ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

28 • 11 • 2015

Norvēģi neuzvarami PK slēpošanā Kūsamo, Furkads pieklājīgajā 22.vietā [papildināts]

Somijas pilsētā Kūsamo Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā vīriešiem 10km brīvajā stilā ar intervāla startu uzvaru izcīnīja norvēģis Martins Jonsruds Sunbī, bet sievietēm 5km konkurentes „noparkoja” norvēģiete Terēze Juhauga. Latvijas un SS „Arkādija” pārstāvis Indulis Bikše 111 dalībnieku vidū ierindojās 105. Vietā (+3:34), bet biatlonists Martēns Furkads uzvarētājam zaudēja 43,2 sekundes un ieņēma 22. vietu.

Šodien Kūsamo ar otro sacensību dienu turpinājās pasaules kausa pirmais posms distanču slēpošanā jeb „Rukas triple” minitūre. Gan vīrieši, gan sievietes sacentās vidējā distancē brīvajā stilā ar intervāla startu. Šodienas sacensības vīriešu konkurencē piesaistīja nedaudz lielāku interesi, jo daudzi vēlējās redzēt, cik augstu tiks pēdējo sezonu pasaules labākais biatlonists M.Furkads un vai citas valstis spēs kaut ko likt pretī norvēģu dominancei. Tāpat bija arī cerība, ka savā spēcīgākajā distancē atzīstami priekš sevis spēs nostartēt mūsu Indulis Bikše.

Vīriešiem 10km tikai pie pirmās kontrolazīmes zviedram Martinam Johansonam 0,7 sekundes piekāpās Martins Sunbī, bet ar katru nākamo kontrolatzīmi norvēģis no saviem konkurentiem attālinājās un līdz ar to pēdējo divu sezonu pasaules kausa ieguvējs svinēja uzvaru ar 11 sekunžu pārsvaru. Tikmēr sīvajā cīņā par otro vietu pēdējā kilometrā pāris konkurentus spēja apdzīt kanādietis Aleksis Harvejs un līdz ar to izcīnīt otro vietu, par pussekundi apsteidzot šveicieti Dario Kolonju.

Indulis Bikše sāka labi, 1,2km no līdera atpaliekot 13 sekundes un atrodoties 83.vietā, pamatā priekšā lielākajai daļai izteiktāko sprinteru, bet tad temps sāka strauji kristies, un jau pie 3,1km atzīmes madonietis vadošajiem zaudēja 50 sekundes un atkrita uz 100.vietu. Nākošajos 2km mūsu slēpotājs deficītam pielika 40 sekundes un pusdistancē līderim zaudēja pusotru minūti, atrodoties 102.vietā. Otrajā daļā Induļa temps pamazām vēl mazinājās un viņš vēl dažas pozīcijas noslīdēja zemāk, finišā ierindojoties 105.vietā un uzvarētājam zaudējot 3:34, kas deva 134 FIS punktus. „Arkādietis” par pussekundi piekāpās piektdienas sprinta uzvarētājam Sondrem Fosli no Norvēģijas, bet pussekundi apsteidza igauņu sprinteri Marko Kilpu. Pirms četriem gadiem Arvis Liepiņš Kūsamo 10km slidsolī uzvarētājam zaudēja 4:18 un ieguva 157 FIS punktus, toties pirms trim gadiem Arvis no uzvarētāja atpalika tikai 2 minūtes un par to ieguva 76 FIS punktus.

Pateicoties 94.starta numuram, par interesi līdz sacensību beigām parūpējās Martēns Furkads, kuram, ieskaitot piektdienas sprintu klasikā, tas bija trešais starts pasaules kausa posmos slēpošanā. Martēns atšķirībā no Beitostūlenas pirms divām nedēļām šoreiz pareizi sadalīja spēku, neskatoties uz to, ka pie kontrolatzīmēm svaidījās turpu šurpu, kāpjoties no 30.vietas līdz 9.vietai un pēc tam atpakaļ uz 20. (tas skaidrojams ar ļoti blīvajiem rezultātiem otrajā un trešajā desmitā, kur katra sekunde var ieviest pāris vietu korekciju – aut.piez.). Furkads beigās bija trešais no saviem tautiešiem un ieņēma 22.vietu, vienai sekundei pietrūkstot līdz divdesmitniekam un par pussekundi apsteidzot krievu „tīro” sprinteri Alekseju Petuhovu. Līdz ar to francūzis bija trīsdesmitnieka beigu pusē, kur lielākā daļa lasītāju prognozēja viņa vietu. Tas ir samērā labs rezultāts, ne tikai ņemot vērā, ka pirms trim gadiem Furkads savā debijā PK bija tikai 48.vietā, bet arī to, kā jau esmu rakstījis iepriekš, pēdējos gados ātrākie slēpotāji ir palielinājuši pārsvaru pār ātrākajiem biatlonistiem.

Tikmēr labākais no četriem igauņiem bija Raido Rankels, kurš ierindojās 48.vietā (+1:28,4) un par pusotru sekundi apsteidza piecdesmitnieku noslēdzošo komandas biedru Aivaru Rehemā.

Svētdien 15km iedzīšana klasiskajā stilā notiks pēc pirmo divu dienu rezultātiem (30 labākie sprintā saņēma bonusa sekundes, kuras atrēķina no viņu laika – aut.piez.). Pirmais trasē dosies Martins Jonsruds Sunbī, kurš 13 un 19 sekundēs startēs priekšā saviem tautiešiem Finam Krogam un Anderšam Glērsenam. Tikmēr interesantu un spēcīgu trio no 4.-6.vietai veidos Nortugs, Kolonja un Harvijs, kuri atpaliek 24 un 25 sekundes. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi un iedzīšanas specifiku, vīriešiem blīvajos rezultātos nemaz tik svarīgi nav sākt pirmajam vai otrajam, jo vienatnē vai divatā ir grūtāk nekā slēpot grupā. Galvenais ir būt tuvu līderiem.

Sievietēm, kuras pirmās izgāja uz starta, konkurentēm 5km cerības neatstāja Terēze Juhauga, kas tuvāko sekotāju zviedrieti Šarloti Kallu apsteidza par 17 sekundēm. Varēja jau pāris sekundes būt mazāk, ja vien ne Kallas paklupšana pēdējā kāpumā, taču tāpat starpība pāri par 10 sekundēm noteikti būtu, un tas šādā īsā distancē ir daudz. Arī pie televizora ekrāniem sacensības vērojošā Marita Bjergena, kura tuvākajās nedēļās kļūs par māmiņu, savā labākajā formā diez vai spētu likt ko pretī visu distanci aktīvi „strādājošajai” Juhaugai. Līdzīgajā cīņā par trešo vietu, visātrāk no visām dalībniecēm veicot pēdējos 1,5km un par pussekundi apsteidzot norvēģieti Heidi Vengu, šoreiz Zviedrijai divas godalgas nodrošināja Ida Ingemarsdotera, kura vakar ar 5.vietu arī bija otrā labākā zviedriete. Pusotra sekunde līdz trijniekam pietrūka norvēģietei Ingvildai Estbergai, bet sešinieku noslēdza un mājiniekus nedaudz iepriecināja Kertu Niskanena, kura pēdējā kilometrā turējās aiz Juhaugas muguras, kas arī palīdzēja sestās vietas iegūšanai, jo pavisam tuvu bija vēl divas norvēģietes.

Rīt 10km iedzīšanu klasiskajā stilā Juhauga sāks pirmā, bet tikai pussekundi aiz viņas šo divu dienu summā ir komandas biedrene Estberga, bet piecas un sešas sekundes zaudē Venga un Ingemarsdotira. Kalla atpaliek 15 sekundes, un, ņemot vērā Juhaugas šodien demonstrēto varēju, maz ticams, ka Kallai izdosies pietuvoties. Toties smalkajai enerģijas baterijai no Norvēģijas konkurenci varētu sastādīt sīkstā Venga.

Šajā sezonā ieviesta jauna starta kārtība intervāla startos ar dalījumu četrās grupās, kad līderu jeb sarkanā grupa, kurā ietverti labākie 15, distancē dodas kā otrā no četrām grupām pēc pirmajiem trīsdesmit startējušajiem, bet pašās beigās startē vājākie (tā kā Kūsamo ir minitūre, tad intervāla starta secība bija miksēta un bija savādāka – aut.piez.). Turklāt top5 var izvēlēties savu starta numuru, protams, no savas sarkanās grupas numuriem. 

Ivars Bācis

Papildināts viss raksts 28.11.2015 plkst. 15:24

Sundby back in familiar territory. Wins day 2 and leads Tour. Harvey for 2nd and Colognia 3rd. #rukanordic #fiscrosscountry

A photo posted by FIS Cross-Country World Cup (@fiscrosscountry) on


9 Komentāri

Paldies Ivaram par operatīvo reportāžu. Precizējums par starta kārtību intervāla startos: sportisti tiek dalīti 4 grupās, bet sarkanai grupai ne vienmēr jābūt kā izlozes 2. grupai. To vai tā būs 2. vai kāda cita grupa nolemj pārstāvju sanāksmē.
Mārtiņš
28 • 11 • 2015 / 15:33
Liepiņš biatlonā nevienā starta sarakstā... varbūt uz orientēšanos aizgājis... nevar būt - tas vēl nav OS programmā...
Vēl neticamāk būtu, ja LSS piedāvātu nopietnas sagatavošanās iespējas uz Koreju... kur viņam būtu īstais vecums parādīt sevi...

28 • 11 • 2015 / 21:24
Lī Pens- nu kaut kas starp zilci un auksto gaļu,ķēms!

28 • 11 • 2015 / 21:47
Atskaitīts, jo... ?
Gundars Patmalnieks
28 • 11 • 2015 / 22:52
ne vella neskrien plus iešaut nevar. a ko nu atgad darīs?
Jo
29 • 11 • 2015 / 22:24
3:34 uz 10km ir daudz.

02 • 12 • 2015 / 08:55
Ir daudz bet uz savu entuzjasmu trenēties un braukt uz PK pa savu naudu bez LSS atbalsta arī nav viegli.

02 • 12 • 2015 / 11:26
Nav viegli, bet neviens jau nespieda tur braukt, paši tak gribēja.
Vai tad LSS neko treniņiem nav devusi? Tas gan būtu jocīgi.

02 • 12 • 2015 / 17:04
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv