ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

04 • 06 • 2015

Kopsavilkums no FIS Distanču slēpošanas izpildkomitejas sanāksmes Varnā (Bulgārijā)

Kā jau minēju savā iepriekšēja atskaitē no Ziemeļvalstu distanču slēpošanas sanāksmes, izpildkomitejas vadītājs Vegards Ulvangs prezentēja sporta veida aktuālos izaicinājumus un iniciatīvas distanču slēpošanas sporta veida tālākā attīstībā: 1) sniega problēma, 2) Ziemeļvalstu dominance, 3) klasiskā stila saglabāšana.

FIS distanču slēpošanas TV translāciju reitingi

Kopējais skatītāju skaits Pasaules kausa sezonā – 260 milj. Vislielāko skatītāju skaitu piesaistīja Tour de Ski “Final climb” - 17 milj. skatītāji. Daži skaitļi par kopējo TV skatītāju tirgus daļu FIS PK distanču slēpošanā laikā dominējošās slēpošanas lielvalstīs veido sekojošu ainu: Norvēģijā - 67%; Zviedrijā – 50%, Šveicē – 23%, Vācijā -15%. Būtiska atziņa, iepazīstoties ar TV reitingiem ir tā, ka pat 1 sportista veiksmīgs starts var piesaistīt miljoniem attiecīgās valsts skatītāju, ko visspilgtāk parāda Justīne Kovalčuka (POL). Piemēram, Justīnes veiksmīgs starts aizvadītā sezonā PK posmā Otepē piesaistīja vairāk kā 2 milj. skatītāju no Polijas attiecīgajā sacensību dienā.

FIS distanču slēpošanas marketings

No sponsoru intereses viedokļa, distanču slēpošana ieņem stabilu 3 vietu starp visām FIS disciplīnām (1. tramplīnlēkšana, 2. kalnu slēpošana). Bet pēdējos gados ir vērojama tendence samazināties distanču slēpošanas marketinga ieņēmumiem. Jaunajā sezonā distanču slēpošanā mainās 1 titulsponsors. Krievu degvīna ražotāju “Zimnaja doroga” nomaina Šveices siera ražotājs. Zīmīgs un lakonisks bija Vegarda Ulvanga komentārs: “Vodka - out, cheese – in!” (degvīns – pa durvīm ārā, siers – laipni lūgti iekšā).

Sportistu komisijas ziņojums

Sportistu komisijas vadītāja Kikkan Randal (ASV) prezentēja sportistu aptaujas rezultātus. Kopumā sportisti pozitīvi novērtē PK un PČ sacensību organizāciju, kā arī pēdējās FIS noteikumu izmaiņas.

Nacionālo federāciju aptauja

Sandra Spitz (FIS) prezentēja nacionālo federāciju aptaujas rezultātus par dažādiem distanču slēpošanas sporta veida attīstības jautājumiem. Acīmredzams, ka nav vienotības valstu vidū attiecībā uz sporta veida ilgtermiņa attīstības perspektīvam un resursu izlietojumu. Attiecībā uz nacionālo izlašu budžetiem, redzams, ka nesamērīgi liela Pasaules kausa izlašu izdevumu sadaļa tiek tērētā slēpju servisam (līdz pat 30% no kopējā PK izlašu budžeta), atsevišķos gadījumos, pat vairāk nekā pašam sportistu sagatavošanas procesam (vidēji 10% tiek tērēts treniņu nometnēm). Attiecībā uz šo Vegards Ulvangs uzdeva jautājumu: “Vai mēs tiešām gribam, ka sporta veida medaļas tiek izcīnītas slēpju smērēšanas furgonos, vai  tomēr trasē?”

FIS Sacensību direktora atskaite

FIS sacensību direktors Pjērs Mignerē sniedza detalizētu PK sezonas analīzi. Kopumā aizvadītā sezonā 117 sievietes un 159 vīrieši ir tikuši pie PK punktiem. PK kopvērtējumā TOP 10 vietās jau daudzu gadu garumā dominē 3-4 valstis. Pjēra Mignerē vispārīgu ieskatu aizvadītā sezonā un īstermiņa izaicinājumos var lasīt FIS mājaslapā.

Klasiskais stils: pagātne vai būs turpinājums?

Attiecībā uz klasiskā stila (pārmaiņus soļa) saglabāšanu, kā galvenais risinājums ir slēpošanas trašu izveide un attīstība tādā veidā, lai trases profils (kāpumu slīpums, garums, profils) būtu tāds, ka sportisti paši izvēlētos izmantot pārmaiņus soli, kā optimālāko (ātrāko) pārvietošanās veidu trasē.

Sniega izaicinājumi

Attiecībā uz globālām klimata pārmaiņām un sniega (ziemu) situāciju sacensību trasēs tiek apspriestas  dažādas tehniskas un organizatoriskas alternatīvas. Sportisti vēlas cietas un ātras trases. Ir jāsamazina līdz minimumam jebkura lieka tehnikas (sniega motociklu) un slēpotāju (skatītāju, servisa cilvēku) kustība pa trasi un trases malā. Skaidrs, ka tuvākā laikā varētu parādīties FIS vadlīnijas šajā jautājumā. It īpaši attiecībā uz sniega “sālīšanu”. Secinājums, ka TD ir nepieciešama papildus izglītība/zināšanas šajos jautājumos.

Apakškomisiju vadītāju ziņojumi

Apakškomisiju vadītāji īsumā prezentēja komisiju aktualitātes un iniciatīvas, kas tiks izskatītas plānotājās komisiju sanāksmēs. Ņemot vērā augšminētos sporta veida izaicinājumus, tehniski vislielākās darbs šajā periodā gulstas uz sacensību noteikumu un Pasaules kausa un kontinentālo kausu apakškomisijām.

p.s. Diemžēl visu nepaspēju nokonspektēt, tāpēc interesentiem rekomendēju izlasīt oficiālo sanāksmes protokolu un pievienotos dokumentus, ko LSS parasti pārsūta, kad tas tiek saņemts no FIS.

fis_conf_img.jpg

1 Komentāri

paldies Mārtiņ par informāciju. Veiksmigu nākošo nedēļu.
Andis
06 • 06 • 2015 / 11:22
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv