ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

28 • 08 • 2014

Pazīstami slēpotāji uzvar “Allianceloppet” Zviedrijā

Pirms dažām dienām Trolhetanā Zviedrijā noslēdzās divu dienu rollerslēpošanas sacensības “”Allianceloppet”, kas tika rīkotas jau septīto gadu. Sprintā brīvajā stilā vīriem ātrākais bija pagājušā gada pasaules vicečempions rollerslēpošanas sprintā itālis Emanuels Sbabo, bet dāmām viena no pašām labākajām pasaules rollerslēpotājām Marika Sundina no Zviedrijas, kura Latvijas publikai “atrādījās” februārī Skandināvijas kausā Madonā. Savukārt, maratona distancē jeb 48km ar masu startu klasiskajā stilā vīriešiem uzvarēja 2009.gada pasaules čempions komandu sprintā Johans Čelstads no Norvēģijas, bet sieviešu konkurencē nepārspēta bija mājiniece Marija Nurdstrēma.

Septīto gadu Zviedrijā tika rīkotas “Allianceloppet” sacensības rollerslēpošanā, pulcējot spēcīgu un prāvu pulku dalībnieku. Tās ir izveidojušās par lielākajām rollerslēpošanas sacensībām, kuras šogad bija arī Zviedrijas kausa rollerslēpošanā noslēdzošais posms. Šogad “Allianceloppet” visās vecuma grupās kopā piedalījās nedaudz virs tūkstotis dalībniekiem. Tajās startēja vairāki titulēti slēpotāji, kā arī spēkus pirms ziemas sezonas pārbaudīja dažas no spēcīgākajām profesionālajām slēpošanas komandām kā “United Bakeries”, ”Centric”, ”Coop”, ”SkiProAm” ar saviem līderiem. Godalgoto vietu ieguvēji tika pie samērā laba balvu fonda, kopvērtējuma uzvarētājiem saņemot 75 000 SEK, kas ir aptuveni 8200 EUR. Turklāt dalībnieki saņēma vēl papildus naudas prēmijas, piem., labākie sprintā. Sacensības ir tik populāras, ka tika translētas Zviedrijas televīzijā.

Pirmajā dienā norisinājās 150m sprints brīvajā stilā. Vīriem goda pjedestālu aizņēma tikai Itālijas pārstāvji. Mazajā finālā pārspējot Krievijas labāko sprinteri uz rolleriem Viktoru Karasevu, trešais bija pagājušā gada labākais rollerslēpošanas sprinteris pasaulē junioriem Emanuels Bekki, bet finālā pagājušā gada pasaules čempions Aleksandro Berlands, kurš Trollhetanā bija ātrākais kvalifikācijā (13,17 sekundes), tomēr atzina pasaules čempionāta sudraba medaļas ieguvēju Emanuela Sbabo pārākumu. Tādējādi abi šoreiz samainījās vietām. 2011. un 2012.gada pasaules ātrākais sprinteris uz rolleriem Ragnārs Andsersens no Norvēģijas, kurš februārī startēja arī Madonā Skandināvijas kausā (sprintā bija tikai 38.vietā – aut.piez.), jūnijā Oslo “Skishow” sacensībās satraumēja plecu, un Trollhetanā, startējot ar vienu nūju, labākā laika uzrādītājam kvalifikācijā Belrandam 150m zaudēja 5 sekundes un palika priekšpēdējā 19.vietā. Dāmām gan kvalifikācijā (15,60 sekundes), gan finālā nepārspēta palika zviedriete Marika Sundina, kura februārī Madonā sprintā bija finālā un ierindojās 5.vietā. Otro vietu ieguva viena no labākajām Krievijas un arī pasaules rollersprinterēm Marija Priveženseva no Krievijas, bet godalgoto trijnieku noslēdza zviedriete Sāra Nurdstranda.

48km klasiskajā stilā ar masu startu elites grupā vīriem piedalījās 82 rollerslēpotāji (starp citu, visās grupās kopā maratonā distancē startēja pāri par 700 dalībniekiem un dalībniecēm – aut.piez.). Pusdistancē pēc 20km bija izveidojusies līderu grupa ar 12 slēpotājiem, un tajā līdzīgi pa seši bija sadalījušies mājinieki un norvēģi. Pēdējos 5km šī grupa bija sarukusi līdz 10, atkal veidojot vienādas proporcijas starp abām skandināvu kaimiņvalstīm. Godalgoto vietu liktenis noskaidrojās finišā sprintā, kur par sarūgtinājumu vietējai publikai ātrāks par pārējiem bija 2009.gada pasaules vicečempions individuālajā sprintā un pasaules čempions komandu sprintā norvēģis Johans Čelstads, kas 48km veica 1:43:56,6, atstājot tūlīt aiz sevis divus zviedrus. Cīņā par otro vietu, uzvarētājam zaudējot 0,7 sekundes, slavenā Jana Ottosona (divkārtējais Olimpiskais čempions stafetē 1984. un 1988.gadā un četrkārtējais Vasaloppet uzvarētājs – aut.piez.) brāļa dēls Markuss, kurš savos 28 gados tikai 7 reizes ir startējis pasaules kausa posmos ar labāko rezultātu 26.vietu sprintā, par 0,1 sekundi apsteidza par trim gadiem jaunāko komandas biedru Kalli Halvarsonu, kurš jau paspējis uzvarēt pasaules kausa posmā sprintā, kā arī iegūt sudrabu 2013.gada pasaules čempionātā stafetē, veicot pēdējo posmu un piekāpjoties finiša taisnē tikai Nortugam. Pēc finiša Markuss Otosons atzina, ka viņam nav bijis nekādu cerību pārspēt Čelstadu, kurš jau laicīgi bija uzsācis sprintot un izveidojis nelielu atstarpi ar pārējiem, nodemonstrējot lielisku finiša spurtu. Tomēr šā gada Vasaloppet otrās vietas ieguvējs Čelstads atzina, ka nav bijis pārliecināts par saviem spēkiem.

Alliansloppet_herr.jpg
Vīriešu finišs. Foto: Johan Trygg

Tikai viena sekundes desmitdaļa līdz trijniekam pietrūka Olimpiskajam un pasaules čempionam stafetē, vairākkārtējam Worldloppet maratonu uzvarētājam Andersam Auklandam no Norvēģijas, kuram ceturtā vieta. Šajā distancē piedalījās, bet ne tik augstas vietas ieņēma vēl vairāki pazīstami un titulēti Worldloppet maratonisti, starp kuriem bija arī pēdējo trīspadsmit gadu Vasaloppet uzvarētāji (ieskaitot iepriekšminēto Andersu Auklandu – aut.piez.) – Oskars Sverds (9.vieta, +3,8 sekundes), Jorgens Brinks (12.vieta, +1:46,6), Daniels Tunnels (17.vieta, +2:01,8) (starp citu, visi šie trīs zviedri Vasaloppet katrs izcīnījis par trim uzvarām – aut.piez.), Jorgens Auklands (27.vieta, +4:18). Šā gada Vasaloppet uzvarētājam un pērn Skandināvijas kausā Madonā startējušajam Junam Kristiānam Dālam pēdējos metros salūza nūja, un tamdēļ viņš par godalgotu vietu nevarēja pacīnīties, noslēdzot līderu grupu ar ieņemot 10.vietu (+ 23 sekundes). Lielāko distances daļu līderu grupas priekšgalā aktīvi darbojās un par augstu tempu rūpējās norvēģis Peters Eliasens, kurš vadošo ciešajā “burzmā” palika astotais.

Dāmām pēdējos piecos kilometros izveidojās līderu duets ar divām zviedrietēm, no kurām finiša taisnē ātrāka bija šā gada 11.vietas ieguvēja pasaules čempionātā U23 skiatlonā Marija Nurdstrēma, kas distanci veica 2:05:19,0 un par 1,3 sekundēm apsteidza pieredzējušāko komandas biedreni un sudraba medaļas ieguvēju stafetē pasaules čempionātā Oslo 2011.gadā Britu Norgrēnu-Johansenu. Atpaliekot no uzvarētājas 43 sekundes, trešajā vietā ierindojās norvēģiete Laila Kveli, kura pēdējos divos gados ir triumfējusi Vasaloppet, bet vēl par minūti lēnāka bija un ceturto vietu ieņēma pirmās sacensību dienas sprinta uzvarētāja Marika Sundina.

Alliansloppet_mariaFOTO Johan Trygg..jpg
Marija Nurdstrēma. Foto: Johan Trygg

Pa vidu abām sacensību dienām tika uzorganizēts arī 550m slēpojums brīvajā stilā pret kalnu, kas saucās “Sting Hill race”, kur ātrākie izrādījās norvēģis Simens Lanes (1:18) un Marika Sundina (1:35), kuri abi otrās vietas ieguvējus Antonu Personu (Zviedrija) un Mariju Nurdstrēmu apsteidza par divām sekundēm. Trešā dāmām bija Brita Johansena Norgrēna, bet vīriem labāko trijnieku noslēdza norvēģis Fridjofs Vaksdāls.

Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv