ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

14 • 01 • 2017

Bikše un Eiduka trijniekā LČ un FIS sacensībās Vietalvā

Sestdien no Priekuļiem uz Vietalvas trasi „Mailes” pārceltajā Latvijas čempionāta pirmajā posmā distanču slēpošanā, kas bija arī FIS sacensības, labākie no Latvijas pirmajā sacensību dienā klasiskā stila distancē ar intervālu startu bija nupat „Tour de ski” ļoti labi nostartējušais Indulis Bikše un Jaunatnes Olimpisko spēļu 21.vietas ieguvēja Patrīcija Eiduka, kuri abi ieguva trešās vietas. Uzvaras svinēja pasaules kausa posma uzvarētājs komandu sprintā Denis Volotko no Kazahstānas un Andrusa Vērpalu meita Anete.

Šajā nedēļas nogalē bija palicis krietni siltāks, un mīnus 20 grādus, kādi bija pagājušo sestdien, bija nomainījuši nulle grādi, radot ne tik pateicīgus apstākļus slēpotājiem un smērētājiem. Lai arī daļa no vadošajiem igauņiem, kā savulaik vairākas reizes PK posmos trīsdesmitniekā tikušie Aivars Rehemā, Algo Kerps un Karels Tamjarvs, diemžēl neatbrauca, tomēr sastāvs vīriešiem 10km (4x2,5km) sanāca diezgan spēcīgs, jo ieradās daži citi igauņi, kā arī PK posmā distancē divdesmitniekā tikušais Kazahstānas pārstāvis Denis Volotko, kuram labāki rezultāti ir sprintā. Pirmo apli (2,5km) 29 dalībnieku no četrām valstīm konkurencē visātrāk veica 21 gadus vecais Indulis Bikše, bet turpinājumā virsroku ņēma „Tour de ski” uzkrātais nogurums, un mūsu labākais slēpotājs pamazām atvirzījās uz trešo vietu, kurā arī finišēja, no uzvarētāja atpaliekot 37 sekundes un nopelnot 69,22 FIS punktus. Sākot ar trešo apli, kad konkurenti palika nedaudz lēnāki, ātrumā pielika Volotko, kurš izcīnīja uzvaru, par 25 sekundēm apsteidzot pagājušā gada otrās vietas ieguvēju un pasaules junioru čempionāta divdesmitniekā iekļuvušo igauni Johannesu Alevu, kurš, starp citu, pēc 7,5km tikai par četrām sekundēm bija priekšā Bikšem, bet pēdējā aplī spēja pielikt ātrumā, kā to parasti dara. No 4.-6.vietai ierindojās igauņi, tūdaļ aiz trijnieka paliekot 2014.gada uzvarētājam šajā distancē Priekuļos Marti Himmam.

Otrs labākais no Latvijas un labākais V18 grupā bija 17 gadus vecais Raimo Vīgants, kas, neskatoties uz nūjas salūšanu pirmajā aplī, spēja uzrādīt pēc pirmajiem 2,5km 7.laiku, bet turpinājumā palaida priekšā divus gadus vecāko lietuvieti Deividu Kļisevičusu un ieņēma 8.vietu (+2:21), nopelnot 121 FIS punktu, kas ir madonieša trešais labākais rādītājs karjerā. Neskatoties uz aktīvu netrenēšanos, trešais no mūsējiem bija desmitnieku noslēdzošais Arvis Liepiņš (+4:07). Otro un trešo vietu V18 grupā izcīnīja cēsnieks Reinis Upens un madonietis Kalvis Krīgers, kuriem kopējā ieskaitē 20. un 22.vieta septiņas ar pusi un astoņas minūtes, tai pat laikā labākajam šajā vecumā Vīgantam zaudējot piecas (!) un vairāk minūtes. Vienīgais V20 grupas dalībnieks Ojārs Vanags ierindojās 29.vietā (+16:29).

Sievietēm 5km distancē pēc pirmā apļa (2,5km) bija skaidrs, ka pirmās divas vietas aizņems ziemeļu kaimiņienes, jo pasaules čempionātā un pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikusī Trīne Ojaste un Anete Vērpalu pārējās mūsu slēpotājas apsteidza jau vairāk par 40 sekundēm. Otrajā aplī atspēlējot 10 sekunžu deficītu, uzvaru izcīnīja 20 gadus vecā Vērpalu, kas par 6 sekundēm apsteidza Ojasti. Pēc 2,5km trešajā vietā turējās labākā Latvijas pārstāve Patrīcija Eiduka, kas jutās labāk nekā pagājušo svētdien Madonā. Savu pozīciju viņa nostiprināja otrajā aplī, izcīnot godalgoto trešo vietu (+1:22) un uzrādot absolūti labāko laiku S18 grupā, taču gandrīz dēļ pusotras minūtes atpalikšanas nopelnīja vien 184 FIS punktus, kuru noteikti mēģinās uzlabot svētdien brīvajā stilā.

Interesanta izvērtās cīņa par otro vietu Latvijas slēpotāju vidū. Pēc 2,5km otrajā pozīcijā turējās ļoti labi sākusī Natālija Kovaļova, taču tikai sekundi lēnāka bija Anda Muižniece, bet vēl 6 sekundes tālāk atradās Kitija Auziņa. Noslēdzošajā aplī sniegs sāka lipt pie slēpēm krāslavietei Kovaļovai, kura finišā bija pamatīgi izlikusies, taču palaižot priekšā abas tuvākās konkurentes, bet nosargājot vietu sešiniekā, jo beigās tikai divas sekundes Natālijai piekāpās cēsniece un otra labākā S18 grupā Vineta Pētersone. Tikmēr Muižniece nedaudz palielināja pārsvaru pār pārējām mūsējām un ierindojās 4.vietā (+1:41), par 10 sekundēm apsteidzot Auziņu, kura daudz labāk nostartēja nekā pirms nedēļas Madonā. Negaidīti tālu, tikai desmitā, palika Inga Paškovska, kurai lipīgā sniega apstākļos „neslīdēja” slēpes.

Šodienas sarežģītie apstākļi radīja grūtības smērētājiem, trases gatavotājiem un arī dalībniekiem, daļa no kuriem izteica replikas par trases stāvokli. Tikmēr uzvarētājs Volotko bija gandarīts, uzsverot lielisko atmosfēru un atzīstot, ka viņam šādi laika apstākļi ir piemēroti.

Ivars Bācis

4 Komentāri

Redz cik jauki, sniedziņš snieg, sals tuvojas, nekādu negāciju komentāros, viss jauki un pūkaini slēpošanā kopš te identificē.. Suņus čipo un a uzskaita, kaķus gan jau ka arī sāks. Un tad būs nodokļi klāt, mīlīši.
15 • 01 • 2017 / 17:20
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv