ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

07 • 12 • 2015

Norvēģu dominance slēpošanā kaitina citus, I.Paškovska nostartē Austrijā

Vakar ar stafeti Lillehammerā (Norvēģija) noslēdzās pasaules kausa otrais posms distanču slēpošanā. Kā jau to varēja gaidīt gan vīriešiem, gan sievietēm nepārspēti bija mājinieki norvēģi, turklāt vīru konkurencē aizņemot visu goda pjedestālu otro dienu pēc kārtas, jo citas valstis netika galā arī ar Norvēģijas otro un trešo komandu. Tikmēr FIS sacensībās Austrijā 5km slidsolī 90 dalībnieču vidū 52.vietā palika Inga Paškovska.

 Pēc rezultātiem pirmajā posmā Kūsamo, kā arī sestdienas skiatlona neviens nešaubījās, ka norvēģi izcīnīs uzvaru stafetē vīriešiem un arī sievietēm. Tā arī notika. Turklāt izšķirošais pavērsiens notika trešajā posmā, kad klasiskos stilu bija nomainījis slidsolis, un šo atrāvienu veica abi pasaules kausa līderi Martins Jonsruds Sunbī un Terēze Juhauga, kaut arī sievietēm otrā posma beigās spraugu ar konkurentēm priekš norvēģietēm jau paspēja uztaisīt Ingvilda Estberga.

Uz otro vietu sieviešu konkurencē bija trīs pretendentes – Somija, Zviedrija un Norvēģijas otrā komanda. Somietes izvirzījās otrajā vietā pēc otrā posma un spēja šo pozīciju saglabāt līdz pat beigām. Nekas jau daudz tāpat nemainītos, taču K.Niskanena pēc stafetes saņemšanas no K.Parmakoski otrajā posmā negaidīti daudz zaudēja Estbergai, taču tad godam noturējās par vājāko posmu uzskatītā Laura Mononena, bet beigās A.Kilonena, kad otrā vieta jau bija rokā, konkurentes bija pielaidusi pavisam tuvu. Par pārsteigumu parūpējās ASV komanda (R.Brenmane, S.Bjornsone, L.Stīvena, Dž.Diginsa), kuras no 7.vietas pēc otā posma un 5.vietas pēc trešā posma spēja iekļūt trijniekā. Cerības stariņu trešajā posmā uzspīdināja Stīvena, bet pēdējā kolosāli nobrauca Diginsa. Tā amerikānietēm, kas pasaules čempionātā ieņēma tikai 11.vietu, bija otrā reize trijniekā.

Tikmēr neveiksmīgs starts sanāca zviedrietēm, kurām uzdevumu uz godalgotu vietu pamatīgi sarežģīja otā posma veicēja Vikēna, taču pēc Ridkvistas pievilkšanas tuvāk, savos uzdevuma augstumos pēdējā posmā nebija Šarlote Kalla, kura ierastā situācijā būtu mierīgi tikusi līdz 3.vieta, varbūt pat otrajai, taču pēc skiatlonā izcīnītās trešās vietas bija sagursi un svētdien vēl nebija atguvusies.

Ja Norvēģijas I sieviešu izlasei (M.Falla, I.Estberga, T.Juhauga, H.Venga) nebija konkurentu, tad norvēģu pirmajai vīru komandai (N.Dīrhaugs, H.Holunds, M.Sunbī, P.Nortugs) vieglu uzvaru netaisījās atdot otrā komanda, kurā startēja šīs sezonas sākuma atklājums Emīls Iversens, pasaules kausa posmos uzvaras izcīnījuši Šjūrs Rēte un Anderšs Glērsens, kā arī pērn Lillehammeras posmā 15km iedzišanā ātrāko laiku uzrādījušais Didriks Tensets. Turklāt pēdējie divi nosauktie – Glērsens un Tensets – bija Norvēģu zelta medaļu izcīnījušajā stafetes komandā martā pasaules čempionātā Falunā. Paspēkoties varēja arī krievi (S.Volžencevs, M.Viļegžaņins, A.Ļegkovs, A.Larkovs).

Taču abas iepriekšminētās komandas nebija tās, kas Norvēģijai I bija vistuvāk, jo savā ziņā par pārsteigumu parūpējās Norvēģijas III (M.Nienge, M.Rundgrēns. A.Svēns, F.Krogs), kas izcīnīja otro vietu. Lai arī viņi beigās zaudēja tikai trīs sekundes, tomēr šāda maza atstarpe ir tāpēc, ka Nortugs beigu daļā bija “noņēmis kāju no gāzes pedāļa”. Nortugs šoreiz pēdējo posmu saņēma 14 sekundes priekšā tuvākajiem sekotājiem un itāļa Kristiana Zorzi 2006.gada Turīnas Olimpisko spēļu pēdējā posma veikšanas stilā noturēja pārsvaru, nepielaižot klāt un “nespēlējoties ar konkurentu savas valstsvienības (ja atstarpe būtu mazāka, aptuveni uz pusi, tad iespējams, redzētu tipisko Nortuga rīcību – aut.piez.). Cīņā par trešo vietu starp abām iepriekšminētajām favorītkomandām Norvēģiju II un Krieviju I pusotru kilometru līdz finišam atrāvās Glērsens un nodrošināja norvēģiem pilnu goda pjedestālu, tāpat kā tas bija sestdien skiatlonā. Krievi, savukārt, pēdējā posmā ielika Larkovu, kurš bija labākais skialtonā no lielās kaimiņzemes, taču kļūdījās, jo Larkovs šoreiz pievīla, bet lieliski pēdējo etapu Krievijas II komandā veica Sergejs Ustjugovs, kurš jau iepriekš ir veicis noslēdzošo galvenajā komandā un tajā būtu noderējis arī šoreiz.

Kā jau kaimiņi priecīgi par šādu iznākumu nebija zviedri, veltot medijos dažas “labas” frāzes norvēģu virzienā. Un droši vien ne tikai Zviedrijā bija šāda reakcija, jo saprotams, ka pie šāda pārākuma zūd interese. Starp citu, paši zviedri, kas ir pēdējo divu Olimpisko spēļu čempioni stafetē, šoreiz palika ārpus desmitnieka, jo faktiski startēja ar otro sastāvu. Pagaidām slimošanas dēļ nav piedalījušies Kalle Halvarsons un Markus Helners, kuri solījušies glābt zviedru godu šajā nedēļas nogalē PK Davosā.

Tikmēr krievu slēpotājs Aleksandrs Ļegkovs norvēģus nosaucis par “vājprātīgajiem”. “Viņi parasti ir stipri sezonas sākumā, bet šogad kaut kā īpaši. Netiekam pagaidām nekādi līdzi,” izteicās olimpiskais čempions 50km distancē. Tikmēr citi Krievijas slēpošanas pārstāvji norādījuši, ka šādā formā norvēģi nevarēs būt visu sezonu, un ka krievi februārī pārspēs norvēģus.

Tikmēr Zēfeldē Austrijā ar FIS sacensībām 5km distancē sezonu atklājusi Inga Paškovska. Dalībniecēm, kur pamatā bija jaunietes un juniores, bija jāveic 2 apļi pa 2,5km. Mūsu slēpotāja 5km veica 14;43,9 un uzvarētājai piekāpās par divām ar pusi minūtēm, nopelnot 205,59 FIS punktus. Tas deva 52.vietu, trīs sekundes aiz 16 gadus jaunās horvātietes. Kā stāsta treneris A.Gailītis, tad sākums Ingai bijis labs, bet otrajā aplī sācis griezt vēderā, un viņa nav varējusi kārtīgi paslēpot, tāpēc arī rezultāts nav labs. Līdz ar to arī nevar objektīvi izvērtēt startu. Taču to varēs izdarīt pēc divām nedēļām, kad būs jāsacenšas jau krietni spēcīgākā konkurencē, jo paredzēts startēt Alpu kausā, kur nevajadzētu būt vairs nekādām problēmām.

Taču arī Zēfeldē pirmajā trijniekā bija gana augsta līmeņa slēpotājas. Uzvarēja vācu Laura (Dālmaiere), kas ir šī gada pasaules čempione stafetē un vicečempione iedzīšanā biatlonā. Otro vietu ieguva 2014.gada pasaules čempione sprintā U23 grupā Elizabete Šičo, bet trijnieku noslēdza pasaules kausu ceturtdaļfināliste sprintos Lucia Angera (visas Vācija). 

Ivars Bācis

fis_aut.jpg

9 Komentāri

Turīnā Zorzi saņēma pārsvaru 5 sekundes un nevis nepielaida konkurentus klāt, bet palielināja pārsvaru līdz 16 sekundēm, pie tam pēdējos metrus pastaigājoties ar karogu:)
https://www.youtube.com/watch?v=cMVLJaU7HCQ

08 • 12 • 2015 / 10:17
Norvēģu dominance nav absolūta. Kā rāda nesenā un senāka vēsture ik pa brīdim pa sudraba lodei izšauj arī citas valstsis. Tas, ka norēģiem ir acīmredzami lielākā masveidība un sprotiski augstākais līmenis slēpošanā klubu sistēmā veido plašākas atlases iespējas, arī nodrošina norvēģu nacionālas izlases dominanci Pasaules kausā. Katrā ziņā norvēģiem nevar pārmest, ka viņi ir stipri, bet jāmeklē vaina sevī. Pozitīvi ir tas, ka norvēģi visādiem veidiem FIS līmenī cenšās veicināt un investē attīstības valstu izaugsmē, nevis sēž uz siena kaudzes.
Mārtiņš
08 • 12 • 2015 / 14:33
Kā un cik norvēģi investē Latvijas slēpošanas izaugsmē?
Latvietis
09 • 12 • 2015 / 06:02
devums var būt arī nefinansiāls starp citu.. ne viss ir naudā veco zēn
tipisks latvietis
09 • 12 • 2015 / 12:56
1) Junioru nometnes vasarā "all included"
2) Jau cik gadus atved atrādīt vairāk kā 60 savus sportistus uz Latviju, SCAN CUP, lai mūsējie izlien no meža un ņem piemēru
3)...

09 • 12 • 2015 / 15:15
A sniega ta nav.

09 • 12 • 2015 / 18:12
Nu nezinu veči..nevar fizioloģiski 2 cilvēki uz planētas regulāri slēpot ilgi un ātri un ātrāk pa citiem..ir kāda laba degviela!:) Gan jau kaut kas sezonas laikā noskaidrosies...
dr.
13 • 12 • 2015 / 18:49
kur ir sniegs. man vajag sniegu lai var slepot. kas tas par bardaku. Norvēģi jau dominē..
ka iet bērziņ
14 • 12 • 2015 / 12:34
Ta ir, ka tu saki. BET vai ljaus noskaidrot.
To dr.
31 • 12 • 2015 / 15:15
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv