ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 15°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

05 • 01 • 2015

Atlasē uz EJOF dominē R.Eiduks un M.Mičule no Aizkraukles SS

Saistītā informācija

Aizkraukles sporta skolas pārstāvji Ralfs Eiduks un Marija Mičule bija nepārspējami piektdien un sestdien Madonā „Smecersila” trasē notikušajās atlases sacensībās distanču slēpošanā uz Eiropas Jaunatnes Olimpisko festivālu (EJOF) 1997./98.g. dzimušajiem jauniešiem. R.Eiduks bija pārliecinoši pirmais abas dienas 7,2km distancē gan klasiskajā stilā, gan brīvajā stilā, bet M.Mičule abas dienas pārspēja savas konkurentes 4,8km distancē. Laimīgo vidū, kam būs iespēja mēneša beigās aizbraukt uz Lihtenšteinu, tika labākie trīs gan puišiem, gan meitenēm.

Šā gada 2. un 3.janvāris bija noteikti atlases sacensību norisei Madonas aktīvās atpūtas kompleksā „Smecersils”. Saskaņā ar Distanču slēpošanas darba grupas izstrādātajiem atlases kritērijiem izcīnīt ceļazīmi varēja arī bez piedalīšanās atlases sacensībās, ja līdz šā gada 6.janvārim kādās no FIS sacensībām distancē iegūst 140, bet sprintā 200 vai vēl labākus FIS punktus. Uz to paļauties vai cerēt bija grūti, jo kritērijs ir ārkārtīgi augsts, it īpaši meitenēm, jo, piemēram, distancē 140 FIS punktus ļoti retos gadījumos spēj iegūt pat labākās mūsu pieaugušo grupas pārstāves, un tad tas notiek tikai labu punktu gūšanas sacensībās. Vienīgie, kas nepakautrējās līdz 2. un 3.janvārim piedalīties FIS sacensībās, bija Ralfs Eiduks un Madara Zaķe. Ralfs ar Bruksvalarnā (Zviedrija) sprintā iegūtajiem 175 FIS punktiem bija izpildījis atlases kritērijus un jau nodrošinājis tiesības startēt EJOF. 

Pirms mēneša Infoski pie raksta par mūsējo jauniešu rezultātiem FIS sacensībās Idrē izcēlās plaša diskusija saistībā ar atlasi uz EJOF. Vieni uzstāja uz to, ka vajag sūtīt tikai tos, kas var kaut cik pieklājīgā līmenī nobraukt, savukārt, otri izteicās, ka vajag braukt pēc iespējas vairāk pārstāvjiem. Taču atlases sacensību priekšvakarā, saprotot, ka tāpat mainīt neko nevarēs un ka tik un tā, kā iepriekš izlemts, aizbrauks trīs un trīs, vienalga kādā līmenī arī nebūtu, kaislības bija rimušās, un atlases sacensības aizritēja mierīgā gaitā. Pirmajā dienā puiši slēpoja 7,2km un meitenes 4,8km distanci ar intervāla startu klasiskajā stilā, bet otrajā dienā to pašu distanci bija jāveic brīvajā stilā. Dalībnieku nebija daudz – 8 puiši un 7 meitenes, taču labi, ka vismaz bija kāda konkurence un nesanāca bažīgais variants, ka būs tik maz dalībnieku, ka bez maz tiktu visi, kas sasniegtu finišu.

Uzvaras laurus plūca Aizkraukles sporta skola, jo abas dienas puišiem dominēja Ralfs Eiduks, bet meitenēm Marija Mičule. Ralfa pārsvars par tuvāko sekotāju abās distancēs bija ļoti tuvu divām minūtēm, savukārt Marija savas sāncenses par trešdaļu īsākā distancē pārspēja par 50 un 32 sekundēm. Marija, kas pamatā nodarbojas ar biatlonu, Latvijas čempionātos distanču slēpošanā nav piedalījusies. Šovasar viņa startēja Latvijas čempionātā rollerslēpošanā turpat Madonā, kur S18 grupā ieņēma trešo vietu aiz Patrīcijas Eidukas un Karīnas Pētersones. 

Abos startos otro vietu meitenēm ieguva Karīna Pētersone no Madonas BJSS, bet trešā vieta kopvērtējumā tika viņas komandas biedrenei Līnai Naglei, kurai 4.vieta klasikā un 5.vieta slidsolī, līdz trijniekam atsevišķā distancē pietrūkstot attiecīgi 5 un 17 sekundēm. Klasikā trešo vietu ieguvusī Madara Zaķe (Cēsu pilsētas SS) bija ļoti tālu slidsolī, bet trešā ātrākā slidsolī Katrīna Pāvula (SS „Arkādija”), savukārt, ļoti daudz atpalika klasikā. Puišiem otrais kopvērtējumā bija Dzintars Daļeckis, kuram trešās vietas abos startos. Ar ceturto vietu klasikā un otro vietu brīvajā stilā kopvērtējumā trešais bija Ojārs Vanags no Krāslavas SS. Lai arī vietu summa Dzintaram un Ojāram ir vienāda, noteicošais bija uzrādītais laiks un pēc tā aprēķinātie punkti. Otro vietu pirmajā dienā ieguvušais Alvis Šķēps (Cēsu pilsētas SS) otrajā dienā slidsolī nestartēja.

Nenoliedzami, lai arī kāds būtu slēpotāju līmenis, valstij ir jābūt pārstāvētai EJOF un uz turieni ir jābrauc. Labākie starp mūsējiem šajā vecumā Ralfs Eiduks un Krista Razgale (izvēlējās atlasē uz EJOF startēt biatlonā, nevis slēpošanā – aut.piez.) pirms divām nedēļām Igaunijā starp vienaudžiem netika pat desmitniekā. Igaunijā ir labs līmenis slēpošanā, bet tas ne tuvu nav skandināvu, krievu vai citu slēpošanas lielvalstu līmenim. 

EJOF atlasje

12 Komentāri

Ojār, Ojār...kā Tev ir paveicies :)

05 • 01 • 2015 / 13:56
Stāsts turpinās. Kamēr slēpošana būs pēdējā izvēle, pēc tam, kad kāds kaut kur netiek biatlonā, tamēr un mēs (LSS) turpināsim atbalstīt to, ir naivi cerēt uz kaut kādu pozitīvu attīstību ilgtermiņā. Ir pilnīgi skaidra katra sportista personīgā motivācija, par katru cenu uzvilkt Latvijas formu. LSS būtu jābūt skaidriem atlases un finansiālā atbalsta nosacījumiem, kas sprotistam un trenerim liktu savlaicīgi un nepārpotami izvēlēties savas prioritātes.

05 • 01 • 2015 / 13:58
Nenoliedzami, lai arī kāds būtu slēpotāju līmenis, valstij ir jābūt pārstāvētai EJOF un uz turieni ir jābrauc..... tas laikam jāsaprot, kad kāds atkal ir nopelnījis?! Un trasē atkal kāds turks vai armēnis mūsu bāleliņiem ieliek kloķi, jo ir nopelnījis aizbraukt uz mačiem (ekskursijā uz ārzemēm)
kašķis
05 • 01 • 2015 / 14:04
Nu Dzintar laikam bija vērts aizbraukt uz Bruksvalarnu paslēpot??? Turies, nedari kaunu savam novadam un arī mums.
Bruksvallarnietis
05 • 01 • 2015 / 16:26
Otrā komentāra autoram ir taisnība. Un citas reizes, kad piešķirs LSS finansējumu sportistiem, vajag atcerēties tos, kuri izvēlējās pretendēt biatlonā, un tiem tad nenovirzīt slēpošanai paredzētos līdzekļus. Biatlonistus, kas reizēm uzstartē slēpošanā, lai atbalsta LBF.

05 • 01 • 2015 / 16:36
...mēs (LSS)... :):)
Otrā komentāra autoram nav taisnība.
1. Uz olimpiadi ved nevis LSS, bet LOK.. LSS vienīgais ieguldījums varētu būt atlases maču sarīkošana. Ap 100 EUR
2. Tas,ka stiprākie atnāk un sapurina pārējos, gluži kā tikko Liepiņš biatlonā:), ir tikai ieguvums tiem pārējiem. Bet LV lai brauc pārstāvēt stiprākie
Gundars Patmalnieks
05 • 01 • 2015 / 19:44
Vai tiešām LOK? No kurienes tad LOK ņem naudu? Vai ne mūsu visu kopīgo?

05 • 01 • 2015 / 20:31
Nu diez vai Latviju meitenēs brauc pārstāvēt stiprākās... Meitenes vienkārši aizbrauks ekskursijā,jo viņas nav nekādas spēcīgās un rezultāts ar ir nekāds.

05 • 01 • 2015 / 20:50
Reāli jau vajadzēja pa vienam no katra aizvest un miers.

05 • 01 • 2015 / 21:15
Cik meitenes ir stipras vai ne tik stipras ir viens jautājums. Bet šīs ir MŪSU (Latvijas) stiprākās meitenes.
Lai meitenēm un puišiem veicas Lihtenšteinā.

06 • 01 • 2015 / 12:05
Ko var darīt, ka tāds līmenis meitenēm, ka var aprēķināt, ka paliks ceturtā bialtonā un neitks, tāpēc izvēlas labāk slēpošanā nostartēt, kur var būt pirmā un tikt.

06 • 01 • 2015 / 12:06
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv