur ierindojās 5.vietā.

Autors: Ivars Bācis, Foto: Janina Pitkänen, www.lahti2017.fi

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv