ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -2°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

29 • 07 • 2015

Atskats uz pasaules kausu rollerslēpošanā Madonā (juniori)

Pagājušajā nedēļas nogalē no piektdienas līdz svētdienai Madonā pasaules kausa posmā rollerslēpošanā sacentās gan juniori, gan pieaugušie. Latvijā tā bija trešā reize, kad norisinās pasaules kauss rollerslēpošanā, bet Madonā tas notika pirmo reizi. Pasaules kausa posms aizvadīts ļoti labi, un ir pozitīvas sajūtas. Ja organizatoriskā ziņā tas nav pārsteigums, jo arī līdz šim mūsējie ir izcēlušies uz pārējo valstu fona ar labu organizāciju, tad šoreiz patīkamas emocijas sagādāja arī mūsu pašu sportisti. Un tas priecē vēl jo vairāk, jo nebija svētki tikai skandināviem vai citiem pie mums atbraukušajiem, bet arī mums pašiem. Kā nekā sasniegts vēsturisks panākums, pirmkārt, pirmo reizi iegūta godalgota vieta pasaules kausa posmos un, otrkārt, ir izcīnīta pirmā uzvara. Kaut arī junioriem, tas nekādā mērā nemazina prieku par to. Beidzot bez ierastajām norvēģu un zviedru himnām skanēja arī Latvijas himna. To bija nopelnījis madonietis Raimo Vīgants ar uzvaru sprintā. Kā jau sacensību laikā komentējot minēju, tad tas notika uz mūsu slavenākā dzejnieka vārdā nosauktās ielas un, starp citu, pusotru mēnesi pirms Jāņa Raiņa apaļās 150 gadu jubilejas.

Vai šādus panākumus gaidīja un to kāds varēja paredzēt? Domāju, ka nē. Uz augstām vietām junioros tika cerēts, un tam arī bija pamats, taču uzvaru noteikti un arī otro vietu neviens negaidīja. Vai ir notikusi kāda sensācija? Par sensāciju to gluži negribētu dēvēt, jo mūsējiem ir bijis un arī šobrīd ir potenciāls (kā tas tiek attīstīts un izmantots katrā atsevišķā gadījumā, tas jau ir cits jautājums – aut.piez.), bet par pārsteigumu to gan varētu droši dēvēt. Tiesa, arī veiksmes faktors, bez kura bieži nevar, mums palīdzēja gan piektdien sprintā, gan arī svētdien iedzīšanā.

Visskaļākais „pērkons nodārdēja” jau pašā pirmajā sacensību dienā piektdien, kad nāca negaidītā, bet tik ļoti patīkamā uzvara junioros 200m sprintā brīvajā stilā. Atbalstošo un vairākās rindās trases malā stāvošo skatītāju priekšā pirmais bija mājinieks un visjaunākais junioru grupas dalībnieks Raimo Vīgants. Pirms tam rīta pusē viņš bija nostartējis Latvijas čempionātā U16 grupā, kas bija kā laba iesildīšanās. Pasaules kausā par iekļūšanu pusfināla astotniekā, ņemot vērā kvalifikācijas rezultātus, nevajadzēja šaubīties un tur Raimo mierīgi arī tika. Kā jau pirms ceturtdaļfināla teicu sacensību vietā, tad piekto laiku kvalifikācijā uzrādījušajam madonietim sīvajā konkurencē fināls ir reāls, jo priekšā esošais itālis bija tikai 0,03 sekundes ātrāks. Un finālu Raimo arī sasniedza, tiesa, daudz netrūka, lai cīņā par otro vietu braucienā un ceļazīmi uz finālu itālis viņu beigās būtu apdzinis. Kā varēja redzēt fotofinišā, tad dienvidvalsts pārstāvim, kas pēdējos metros pirms finiša līnijas nāca arvien tuvāk, par laimi daži centimetri tomēr pietrūka.

Finālā ar abiem zviedriem varēja pacīnīties, bet neapšaubāms favorīts bija pirmā posma uzvarētājs itālis Frančesko Bekis, taču itāļa ķibele šoreiz palīdzēja mums uzvaras izcīnīšanā. Ātrākais sprinteris junioriem Bekis pat ar aizlienētiem rolleriem un zābakiem kvalifikācijā spēja uzrādīt labāko laiku, un kaut arī uz izslēgšanas braucieniem itāļu nozaudētā bagāža bija atvesta, tomēr pašā svarīgākā brīdī notika kļūme, proti, fināla sākumā Bekis palika ar vienu nūju un nepilnus 50m pirms finiša nokrita. Par itāļa pārākumu rāda arī tas, ka, strādājot tikai ar kājām, viņš pat pēc 130 metriem bija līdzīgās pozīcijās ar madonieti un priekšā abiem zviedriem. Pat ja itāli nepiemeklētu neveiksme un mums sanāktu otrā vieta, tik un tā tas būtu vienreizējs sasniegums (vienreizējs nav domāts skaita ziņā un gan jau nākotnē būs vēl – aut.piez.). Reizēm tā notiek, kāds krīt vai salauž nūju. Bez tā sportā neiztikt. Šoreiz tā nav mūsu problēma, jo Latvijas pārstāvis uzvarēja, taču veiksmes faktoru nevajadzētu aizmirst.

Jāņem vērā, ka arī prologā un iedzīšanā iegūtās attiecīgi 10. un 7.vieta ir atzīstami rezultāti 16 gadus jaunajam madonietim, cīnoties ar pamatā 3 un 4 gadus vecākiem konkurentiem. Un vēl, pabeidzot par Raimo, jāpiemin, ka viņš ieguva līdz šim vēl ļoti īsajā FIS sacensību karjerā savam vecumam necerēti labus punktus - 124 un 164 FIS punktus. Vismaz prologā iegūtie ir uz pusi mazāki jeb labāki, kādi bijuši līdz šim.

Ņemot vērā Induļa Bikšes pagājušā sezonā sasniegto pasaules junioru čempionātā, arī pasaules kausā rollerslēpošanā Valdifiemmi (Itālijā), labi zināmo mājas trasi „Smecersilā” un arī starta listi ar konkurentiem, vietu sešiniekā vismaz kādā no abām distancēm varēja droši prognozēt. To Indulis paveica jau sestdien prologā klasiskajā stilā, ierindojoties 4.vietā (pēc Raimo uzvaras piektdienas sprintā un paša otrās vietas iegūšanas svētdien iedzīšanā ceturtā vieta prologā it kā nešķiet tik liels panākums, taču arī šī 4.vieta nenoliedzami ir ļoti labs rezultāts – aut.piez.). Un tad nāca svētdienas iedzīšana.

Pirms starta svētdien minēju, ka Indulim ir ļoti labas iespējas apsteigt trešajā vietā esošo zviedru Alfrēdu Buskvistu un tikt trijniekā, ņemot vērā zviedra iepriekš uzrādītos rezultātus brīvajā stilā. Taču pirms starta tapa zināms vēl viens mums par labu nākošs faktors, proti, prologā otro laiku uzrādījušais zviedrs Johannes Eklofs svētdien bija nolēmis nestartēt. Tas atviegloja uzdevumu iegūt godalgotu vietu. Tomēr, kāpēc samierināties ar trešo vietu, ja reāla ir otrā. Indulis salīdzinoši ātri noķēra zviedru, un tad pamazām atrāvās un vienatnē finišēja otrajā vietā, nodrošinot Latvijai otro godalgu pasaules kausā junioriem un tai pat laikā arī augstāko vietu distancē. Līdz ar to lieliskajam pasaules kausa sākumam Madonā sanāca tik pat lielisks nobeigums.

Ir tiešām sasniegts teicams rezultāts, un jādomā, ka pārējie no šiem panākumiem iedvesmosies un ticēs, ka arī var un arī ar neatlaidīgu un mērķtiecīgu darbu var. Taču ir jāturpina cītīgi trenēties, un jācer, ka panākumi neapreibinās un abi spēs „turēties pie zemes”, jo citādi drīz progress var apstāties un viss var arī iet uz leju (šajā sakarā var minēt, piemēram, mūsu šķēpmetējus vai tenisistu, savukārt pozitīvā aspektā ar neatlaidīgu darbu un panākumu turpinājumu izceļami, piem., skeletonisti un bobslejisti – aut.piez.).

Pabeidzot par junioru grupu, gribas atzīmēt, ka abi ar šādu rezultātu ir godam nopelnījuši tiesības startēt septembrī pasaules čempionātā Valdifiemmi (Itālijā) un, cerams, ka Indulis un Raimo tur  piedalīsies, ja vien pašiem nav citi plāni pirms ziemas sezonas sākuma.

Ivars Bācis

6 Komentāri

Ļoti skaisti uzrakstīts... patiesi, analizējoši, izsvērti un sirsnīgi:) Paldies Ivar:) Tu atkal iedvesmo:)

29 • 07 • 2015 / 12:13
Lasīju ar patiesu interesi... Virtuozi uzrakstīts ar autoram raksturīgo vispusību :)
L.
29 • 07 • 2015 / 19:24
Jā, un prieks par mūsējiem...
L.
29 • 07 • 2015 / 19:27
Laika apstākļi, trase, organizācija perfekta. Sastāvs kopumā labs.
Mārtiņš un madonieši malacis, ka PK atkal Latvijā un ir ko apskatīties uz vietas. Tā turpināt!

30 • 07 • 2015 / 08:55
Ja papēta rezultātus, tad nav pieminēts, ka Kitija ir nobraukusi sprinta kvalifikāciju ātrāk nekā mūsu lielās dāmas ... :)
Norvēģis
09 • 08 • 2015 / 21:34
Bet tas jau nav nekas pārsteidzošs. Nav jau mums nekādas lielās dāmas. Un Kitijai jau ir 19, ne 16.
norvēģim
11 • 08 • 2015 / 09:23
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv