ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

05 • 12 • 2015

Trīs Madonā startējušie trijniekā Pasaules kausā Lillehammerē, Vīgants Idrē divdesmitniekā

Pasaules kausa otrajā posmā distanču slēpošanā Lillehammerē skiatlonā konkurentus “nokautēja” un pārliecinošas uzvaras izcīnīja norvēģi Martins Josnsruds Sunbī un Terēze Juhauga, bet trijniekā vīriešiem iekļuva Niklass Dīrhaugs un Hans Kristers Holunds un dāmām Heidi Venga (visi Norvēģija), kuri ir piedalījušies Skandināvijas kausā Madonā. Tikmēr mūsu 16 gadus jaunais slēpotājs no šīs Vidzemes pilsētas Raimo Vīgants FIS sacensībās Idrē 10km distancē brīvajā stilā U18 grupā no 105 dalībniekiem ierindojās 17.vietā un atkal bija vienīgais no mūsējiem, kas uzrādīja pieklājīgu rezultātu.

Šodien Olimpisko spēļu mājvietā Lillehammerē ar otro posmu turpinājās Pasaules kausa izcīņa distanču slēpošanā. Gan vīriešiem, gan sievietēm konkurentiem cerības neatstāja un savu pārsvaru kopvērtējumā palielināja abi Kūsamo “minitūres” uzvarētāji Martins Jonsruds Sunbī un Terēze Juhauga, kuri iegāja vēsturē kā pirmie uzvarētāji skiatlonā pasaules kausa posmos Norvēģijā, jo šajā ziemeļu valstī pirmo reizi notika PK posms šajā abus slēpošanas stilus apvienojošā disciplīnā.

Vīriešiem 30km skiatlonā (15km klasikā+15km brīvajā stilā) klasiskā stila daļas pēdējā aplī izveidojās līderu trio, no kura pēc slēpju nomaiņas un pārejas uz slidsoli atrāvās Sunbī. Pēdējo divu sezonu pasaules labākais slēpotājs pārsvaru palielināja un izcīnīja deviņpadsmito uzvaru pasaules kausa posmos. Tikmēr cīņā par otro vietu, veicot izšķirošo rāvienu 350m pirms finiša, Dīrhaugs pārspēja Holundu, kuram tā bija pirmā reize uz pjedestāla pasaules kausa posmos. 2008.gada pasaules junioru čempions un 2013.gada Skandināvijas kausa posma Madonā uzvarētājs jau pagājušajā sezonā sevi apliecināja elitē, kad 15km Estersundā līdz trijniekam viņam pietrūka tikai sekunde un tāpat ari 50km Oslo.

Līdz ar to tāpat kā Kūsamo viss goda pjedestāls atkal piederēja “sarkanbaltzilajiem”. Norvēģu absolūto dominanci pastiprināja tas, ka astotniekā iekļuva septiņi norvēģi, Nortugam noslēdzot sešinieku. Vienīgais no citas nācijas astotniekā bija 5.vietu ieguvušais francūzis Moriss Maņifikā. Tikmēr pagājušajā posmā ļoti labi nostartējušais un pašos pēdējos metros aiz trijnieka palikušais U23 grupas pārstāvis Frančesko Defabiani, lieliski veica klasisko daļu un turējās desmitniekā arī līdz 22,5km, bet tad strauji sāka atkrist un beigās finišēja 32.vietā. Igauņi atkal figurēja ap piekto un sesto desmitu, Raido Rankelam ierindojoties 52.vietā, bet Aivaram Rehemā sešas pozīcijas tālāk.

Sievietēm 15km skiatlonā (7,5km+7,5km) norisinājās ļoti līdzīgs scenārijs kā stiprā dzimuma pārstāvjiem. Dāmām arī sākuma daļā, tikai krietni agrāk par vīriešiem, izveidojās līderu trio – Juhauga, Venga un zviedriete Šalrote Kalla, taču atšķirībā no vīriem, līderes izšķirošo rāvienu nebija jāgaida skiatlona otrā daļa, jo Juhauga no Vengas un Kallas aizmuka jau 2,5km pirms slēpju maiņas. Līdz ar to Juhauga, apsteidzot tuvākās konkurentes par pusotru minūti, izcīnīja 21 uzvaru. Otrās vietas liktenis noskaidrojās finiša sprintā, kur mierinājumam par kuriozo kļūdu pirms nedēļas reabilitējās Heidi Venga, kas arī sevi ir pierādījusi kā labu finišētāju un apsteidza Kallu, kura parasti finiša taisnē pārspēj savas konkurentes, atnesot dažāda kaluma medaļas Zviedrijai stafetēs.

Cīņā par 4.vietu vāciete Nikola Fesele, kura kādu laiku nebija tikusi tik augstu, finiša spurtā pārspēja šajā sezonā distancē sniegumu uzlabot vēlošo Olimpisko čempioni sprintā Maikenu Fallu un pirmo reizi sešiniekā iekļuvušo čehieti Petru Novakovu. Vēl viena sprintere, kura šajā sezonā vēlas uzlabot rezultātus distancē un kura ieguva otro vietu Kūsamo – Stīna Nilsone, šoreiz nepiedalījās, jo ir nedaudz apaukstējusies. Perspektīvā austriete un pasaules čempiona Aloīza Štadlobera meita Terēze finišēja devītā.

Rītdien paredzēta stafete. Kaut arī pagaidām ir bijuši tikai divi posmi, tomēr grūti iedomāties, ka kāds varētu patraucēt Sunbī un Juhaugai nosargāt pasaules kausa ieguvēju titulu, jo abi ir uzvarējuši arī “Tour de ski”, kas dod lielu daļu no kopvērtējuma punktiem. Vienīgi kāda trauma vai saslimšana, bet novēlam, lai tās viņus neskar.

Tikmēr Zviedrijas ciematā Idrē otrajā dienā FIS un “Scandic cup” sacensībās jauniešu grupā Raimo Vīgants 10km brīvajā stilā ar intervāla startu 105 dalībnieku vidū uzrādīja 17.rezultātu, zaudējot 1:37 uzvarētajam zviedram Ērikam Rešjē, kurš ir viens no vadošajiem zviedriem 1998./1999.g. dzimušajiem un kurš pat trešās vietas ieguvēju apsteidza par 53 sekundēm. Tikmēr 0,1 sekunde līdz zviedru trijniekam pietrūka norvēģim Antonam Elvsetam, kuram 4.vieta arī ir ļoti labs sasniegums, jo līdz šim viņam nebija nekādu labu rezultātu, martā Norvēģijas čempionātā paliekot 78.vietā 10km starp 1998.g. dzimušajiem. Šajā grupā šodien bija divi Latvijas pārstāvji, jo 91.vietā ierindojās Dzintars Daļeckis, kurš noslēpoja nepilnas piecas ar pusi minūtes lēnāk nekā Raimo.

Puišiem U20 grupā no pāri par 80 dalībniekiem 10km pie 3km kontrolatzīmes 49.laiku (+1 minūte) uzrādīja Ralfs Eiduks, kurš drīz vien pēc tam, izstājās. Meitenēm U18 grupā 5km no 79 dalībniecēm 46.vietā finišēja Vineta Pētersone, kura uzvarētājai Frīdai Karlsonai zaudēja 2:49, bet par 1:16 bija lēnāka nekā 15.vieut ieguvusī igauniete Stīna Līsa Trū. Abas vecākās mūsu pārstāves U20 un pieaugušo grupā šodien uz starta neizgāja. 

Ivars Bācis

Holunds.jpg

3 Komentāri

Ivars šauj rakstus kā no ložmetēja. Nez vai mēs spējam novērtēt Skandināvijas kausu norises devumu Madonā. Bet vismaz tas, ka Madonā redzētie sportisti gan dāmām, gan vīriem regulāri ir top 1-3 Pasaules elitē par kaut ko liecina. Holunds un Rote ir ļoti representatīvs piemērs, tam ka ar ar mērķtiecīgu darbu un ģimenes atbalstu var sasniegt augstus rezultātus. Nav pat vajadzūga mega nauda vai milzīga servisa komanda ar smēru treileri.

08 • 12 • 2015 / 08:42
Ne tikai darbs,. Noteikti apstākļi, tajā skaitā ģeogrāfiskie un arī izteiktas dotības šajā sporta veidā. Un pareiza ievirze sporta veidā jau skolas laikā tieši jaunajos gados.

11 • 12 • 2015 / 10:15
Mums ir talantīgi bērni un jaunieši, lai atzīstami nostartētu vajadzīgi divi treniņi dienā, it sevišķi junioru vecumā. Mācībām būtu jābūt pakārtotām slēpošanai, nevis otrādi. Kāpēc nevar izveidot šādu grupu Murjāņu sporta skolā, kur sagatavo labus vieglatlētus. Igaunijā ir pa visam cita sistēma, kāpēc mūsu valstī nevarētu aizgūt ko līdzīgu. Skolās šiem jauniešiem jāatgūst nokavētais un nav nekādu atlaižu, attieksme ir tieši pretēja,tas domāts atgriežoties no nometnēm vai sacensībām.
PČ. iegūto finansējumu vajag pienācīgi iztērēt sportistiem kas to ir pelnijuši, lai būtu par ko braukt uz nometnēm un sacensībām.
Biroja un citus izdevumus vajadzētu segt no sponsoru piešķirtajiem līdzekļiem.
Bet mūsu valstī ir sakārtots : ka tikai ieraust savā kabatā.
Varbūt LSSpar šo ir vērts padomāt?
Lai visiem veiksmīgi starti šajā sezonā
Redzējums no malas
11 • 12 • 2015 / 16:30
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv