ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -1°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

01 • 10 • 2012

Liepiņš un Dauškāne uzvar Latvijas čempionātā garajās distancēs (papildināts ar pārējām grupām)

Vakar Priekuļos Latvijas čempionātā rollerslēpošanā, kas vienlaikus bija arī Baltijas kausa un rollerslēpošanas sacensību sērijas „Rollertour” noslēdzošais posms, elites grupā vīriešiem 41,6km distancē slidsolī ar intervāla startu pārliecinoši uzvarēja Arvis Liepiņš, otrajā vietā finišēja Daumants Lūsa, bet trešais bija Ivo Caune. Dāmām 20,8km distancē ātrākā bija Inga Dauškāne, aiz sevis atstājot Andu Mužnieci un lietuvieti Kristīni Kazlauskaiti.

Svētdien Priekuļu Slēpošanas un biatlona kompleksā norisinājās Latvijas Slēpošanas savienības un biedrības „Rollertour” organizētās lielākās un prestižākās rollerslēpošanas sacensības Baltijā, kas vienlaikus bija gan sacensību sērijas „Rollertour 2012” ceturtais posms, gan Baltijas kauss, gan arī Latvijas čempionāts. Kaut arī neilgi pirms sacensībām uzlija, tomēr sacensību laikā bija saulains laiks un rollerslēpošanas sezonas noslēguma sacensības noritēja raiti. Piedaloties triju valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – pārstāvjiem, pēdējā posmā tika sasniegts šīs sezonas lielākais dalībnieku skaits – 81 rollerslēpotājs.

Vīriešiem elites grupā, kaut arī nevarot pacīnīties par uzvaru Baltijas kausa un „Rollertour” kopvērtējumā, tomēr vēlēdamies tikt pie kārtējā Latvijas čempiona titula un apliecināt savu pārākumu, nekādas „atlaides” konkurentiem nedeva Arvis Liepiņš (SS „Arkādija”) un jau no paša sākuma galvenais favorīts uz uzvaru „ieslēdza” tādu ātrumu, kam citi nespēja turēt līdzi. Ap 11km pārsvars Arvja pār tuvākajiem konkurentiem sasniedza vienu minūti, bet pusdistancē (20,8km) – jau bija nedaudz pāri divām minūtēm. Arvis, 41,6km distanci veicot 1:29:22,02 (par pusotru minūti ātrāk nekā pērn – aut. piez.) un tuvāko konkurentu apsteidzot par četrām ar pusi minūtēm, izcīnīja pārliecinošu uzvaru. Savukārt cīņa par otro vietu starp Daumantu Lūsu un Ivo Cauni gan bija diezgan aizraujoša, vismaz līdz pusdistancei noteikti, kur abus šķīra vien pāris sekundes. Taču pēc pusdistances (20,8km) Ivo Caune kļuva nedaudz lēnāks un katrā aplī (apļa garums 2,6km, kas bija jāveic 16 reizes – aut piez.) Daumantam Lūsam sāka zaudēt vidēji četras sekundes, līdz Daumanta pārsvars pie 34km sasniedza pusminūti un arī otrās vietas ieguvējs bija skaidrs. Par vicečempionu kļuva Daumants Lūsa, bet trešo vietu izcīnīja Ivo Caune. Otrā un trešā vieta abiem nesa uzvaru kopvērtējumā – Daumantam Lūsam „Rollertour 2012” sērijā, bet Ivo Caunem Baltijas kausā. Vēl labāko sešiniekā iekļuva Oļegs Andrejevs, Viesturs Eglītis un Juris Damškalns, bet sacensību organizators Mārtiņš Niklass finišēja 8.vietā. Tikai desmitajā ierindojās Mārtiņš Indriksons, kurš bija „Rollertour 2012” līderis pirms pēdējā posma.

Dāmām elites grupā 20,8km distancē sākuma daļā līderei Ingai Dauškānei daudz maz līdzi turējās labi startējusī Anda Muižniece, kura pēc 10,4km atpalika mazāk par pusminūti, taču otrajā distances daļā Anda nespēja noturēt uzņemto tempu, un Ingas pārsvars strauji palielinājās, līdz tas finišā sasniedza jau minūti un trīsdesmit septiņas sekundes. Līdz ar to Ingai Dauškānei uzvara gan Latvijas čempionātā, gan arī „Rollertour” kopvērtējumā, jo bija pārākā par konkurentēm visos četros posmos. Andai Muižniecei otrā vieta, bet godalgoto trijnieku noslēdza lietuviete Kristīna Kazlauskaite, kurai ar to bija pietiekoši, lai spraigajā cīņā ar Natāliju Kovaļovu uzvarētu Baltijas kausa kopvērtējumā, jo pirms nedēļas Lietuvā Kazlauskaiti apdzinusī krāslaviete Priekuļos nenostartēja, kā bija cerēts, un ļāva lietuvietei revanšēties, ierindojoties tikai piektajā vietā.

Jauniešu grupā puišiem līdz 18 gadiem 26km distancē notika aizraujoša cīņa par uzvaru starp Induli Bikši un Artūru Ivanovu. Jau ar pirmo apli Indulis iekrāja desmit sekunžu pārsvaru, kas līdz pusdistancei pieauga līdz 22 sekundēm. Taču 5,2km līdz beigām abus šķīra vairs tikai 12 sekundes, un šķita, ka varētu mainīties līderis. Tomēr tā nenotika, jo pirms tam sākusies pārsvara deldēšana pēdējos divos apļos neturpinājās, un Indulis Bikše nosargāja pirmo vietu, gadu jaunākajam Artūram Ivanovam „atstājot” otro pozīciju. Trešajā vietā finišēja Jaunius Drūsis no Lietuvas, kurš uzvarēja šajā grupā kopvērtējumā, jo gan Bikšem, gan Ivanovam starts Priekuļos bija vienīgais no visiem „Rollertour 2012” posmiem. Drūsis uzvarēja elites grupā pirms nedēļas Lietuvā notikušajā Baltijas kausa otrajā posmā un, Priekuļos izvēloties startēt elites grupā, varēja pacīnīties par uzvaru Baltijas kausa kopvērtējumā. Taču, kā izteicās lietuvieša treneris, tad jaunais sportists nekad nav slēpojis maratona distanci un tā viņam būtu par grūtu (ņemot vērā apļa laikus, turklāt par trešdaļu īsākā distancē, veicot 41,6km elites grupā Drūsis augstāk par septīto vietu netiktu un līdz ar to nevarētu patraucēt Ivo Caunem izcīnīt uzvaru Baltijas kausa kopvērtējumā – aut. piez.).

Pašās jaunākajās grupās gan meitenēm, gan puišiem, proti, S12 un V12 grupā (2001.g. un jaunāki), bija vērojamas interesantas cīņas par uzvaru posmā un, vēl vairāk, kopvērtējumā starp šo grupu līderu duetiem – attiecīgi Evelīnu Ramu un igaunieti Kerstinu Ojavē, bet puišiem starp Niku Saulīti un Gļebu Šakeļu. Meitenēm 3,6km distancē pēc pirmā apļa (1,8km) cēsniece Rama bija ļoti tuvu (3 sekundes aiz) līderei Ojavē, bet otrajā aplī mūsu labākajai šīs grupas pārstāvei spēki gāja mazumā un igaunietes pārsvars pieauga līdz 20 sekundēm. Tādējādi gan posmā, gan arī kopvērtējumā triumfēja Kerstina Ojavē. Evelīnai Ramai otrā vieta posmā un „Rollertour” kopvērtējumā, bet pirmā Latvijas čempionātā, aiz sevis atstājot Kristiānu Riekstiņu un Tīnu Nagli. Puišiem 5,6km (3 apļi x 1,8km) sākums līderu starpā bija līdzīgs kā meitenēm, jo abus galvenos pretendentus uz uzvaru pēc 1,8km šķīra tikai četras sekundes. Taču turpinājumā līdzvērtīga cīņa nesanāca, jo Gļeba Šakeļa pārsvars strauji pieauga, pārsniedzot pat pusminūti, un krāslavietis varēja svinēt uzvaru gan posmā, gan arī kopvērtējumā, neskatoties uz to, ka bija vienāds punktu skaits ar Niku Saulīti, jo saskaņā ar noteikumiem, ja noslēgumā ir vienāds punktu skaits, tad augstāka vieta kopvērtējumā tiek tam, kurš ierindojies augstākā vietā pēdējā posmā.

S14 grupā (1999.g./2000.g.) 5,6km distancē tāpat kā pagājušajā gadā uzvarēja igauniete Stīne Lise Trū. Vienīgā no Latvijas sportistēm, kas spēja kaut cik līdzīgi pakonkurēt ar igaunieti, bija Patrīcija Eiduka, bet finišā arī aizkraukliete, kura izcīnīja Latvijas čempionāta zeltu un uzvaru „Rollertour” kopvērtējumā, no uzvarētājas atpalika tuvu pusminūtei – 26 sekundes. Pēc vasaras beigās gūtās traumas vēl īsti formā nav iegājusi Vineta Pētersone, kas Eidukai zaudēja 45 sekundes un kas bija otrā labākā Latvijas pārstāve, bet posmā ierindojās trešajā vietā. Savukārt Latvijas čempionātā trešā vieta tika Ievai Pūcei, kura kopējā ieskaitē finišēja piektajā vietā. Šovasar uzrādītie rezultāti liecina, ka ziemā būs gaidāma interesanta cīņa Eidukas un Pētersones starpā. Iepriekšējās sezonās, kad sanāca kopā startēt (Pētersone ir par gadu vecāka – aut. piez.), allaž Vineta ir ņēmusi pārliecinošu virsroku, bet nākamajā sezonā uz sniega, kad atkal abas startēs vienā grupā, Patrīcija noteikti vairs negribēs samierināties ar otrās vietas lomu. Turpretī V14 grupā puišiem iepriekšējo sezonu līderu cīņa – Vīgants pret Liepiņu – ir pajukusi, jo Kārlis Liepiņš ir devies uz Norvēģiju, un līdz ar to Raimo Vīgants ir kļuvis par ļoti pārliecinošu šīs grupas līderi, uzvarot gan Priekuļos 10,4km distancē (27:29,96) gan arī kopvērtējumā, jo bija pirmais visos iepriekšējos posmos. Otrā un trešā vieta latviešu vidū, zaudējot uzvarētājam vairāk nekā piecas minūtes, tika attiecīgi Kristeram Slavēnam un Reinim Upenam, kuriem posmā trešā un ceturtā vieta, jo otrais bija lietuvietis Ažuolas Bojaravičius. Jāpiebilst, ka ar tādu sniegumu Raimo Vīgants, ļoti iespējams, būtu bijis arī pirmais par 5,2km garākā distancē, sacenšoties ar vecākajiem kolēģiem no V16 grupas (1997./1998.g.), kur savukārt 15,6km distancē triumfēja Ralfs Eiduks, kuram šoreiz, neskatoties uz pārliecinošu uzvaru, nebija tas labākais sniegums. Otrajā vietā ierindojās Dzintars Daļeckis, bet trešajā – Ojārs Vanags, kuram sīvajā trīs sportistu cīņā par kopvērtējuma otro vietu izdevās apsteigt Priekuļos neveiksmīgi nostartējušo Alvi Šķēpu. Meitenēm S16 grupā 10,4km distancē atkal uzvaru svinēja lietuviete Silvija Adomonite, kas aizraujošā cīņā tikai pēdējos kilometros panāca izšķirošo pārsvaru pār lielāko distances daļu līderpozīcijās esošo igaunieti Hannu britu Laurso. Trešo vietu izcīnīja cēsniece Krista Razgale, kura abām kaimiņzemju pārstāvēm zaudēja divas minūtes, bet „Rollertour” kopvērtējumā pilnībā pietika, lai izcīnītu uzvaru, jo tuvākā sekotāja Madara Zaķe tika apsteigta par 55 punktiem. Sezonas līderei Annijai Sabulei (CPSS) nestartēšana pēdējā posmā „maksāja” ne tikai uzvaru kopvērtējumā, bet arī vietu godalgotajā trijniekā (pirmajos trijos posmos iekrātie 230 punktu dotu otro vietu kopvērtējumā, bet saskaņā ar noteikumiem, ja sportists nav startējis pēdējā posmā, tad kopējā ieskaitē viņa rezultāts netiek ņemts – aut. piez.).

V40 grupā vīriem, atkal nepārspēts, bija krāslavietis Staņislavs Monskis, kurš uzvarēja arī sezonas kopvērtējumā. Otrais tāpat kā pērn bija Igaunijas pārstāvis Airats Fahrutdinovs, bet interesantajā un līdzīgajā cīņā par trešo vietu talsinieks Gatis Neimanis par divām sekundēm apsteidza krāslavieti Juri Šakeļu, kuram izdevās nosargāt otro vietu kopvērtējumā, jo šoreiz garajās distancēs tik labi neveicās Uldim Lapsam, kuram posmā piektā vieta. Komandu ieskaitē pārliecinoša uzvara Cēsu pilsētas sporta skolai (4062 punkti), kura arī visplašāk bija pārstāvēta (neskaitot elites grupas un V18, pārējās grupās cēsnieki veidoja pusi no kopējā dalībnieku skaita - aut. piez.). Otrie bija Madonas BJSS (1526 punkti), bet trešajā vietā ierindojās lietuvieši no „Viesulas” (990 punkti), kuri tikai par 27 punktiem apsteidza Viļakiešus.

Līdz ar to šī gada rollerslēpošanas sezona ir noslēgusies, un sportisti var turpināt gatavošanos ziemas sezonai. Tā kā neviens no dalībniekiem vai viņu pārstāvjiem nepaspēja, nevēlējās vai vienkārši neaizdomājās pateikties „Rollertour” sacensību iniciatoram un realizētājam un viņa komandai par sportistiem sarūpētajām sacensībām jau septīto vasaru pēc kārtas, tad ar šo gribētos no manas puses vēlreiz izteikt atzinību par ieguldīto laiku un citiem resursiem sacensību organizēšanā. Par šo tēmu un „Rollertour” perspektīvām plašāk kādā no nākamajiem rakstiem.


20120930_Roller_249.jpg
Arvis Liepiņš

P.S. Drīzumā būs pieejama fotogalerija.

20 Komentāri

Par rollerslēpošanas sacensībām Priekuļos 30.septembrī:
Latvijas radio 1 sporta ziņās 22:05:http://www.latvijasradio.lv/program/1/2012/09/20120930.htm
no 3:43 līdz 5:10.
Latvijas radio
01 • 10 • 2012 / 18:36
Kur Riba? Nestarteja vai? Musis mazaks palicis vai?
Tornado
01 • 10 • 2012 / 20:19
O joptvai, kur ta Riba?
Buzis
01 • 10 • 2012 / 20:21
Ribakovam trauma piektdien atgadījās, pretējā virzienā skrējēju bars šautuves virāžā skrēja. Nespēja izvairīties, satriecās. Bija uz maču atbraucis, treneris pateica, lai nestartē.

01 • 10 • 2012 / 21:55
Vai tad vajag papildināt? Tā pat jau ir labi:)
roller
01 • 10 • 2012 / 22:25
Riba ne riba, a Liepiņš rullē.. oooop oooop
gangnam style
02 • 10 • 2012 / 06:48
Uz rolleriem Liepiņš ir labākais, arī ziemā klasikā. Vienīgi slidsolī Paipalam veicas labāk.
ski go
02 • 10 • 2012 / 08:42
Tieši pēc raksta par Nortugu seko raksts par Baltijas kausu Priekuļos:
http://www.fiscrosscountry.com/news/latvians-win-the-last-stage-baltic-cup-priekuli,3326.html
fiscrosscountry.com
03 • 10 • 2012 / 16:06
Paskatoties pagājušā gada rezultātus ir kāpums vairākiem. Liepiņš progresējis apmēram par 1min 30 sec, Lūsa par 5 min (!) Caune gan pagājušogad nav braucis ...
Jāturpina trenēties un nākamajā gadā varbūt jau vairāki VE grupā izbrauks zem 1h30min
Analīze
03 • 10 • 2012 / 19:50
Viens prātīgs komentārs:) žēl, ka tik maz tādu slēpotāju aprindās.....
Es arī paskatījos, ka rezultāti labāki nekā pērn, arī dāmām.
to Analīze
04 • 10 • 2012 / 07:12
Rollertour mājaslapā var aizpildīt nelielu anketu, izsakot viedokli par aizvadīto sezonu.
Rollertour
04 • 10 • 2012 / 07:20
Kā maz? Prātīgu komentāru slēpotāju aprindās vai prātīgu slēpotāju vispār? Skaisti. Ja ir otrais variants, tad visi tie kuri slēpo Mailēs, Priekuļos, un citās Latvijas vietās un piedalās sacensībās ir tā maigi sakot neprātīgi. Interesants interpretējums. Tiešām ceru, ka to komentāru nav rakstījis slēpotājs. Bet nu vismaz jau divi būs prātīgi. Lai izdodas arī mums pārējiem, kuriem patīk šis sporta veids klūt prātīgiem...
Andis
04 • 10 • 2012 / 23:26
Jau trešo dienu pēc kārtas FIS lapā raksts par Priekuļiem pašā topā:)
Priekulis
05 • 10 • 2012 / 09:58
Tā jārupējas par caurspīdīgumu un skaidrību darbā:

http://www.cccski.com/National-Ski-Team/Athlete-Handbook-2011-12/Athlete-Handbook-2012-13-FINAL.aspx

Iesaku LSS ar steigu izveidot ko līdzīgu, jo liekas ka tā visiem viss būs skaidrs.

11 • 10 • 2012 / 15:54
Mjā! Šī jau ir kārtība, bet pagaidām vēl Latvijai jāpielāgojas patreizējiem apstākļiem. Nu nevaram mēs skriet pakaļ lielvalstīm, un tēlot , ka esam lielvalsts.

11 • 10 • 2012 / 17:26
man nu šķiet, ka LSS piedāvātais vienošanās dokuments izlases sportistiem ir daudz saudzīgāks sportistam. Latvijas sportistam ir daudz lielāka rīcības un izvēles brīvība ne kā Kanādas atlētiem:)

11 • 10 • 2012 / 18:17
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv