ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

16 • 03 • 2015

Beidzot A.Liepiņš tiek pie uzvaras LČ masu startā

Aizraujošā un ne bez viena no līdera kritiena pirms finiša taisnes 20km distancē brīvajā stilā ar masu startu Latvijas čempionāta distanču slēpošanā trešajā posmā Madonā, kam arī bija FIS statuss, uzvaru finiša sprintā izcīnīja mājinieks Arvis Liepiņš aiz sevis atstāja Lietuvas labāko junioru Stepanu Terentjevu un mūsu otru labāko junioru Jāni Šņoriņu, bet kritienu pēdējā pagriezienā pirms finiša taisnes piedzīvojušajam Indulim Bikšem nācās samierināties ar ceturto vietu. Sievietēm 15km ātrākā bija Anda Muižniece, bet otrā un trešā vieta Laimai Klaužai un Ingai Paškovskai.

 Svētdienas sacensību brīvā stila distancē ar masu startu noslēdzošajā Latvijas čempionāta posmā FIS statusā nevar salīdzināt ar pirmajiem diviem posmiem Priekuļos un Vietalvā, jo šoreiz konkurence bija krietni mazāka, jo, pirmkārt, dalībnieku skats bija faktiski trīs reizes mazāks, un, otrkārt, arī spēcīguma ziņā sacensība Madonā atpalika no Priekuļiem un Vietalvas. Tiesa, dalībnieku skaitu savā ziņā ietekmēja arī V18 un S18 grupu nošķiršana no pieaugušo un S un V20 grupām, jo jaunākajiem junioriem bija paredzēta nedaudz īsāka distance, un tāpēc viņi startēja atsevišķi. Nebija konkurenci stiprinošo kanādiešu, arī ziemeļu kaimiņu igauņu, bet arī daži mūsējie paši „uzgrieza muguru”. It kā jau ir kaut kāds iemesls – vieniem sākusies riteņbraukšanas sezonas treniņi, citi turpina pārsteigt ar izvēlēšanos startēt citās sacensībās, dažiem vēl kaut kādi citi „attaisnojumi”. Vismaz tie, kas piedalījās vīru sacensībās, tika „atalgoti” ar ļoti labiem punktiem, dažiem uzstādot savus labākos rezultātus un pirmo reiz karjerā nopelnot zem 100 FIS punktiem. Taču tai pat laikā jāatceras, ka tas nav gluži reālā varējuma atspoguļojums, un jātrenējas un jāiet uz to, lai šādus punktus varētu nopelnīt Skandināvijas kausa posmos, Alpu kausā vai tādās FIS sacensībās, kādas, piemēram, ir novembrī Muonio.

Vīriešiem 20km uz starta izgājušie 13 dalībnieki, starp kuriem bija arī trīs lietuvieši, 2km apli slēpoja desmit reizes. Pēc trešā apļa bija izveidojies sešinieks ar pieciem latviešiem un vienu Lietuvas pārstāvi, kas tad arī kopā noslēpoja līdz pēdējā apļa, jo neviens nemēģināja veikt atrāvienu, arī Arvis Liepiņš ar Induli Bikši nē, jo laikam ir saguruši uz sezonas beigām. Pagājušā gadā kritienu neilgi pirms finiša piedzīvoja Liepiņš, bet šoreiz pirms pašas finiša taisnes saķeroties nokrita Indulis, līdz ar to izpaliekot finiša sprintam abu starpā. Mājinieks Liepiņš beigās finišēja pirmais, distanci veicot 51:06,24 un par pusotru sekundi apsteidzot tuvāko sekotāju un labāko V20 grupas pārstāvi Stepanu Terentjevu no Lietuvas, bet vēl sekundi vēlāk finišēja talsinieks Jānis Šņoriņš, kuram pirmā vieta Latvijas čempionātā V20 grupā. Indulis Bikše (SS „Arkādija”) finišā ieslēpoja gandrīz septiņas sekundes aiz uzvarētāja, ierindojoties ceturtajā vietā un esot otrajam V20 grupā. Abi A2 pārstāvji Juris Ģērmanis (+9,4 s) un Raivo Kivlenieks (+12 s) noslēdza sešinieku.

Beidzot A.Liepiņš tiek pie uzvaras LČ masu startā

A.Liepiņš nopelnīja 75,49 FIS punktus, kas viņam ir devītais labākais rezultāts karjerā. Indulim Bikšem trešie labākie punkti 78,57, Jurim Ģērmanim divpadsmitā reize zem 80 – 79,75 FIS punkti, bet pārējiem trim no labākā sešinieka labākie punkti karjerā, turklāt mūsu Šņoriņam (76,67) un Kivleniekam (80,93) pirmā reize zem simts punktiem. Arī daudzi citi startējušie sasniedza punktu rekordus. Jaunajā FIS listē, kas iznāks aprīļa beigās, mūsējiem tas palīdzēs pakāpties augstāk rangā, lai gan Liepiņam un Bikšem salīdzinoši nedaudz.

Sievietēm scenārijs gan bija pavisam savādāks, jo katru no sešām startējušām dalībniecēm, starp kurām bija arī viena lietuviete, šķīra vismaz viena minūte. Otrajā aplī no pārējām aizslēpoja sestdien atpūtusies Anda Muižniece un, uzrādot laiku 44:15,35, svinēja pārliecinošu uzvaru, nopelnot 166 FIS punktus. Nepilnas trīs minūtes aiz viņas finišēja veterāne Laima Klauža, kura arī sestdien nestartēja un, ņemot vērā iepriekšējos startus, no visām ir pelnījusi atzinīgākos vārdus. Trešā palika Inga Paškovska (+3:55), bet vēl minūti vēlāk ceturtajā vietā ieslēpoja finišā Natālija Kovaļova.

Beidzot A.Liepiņš tiek pie uzvaras LČ masu startā

Saulei virs Pihas Somijā austot,
Ivars Bācis

6 Komentāri

"It kā jau ir kaut kāds iemesls".

It kā jau bija arī kaut kādi iemesli, lai nestartētu pasaules čempionāta pamatdistancēs.
Fans
16 • 03 • 2015 / 18:45
Jānims Vīksnam izdevusies laba bilde - "Lidojošais Liepiņš".

16 • 03 • 2015 / 20:46
Šis beidzot ir labs fotogrāfs. Skatāmas bildes un izceļ sporta veidu labā rakursā.

16 • 03 • 2015 / 22:26
Bāča raksti senāk nebija tik divdomīgi, laikam kāds sakūdijis!

17 • 03 • 2015 / 12:07
Nav ko meklēt to, kā nav! Ivara raksti ir patiesi - viņa kā autora izsvērts redzējums.

17 • 03 • 2015 / 17:25
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv