ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

04 • 03 • 2017

Bjergenai 18.zelts, A.Muižniece pēdējā vietā 30km brīvajā stilā

Saistītā informācija

Sestdien Lahti pasaules čempionātā slēpošanā sievietēm 30km distancē pirmajās četrās vietās finišēja norvēģietes, Maritai Bjergenai izcīnot ceturto zelta medaļu šajā čempionātā un astoņpadsmito karjerā, bet finiša spurtā par otro vietu Heidi Vengai par dažiem centimetriem esot priekšā Astrīdai Jakobsenai. Latvijas pārstāve Anda Muižniece finišēja 50 sekundes aiz 43 gadus vecās brazīlietes pēdējā 47.vietā no finišu sasniegušajām dalībniecēm, taču laika ziņā uzvarētājai zaudējot diezgan pieklājīgi priekš Latvijas sieviešu līmeņa – 14:35. 

Šodien Somijas slēpošanas centrā savu dalību pasaules čempionātā noslēdza sievietes, kā ierasts čempionāta pēdējā disciplīnā sacenšoties garākajā distancē – 30km, kas šoreiz bija jāveic brīvajā stilā. Trases stāvoklis bija daudz labāks nekā iepriekšējās dienas, radot arī iespējot parādīt slēpotājām lielākus ātrumus. Pēdējās dienas startam bija pieteikušās vismazāk dalībnieces – tikai 51, kuru vidū bija arī Anda Muižniece. Mazais dalībnieču skaits deva beigu gala pārstāvēm iespējas ierindoties salīdzinoši augstā vietā, apsteidzot vienu vai vispār neapsteidzot nevienu. Četras dalībnieces agrāk vai vēlāk izdomāja neturpināt slēpojumu, kaut arī nebūt nebija pašās beigās, jo viņām nav svarīgi pabeigt distanci, un, ja nevar uzrādīt rezultātu atbilstoši savam varējumam, tad viņas izlemj izstāties. Šoreiz aplis bija izveidots 10km garumā, kaut arī stadionā dalībnieces ieslēpoja ik pēc 5km, dodot pārliecību, ka Muižniece netiks apsteigta par apli, jo vadošās 10km veic virs 20 minūtēm.

Anda Muižniece sāka racionāli mierīgā tempā, jau ar pirmajām kontrolatzīmēm atrodoties pēdējā vietā dažas sekundes aiz tuvākām konkurentēm. Pēc 5km viņa noķēra brazīlieti Žakelinu Mourao, turoties pēdējās vietās piecdesmitnieka beigās (+1:43), jo pēc 3km izstājās pamatgrupā turējusies un savulaik augstas vietas ieguvusī ukrainiete Valentina Ševčenko, kuru redzējām pagājušā gada augustā PK posmā rollerslēpošanā Madonā. Turpinājumā Latvijas pārstāve ar brazīlieti, slēpojot kopā, atpalika no vadošajām un pamazām zaudēja arī tuvākajām konkurentēm, un pēc pirmā apļa jeb 10km no līderēm atpalika 4 minūtes, bet tuvākā konkurente Anna Sikstova no Čehijas bija 1:15 priekšā. Turpinājumā pajuka Latvijas-Brazīlijas duets, jo Mourao otrā apļa sākumā sāka attālināties no Andas, pēc 20km brazīlietes pārsvaram sasniedzot 46 sekundes. Pēdējā apļa sākumā Mourao pārsvars nedaudz pieauga, bet pēc tam par pāris sekundēm saruka, un bija skaidrs, ka Andai nāksies finišēt pēdējā vietā, kaut arī krietni lēnāka palika trešajā vietā no beigām atrodošā Sikstova, taču 20 gadus vecā čehiete, kas garākā distancē par 15km FIS sacensībās startēja pirmo reizi, pirmajos divdesmit kilometros attiecībā pret mūsējo bija iekrājusi pārāk lielu pārsvaru – gandrīz divas ar pusi minūtes.

Anda beigās uzvarētājai zaudēja četrpadsmit ar pusi minūtes, kas vidēji ir gandrīz 30 sekundes uz kilometru, bet no tuvākās konkurentes, 16 gadus vecākās brazīlietes, atpalika 50 sekundes. Pirms diviem gadiem Falunā viņa klasikā zaudēja 27:30, kas nežēlīgi daudz, līdz ar to šoreiz ir daudz labāk. Taču jau pirms starta bija zināms, ka šajā reizē viņa nezaudēs tik daudz, jo klasikā ir grūtāk, un arī labi slīdošās slēpes palīdzēja zaudēt salīdzinoši mazāk. Vienīgā igauniete Tatjana Mannima noslēpoja sešas ar pusi minūtes ātrāk nekā Anda un ierindojās četras pozīcijas augstāk nekā mūsu slēpotāja – 43.vietā.

Pēc 16km izveidojās līderu grupiņa ar desmit slēpotājām no Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas, Austrijas, Šveices, ASV, noturoties kopā līdz 28km, kad kāpumā rāvienu uzsāka norvēģietes. Tieši tajā brīdī ar vienu nūju palika zviedriete Šarlote Kalla. Lai arī pirms četriem gadiem Madonā Skandināvijas kausā startējusī Ragnhilda Hāga centās turēt līdzi savām trim komandas biedrenēm, tomēr viņa īsti nepretendēja uz medaļu, taču tāpat finišējot augstajā 4.vietā. Līdz slavenajam Lahti pagriezienam pirms paša stadiona, līderpozīcijās atradās Bjergena, kurai cieši aiz muguras sekoja komandas biedrene Heidi Venga. Nobraucienā stadionā nedaudz attālinājās titulētākā distanču slēpotāja, ar ko viņai pietika, lai uzvarētu trešajā individuālajā distancē šajā čempionātā. Tikmēr pirms sešiem gadiem Madonā otro vietu ieguvusī Venga beigās tikai knapi nosargāja otro pozīciju, jo pēdējā pagriezienā pirms finiša taisnes viņu bija noķērusi Astrīda Jakobsena, kurai tā jau bija otrā bronza Lahti. Lai arī Vengai ir divi zelti no stafetes un komandu sprinta, 30km izcīnītais sudrabs ir viņas vienīgā individuālā medaļa 2017.gada čempionātā.

Autors: Ivars Bācis 

5 Komentāri

Cik izmaksāja slēpotāju saimes makam Andas 297 FIS punkti?
05 • 03 • 2017 / 15:34
Ja tur kādam interesētu cik maksā,tad uz PČ nebrauktu tautas slēpojumu amatieri.LSF ir padarīta par Brīzes, Pīpkalēja,Rauguļa u.c. slaucamu kabatas firmeli,kurai ar sportu ir diezgan attāls sakars.
Paskat,cik skaisti-kā dēls rūpējas par savu tēvu!Aizbrauc Pīpkalējs seniors ar savu jauno līgaviņu uz Lahti,smuki padzīvo divas nedēļas,uzslēpo kā sanāk:))
Tā vietā,lai atbalstītu mūsu dažus konkurētspējīgos slēpotājus,veidotu jauniešu izlasi(kad vispār tāda ir bijusi???) līdzekļus izsviež savu merkantīlo iegribu apmierināšanai.
07 • 03 • 2017 / 09:51
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv