ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

10 • 12 • 2012

Smiltenē, mežā pie Tepera grib veidot slēpošanas trasi

Smiltenes novada deputāti atbalstījuši ideju par slēpošanas trases izveidošanu Smiltenes piepilsētas mežā pie Tepera ezera, Launkalnes pagastā.

Ja šo ieceri izdosies īstenot, tad trasi uzturētu un apsaimniekotu pašvaldība, informē atbildīgais par lēmuma izpildi, Smiltenes novada deputāts un novada Sporta pārvaldes vadītājs Guntars Markss.

Var jau slēpot Būdas kalnā

Smiltenes novadā jau ir viena publiski pieejama, labiekārtota distanču slēpošanas vieta, taču tā atrodas aptuveni septiņus kilometrus attālu no Smiltenes pilsētas.

Tā ir Būdas kalna trase pie Guntas un Aigara Dudeļu mājām, ko ik gadu regulāri uztur kārtībā Dudeļu ģimene kopā ar brīvprātīgo palīgu Andreju Lāci. “Liels paldies distanču slēpošanas entuziastam Andrejam Lācim, kurš personīgi iegādājies sniega motociklu un aprīkojis ar atbilstošu tehniku, lai kvalitatīvi sagatavotu sliedes slēpošanai,” paveikto atzinīgi uzteic G. Markss.

Pateicoties A. Lācim, Būdas kalna trase kopš aizvadītās nedēļas nogales ir sagatavota lietošanai, un tajā svētdien devās ļoti daudz slēpotāju. Svētdien tika iebrauktas sliedes arī mežā pie Tepera ezera, kas ved tālāk uz Niedrāja meža masīviem.

Smiltenes novada  slēpošanas entuziasti jau vairākus gadus popularizē ieceri par slēpošanas trases izveidi mežā pie Tepera ezera, kas tiktu regulāri uzturēta un kurā varētu ērti slēpot gan slidsolī, gan klasiskajā solī.  Agrāk šis jautājums iestrēga meža zemes īpašuma tiesību dēļ. Domes sēdē aizvadītajā nedēļā novada deputāti  minēto ideju izskatīja  gan šajā aspektā, gan saistībā ar sporta  un atpūtas kompleksa “Teperis” modernizācijas projektu.

Pašreizējā variantā apļveida distance plānota orientējoši trīs kilometrus gara un sāktos uz meža ceļa pie kartinga trases.

“Domājot par iedzīvotāju fiziskajām aktivitātēm, pašvaldības uzdevums ir tuvināt apstākļus slēpošanai Smiltenes pilsētai, kurā ir arī daudz izglītības iestāžu. Tāpēc jau pirms vairākiem gadiem, sadarbojoties ar akciju sabiedrību “Latvijas valsts meži”, radās doma izveidot slēpošanas trasi pie sporta un atpūtas kompleksa “Teperis”,” skaidro G. Markss.

Tehniku nopērk Norvēģijā

Valsts īpašumā esošo mežu apsaimniekotāja akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” šādas funkcijas nesniedz, tāpēc trases apsaimniekošanu ir ar mieru uzņemties Smiltenes novada dome. Ja labvēlīgi tiktu atrisināts jautājums par  īpašuma tiesībām, tad distances izveidošana, ieskaitot koku izciršanu 10 metru platā joslā gar to, sāktos nākamajā gadā.

Ideju par slēpošanas trases izveidi Smiltenes piepilsētas mežā atbalsta akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” Austrumvidzemes mežsaimniecības izpilddirektors Andrejs Lācis. “Mēs šai idejai pat bijām vieni no iniciatoriem, lai cilvēkiem būtu iespējas aktīvi atpūsties arī ziemas sezonā. Taču mūsu uzņēmums ar tādiem pakalpojumiem kā slēpošanas trases izveidošana un uzturēšana, nenodarbojas. Tā ir pašvaldības funkcija,” viņš uzsver.

Smiltenes novada dome tikmēr Norvēģijā, Smiltenes sadraudzības pilsētā Steinkjērā, iegādājusies daļu no lietotas tehnikas, kas vajadzīga distanču slēpošanas trases izveidošanai un uzturēšanai.  Šīs nedēļas sākumā  tehnika ar pašvaldības transportu jau tika vesta uz Smilteni.

“Ziemeļlatvija” jau rakstīja, ka šā gada sākumā Smiltenes novada izglītības iestādes saņēma Steinkjēras skolas dāvinātas lietotas slēpes (pavisam 82 pārus), slēpju zābakus un nūjas.

VIEDOKĻI

Vai piepilsētas mežos vajag slēpošanas trasi?

Ligija Rainbaha, pensionēta sporta skolotāja:

Vajag. Cilvēki ļoti labprāt slēpo, ja ir, kur to darīt tuvumā, un grib arī ziemā iziet ārā.  Tas, vai slēpos bērni, ir atkarīgs no vecākiem, no tā, vai viņi bērniem nopirks slēpes.

Juris Bērziņš, blomēnietis:

Jā, un labiekārtotu. Ir 21. gadsimts, un ir attiecīgs inventārs un tehnika, lai slēpošanas trasi sagatavotu labāk. Tūrisma pārgājiens uz Pārkalnēm arī ir  labs, bet vienreiz izbraucams, un viss. Trasi vajadzētu arī apgaismotu, lai strādājošie varētu slēpot darba dienu vakaros. Cik zinu, tāda iecere briest jau gadiem ilgi, tai skaitā par asfaltētu trasi. (Smiltenes novada dome to jau iekļāvusi novada attīstības plānā nākamajam plānošanas periodam, kā nākamos soļus pēc trases izveidošanas, skaidro Smiltenes novada deputāts Guntars Markss.

Autors: Sandra Pētersone
Datums: 06.12.2012
Izdevums: ZiemeļLatvija
Rubrika: Notikumi
Raksts pārpublicēts izmantojot Lursoft laikrakstu bibliotēku www.news.lv
Foto: smiltene.lv

Grundzālieši slēpo kaimiņvalstī

Zināms, ka Grundzālē ir aizrautīgi jaunie orientieristi, kurus šim sporta veidam iedvesmo pamatskolas sporta skolotājs Māris Stabiņš. Tikpat liela uzmanība gada aukstākajā laikā tiek veltīta slēpošanai. Arī šī ziema nav izņēmums.

Grundzāles pamatskolas skolotājs, Smiltenes BJSS treneris M. Stabiņš stāsta, ka pirmos šīs ziemas priekus uz slēpēm kopā ar vairākiem skolēniem piedzīvojis Igaunijā, slēpšanas trasē Hānjā.

Pēc mācību stundām mēroti aptuveni 70 kilometri līdz trasei kaimiņvalstī. M. Stabiņš stāsta, ka slēpot varētu arī pagastā, taču pēc skolas ātri satumst. Savukārt Igaunijā trase ir izgaismota, kalnaina. Tas ļauj nopietnāk attīstīt slēpošanas iemaņas.

Uzzinājām, ka grundzālieši savu meistarību plāno pārbaudīt Priekuļos gaidāmajā sprintā slēpošanā.

Autors: Santa Sinka
Datums: 06.12.2012
Izdevums: ZiemeļLatvija
Rubrika: Smiltenē
Raksts pārpublicēts izmantojot Lursoft laikrakstu bibliotēku www.news.lv

3 Komentāri

Lai veselība Guntai un Aigaram. Guntas dzimtās vietas ir no Bebrenes puses un brālis bija gan savulaik PSRS čempions gan Olimpisko spēļu dalībnieks jau Latvijas komandas sastāvā. Varat minēt kurā sporta veidā. Gaidam Dudeļus uz Bebras mačiem.
Andis
10 • 12 • 2012 / 22:16
Kad pie Anda varēs slēpot? Trase jau gatava?
Jānis
11 • 12 • 2012 / 17:22
Gatava. Var sleepot. Šodien jau lieliski. Un pēc ceturtdienas sniega jau būs arī klasikā. Var arī dabūt slēpes, siltās telpās pārģērbties, iedzert tēju, kafiju vai arī kādu citu siltu dzērienu. Pirms Ziemssvētkiem būs arī sliede slēpošanai Bebrenes parkā un pie pagasta apgaismotajā aplī.
Andis
11 • 12 • 2012 / 21:37
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv