ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

27 • 09 • 2015

Komandu sprintā pavisam nedaudz pietrūkst līdz sešiniekam (papildināts)

Sestdien Itālijas ciematā Valdifiemmi notiekošajā Pasaules čempionātā rollerslēpošanā komandu sprintā junioru konkurencē Latvijas duets ar Induli Bikši un Raimo Vīgantu finišēja noslēdzošajā 7.vietā, spēcīgajā konkurencē tikai pusotru sekundi piekāpjoties sesto vietu ieņēmušajiem vāciešiem. Aizraujošā sprinta finišā četru valstu vidū par čempioniem junioriem kļuva mājinieki itāļi. Juniorēm ātrākās bija norvēģietes, bet pieaugušo grupā nepārspēti palika zviedru dāmu un norvēģu vīru dueti, tādējādi pirmo reizi čempionātā nāciju kausa līderus krievus atstājot bez zelta.

Trešajā čempionāta dienā norisinājās sacensības komandu sprintā, kur katrā komandā bija pa diviem dalībniekiem, katram 2,4km apli veicot trīs reizes, tātad 7,2km, kopējam distances garumam sasniedzot 14,4km. Tādējādi ar sprintu tam patiesībā ir maz sakara. Tā ir vidēja distance, faktiski divreiz garāka nekā ziemas komandu sprintā. Šāds formāts prasa ne tikai labas ātruma īpašības, bet arī izturību, tāpēc bieži vien varam redzēt ziemā, ka vadošās valstis komandās liek vienu distančnieku. Mūsējie, it īpaši Indulis, ir labi distancēs, tā kā cerības “iekost” kādai lielvalstij bija.

Mūsējie secību sadalīja šādi: pirmo posmu veica Indulis, bet otro Raimo, paļaujoties uz jaunākā madonieša ātrumu finišā. Jau pirmajā aplī starp līderu kvartetu, kurā atradās Itālija, Norvēģija, Krievija un Zviedrija, un pārējām trim komandām, kur starp Rumānijas un Vācijas pārstāvjiem bija arī mūsu Indulis, izveidojās atstarpe, kuru radīja vācietis, kurš nobrauciena sākumā nedaudz sabijās un sabremzējās. Šo atstarpi ne tikai vairs nebija iespējams likvidēt, bet tā ar katru apli pakāpeniski palielinājās, jo līderi turēja augstu tempu. Savu lomu nospēlēja arī rollerslēpes, kas mūsējiem nebija tās ātrākās, salīdzinot ar citām komandām.

Tuvojoties beigām, no noslēdzošā trijnieka pamazām pārsvaru palielināja rumāņi, atstājot vāciešus un latviešus cīņā par priekšpēdējo vietu. Kaut arī pēdējā posma sākumā Raimo Vīgants sāka “iet” prom no konkurenta, tomēr garajā nobraucienā vācietis, pateicoties ātrākām rollerslēpēm, tika garām, un finišā Raimo vairs nebija iespējas apdzīt, zaudējot Vācijai tikai pusotru sekundi, bet no līderiem atpaliekot 1:20. Neskatoties uz to, ka mūsējie finišēja noslēdzošajā 7.vietā, viņi cīnījās atzīstami, jo neviena no šīm septiņām komandām nebija viduvēja, par vājām nemaz nerunājot.

Mūsu sportisti padalās ar saviem iespaidiem un vērtējumu. Indulis Bikše: “Komandu sprintā varēja būt labāk, bet jau pirmajā etapā vācietis uztaisīja intervālu no līderiem, jo nobijās no kalna, kurā ātrums noteikti bija virs 60km/h. Vēl mīnuss bija tas nobrauciens apļa beigās. Raimo pēdējā aplī izdevās nedaudz atrauties no vācieša, bet no kalna viņš aizgāja garām. Rumāņi, protams, ir stipri, it īpaši Pripici.” Raimo Vīgants: “Daudz ko izšķīra tomēr rolleri, jo bija 2 nobraucieni – viens pavisam garš. Ja pārējie vēl ripoja, tad man jau bija jāšancē. Būtu ātrāki rolleri, būtu pavisam cits rezultāts, nebūtu pēdējie. Kā jau Indulis stāstīja, tad vācieša saminstināšanās dēļ līderu grupa jau aizgāja, kuru vairs es nespēju noķert”.

Cīņā par uzvaru finiša taisnē visas četras līderu komandas bija vienkopus, sarūpējot interesantu sprintu par pirmo vietu, kuru ieguva mājinieki itāļi, kuru rindās startēja Jakopo Giardina/Frančesko Bekis un kuri par 0,3 sekundēm apsteidza sudraba medaļniekus zviedrus (Alfrēds Buskvists/Markus Fredriksons). Sekundi uzvarētājiem piekāpās Andrejs Nišakovs un Iļja Bezgins, bet Norvēģija ar abiem individuālajā sprintā trijniekā iekļuvušajiem Sigurdu Reigstāgu un Simenu Nurdhāgenu palika šoreiz ceturtajā vietā un bez medaļām.

Krievija, kas iepriekšējā dienā individuālajos sprintos tika pie trijām uzvarām, komandu sprintā palika bez zelta medaļām. Juniorēm, pārspējot tuvākās sāncenses par 2,3 un 3,6 sekundēm, par pasaules čempionēm kļuva mazpazīstamās 17 gadus jaunās norvēģietes Fosena un Ulsena, kuras līdz šim nebija startējušas pasaules kausa posmos, bet iepriekšējā čempionātā 2013.gadā nevarēja piedalīties, jo tobrīd bija par jaunu vēl. Otrajā vietā ierindojās Krievijas Olgu duets ar Plotņikovu un nu jau divkārtējo pasaules čempioni sprintā Letučevu, bet Madonā dominējušā Sandra Ulsone ar Matildi Bjornu ieguva bronzas medaļas.

Sievietēm, ka jau to varēja gaidīt, savu pārākumu apliecināja pasaules kausa abas līderes Linna Semskāra un Marika Sundina no Zviedrijas, bet sprinta finišā par otro vietu pasaules kausa posmos ziemā sprintā pusfinālos pabijusī Gaija Vuriha palīdzēja Itālijai iegūt sudrabu, atstājot Krievijas komandu trešajā vietā. Vīriešiem finiša sprintā iesaistījās piecas komandas, no kurām, pateicoties Ragnara Andresena spurtam, ātrākā bija un zelta medaļas izcīnīja Norvēģijas izlase, kurai pirmos posmus veica Olimpiskās sprinta čempiones Maikenas Kaspersenas Fallas brālis Marius. Vēl vienu sudraba medaļu izcīnīja mājinieki, kas bija pielāgojušies komandu “sprinta” specifikai, racionāli un likumsakarīgi pasaules labākos rollerslēpošansa sprinterus Beki un Berlandu aizstājot ziemas sezonas varoņiem - bronzas medaļas ieguvēju pasaules čempionātā Falunā komandu sprintā Ditmaru Nekleru un pagājušā sezonā sprintā trīs pasaules kausa posmu uzvarētāju Frederiko Pelegrīnī. Zviedri Norums ar Karlsonu tika pie bronzas medaļām, bet Krievijas komanda ar Olimpisko un pasaules čempionu Ņikitu Krjukovu sastāvā palika vien 7.vietā (+30 s).

Nākamajā rakstā par veiksmīgo pasaules čempionāta noslēgumu masu startā brīvajā stilā.

Ivars Bācis

Papildināsts viss raksts 28.09.2015 plkst. 13:40.


7 Komentāri

Paldies Ivaram par operatīvo notikumu atspoguļojumu infoski.lv
Mārtiņš
28 • 09 • 2015 / 14:18
Puiši malači, godam nostartējuši pārstāvot mūsu valsti.
Domāju ka pēc pāris gadiem, vai pat ātrāk varēsim aizsniegties vēl pēc kādas medaļas.
Paldies izsmeļošo rakstu autoram, super uzrakstīts.
Lai veicās.
līdzjutējs
28 • 09 • 2015 / 14:54
Malači,uz nākošo reizi vajag visātrākos rollerus iedot,lai nav jāmokās!
Veiksmi turpākajos startos!
labais
28 • 09 • 2015 / 15:48
Sētas mači...un pēdējā vieta tak ir PĒDĒJĀ!!!

30 • 09 • 2015 / 10:40
Neko sev ja Pasaules čempionāts ir "sētas mači". Tad jāprasa, ko tur darīja Eiropas labākie slēpotāji.

30 • 09 • 2015 / 11:47
var pasmieties par to jocīgo 10:40 :)

30 • 09 • 2015 / 11:55
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv