ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

14 • 02 • 2016

Pirmajā disciplīnā Lillehammerē R.Vīgantam sekunde pietrūkst līdz desmitniekam

Sestdien Norvēģijas pilsētā Lillehammerē Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs labāko rezultātu no mūsu distanču un kalnu slēpotājiem sasniedza distanču slēpotājs Raimo Vīgants, kurš jaunajā disciplīnā slēpošanas krosā no 50 dalībniekiem kvalifikācijā iekļuva trīsdesmitniekā un tika uz izslēgšanas braucieniem, iegūstot 20.vietu un atkārtojot Arņa Pētersona veikumu 2012.gadā Austrijā. Madonietim tikai viena sekunde pietrūka, lai tiktu fināla desmitniekā.

Pirmajā sacensību dienā uz starta izgāja gan distanču slēpotāji, gan kalnu slēpotāji. Interesanti, ka mūsējiem kalnu un distanču slēpotājiem sanāca debitēt pirmās sacensību dienas disciplīnās. Distanču slēpotājiem skikross jeb slēpošanas kross ir jauna disciplīna oficiālās sacensībās (cerams, ka arī ar šo izmēģinājumu tas viss beigsies lielajās sacensībās (vietēja mēroga, protams, var rīkot), jo nevajag ķēmot tradicionālo slēpošanu, dzenoties pēc kaut kā jauna un interesanta, jo tad jau tramplīnlēkšanā arī var ieviest kādus trikus, piemēram, salto no daiļlēkšanas, vai arī biatlonā šaušanu pa kustīgiem mērķiem kā stenda šaušanā – aut.piez.).

Distanču slēpotājiem slēpošanas kross, kas līdzinājās brīvā stila sprinta distancei ar maziem tramplīniem, slaloma braukšanu kāpumā un lejā un dažām BMX trases reljefam atbilstošām vietām (uz vietas varbūt bija savādāks iespaids, bet pa TV neizskatījās nekas ļoti briesmīgs – aut.piez.), sākās sprintiem tradicionālo kvalifikāciju, kurā atlasīja labākos trīsdesmit uz izslēgšanas braucieniem, kas šoreiz sākās ar pusfinālu nevis ceturtdaļfinālu. Trīsdesmit kvalificējušies tika sadalīti trijos braucienos pa desmit, pusfinālā cīnoties par desmit vietām finālā, kurā tika divi labākie no katra brauciena, kā arī vēl papildus četri  ātrāko laiku uzrādītāji no šiem trim braucieniem.

Kvalifikācija puišiem sākās cerīgi, jo Raimo uzrādīja 13.laiku – 3:13,32 (+11,87 s), vienai sekundei pietrūkstot līdz 10.vietai. Un zīmīgi, ka šī viena sekunde pietrūka arī līdz desmitniekam pusfinālā, kur Raimo Vīgants tika iekļauts pirmajā braucienā, kas izrādījās spēcīgākais, jo no tā finālā tika puse – pieci dalībnieki, kamēr no otrā trīs, bet no pēdējā trešā brauciena tikai divi dalībnieki. Raimo savā braucienā palika septītais, kaut arī bija iespējas iekļūt pieciniekā un tikt finālā. Taču arī beigās iegūtā 20.vieta ir labs sākums šīm Jauniešu Ziemas Olimpiskajām spēlēm. Mūsu kaimiņvalstu pārstāvi, kaut netālu, bet bija aiz madonieša – lietuvietis Rokas Vaitkus 23.vietā, bet igaunis Kārels Karri 24.vietā. Pārliecinošu uzvaru svinēja korejietis Magnus Kims (pirms dažām dienām pasaules kausā Drammenā sprintā ieguva 107 FIS punktus – aut.piez.), taču viņš dzīvo Norvēģijā, tāpēc arī tāds iznākums. Sudrabs tika norvēģim Tomasam Larsenam, bet bronza somam Lauri Mannilam. 

Jaunietēm piedalījās par desmit slēpotājām mazāk nekā puišiem – 40 dalībnieces. Patrīcija Eiduka no Kokneses novada nejutās droši un pārliecināta šajā disciplīnā, līdz ar to sanāca apsteigt vien 3 konkurentes un ieņemt 37.vietu. Viņa to pašu trasi veica 4:12,10 un labākā laika uzrādītājas atpalika 44 sekundes, bet līdz trīsdesmitniekam pietrūka astoņas sekundes, nopelnot 370 FIS punktus. No Lietuvas neviena nepiedalījās, bet ar 22.laiku kvalifikācijā izslēgšanas braucienos pārliecinoši tika Latvijas sacensībās bieži redzētā igauniete Stīna Līsa Trū (igauniete biežāk redzēta nekā Aizkraukles SS pārstāve), kura noslēpoja par 20 sekundēm ātrāk nekā mūsu pārstāve. Beigās Trū arī ierindojās 22.vietā, bet par uzvarētāju kļuva zviedriete Moa Lundgrēna, kur šogad Zviedrijas čempionātā sprintā tikai pāris sekundes kvalifikācijā zaudēja Šarlotei Kallai. 

Nākamā disciplīna distanču slēpotājiem ir sprints klasiskajā stilā, kas paredzēts nākošo otrdien. 

Ivars Bācis

Swede-smell-of-cross-country-success-for-Lundgren-and-Hagstroem.jpg
Ilustratīvs foto. Avots 
lillehammer2016.com

6 Komentāri

skikross jeb slēpošanas kross būtu iekļaujams LČ programmā. Lai iemācītos pārvaldīt slēpes. Arī pašiem dalībniekiem tas ir interesanti.

14 • 02 • 2016 / 12:52
Būtu iekļaujams. Tā vietā lai brauktu LČ posmos praktiski vienas un tās pašas distances. Un ne tikai jauniešiem
Bet galvenais slēpošanas speciālists Ivars laikam neļaus
Gundars Patmalnieks
14 • 02 • 2016 / 21:17
Jāpiekrīt Gundaram,vismaz jauniešiem noteikti vajadzētu skikrosu.Mūsu jaunieši vairāk par Priekuļiem,Madonu un Mailēm nav redzējuši.
Kāpēc nevar sprintus taisīt Siguldā,Uzvaras parkā,distances Alūksnē,Daugavpilī,Talsos??? Jauniešiem tak nevajag FIS trases.
Igauņiem skikross ir katru gadu,tāpēc arī attiecīgi rezultāti salīdzinot ar mūsējiem.

Ivars ir galvenais komentētājs,nevis LSS darbonis,un Tu to ļoti labi zini.
skicross fan
14 • 02 • 2016 / 22:09
Tad viņam pasākuma nosaukumu vajag rakstīt pareizi!
ps
15 • 02 • 2016 / 08:22
bet ar 22.laiku kvalifikācijā izslēgšanas braucienos pārliecinoši tika Latvijas sacensībās bieži redzētā igauniete Stīna Līsa Trū (igauniete biežāk redzēta nekā Aizkraukles SS pārstāve)
Atkal Ivars savā stilā......

15 • 02 • 2016 / 09:09
Ņirgāšanās par distaņču slēpošanu. Taisam tad xcskioringu, laižam leja pa kamaniņu trasi, taisam slopstailu un liekam LČ kopvērtējumā iekšā.
16 • 02 • 2016 / 21:53
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv