ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

28 • 06 • 2016

Mūžībā aizgājis Andris Gailītis 19.01.1966 – 25.06.2016.

Sestdien 25. jūnija rītā pēc slimības mūžības distancē devies sportists, treneris, organizators, servisa speciālists un uzņēmējs Andris Gailītis. 

Pavisam nesen Andris nosvinēja apaļo 50 gadu jubileju. Tas ir vecums, kad iegūtās un uzkrātās unikālās zināšanas varētu tā pa īstam likt lietā. Un Andris to gribēja kā neviens cits. Vēl pirms dažām nedēļām runājām par slēpju servisa nodrošināšanas plāniem 2017. gada pasaules čempionātā Lahti. Andris bija gatavs palīdzēt un nodrošināt visu labāko, ko viņš spēj.

Lai arī bieži tika lauzti šķēpi un meklēta taisnība, Andris vienmēr bija par distanču slēpošanu, tās attīstību, prestižu, sasniegumiem. Viņš bija ieguvis milzīgu pieredzi savā karjerā kā sportists, uzņēmējs, treneris, un slēpju servisa speciālists. Viņš nemitīgi kontaktējās ar saviem daudzajiem paziņām un citiem augsti atzītiem speciālistiem plašajā pasaulē, meklēja un centās izzināt visu jaunāko, kas saistās ar distanču slēpošanu un to visu lika lietā savā darbībā.

Andris Gailītis dzimis Lielvārdē, bērnību pavadījis Lielvārdē un Ogrē. Mācījies Skrīveros, beidzis Ogres Meža tehnikumu, ieguvis galdnieka profesiju. Vienlaicīgi braukājis uz Rīgu un trenējies 5. BJSS (Juglas bērnu un jaunatnes sporta skolā) biatlona nodaļā. Ogrē nodarbojies ar orientēšanās sportu, 1984. gadā Ogres rajona komandas sastāvā izcīnījis uzvaru stafetē Pirmajās skolēnu sporta spēlēs orientēšanās sportā. 1985. gadā dibinājis un aizsācis Ogres rajona orientēšanās sacensību seriāla “Reljefs” organizēšanu, zīmējis vairākas rajona orientēšanās kartes. Iesaukts PSRS bruņotajos spēkos, kur uzvarējis bruņoto spēku junioru čempionātā orientēšanās sportā un turpmāko dienestu aizvadījis Ļeņingradas (Sanktpēterburgas) apgabala sporta rotā. Piedalījies slavenās Kavgolovas slēpošanas bāzes slēpošanas un orientēšanās trašu zīmēšanā un veidošanā. Ir bijis Latvijas čempions stafešu slēpojumā distanču slēpošanā, kā arī vairākkārtējs godalgoto vietu ieguvējs Latvijas čempionātā pieaugušajiem no 1990. līdz 1994. gadam, pārstāvot LU un Ogri. Piedalījies daudzās sacensībās Krievijā (tolaik Padomju Savienībā) pārstāvot Latviju. Kā katrs sportists, arī Andris vēlējās startēt olimpiskajās spēlēs. Viņš piedalījās atlasē uz vienīgo vietu distanču slēpošanā 1992.gada Albērvillas olimpiskajām spēlēm. 1993. gadā kā vienīgais Latvijas pārstāvis devās uz pasaules čempionātu distanču slēpošanā Falunā. Diemžēl tur gūtās traumas dēļ, tā arī nenostartēja.

Jau paralēli sportista gaitām Andris Gailītis iesaistījās sporta veida dzīves organizēšanā, deviņdesmito gadu sākumā, veidojot atsevišķu organizāciju distanču slēpotājiem - Latvijas Slēpošanas federāciju. Līdz tam laikam distanču slēpošana bija vienā federācijā ar biatlonu. Beidzis sportista karjeru, Andris nopietni uzsāka uzņēmējdarbību, sākot tirgot sporta preces, starp kurām neapšaubāmi bija arī viņa iemīļotās distanču slēpošanas inventārs.

Nostabilizējoties uzņēmējdarbībā, Andris arvien vairāk iesaistījās distanču slēpošanas sabiedriskajā dzīvē gan federācijas organizatoriskajā darbā, gan kā treneris un slēpju servisa speciālists. Kā treneris viņš mācēja atrast, noslīpēt un atbalstīt vairākus jaunos slēpotājus, kam bija talants, un uzlabot viņu sniegumu un panākumus. Slavenākie Andra Gailīša audzēkņi ir vairāku olimpisko spēļu dalībnieki Juris Ģērmanis un Jānis Paipals.

Andris bijis treneris, slēpju servisa speciālists mūsu distanču slēpotājiem 2002.gada olimpiskajās spēlēs Soltleiksitijā un 2014. gada spēlēs Sočos. Viņš piedalījies vairākos pasaules un junioru čempionātos distanču slēpošanā kā vadošais servisa speciālists, bijis vairāku Jaunatnes Olimpisko festivālu servisa komandas vadītājs apkalpojot kalnu, distanču slēpošanu, biatlonu un snovbordu. Palīdzējis slēpju sagatavošanā arī Latvijas biatlona federācijai dažādās starptautiskās sacensībās.

Andris vienmēr tiecās sasniegt labāko un ticēja, ka to var izdarīt.

Izsakot līdzjūtību Andra Gailīša tuviniekiem,
Latvijas Slēpošanas savienība

Atvadīšanās no Andra Gailīša ceturtdien, 30. jūnijā pl. 13.00 Krematorijā, Varoņu ielā 3a, Rīgā.

Mūžībā aizgājis Andris Gailītis 19.01.1966 – 25.06.2016.
Foto: LOK/R.Kokšarovs

 

3 Komentāri

Loti zel. Izsaku lidzjutibu slepotaju saimei.
Zukuls istais
28 • 06 • 2016 / 23:11
Visu cieņu...

29 • 06 • 2016 / 08:18
Nu jā pareizi uzrakstīts: viņš bija par distanču slēpošanu. Lai viņam kā saka vieglas smiltis. Tur augšā tagad par vienu slēpošanas spečuku vairāk, bet mums par vienu cīnītāju par distanču slēpošanu mazāk.

29 • 06 • 2016 / 19:00
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv