ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

01 • 02 • 2015

Latvijā pierāda laimes hormonu saistību ar sportošanu un fiziskām aktivitātēm

Pirmo reizi sporta zinātnes vēsturē Latvijā aizstāvēta doktora disertācija par laimes hormonu. Darba autore Ieva Kundziņa pierādījusi, ka riteņbraukšana, slēpošana un nūjošana aizdzen dusmas, agresiju, bailes, paaugstina beta endorfīnu asinīs un dod prieku. Pie tam, pētījums veikts par cilvēkiem pusmūžā, kam mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir galvenais nāves cēlonis.

Ieva Kundziņa ir otra jaunākā doktora grāda ieguvēja Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) vēsturē. Bet viņas pētījums ir pirmais pat divās jomās. Pirmā doktora distertācija par rekreāciju jeb fiziskām aktivitātēm brīvā dabā. Un pirmā par beta-endorfīnu jeb laimes hormonu.

Ievai izdevies pierādīt, ka regulāras, fiziskas aktivitātes paaugstina laimes hormona līmeni. Tas pierādīts zinātniski ar asins analīzēm un īpašu datorprogrammu, kas analizē sejā redzamās emocijas.

Daļa pētījuma notika Madonas pusē. Tur slimnīca nāca pretī, pētījuma mērķgrupai ņemot asinis pirms un pēc fiziskās aktivitātes.

"45-55 gados sāk pieaugt sirds un asinsvadu slimības," stāsta distertācijas autore Ieva Kundziņa.

Beta endorfīns tika mērīts trīs grupām. Tiem, kas brauc ar riteni, kas nūjo un kas slēpo ar distanču slēpēm.

"Mums sanāca tāds fakts, ka tie, kas brauc ar riteni, ir laimīgāki," ar rezultātiem dalās Ieva Kundziņa.

"Viens variants ir tāds, ka katram jādod riteni, lai brauc, bet braukt jāprot pareizi un pietiekamā daudzumā," ar smaidu šos rezultātus komentē darba vadītājs, akadēmijas zinātņu prorektors Juris Grants, kurš piekrīt, ka svarīgākais ir šos zinātniski pierādītos rezultātus tagad īstenot dzīvē.

"Pirmais ir ieviest praksē, radīt vadlīnijas, un, protams, turpināsies darbs pie šīs tēmas. Nu jau to darīs jaunie studenti," pavēstīja disertācijas darba vadītājs Juris Grants.

Tāpat šis pētījums apliecina, ka kustības svaigā gaisā ir lieliska alternatīva citiem laimes hormona ierosinātājiem, proti, šokolādei, trekniem ēdieniem vai alkoholam.

"Noteikti ir jākustās! Tāds interesants fakts, ka neveselīgas uzkodas ceļ beta endorfīnu, bet tur ir blaknes un sekas," skaidro doktorante Ieva Kundziņa.

Ievas promocijas darbs guvis atzinību arī konfenecēs ārvalstīs, kur viņa dalījusies ar iegūtajiem rezultātiem un atnesis jau pirmos apbalvojumus.

Jaunā doktorante pati saka, ka bez sporta dzīvi iedomāties nespēj. Ieva ir sertificēta fizioterapete un ikdienā vada nodarbības savā sporta klubā. Tieši tur viņa sapratusi, ka ir arī otrs grāvis – pārtnennēšanās, kad cilvēki sevi nodzen par daudz un paliek izmelti, dusmīgi, aizkaitināti. Pagaidām gan daudzus ziemas sporta mīļotājus kaitina tas, ka nav kārtīgas sniega segas. Taču sinoptiķi ir slēpotāju pusē. Un sola, ka nākamnedēļ ziema atgriezīsies.

Avots: LSM.LV

1 Komentāri

Interesanti un pozitīvi
pēc komentāriem te gan tā neizskatās :)

02 • 02 • 2015 / 22:34
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv