ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

11 • 10 • 2015

Masters world cup 2016

2016.gadā laikā no 4.-13.februārim Somijas kūrorts Vuokatti uzņems d/slēpošanas pasaules čempionāta veterāniem dalībniekus . Īsti gan negribas šos sportistus visus saukt par veterāniem, jo sacensībās piedalās arī sportisti, kuri sasnieguši 30 gadu vecumu . Labāk to būtu nosaukt par amatieru-veterānu pasaules čempionātu, jo dalībnieku sastāvs ir ļoti daudzveidīgs. No bijušajiem pasaules d/slēpošanas grandiem līdz pat ikdienas slēpotājiem, kuri ir nolēmuši sacensties par Pasaules čempiona titulu. Tomēr viens ir pilnīgi skaidrs.  Sportiskais  līmenis ir ļoti augsts, sacensību organizācija augstā līmenī, slēpošanas trases pēc grūtības pakāpes atbilst 80-85% no FIS pasaules kausu sacensību prasībām. Izņēmums ir tikai grupām , kuru dalībnieku vecums ir sasniedzis 70 gadu slieksni.

Cīņās par WMC čempiona titulu netiek pielaisti valstu nacionālo izlašu aktīvie dalībnieki. Līdz ko izlašu  un FIS PK līmenis tiek pamests, tā laipni lūgti uz MWC. Bet pilnīgi skaidrs, ka arī šiem sportistiem tikšana līdz goda pjedestālam nav garantēta. Lai arī lielākā daļa WMC dalībnieki ikdienā dodas uz darbu un trenējas brīvajā laikā, viņi rāda ļoti atzīstamus pasaules līmeņa rezultātus. Gan pasaules distanču slēpošanas veterānu asociācija(WMA), gan pašas MWC sacensības ir atzītas no FIS puses. Tiek rēķināti FIS punkti dalībniekiem, publicēti FIS mājas lapā, bet kopējā FIS punktu listē netiek iekļauti.

MWC notiek jau no 1980. gada. Un jau vairāk kā 10 gadus kopējais sportistu skaits čempionātā pārsniedz 1000 dalībniekus. Piecu gadu skatījumā Čempionātu norises vietas tiek izvēlētas tā, ka 2x tas notiek Eiropā, 2x Skandināvijā un 1x Amerikas kontinentā. Turpmāk:  2016.g.- Somija,  2017.g.-Šveice, 2018.g.-ASV, 2019.g.- Norvēģija,  2020.g.- Eiropa. Ir bijis  arī tā, ka uz čempionāta rīkošanu pretendē pat 3 valstis. Tomēr parasti WMA vadība, jau laicīgi ir uzrunājusi interesentus. Un parasti tās ir 2 valstis no kurām izvēlas optimālo. Reizēm tas varbūt ir arī politisks lēmums nākot  pretī aktīvākajām d/slēpošanas sporta valstīm.

Latvijai līdz šim sākot no 2009.gada ir izdevies izcīnīt medaļas tikai sieviešu grupās. Tās bija savulaik titulētākā mūsu slēpotāja, olimpiete, pašlaik trenere  Ineta Kravale 2009.g. Francijā un 2010.g., 2012.g.,2014.g. sporta aktīviste no Madonas Zinaīda Rācenāja . No vīriem visaugstāk bija ticis arī savulaik aktīvais biatlonists, slēpotājs, sporta entuziasts Raimonds Vesers,  kuŗš savulaik pēc viena no čempionātiem bija izteicies: „ cik tad  daudz vēl ir jātrenējas,  lai pakāptos par kādu vietu augstāk”.

Arī aktīvo FIS punktu listē MWC ieskaitē visaugstāk ir bijuši šie sportisti. Šobrīd gan aktīvi ir tikai Zinaīdas Rācenājas 14.82 FIS punkti. Pārējiem 6 uz šo brīdi vērtētajiem Latvijas pārstāvjiem tie ir krietni virs 100 FIS punktiem.

Tātad 2016.g. Somija Vuokatti:

Ar sacensību programmu, pieteikšanās, kārtību, dzīvošanas iespējām var iepazīties sacensību mājas lapā: www.mwc2016.com . Tomēr ir daži jautājumi, kuri varbūt arī būtu jāpaskaidro un jāatgādina. 

Pirmkārt , tās ir izmaksas, kuras ir jāplāno, bet pretī tiek saņemta sportiska atmosfēra un  cīņa FIS PK līmeņa organizētās sacensībās , dažādas aktivitātes no sacensību sponsoru puses, sporta inventāra iegādes iespējas. Un protams viss tas, ko sniedz  Vuokatti kūrorta sporta un atpūtas objekti. 

   Pieteikšanās sacensībām ir līdz 11.01.2016.g. Līdz šim datumam ir jābūt aizpildītai anketai, nosūtīta Latvijā atbildīgajai personai , kura uztur kontaktus ar WMA kā arī samaksātai dalības maksai sacensību organizatoru norādītajā bankas kontā par startu sacensībās 3 distancēs un stafetē, ja tāda tiek nokomplektēta no Latviju pārstāvošiem dalībniekiem 

Anketa,  ir nosūtāma Andim Puidam : [email protected].

Tas būtu, ja cilvēks visu pārējo, kas saistās ar nokļūšanu uz sacensībām, dzīvošanu un varbūt kādus citus jautājumus kārto individuāli.

Ja veidojas komanda dalībai MWC2016, tad kopējās provizoriskās izmaksas uz šo pasākumu varētu uz šo brīdi veidoties šādas:

1. Dalības maksa  ietver dalību 3 individuālajās distancēs un stafete, sporta dzēriens distancē, kā arī atklāšanas un noslēguma pasākumā – 200 eiro

2. Izdevumi nokļūšanai uz sacensībām Vuokatti –
Prāmis Tallina-Helsinki-Tallina 4 cilv. + auto : pašreiz vismaz 220 eiro
Degviela Rīga-Vuokatti-Rīga = 900km x 2= 1800km (varētu būt kādi 50 eiro uz personu)

3. Dzīvošana Vuokatti –  domājams, ka varētu svārstīties ap 30 eiro dienā.
Tātad kopējās izmaksas uz visu sacensību laiku vienam sportistam varētu sastādīt 600 eiro un vairāk.

4. Un protams ēdināšanas izmaksas nevajadzētu piemirst. Cik??? Šo summu visdrīzāk var prognozēt pats dalībnieks

Svarīgi ir arī atcerēties, ka  sportists nevar pieteikties startēt abos pārvietošanas( stilos (klasika vai slidsolis) vienāda garuma distancē. Proti, ja startē 30km, tad ir jāizvēlas vai to veiks klasiskajā stilā vai slidsolī. Nav iespējams startēt tajā abos stilos.

Sacensību laikā  sportistiem ir iespēja bez maksas gatavot  slēpes sacensībām speciāli šim nolūkam atvēlētā vietā,  kur ir arī vieta pārģērbties pirms starta un pēc finiša. Kā arī sacensību norises vietā darbosies  ēdināšanas vietas dalībniekiem, sporta inventāra tirdzniecības vietas un dažādi citi stendi, kurus būs nodrošinājuši organizatori vai sponsori. Par pārējām aktivitātēm, atrakcijām, kalnu slēpošanas trasēm, SPA un tml. Ko sniedz Vuokatti reģions var iepazīties  www.vuokatti.fi

Veiksmi visiem plānojot savu 2016.gada ziemas sezonu.

Andis Puida

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv