ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

14 • 02 • 2015

Pasaules vicečempions uzvar Madonas tautas slēpojumā

Svētdien Madonas tautas slēpojumā, kas bija pirmais posms „„Dion” Sportlat balvai 2015”, 28,5km distancē līdzīgā cīņā ar Arvi Liepiņu uzvaru svinēja 2007.gada pasaules vicečempions 15km brīvajā stilā Leanīds Karņijenka no Baltkrievijas, pirmo reizi mūsu valstī piedaloties pasaules čempionāta medaļniekam distanču slēpošanā. Divu Talsu biatlonistu un slēpotāju starpā cīņā par trešo vietu Kārlis Vanags finiša sprintā pārspēja Juri Damškalnu. Dāmām šajā distancē pirmā bija Laima Klauža, kura pēc pusotras nedēļas debitēs pasaules čempionātā slēpošanā.

Ikgadējais Madonas tautas slēpojums, kurā slēpotājiem ir jāveic sarežģīta reljefa trase, visās grupās kopā pulcēja 260 dalībniekus. Vīru konkurencē sastāvs bija gana spēcīgs, iekļaujot vairākus pasaules čempionātos un arī trīs Olimpiskajās spēlēs piedalījušos Latvijas pārstāvjus (Arvis Liepiņš, Intars Spalviņš, Līga Glāzere – aut.piez.), kā arī pirmo reizi Latvijas tautas slēpojumos startējošu pasaules čempionāta medaļnieku distanču slēpošanā. Pie mums nebija atbraucis Dario Kolonja, Markuss Helners, Peters Nortugs, Maksims Viļegžaņins vai Aksels Taihmans, bet gan baltkrievs Leonīds Karņijenka, kurš slavenajā 2007.gada pasaules čempionāta Saporo „sniegputeņa” 15km distancē, kurā uzvarēja norvēģu biatlonists Laršs Bergers, izcīnīja baltkrievu vienīgo medaļu – sudrabu. Latvijā ir startējuši Olimpisko spēļu medaļnieki, ieskaitot zelta, un pasaules čempionāta medaļnieki slēpošanā, bet, pirmkārt, neviens pēc medaļas iegūšanas un, otrkārt, viņi piedalījušies Skandināvijas kausa posmā, ne vienkāršā tautas slēpojumā. Karņijenka un viņa treneris atzinīgi izteicās par sacensībām un organizāciju, kā arī jutās priecīgi un pagodināti, ka sacensību komentētājs zināja pastāstīt par baltkrieva sasniegumu, jo pārsvarā visi no tā čempionāta atceras Bergeru, bet reti kurš zinot, kuras valsts pārstāvis bija otrais, kur nu vēl šī slēpotāja vārdu.

Pirmajā distances daļā nelielā vadībā ar 10-15 sekunžu pārsvaru slēpoja mājinieks un Soču olimpietis Arvis Liepiņš, bet viņam sekoja kvartets ar Leanīdu Karņijenku un trim talsiniekiem – Kārli Vanagu, Juri Damškalnu, Gintu Lūsi. Taču otrajā distances pusē izveidojās divi pāri – Liepiņš/Karņijenka cīņā par uzvaru un Vanags/Damškalns, cīnoties par trešo vietu, bet Gints Lūsis sāka strauji nogurt un atkrita. Pēdējā kilometrā baltkrievs, kuram arī slēpes labi slīdēja, aizmuka no Liepiņa un, distanci veicot 1:22:39,6, izcīnīja uzvaru. Pēc 35 sekundēm otrajā vietā finišēja Liepiņš, bet vēl divas minūtes vēlāk finiša sprintā par trešo vietu ātrāks par savu komandas biedru bija Kārlis Vanags, iekļūstot trijniekā trešo gadu pēc kārtas.

Dāmām jau sākuma daļā pirmais trijnieks izretojās, Laimai Klaužai izvirzoties vadībā. Turpinājumā atstarpes tikai palielinājās, un Laima finišēja pirmā, distanci veicot 1:46:35,9 un precīzi par četrām minūtēm apsteidzot otrās vietas ieguvēju Ļubovu Pavļukovu. Septiņas minūtes vēlāk ieslēpoja trešo vietu ieguvusī Ieva Mauliņa, kas aiz sevis piecas ar pusi minūtes atstāja māsīcu Ingu.

22km pārliecinoša uzvara vadošajam Latvijas jauniešu slēpotājam Raimo Vīgantam, kas distanci veica 1:08:29,3. Pēc nepilnām trim minūtēm finišā ieslēpoja otrās vietas ieguvējs Raivis Ančs, bet vēl pusminūti lēnāks bija olimpietis Intars Spalviņš, kurš pirmo distances trešdaļu bija visātrāk noslēpojis. Dāmām ar rezultātu 1:20:07,6 ātrākā bija Inese Zvirgzdiņa, kas par nepilnām astoņām minūtēm apsteidza olimpieti biatlonā Līgu Glāzeri-Spalviņu, bet trešā bija Anna Konovalova.

8,5km puišiem pirmajā sešiniekā bija Latvijas čempionātos piedalošie slēpotāji. Uzvarēja Ilvars Bisenieks, kurš aiz sevis atstāja Latvijas čempionāta pirmajā posmā Priekuļos dominējušo Niku Saulīti, bet dalīta trešā vieta Akselam Bresmem un Renāram Birkentālam. Sieviešu konkurencē pirmā vieta vienai no vadošajām slēpotājām un biatlonistēm S14 grupā Elizabetei Paurai, kas aiz sevis atstāja lietuvieti Dariju Jankauskaiti un Biatlona federācijas prezidenti Baibu Broku.

2,2km V12 grupā abi favorīti un vadošie slēpotāji savā vecuma grupā Bruno Krampe un Gustavs Lukstiņš noslēpoja kopā līdz finiša taisnei, kur no abiem rīdziniekiem vairāk spēka bija palicis Bruno, pēc ilgāka pārtraukuma slēpošanā apsteidzot Gustavu. Trešais Imants Maļina. Meitenēm pārliecinoša pirmā Samanta Krampe, par kuru kopējā ieskaitē ātrāks bija brālis Bruno un arī Gustavs. Otro vietu ieguva Agita Lapsa, bet trešajā vietā ierindojās Karīna Bernāne.

Savukārt bērnu grupās visspilgtākie momenti bija jaunākajā B1 grupā Lāsmas Beķeres ātrais solis un uzvara, neskatoties uz kritienu un slēpju sapiņķerēšanos starta taisnē, komentētājam piepalīdzot atpiņķerēt slēpes, B2 grupā Madaras Žukas un Kaspara Krūmiņa finiša spurts, kur, Kasparam krītot dažus metrus pirms finiša, pirmā bija Madara, bet B3 grupā, kur pārliecinošas uzvaras Madarai Veckalniņai un Raineram Upeniekam, ļoti sīvā cīņa par trešo vietu starp Bruno Bīrīti un Tomu Romanovski, abiem saduroties un krītot uz finiša līnijas, tika salīdzināta ar Soču skiatlona finišu par bronzu starp Sunbī un Viļegžaņinu.

Ivars Bācis

_DSC3823.jpg
Leanīds Karņijenka

6 Komentāri

Bildē redzamais ir gulbenietis Ģērmanis nevis baltkrievs.........
ja kas
15 • 02 • 2015 / 19:09
To: ja kas. Paldies par precizējumu. Salabots.
admin
15 • 02 • 2015 / 20:53
Labs video! Paldies!
Slēpe
18 • 02 • 2015 / 20:04
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv