ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

07 • 03 • 2016

Talsi un Cēsis uzvar Latvijas čempionātā stafetē distanču slēpošanā

Svētdien Madonas slēpošanas trasē “Smecersils” Latvijas čempionātā distanču slēpošanā stafetēs elites grupā uzvaras izcīnīja Talsu novada sporta skolas komanda, kas bija ātrākā vīriešiem 3x5km, un SBK “Cēsis”, kas palika nepārspētas sievietēm 3x3km. Vecākajā jauniešu grupā pirmās vietas ieguva Madonas BJSS puišiem un Cēsu pilsētas sporta skolas (CPSS) komanda meitenēm.

Kā jau ierasts, Latvijas čempionātos stafetēs katrā komandā startē trīs dalībnieki. Parasti slēpošanas stils proporcijās 2:1 mainās katru gadu, vienu gadu slēpojot divus posmus brīvajā stilā, bet nākamo gadu vairākums etapu ir klasiskajā stilā. Tā kā pērn plānās sniega kārtas dēļ nebija iespējas ievilkt klasikas špūri, tad visi trīs posmi bija brīvajā stilā. Šogad tika nolemts to “kompensēt” pēc pilnas programmas, līdz ar to visi trīs posmi bija jāveic klasiskajā stilā. Gan vīriešu, gan sieviešu elites grupā pieteicās trīs komandas, līdz ar to neviena no startējušajām komandām bez medaļām nepalika. 

Apskatoties komandu sastāvus, galvenie favorīti bija Talsu NSS, pat neskatoties uz to, ka viņu rindās nepiedalījās janvāra beigās sniega trūkuma dēļ šai sezonai ardievas teikušie Gints Lūsis, Kārlis Vanags un Juris Damškalns. Talsiniekus pirmajā posmā ar pusminūtes pārsvaru izvirzīja šī gada Latvijas čempions 15km brīvajā stilā Jānis Šņoriņš, kura laiks 13:18,1 tad arī palika nepārspēts nevienā no etapiem. Kaut arī Andrejs Zikovs uz savu abu komandas biedru fona bija vislēnākais, tomēr citās komandās otrajā posmā nebija stiprāku, tāpēc stafete Naurim Birkentālam tika nodota jau gandrīz ar minūtes pārsvaru. Nauris, no trešā posma veicējiem noslēpojot visātrāk, bet no visiem kopumā uzrādot trešo laiku, finišēja divas minūtes priekšā tuvākajiem konkurentiem un nodrošināja Talsiem ilgi gaidīto zeltu.

Tikmēr līdzīga cīņa par otro vietu izvērtās starp “MySport veikals” un Siguldas “A2” komandām. Viesturs Eglītis, piekāpjoties tikai Šņoriņam, ar otro laiku pirmajā posmā atveda “A2” nedaudz virs minūtes pārsvaru pār “MySport”, kam pirmo etapu veica Gatis Svētiņš. Rolands Rudzītis noslēpoja identiski kā komandas biedrs Svētiņš, bet tā kā Siguldas komandas otrā posma veicējs Reinis Korsunovs Rudzītim piekāpās tikai 10 sekundes, tad, dodoties pēdējā posmā, “A2” komandai, kuras sastāvā bija Andris Kivlenieks, bija minūtes pārsvars, kas uz 5km ir ļoti daudz. Taču notika negaidītais. Daži noteikti vēl labi atceras, pagājušā gada Latvijas Ziemas olimpiādē stafetē, kur lieliski pirmo posmu veica Andris Kivlenieks, taču šoreiz orientierists nebija savā elementā un, uzrādot no visu komandu dalībniekiem vislēnāko laiku, palaida priekšā Lauri Purniņu, kurš savai komandai nodrošināja sudrabu (starp citu, pērn Ziemas Olimpiādē Siguldā, kur ir daudz vieglāka trase, A.Kivlenieks 4,2km klasiskā stilā bija par 20 sekundēm ātrāks nekā L.Purniņš tajā pašā distancē slidsolī – aut.piez.).

Sievietēm arī bija izteiktas favorītes – SBK “Cēsis”, kur galveno lomu nospēlēja abas Ingas – Paškovska un Dauškāne, kuras pēc pirmajiem diviem etapiem bija atvedušas tik lielu pārsvaru – trīs ar pusi minūtes, ka noslēdzošajā posmā vislēnāko laiku no visiem etapiem uzrādījusī Monta Razgale tik un tā finišēja vairāk nekā pusotru minūti priekšā otro vietu ieguvušajai Madonas BJSS komandai, kurai pēdējā posmā Kitija Auziņa deficītu samazināja uz pusi. Pirmos divus posmus veica Una Arama un Karīna Pētersone. Tikmēr trešajā vietā finišēja Krāslavas Sporta skolas pārstāves – Šņežana Jegorčenko, Jolanta Konstantinoviča, Natālija Kovaļova. Līdz ar to sievietēm sanāca identisks scenārijs ar pagājušo gadu, un ar lielāko daļu no pērn startējušajām dalībniecēm. 

Ja sievietēm šāda situācija ir ierasta lieta, tad vīriešiem šāda „nekonkurence” ir pēdējos divus gadus.

V18 grupā puišiem, kur sacentās sešas komandas, intriga par uzvaru bija tikai pirmajā posmā, kad Talsu NSS vadībā izvirzīja Kārlis Fogelis, kuram no visiem posmiem otrs labākais laiks un kuram 8 sekundes zaudēja madonietis Kristaps Indriksons. Taču par to Madonas BJSS neuztraucās, jo pēdējā posmā viņiem bija Raimo Vīgants. Taču pat nebija jāgaida līdz Raimo, jo otrajā posmā madoniešus vadībā ar vairāk nekā 10 sekunžu pārsvaru izvirzīja Toms Zvirgzdiņš. Raimo Vīgants, uzrādot absolūti labāko laiku, finišēja pusotru minūti priekšā otro vietu ieguvušajai CPSS-2 komandai, kurai vislielāko ieguldījumu veica pēdējā posmā slēpojošais Alvis Šķēps, bet pirmos divus etapus labi nobrauca arī Niklāvs Eglītis un Kārlis Liepiņš. V16 grupas pārstāvji Aksels Bresme un Renārs Birkentāls nevarēja konkurēt ar V18 puišiem un turēt Fogeļa tempu, taču tik un tā nosargāja talsiniekiem godalgu (trešo vietu).

S18 grupā no trijām komandām CPSS-1, kuras sastāvā slēpoja Elīna Radziņa, Madara Zaķe un Vineta Pēterson, nebija līdzvērtīgu konkurentu, un cēsnieces svinēja vairāk nekā pārliecinošu uzvaru, 3x3km pārējās divas komandas apsteidzot gandrīz par 7 minūtēm. Viņas ar šādu laiku varētu pacīnīties par bronzu elitē ar krāslavietēm, taču tai pat laikā labākā S16 grupas komanda – SS “Arkādija” – cēsniecēm sastādītu līdzvērtīgu konkurenci, un bez savstarpējās cīņas nevar pateikt, kura no tām uzvarētu. Cīņā par otro vietu gan izvērtās spraiga, kaut arī pēc pirmā posmā CPSS-2 komanda (Ilona Upena, Madara Eglīte, Mairita Sļadzevska) bija priekšā madonietēm 1:40, bet pēc otrā 1:11, tomēr beigās ar Madonas BJSS (Līna Nagle, Elizabete Stangaine, Ramona Pētersone) Cēsu otro komandu apsteidza par 7 sekundēm.

Ivars Bācis


12 Komentāri

Talsenieku spītība bezsniega ziemā nes augļus!
Intars Busuls
08 • 03 • 2016 / 00:38
Ivar, kalnu slēpošanā dalībnieku vēl mazāk...

08 • 03 • 2016 / 08:28
Izskatās,ka talsenieki ar kocenēm pa pļavu laiž.Sniega nav,bet rezultāti ir.

08 • 03 • 2016 / 08:47
Ja stafetē vīriešiem, kur visi trīs posmi ir klasiskajā stilā, uzvar (un vispār piedalās) "neklasiķi" un kurzemnieki, tas kaut ko laikam izsaka.
Kādreiz te ir dzirdēti komentāri, kur paliek klasiskais solis, to vajag vairāk utt. Kā parasti laikam, kliegt par kaut ko ir vispateicīgāk, bet kad jādara...
Kur vidzemnieki, tradicionālie slēpošanas reģioni? Kur Cēsis, kur Madona, kur Rīga (Arkādija), kur Gulbene, kur Bebra?
?
08 • 03 • 2016 / 10:08
Jautājums vietā-kur vidzemnieki?? Viņu tik daudz,ka nevar izlemt kurš pirmajā,kurš otraja komandā,tāpēc neizlika nevienu komandu:))

08 • 03 • 2016 / 10:28
Sporta skolas jau nevar uzstādīt vīru komandas un vispār nevar būt LSS biedri.
Manuprāt ir jārīko Latvijas junioru un jauniešu čempionāts atsevišķi kur piedalās sporta skolas.

08 • 03 • 2016 / 10:28
Ja paskatās uz vīru stafešu komandām, tad viņi kopā piedalās kā klubs, kā interešu loks ne tikai slēpošanā, bet arī citos sporta veidos. Jā šāda interešu grupa izveidojas, kas sarunā, satiekas un ir arī draugi ikdienā, tad ar viss notiek. Ar sporta skolām tur nav nekāda sakara, ne jau zem sporta skolām viņi ir un trenējas ikdienā. Jā Madonā vai Cēsīs un citur tas nav izveidojos, tad ko tad darīt, kam pārmest par to?

08 • 03 • 2016 / 10:52
Nu žêl,ka veči paši nevar sarunãt un uzlaist stafeti,labi,ka Mãjsports beidzot sanëmãs un nostartëja,malači. No otras puses,ja tagad katrs pagasts nãks ar savu komandu un zaudës 5min.etapã,ar nebüs interesanti.Taisnïba kaut kur pa vidu ir...

08 • 03 • 2016 / 12:30
Vai kāds no mūsējiem piedalīsies arī skandināvijas kausā?

08 • 03 • 2016 / 15:06
Es talsiniekiem labprāt noziedotu naudiņu, lai iegādātos sniega lielgabalu!
Bobijs varenais šāvējs
08 • 03 • 2016 / 16:16
Tas tikai veicinās viņu izaugsmi. Vajag ziedot.

08 • 03 • 2016 / 18:55
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv