ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

11 • 09 • 2016

Slēpotājiem no „ZZK”, „Sportlife” un „Apex” panākumi „Vivus.lv” MTB posmā Apē

Saistītā informācija

Latvijas ziemeļu pilsētas Apes apkārtnē notikušajā otra lielākā Latvijas kalnu divriteņu MTB sacensību seriāla „Vivus.lv” sezonās noslēdzošajā septītajā posmā piekto dubultuzvaru „LMT Straumes” maratona distancē šogad izcīnīja „ZZK” komandas braucēji – slēpotājs Arnis Pētersons un Mārtiņš Blūms, pasaules čempionāta 5.vietas ieguvējam MTB krosā U23 grupā un 2012.gada Jaunatnes Olimpisko spēļu slēpošanas sprintā 20.vietas ieguvējam A.Pētersonam uzvarot, bet roku rokā ar viņu otrajā vietā finišējot Eiropas čempionāta 12.vietas ieguvējam MTB krosā Mārtiņam Blūmam. Trijnieku noslēdza 2015.gada Latvijas čempions slēpošanā Oskars Muižnieks (Sportlife). Sievietēm nepārspēta palika rīdziniece Lelde Ardava (Rietumu-Delfin), kas kopā ar Arni Pētersonu ieguva pirmo vietu arī sezonas kopvērtējumā. Tikmēr „Latvijas Valsts mežu” pusmaratona distancē otro vietu kopējā ieskaitē un pirmo vietu savā jauniešu grupā izcīnīja kalnu slēpotāja Helēna Mūrniece no SK „Apex”.

Šobrīd otrs lielākais un tautā iecienītais MTB sacensību seriāls “Vivus.lv” sākās pirms desmit gadiem Apē, un šajā Vidzemes ziemeļu pilsētā ar pēdējo 7.posmu noslēdza savu apaļo jubilejas sezonu. Dalībnieki startēja un finišēja Igaunijas pusē, jo starta un finiša zona līdzīgi kā iepriekšējos gadus bija izvietota Monistes pagasta Jaunrozes ciemā. Daudzveidīgā trase vijās cauri Apes, Alūksnes novadam, gan arī Igaunijas teritoriju – Paganamu, pirmo reizi “ienākot” arī Apes pilsētā. Līdz ar to MTB riteņbraucējiem vairākkārtīgi nācās šķērsot valsts robežu, maratona distancē pat astoņas reizes, tikmēr ierastās Vaidavas upes forsēšanas vietā šoreiz MTB braucēji to šķērsoja pa četriem tiltiem. Kopējais dalībnieku skaits sniedzās tuvu tūkstotim.

Lai arī kopvērtējumā pēc sešiem posmiem maratona distancē vadībā atradās slēpotājs Oskars Muižnieks (Sportlife) un Dmitrijs Sorokins (Rietumu-Delfin), tomēr gan uz uzvaru noslēdzošajā posmā, gan arī sezonas kopvērtējumā galvenie favorīti bija šī gada Latvijas čempioni MTB krosā un MTB maratonā no “ZZK” komandas Mārtiņš Blūms un slēpotājs Arnis Pētersons, kuri nebija kopvērtējuma galvgalī dēļ izlaistajiem diviem posmiem šajā sezonā. LMT Straume 55km maratona distancē Apē uz starta izgāja pāri par 200 braucējiem. Ap 10km no pārējiem aizbrauca Mārtiņš Blūms, izveidojot pāris desmit sekunžu pārsvaru pār tuvākajiem četriem sekotājiem – Oskaru Muižnieku, Arni Pētersonu, Ivaru Prokofjevu (ZZK) un Pēteri Janevicu (Sportlife). Pēc pāris kilometriem no pakaļdzenošā „ZZK” un „Sportlife” kvarteta aizmuka Pētersons, pēc 15km noķerot vadībā esošo Blūmu. 

Turpinājumā abi Vilmāra Tomsona trenētie pasaules kausa MTB krosa U23 grupas desmitnieka braucēji no „ZZK”, strādājot kopā, pārsvaru palielināja un finišēja pirmajās divās vietās tāpat kā pērn noslēdzošajā posmā Apē – bijušajam Ilzes Cekules audzēknim Arnim iegūstot pirmo vietu, bet Mārtiņam otro. Nākamās divas vietas savukārt ieguva „Sportlife” braucēji, tiesa, ar minūtes starpību vienam no otra. Gandrīz divas ar pusi minūtes zaudējot uzvarētājiem, trešo vietu ieguva nupat no Ķīnas sacensībām atgriezušais bieži Latvijas čempionāta posmos startējošais Oskars Muižnieks, bet minūti vēlāk četru cilvēku grupas priekšā 4.vietā finišēja četrkārtējais Latvijas čempions MTB krosā Matīss Preimanis, aiz sevis atstājot Uldi Ālīti (Rietumu-Delfin), Kristeru Kovgeru (Vidzemes mērnieks) un Latviju cienīgi pasaules čempionātā Oslo un vairākos Skandināvijas kausa posmos slēpošanā pārstāvējušo Raivi Zīmeli (MySport veikals). Vēl no slēpotājiem trīsdesmitniekā iekļuva – Lauris Purniņš 14.vieta, Gatis Svētiņš 22.vietā, Nauris Birkentāls 24.vietā.

Kā atzina uzvarētājs A.Pētersons, tad trase nebija tā vieglākā. Lielu un smagu kāpumu neesot bijis, taču sarežģītību radījušais taciņas gar upes krastu, kā arī grubuļainās pļavas. Beigu posms gan esot bijis līdzens. Arnis atzina, ka esot prieks, ka izdevies sasniegt plānoto, t.i., nodrošināt „ZZK” komandai dubultuzvaru posmā un arī kopvērtējumā.

Sievietēm, nestartējot pēdējo trīs posmu uzvarētājai Katrīnai Jaunslavietei (Ebike-Machine), favorītes statusā bija pirmo trīs posmu uzvarētāja Lelde Ardava.

„Rietumu-Delfin” pārstāve pēc ilgāka pārtraukuma ieguva pirmo vietu, par 2:20 apsteidzot Lāsmu Ozolu (Patria-Bottecchia), kura par divām ar pusi minūtēm bija ātrāka par trešo vietu ieguvušo igaunieti Janiku Loivu. Interesanti, ka pirmo četrinieku dāmām katru šķīra gandrīz identiska laika starpība – ap divām ar pusi minūtēm, jo ceturtajā vietā finišējušajai trešajai labākajai Latvijas pārstāvei Ingrīdai Šmitei (Sportlife) līdz trijniekam pietrūka 2:19.

„Latvijas Valsts meži” 36km pusmaratona distances veicējiem, kuru skaits tuvojās četriem simtiem, uzvarētāju nācās noteikt finiša taisnē starp diviem dalībniekiem, kuri uzrādīja vienādu laiku, nedaudz ātrāks izrādījās Krišjānis Jansons-Ratiniks, izcīnot otro uzvaru, jo 2016.gada sezonu arī bija iesācis ar pirmo vietu, savukārt bijušajam biatlonistam Jānim Bērziņam (Sportlife.lv) vēl viena otrā vieta šosezon, kamēr sešas sekundes aiz uzvarētāja trešais finišēja Artis Žugs (A2/Dema). Sievietēm ar desmit minūšu pārsvaru uzvarēja Rūta Brakovska, kamēr duelī par otro vietu kalnu slēpotāja un Kristīnes Ceras (Poškas) audzēkne Helēna Mūrniece (SK „Apex”) par 26 sekundēm apsteidza Anitu Muižnieci (Sportlife), sarūpējot slēpošanas sabiedrības pārstāvjiem trešo godalgoto vietu. Līdz ar to bijušā slēpotāja Gata Bērziņa „Sportlife” komanda bija vienīgā, kuras pārstāvji iekļuva trijniekā pusmaratonā un maratonā gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē starp Latvijas pārstāvjiem. 

Maratona distances kopvērtējumā, kurā rēķināja piecus labākos rezultātus no septiņiem posmiem, pirmo vietu ar 7510 punktiem ieguva Arnis Pētersons, līdz ar to “Vivus.lv” MTB seriālā piekto gadu pēc kārtas kopvērtējumā pie uzvaras tiekot citam riteņbraucējam. Piecus punktus no komandas biedra atpalika Mārtiņš Blūms, līdz ar to ne tikai posmā, bet arī šī MTB seriāla kopvērtējumā nodrošinot „ZZK” dubultuzvaru. Pagājušā gada uzvarētājs Oskars Muižnieks ar 19 punktiem mazāk kā Pētersonam noslēdza godalgoto trijnieku. Ārī aktīvākā braucēja „CAT” kategorijā pirmais trijnieks identisks kopvērtējumam – Pētersons, Blūms un Muižnieks. Sievietēm otro gadu pēc kārtas kopvērtējumā triumfēja Lelde Ardava, bet otro vietu ieguva Lāsma Ozola, nodrošinot Rīgai dubultuzvaru, kamēr trijnieku noslēdza baldoniete Ingrīda Šmite.

Komandām jau pirms pēdējā posma uzvaru kopvērtējumā, kur arī skaitīja labākos piecus rezultātus, bija nodrošinājusi „ZZK”, kas sezonas laikā triumfēja sešos no septiņiem posmiem un nopelnīja maksimālo summu 750 punkti. Par 20 punktiem atpalika un otro vietu ieguva „Sportlife”, kuri bez „ZZK” bija vienīgie, kam izdevās tikt pie kāda posma uzvaras, bet trešajā vietā visu laiku stabili turējās un tādā pašā pozīcijā arī sezonu noslēdza „MySport Veikals”.

Ivars Bācis

2 Komentāri

Rigas domes sporta portāls
12 • 09 • 2016 / 14:27
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv