ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

08 • 01 • 2017

Latvijas slēpotājiem punktu rekordi FIS sacensībās Madonā

Saistītā informācija

Svētdien Madonā Lietuvas čempionātā un FIS sacensībās distanču slēpošanā 15km distancē vīriešiem uzvarēja Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos vairākas reizes sešiniekā iekļuvušais baltkrievs Sergejs Dolidovičs, kuram tikai 35 un 37 sekundes zaudēja abi labākie Latvijas pārstāvji Raimo Vīgants un Oskars Muižnieks, kuriem 4. un 5.vieta, kā arī punktu rekordi – 57 FIS punkti. Sievietēm 10km ārkārtīgi līdzīgā cīņā par uzvaru divu latviešu starpā Anda Muižniece par 0,9 sekundēm pārspēja Ingu Paškovsku, abām nopelnot savus labākos punktus karjerā – 113 FIS punkti.

Šodien FIS sertificētajā Madonas slēpošanas trasē „Smeceres sils” ar vidējo distanci brīvajā stilā noslēdzās divu dienu FIS sacensības un Lietuvas čempionāta pirmais posms distanču slēpošanā. Atšķirībā no sestdienas, kad sprinta laikā bija mīnus 20 grādi, svētdien bija palicis siltāks, un termometra stabiņš rādīja vairs mīnus 10 grādus, radot patīkamākus apstākļus dalībniekiem, kuru vidū bez lietuviešiem un mūsējiem bija arī Igaunijas, Brazīlijas un Baltkrievijas pārstāvji. Latvijas slēpotājiem tā bija veiksmīga, jo vairāki uzrādīja savus labākos punktus, dažiem tos uzlabojot krietni.

Pirmās 10km distancē sacentās sievietes, kurām uz starta, kas bija jau plkst. 10:00 no rīta, izgāja 18 slēpotājas no trijām valstīm. Starp līdzīgā skaitā sadalījušajām latvietēm un lietuvietēm sacentās arī bieži Latvijas sacensībās startējošā brazīliete Leila Mostasijo, kura mēģina uzlabot savu reitingu, lai tiktu uz Olimpiskajām spēlēm Korejā. Pēc pirmajiem diviem apļiem jeb pusdistances trijniekā atradās mūsu trīs labākās slēpotājas, 24 gadus vecajai Ingai Paškovskai esot vadībā, par 10 sekundēm apsteidzot otrajā diena vairs tik labi nejutušos Patrīciju Eiduku, bet par 14 sekundēm Andu Muižnieci. Pagājušā gada uzvarētāja Marija Kaznačenko, atpaliekot 23 sekundes, atradās 4.vietā. Trešo apli visātrāk veica 25 gadus vecā Muižniece, pietuvojoties 5 sekunžu attālumā līdz Paškovskai un jau par 17 sekundēm esot priekšā sagurt sākušajai Eidukai, radot lielāku intrigu cīņā par uzvaru. Pēdējā aplī pusminūti aiz Ingas startējusī Anda spēja ne tikai sadeldēt jau tā samazinājušos deficītu, bet arī izvirzīties vadībā par 0,9 sekundēm un izcīnīt uzvaru. Pusminūti atpalika un trešo vietu ieguva 16 gadus vecā Eiduka, kura nopelnīja 127 FIS punktus un arī uzlabos savu reitingu. Sestdienas sprinta uzvarētāja Kaznačenko finišēja ceturtā (+51,8 s), bet līdzīgajā cīņā par 5.vietu, beigās Kitija Auziņa tomēr par 4 sekundēm apsteidza Laimu Klaužu, abām no uzvarētājas atpaliekot gandrīz 3 minūtes.

Vīriešiem sacentās divas reizes vairāk dalībnieku, jo uz starta 15km distancē izgāja 34 slēpotāji, pārstāvot četras valstis. Ja pagājušā gadā otro vietu ieguva negaidītais pasaules vicečempions Leonīds Karņijenka no Baltkrievijas, tad šogad galvenais favorīts, protams, bija viņa tautietis, 43 gadus vecais Sergejs Dolidovičs, kurš pasaules čempionātos un Olimpiskajās spēlēs 4 reizes ir iekļuvis sešiniekā, bet vienmēr nedaudz pietrūcis līdz godalgai, bet šo iztrūkumu vienreiz ir kompensējis ar uzvaru pasaules kausa posmā.

Dolidovičs, kurš vakar nestartēja, ar komandas biedru un sprinta kvalifikācijā ātrākā laika uzrādītāju Juriju Astapenku visu distanci līdzīgi cīnījās par uzvaru, atstarpei svārstoties no 2,5 līdz 6 sekundēm, bet finišā joprojām labā formā esošais baltkrievu veterāns Dolidovičs uzvarēja ar vienas sekundes pārsvaru. Tikpat līdzīgi par trešo vietu ar lietuvieti Stepanu Terentjevu cīnījās mūsējie Raimo Vīgants un Oskars Muižnieks. Lielāko distances daļu trešajā vietā turējās Rīgā vairākus gadus dzīvojošais alūksnietis Muižnieks, bet pēdējā aplī viņš nedaudz piekusa, palaižot priekšā gan pagājušā gada uzvarētāj, 20 gadus veco Terentjevu, gan arī 17 gadus veco madonieti Vīgantu, kurš ļoti ātri veica pēdējo apli un strauji tuvojās Lietuvas slēpotājam, bet beigās tikai trijām sekundēm pietrūkstot līdz trijniekam. Līdz ar to līdzīgi kā vakar arī šodien Latvijai 4. un 5.vieta. Trešais labākais no latviešiem bija desmitnieku noslēgušais talsinieks Gints Lūsis (3:14). Tā baltkrieviem bija augsts reitings un mūsējie nezaudēja daudz, tad vairākiem sanāca nopelnīt rekordpunktus.

Nākamajā nedēļas nogalē ir paredzēts Latvijas čempionāta pirmais posms, kas arī būs FIS statusā.

Ivars Bācis

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv