ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

11 • 02 • 2013

Mūsējie labāki slidsoļa sprintā Skandināvijas kausā Igaunijā

Saistītā informācija

Sestdien un svētdien Igaunijas slēpošanas kompleksā Joulumae norisinājās šīs sezonas ceturtais posms Skandināvijas kausam distanču slēpošanā, sportistiem sacenšoties sprinta distancēs gan klasiskajā stilā, gan arī brīvajā stilā. No Latvijas pārstāvjiem vīru konkurencē, kurā startēja 87 dalībnieki, abas dienas labākais bija Arvis Liepiņš, iegūstot 39. un 51.vietu un uzstādot rekordu sprintā FIS punktu izteiksmē, bet dāmām Inga Dauškāne sprintā brīvajā stilā pārvarēja kvalifikāciju un izcīnīja 29.vietu 38 dalībnieču vidū.

Nostartējuši ceturtdien brīvā stila distancē ar masu startu otrajā sacensību dienā Skandināvijas kausā Madonā, liela daļa Latvijas izlases slēpotāju jau ceturtdien devās uz Igauniju, lai piektdien iemēģinātu trasi un sestdien un svētdien Joulumae startētu Skandināvijas kausa ceturtajā posmā. Igaunijas posmā ierastā distance klasiskajā stilā tika samainīta ar slidsoļa sprintu Madonā, tādēļ Joulumā notika abi sprinti – pirmajā dienā klasiskajā stilā, otrajā dienā brīvajā stilā. 1,6km klasiskā sprinta kvalifikācijā vienīgajam no Latvijas pārstāvjiem, kam izdevās iegūt mazāk par 100 FIS punktiem, bija Arvis Liepiņš, kurš ar iegūto 39.vietu bija krietni priekšā pārējiem mūsējiem. Neskatoties uz to, ka uzkrātā saguruma dēļ neizdevās Madonā parādīt cerēto sniegumu, Igaunijā sprintā Arvis Liepiņš nostartēja ļoti labi. Klasikā no kvalifikācijas labākā laika, ko nedaudz negaidīti uzrādīja igaunis Raido Rankels -  4:00,29, viņš atpalika tikai 12 sekundes un ieguva 97 FIS punktus, kas bija viņa otrais labākais rezultāts uz to brīdi. Par otro un trešo vietu starp mūsējiem cīnījās Juris Ģērmanis un Jānis Paipals, kurus abus šķira 0,85 sekundes, bet no Arvja viņi atpalika attiecīgi 9 un 10 sekundes un ierindojās 72. un 73.vietā. Par pārējiem mūsējo rezultātiem jau tika minēts iepriekšējā rakstā, kas ņemts no Delfu portāla. Dāmu konkurencē klasikas sprintā mūsējās nestartēja.

Svētdien sprintā brīvajā stilā Latvijas slēpotājiem, kopumā ņemot, veicās nedaudz labāk. Vīriešiem atkal labākais bija Arvis Liepiņš, kurš ierindojās 52.vietā, no labākā laika 1,6km atpaliekot 8,5 sekundes un uzstādot jaunu punktu rekordu – 83,83 FIS punkti. Gandrīz tādu pašu rezultātu uzrādīja Jānis Paipals, atpaliekot no Arvja vien 0,17 sekundes un ierindojoties 53.vietā, priekšā igauņu sprinteriem Andresam Kollo un Keinam Einastem, kuri bijuši punktos (iekļuvuši trīsdesmitniekā – aut. piez.) Pasaules kausa posmos sprintā. Jānim pirmo reizi sprintā izdevās iegūt zem 100 FIS punktiem (85 punkti). Divas ar pusi sekundes lēnāks nekā Liepiņš un Paipals bija Juris Damškalns, kuram 61.vieta, bet 62.vietā ierindojās Juris Ģērmanis, kurš savam vārda brālim no Talsiem zaudēja 0,3 sekundes. Pāvelam Ribakovam 65.vieta (arī rekords sprintā – 107 FIS punkti), bet pārējie pieci – Roberts Slotiņš, Oļegs Andrejevs, Rinalds Kostjukovs, Viesturs Eglītis un Jānis Puida, ierindojās secīgi no 79. līdz 83.vietai. Rinaldam Kostjukovam tas bija pirmais starts FIS mēroga sacensībās kopš Pasaules čempionāta Oslo 2011.gadā. 

Dāmām 38 dalībnieču vidū startēja divas latvietes – Inga Dauškāne un Vineta Pētersone. Inga kvalifikācijā no uzvarētājas atpalika tikai 12 sekundes un ieņēma 29.vietu, otro reizi Skandināvijas kausos kvalificējoties ceturtdaļfinālam (155 FIS punkti ir viņas karjeras otrs labākais rezultāts sprintā – aut. piez.). Tikai 1,14 sekundes lēnākā bija Vineta, kurai pietrūka viena sekunde līdz trīsdesmitniekam un ceturtdaļfinālam (Vinetai ar 162 FIS punktiem ir otrs labākais rezultāts sprintā no Latvijas slēpotājām – aut. piez.). Trīs sekundes Vinetai zaudēja Pasaules kausa posmos startējusī somiete Marjāna Pitkanena, kura ir daudz spēcīgāka distancē, bet sešas sekundes aiz palika Pārdaugavas sprinta uzvarētāja pērn decembrī Adele Arnika no Igaunijas, kura arī ir startējusi pāris posmos Pasaules kausā. Ceturtdaļfinālā pārsteigumi nenotika un Inga savā slēpojumā pēc kvalifikācijas reitinga palika pēdējā sestā, kas viņai beigās deva to pašu 29.vietu. Tādējādi viņa nopelnīja 2 punktus Skandināvijas kausa kopējā ieskaitē, un, pieplusojot Madonā iegūtos sešus punktus, viņas kontā jau ir astoņi. 

Gan vīriešiem abos sprintos, gan sievietēm uzvarēja viens un tas sportists. Vīriešiem to paveica norvēģis Tomass Nortugs, kurš līdz ar to ir iesaistījies cīņā par uzvaru kopvērtējumā ar savu tautieti Sindri Bjerstadu Skaru, bet sievietēm abas dienas ātrākā bija Kari Vikhāgena Jeitnesa, kura uzvarēja arī abas dienas Madonā. Ar četrām uzvarām Baltijas posmos viņa ir ļoti tuvu uzvarai kopvērtējumā un vietas nopelnīšanai startam Pasaules kausā. Noslēdzošais piektais posms notiks no 22. līdz 24.februārim Somijā, kurā Latvijas izlases dalībnieki nestartēs, jo būs devušies uz Pasaules čempionātu Itālijā. 

4 Komentāri

Liepiņš tiešām maz zaudējis labākajiem. Arī Dauškāne ar Pētersoni tuvu līderēm. Ļoti labus punktus mūsējie kopumā ieguvuši. Malači.

12 • 02 • 2013 / 11:03
12 un 8 sek sprinta ir maz, pie tam sportistam ar kuru pirms paris gadiem brauca +/- vienādi.....?

12 • 02 • 2013 / 12:51
Nu varbūt ar Rankelu 12 sek. nav maz, bet Raido ir palicis spēcīgāks, ja jau varēja visus norvēģus citus ziemeļniekus apsteigt. Ja nemaldos, tad PJČ 2010.gadā iedzīšanā Arvis ir bijis priekšā un šosezon Kūsamo 10km F, bet tā igaunis ir stabili vinnējis.

12 • 02 • 2013 / 13:09
~10sekundes ir maz?
Tas ir daudz, ja to zaud Arvis Raido...

14 • 02 • 2013 / 20:42
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv