ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

21 • 11 • 2014

Biatlonistam L.Bergeram būs nopietni jāiespringst, lai tiktu uz Falunu

Pazīstamajam biatlonistam Laršam Bergeram no Norvēģijas būs pamatīgi jānopūlas, lai varētu tikt Norvēģijas distanču slēpošanas izlasē dalībai pasaules čempionātā, kas nākamā gada februārī notiks Zviedrijas leģendārajā slēpošanas centrā Falunā. “Bergeram ir jāuzvar Norvēģijas čempionātā vai arī jātiek trijniekā kādā no pasaules kausa posmiem,” ātrajam biatlonistam izvirzītās prasības uzskaita Norvēģijas slēpošanas izlases šefs Vidars Lēfshus.

Ātrā soļa īpašnieks trasē Laršs Bergers vēl īsti nav izlēmis, kurā čempionātā viņš gribētu startēt, bet, lai tiktu uz Falunu pie distanču slēpotājiem savā iemīļotajā 15km distancē brīvajā stilā, viņam jāizpilda kritēriji, kas nebūt nav no tiem vieglākajiem – vai nu jāuzvar Norvēģijas čempionātā, kas notiks janvārī, vai arī kādā no pasaules kausa posmiem jāiekļūst trijniekā.

Pagājušajā nedēļas nogalē biatlona sezonas atklāšanas sacensībās Šjūšēenā Laršs uzrādīja ātrāko slēpojuma laiku un bija starp vadošajiem līdz pat pēdējai šautuvei, kurā kā allaž pieļāva kļūdas un atkrita vairākas vietas. Līdz ar to viņam gāja secen biļete uz pirmo sezonas pasaules kausa posmu biatlonā. Tādēļ tiek mests skats slēpošanas virzienā, kur vēl nekas nav garantēts un, lai startētu pasaules kausā slēpošanā, Bergeram ir jāpierāda sava māka un vērtība. To viņš varēs izdarīt jau rīt, kad Beitostēlenā otrajā sacensību dienā vīriešiem ir paredzēta 15km distance brīvajā stilā. Rītdiena Laršam ir ļoti svarīga, jo līdz pasaules čempionātam Falunā, kas sāksies 18.februārī, ir pavisam maz iespēju sevi apliecināt, jo pasaules kausa posmos 15km distance brīvajā stilā ir paredzēta tikai pēc jaunā gada janvāra beigās Ribinskā un pēc tam februāra vidū Estersundā. Decembra pirmajā nedēļas nogalē uz otro adventi Lillehammerā ir 10km slidsolī, bet šī distance ir viena no trim distancēm “minitūres” ietvaros un, lai uz to tiktu, Bergeram pirmajā dienā ir jāstartē klasiskā stila sprintā, kurā Laršu ir pagrūti iedomāties. Maz ticams, ka tikai dēļ 10km slidsoļa norvēģu treneri  Lillehammeras posmā paņems sastāvā Bergeru, kurš pats ar smaidu noteic, ka klasikas sprints nav viņa stiprā puse un šaubās, avi treneri viņi pieteiks startam Lillehammerā.

Bergers secina, ka pēc jaunā gada viņam ir ātri jāslēpo, vai ar vai bez plintes uz muguras, un tad jau redzēs, kur labāk veiksies – slēpošanā vai biatlonā. Taču viņš neslēpj, ka ir liela vēlme startēt Falunā 15km slidsolī, bet, lai tur tiktu, Laršam ir jātiek trijniekā pasaules kausa posmos. Arī uzvarai Norvēģijas čempionātā būs liela nozīme. Izlases vadītājs Lēfshus piebilst, ka arī citu Norvēģijas izlases slēpotāju rezultāti sezonas gaitā ietekmēs lēmumu, ko ņemt uz Falunu. Starp citu, līdz šim L.Bergeram trijniekā pasaules kausa posmos slēpošanā nav izdevies tikt, jo no 7 startiem 15km brīvajā stilā labākās vietas ir bijušas 5., 7 un 8.vieta (biatlonisti Bjerndālens un Hafsoss gan ir uzvarējuši pa reizei – aut.piez.).

Bergers 2007.gadā Saporo uzvarēja pasaules čempionātā 15km distancē brīvajā stilā (palīdzēja arī laika apstākļi un agrais starta numurs –aut.piez.), kā arī divas reizes slēpošanā ir ieguvis zelta medaļas stafetē. Slēpošanā viņam ir arī Olimpiskais sudrabs stafetē Vankūverā. Arī biatlonā viņam ir medaļas, zelts stafetē un četri sudrabi, no kuriem divi individuālie. Ja slēpošanā viņš ir bijis ļoti noderīgs stafetē, tad biatlonā treneri Bergeru nav riskējuši likt stafetēs lielajās sacensībās.

Tikt uz Falunu nav nereāli, it īpaši zinot Bergera ātrumu distancē, taču tīrie distanču slēpotāji norvēģiem arī nesnauž. Peteram Nortugam un Martinam Jonsrudam Sunbī ir pievienojušies Šjūrs Rēte, Kriss Jespersens un vēl citi Un, piemēram, 2011.gadā Holmenkollenā savās mājās norvēģi stafetē paļāvās (un pamatoti – aut.piez.) tikai uz distanču slēpotājiem, neiekļaujot sastāvā arī leģendāro Uli Eināru Bjerndālenu, kurš tādējādi palaida garām iespēju tikt pie pirmās medaļas slēpošanā.

Bergers daudz ir mācījies no titulētā Tomasa Alsgorda, jo arī ir pievienojies un kopā ar Tomasu trenējas komandā “Team LeasePlan Go”. Taču viņš atzīst, ka pirms sestdienas starta jūtas uztraucies, taču tas esot tikai normāli, jo vienīgajā reizē, kad viņš nav uztraucies, ir izgājis švaki.

Starp citu, šogad marta beigās Bergers militārpersonu čempionātā uzvarēja 15km brīvajā stilā, apsteidzot vairākus slēpotājus. Mūsu ātrais biatlonists Andrejs Rastorgujevs arī startēja, ieņemot 12.vietu un no Bergera atpaliekot pusotru minūti.

5 Komentāri

Un Ivars uzstāda rekordus:)

21 • 11 • 2014 / 22:13
:D

21 • 11 • 2014 / 22:37
Bus interesanti rit uzzinat rezultatus.
slidsolis
21 • 11 • 2014 / 22:47
Patīkami, ka ir šādi interesanti un izglītojoši raksti par slēpošanu, ar vai bez plintes uz muguras :)

22 • 11 • 2014 / 09:49
Mailēs slēpojam no piektdienas vakara.Aicinu!
Arvīds
22 • 11 • 2014 / 19:09
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv