ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

30 • 11 • 2015

Neviens nespēja apturēt norvēģu slēpotājus PK posmā Kūsamo

Saistītā informācija

Ar norvēģu Martina Jonsruda Sunbī un Terēzes Juhaugas uzvarām noslēdzās “Norvēģijas kauss”, t.i., Pasaules kausa pirmais posms distanču slēpošanā jeb “Minitūre”, kas no 27.-29.novembrim norisinājās Somijas ziemeļu pilsētā Kūsamo. Vīriešiem tāpat kā piektdien sprintā visu pjedestālu arī svētdien iedzīšanā klasiskajā stilā “okupēja” norvēģi, bet sievietēm vienīgā “nenorvēgiete” trijniekā bija otrās vietas ieguvēja Stīna Nilsone no Zviedrijas.

Sievietēm gandrīz neviens nešaubījās par Terēzes Juhaugas uzvaru 10km iedzīšanā (4 apļi pa 2m5km), kaut arī trīs konkurentes līdz piecu sekunžu attālumā. Kā jau rakstīju iepriekš, tad varbūt Heidi Venga, kas iepriekš ir izrādījusi sīkstu konkurenci, varēja mēģināt pacīnīties, bet svētdien viņa nespēja neko likt pretī Juhaugai. Smalkā un enerģiskā norvēģiete jau no paša sākuma atrāvās no tuvākajām sekotājām un turpinājumā pakāpeniski palielināja pārsvaru, līdz tas vienu brīdi jau sniedzās pāri 40 sekundēm. Beigās Terēze nedaudz “piebremzēja” un uzvarēja ar 22,6 sekunžu pārsvaru.

Taču, neskatoties uz uzvaru, Juhauga nebija pirmā, kas šķērsoja finiša līniju. Pirmā finiša līniju šķērsoja Terēzes komandas biedrene Heidi Venga, kura sagādāja kuriozu situāciju un parūpējās, lai par norvēģiem svētdienas vakarā runātu ne tikai slēpošanas pārākuma sakarā. Priekšpēdējā trešā apļa beigās, slēpojot grupā ar komandas biedreni Ingvildu Estbergu un zviedrietēm Nilsoni un Idu Ingemarsdoteru (slēpošanas interesenti noteikti pamanīja, ka stāvajā kāpumā stadionā Heidi veic paātrinājumu, kas ir samērā netipiski priekšpēdējam aplim – aut.piez.) un domājot, ka tas ir pēdējais aplis, neaizslēpoja nākamajā aplī, bet ieslēpoja finiša taisnē un finišēja, nokrītot priekā gar zemi. Pēc brīža viņa tikai apjauta, ka ir kļūdījusies, un, pakāpjoties pāris soļus atpakaļ, metās saglābt situāciju, jo konkurentes no kopīgā kvarteta jau nebija iespējams noķert, jo dēļ šī pārpratuma Venga bija pazaudējusi ap 45 sekundēm. Iepriekš amizantas situācijas biatlonā bija sarūpējusi baltkrieviete Darja Domračeva, kas vai nu šāva nepareizā pozīcijā vai pa nepareiziem mērķiem (starp citu šajā nedēļas nogalē PK biatlonā jauktajā sprinta stafetē “izcēlās” Simons Furkads – aut.piez.).

Pēdējā aplī no palikušā trio, kas cīnījās par otro vietu, priekšā izvirzījās Nilsone, kas tad arī ieguva otro vietu, par 10 sekundēm apsteidzot trešajā vietā finišējušo norvēģieti Estbergu, bet Ingemarsdotira bija vēl desmit sekundes lēnāka un ieņēma 4.vietu. Mājiniece Kertu Niskanena finišēja piektā (+57 s), bet sešinieku noslēdza Šarlote Kalla (+1:09). Tikmēr Venga, kuru pēdējā kilometrā apdzina somiete Krista Parmakoski,  finišēja devītā (+1:22). Pēc īstā finiša no pārdzīvojumiem Venga raudāja, bet viņu centās mierināt zviedrietes. Stundu vēlāk Venga jau bija atkopusies un labā noskaņojumā tikās ar presi. Olimpiskās bronzas ieguvēja skiatlonā nesūdzējās par “sliktajiem” treneriem, personālu, tiesnešiem, komandas biedrenēm vai sliktām slēpēm, bet ar humoru spēja atzīt, ka reizēm esot pasaules lielākā idiote.

Vīriešiem galvenais pretendents uz uzvaru bija līderpozīcijās pēc pirmajām divām dienām atrodošais Sunbī, taču, tā kā 25 sekunžu attālumā bija Nortugs ar Kolonju, bet 14 sekundes aiz Sunbī startēja komandas biedrs Fins Krogs, tad par pēdējo divu sezonu pasaules kausa ieguvēja uzvaru nevarēja būt tik drošs. Taču redzot slēpojuma tendenci pirmajā un otrajā aplī, bija skaidrs, ka tuvākie sāncenši ir atmetuši domas par uzvaru, bet gatavojas taktiskām cīņām par otro vietu. Līdz ar to, Sunbī savu pārsvaru vienu brīdi bija palielinājis līdz minūtei, bet beigās finišēja 45 sekundes priekšā tuvākajiem sekotājiem. Lielākajā pakaļdzenošajā grupā, kurā bija gandrīz 20 slēpotāju, pareizā taktiskā stilā noslēpojot, beigās otrajā pozīcijā izvirzījās un šo vietu arī izcīnīja Peters Nortugs, bet pilnu norvēģu pjedestālu sarūpēja Krogs, kurš vēl 50m līdz finišam atradās špūrē aiz Frančesko Defabiāni, bet pašos pēdējos spēja ar sev raksturīgo sprintera spurtu apsteigt itāli un “izraut” trešo vietu. Un tas šoreiz bija pelnīti, jo Krogs vienatnē otrajā pozīcijā veica vairāk nekā 10km, un kad priekšpēdējā piektā apļa beigu daļā viņu pāris sekunžu attālumā visu laiku esošā grupa noķēra, šķita, ka pagājušā gada sezonas labākajam sprinterim sacensībās būs “beigušās”, bet nekā. Šajās divās nedēļās viņš spējis atkal ieiet formā, jo novembra vidū Beitostūlenā viņš 15km distancē bija 63.vietā, bet sprintā 39.vietā.

Niklas Dīrhaugs un Didriks tensets, kuram Nortugs bija pateicīgs par tempa kurināšanu beigās, noslēdza sešinieku, kurā bija pieci (!) norvēģi, bet desmitniekā septiņi šīs valsts pārstāvji. Aleksis Harvijs ieņēma 7.vietu, bet Ļegkovs, kurš uzvarēja pirms nedēļas FIS sacensībās Sāriselkē, ierindojās tūlīt aiz kanādieša, kamēr Kolonja izkrita no desmitnieka un finišēja pēc 1:18 13.pozīcijā. Turpat, kur sāka, arī finišēja labākais no igauņiem Aivars Rehemā – 54.vietā (+4:37), bet labākais no igauņiem sestdien slidsolī Raido Rankels gan piedzīvoja lielu kritumu no 47. uz 65.vietu (+5:17). Tāpat var atzīmēt, ak labā formā nav pagājušā gada uzvarētājs Kūsamo klasiskā stila distancē soms Ivo Niskanens, kurš palika 27.vietā, kaut arī dažas vietas iedzīšanā viņš pakāpās uz augšu.

Šajā nedēļas nogalē pasaules kauss turpināsies ar otro posmu Lillehammerē, kur paredzēts skiatlons un arī stafete. Tikmēr Latvijas juniori un jaunieši atklās jauno sezonu, no piektdienas līdz svētdienai startējot FIS sacensībās Idrē.

Ivars Bācis

Ingemarsdotera pēc finiša mierina Vengu. Foto: Felgenhauer/NordicFocus
Ingemarsdotera pēc finiša mierina Vengu. Foto: Felgenhauer/NordicFocus

3 Komentāri

Furkads visātrākais 20km Estersundā starp biatlonistiem.

03 • 12 • 2015 / 21:15
Rīt Idrē mači mūsu junioriem un jauniešiem sprintā.
Lai veicās un izdodās labi nostartēt, turam īkšķus.
Līdzjutējs
03 • 12 • 2015 / 23:08
Lai izdodas labāk nekā lielajiem līdz šim.

04 • 12 • 2015 / 09:04
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv