ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

28 • 09 • 2012

Latvijas tramplīnlēcējam tālākais lēciens Igaunijas sacensībās

Nesen no starptautiskajām sacensībām tramplīnlēkšanā jauniešiem, kas norisinājās Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, ar labiem panākumiem atgriezušies mūsu jaunie tramplīnlēcēji no Siguldas un Ogres. Vislabāk veicās nākošā gada Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskā festivāla kandidātam, 15 gadus vecajam Kristapam Nežbortam no Siguldas kluba „Lidojošais slēpotājs”, kurš savā vecumā grupā (1997./1998.g.) izcīnīja otro vietu, bet sacensību noslēgumā speciālajā konkursā par tālāko lēcienu, Kristaps Nežborts aizlēca vistālāk un izcīnīja uzvaru.

Uz mūsu ziemeļu kaimiņu galvaspilsētu, lai piedalītos 50.gadu jubilejas sacensībās tramplīnlēkšanā, bija devušies pārstāvji no Latvijas arvien vairāk atpazīstamību gūstošajiem tramplīnlēkšanas klubiem „Ogres stils” un Siguldas „Lidojošais slēpotājs”. Mūsējie pagājušajā gadā izcīnīja godalgotas vietas sacensībās Vācijā, šogad bija veiksmīgi aizvadījuši Starptautiskās slēpošanas federācijas (FIS) organizēto treniņnometni Čehijā, tāpēc no dažiem mūsējiem tika gaidīti labi rezultāti, un viņi par laimi nelika vilties. Sacensībās Igaunijā bez mājiniekiem un latviešiem startēja arī Somijas jaunie tramplīnlēcēji.

Četrpadsmit un piecpadsmit gadus jauno sportistu grupā, kas sacentās no K-50 tramplīna, Kristapam Nežbortam, kurš bija viens no favorītiem uz uzvaru, sacensību sākums padevās ne visai veiksmīgs, jo pirmajā mēģinājumā tika uzrādīts tikai ceturtais rezultāts. Kristaps aizlēca 46 metrus un par stilu no tiesnešiem saņēma vidēji 15,5 līdz 16,0 balles. Otrajā mēģinājumā Kristapam veicās daudz labāk un izdevās apliecināt favorīta statusu. Siguldietim padevās 51 metru tāls lēciens (vistālākais no savas grupas dalībniekiem abos mēģinājumos – aut. piez.), un arī balles par stilu bija nedaudz augstākas – 16,5 līdz 17,0. Kaut arī otrajā mēģinājumā Kristapam bija labākais rezultāts,  tomēr uzvara kopvērtējumā nesanāca, jo igaunis Risto Raudbergs pirmajā lēcienā bija iekrājis pārāk lielu pārsvaru, taču divu lēcienu summā mūsu sportistam tik un tā augstvērtīgā otrā vieta. (igaunis ieguva 219,6 punktus, bet Kristaps 210,5 punktus – aut. piez.).

Puišiem 1999.g./2002.g. dzimušo grupā visjaunākais dalībnieks, desmit gadus jaunais Markuss Vinogradovs, desmit dalībnieku konkurencē ierindojās septītajā vietā, bet, savukārt, astoņus gadus jaunajam Ivo Galauskim nebija konkurentu savā vecumā un nācās startēt ārpus konkurences pie jaunākiem kolēģiem, kur viņš K-10 tramplīnā bija stabili labākais. Jauktajā puišu un meiteņu grupā 2003./2004.g. dzimušajiem K-18 tramplīnā Patrīcijai Šķēlei ceturtā vieta, bet Sandim Kauliņam sestā. Jauktajā puišu un meiteņu grupā 2001./2002.g. dzimušajiem K-25 tramplīnā Agnesei Gremzdei un Līgai Bērziņai attiecīgi sestā un septītā vieta.

Noslēgumā kā sacensību kulminācija tika organizēts konkurss par tālāko lēcienu. Uzvar tas, kurš aizlec vistālāk, taču ar vienu, bet svarīgu nosacījumu – nedrīkst nokrist, citādi rezultāts netiek ieskaitīts. Sākotnēji 56m aizlēca Raudbergs, taču igauņiem prieki nebija ilgi, jo mūsu Kristaps Nežborts spēja aizlidot par vienu metru tālāk – 57m. Vīriešu pamatsacensību uzvarētājs  Sīms Sammelselgs (pamatsacensībās lēca 55m – aut. piez.) spēja aizlēkt pāri 60m atzīmei – 63 metrus tālu, taču nespēja noturēties kājās, un saskaņā ar noteikumiem viņa rezultāts netika ieskaitīts. Tas nozīmēja, ka konkursā par tālāko lēcienu uzvaru varēja svinēt Kristaps Nežborts, izcīnot kausu un sarūpējot sev lielisku dzimšanas dienas dāvanu. Ja viss veiksmīgi sezonas sākumdaļā ies, tad Kristaps Nežborts būs pirmais tramplīnlēcējs, kas Latviju pārstāvēs Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskajā festivālā (nākošgad tas notiks februāra vidū Brasovā, Rumānijā – aut. piez.), kas notiek reizi divos gados. iepriekš Latvija ir bijusi pārstāvēta distanču slēpošanā, kalnu slēpošanā un snovbordā.

NezbortsTallinn12.jpg
Kristaps Nežborts ar izcīnīto kausu par tālāko lēcienu.

P1015766.JPG
Latvijas komanda Tallinā

1348408704551_1_orig.jpg
Tallinas tramplīns

9 Komentāri

Forši! Ja tā turpināsies, izskatās ka latvieši apsteigs igauņus :) igauņiem nekā prātīga tramplīnā liekas ka vairs nav, arī bērnu.
Skatītājs
28 • 09 • 2012 / 15:34
nu tā jau nav, ka igauņiem nekas prātīgs nav. tad jau redzēs pēc dažiem gadiem, kā būs, bet pagaidām mūsējie veiksmīgi virzās augšup.

28 • 09 • 2012 / 22:51
Dzirdēju no igauņu lekšanas sporta veterāna Leemeta komentāru,kurš ļoti atzinīgi novērtē latviešu treneru darbu.Prieks par jauno puišu sasniegumiem,jo uz entuziasma panākt tādus rezultātus,bez valsts atbalsta tas ir fantastiski.
Novēlu puišiem tikt līdz pasaules kausa dalībnieka līmenim!
30 • 09 • 2012 / 13:46
Jaa, tikt lejaa no taa tornja un nesasisties, tas vien ir ko veerts. Veiksmi.
Andis
03 • 10 • 2012 / 23:07
Ziemā mūsējie tramplīnlēcēji arī piedalās kādās starptautiskajās bērnu sacensībās? Un kā tur veicās?
jautājums
04 • 10 • 2012 / 07:04
Sausmas ka kristaps nezborts izskatas... ;dd
16 • 10 • 2012 / 16:29
Malači !
Nojaukti Latvijā gan tramplīni,gan velotreki, bet vismaz ir entuziasti kas neļauj šiem sporta veidiem nomirt ! Tā turpināt un panākumus sniegotajos tramplīnos !
xc
11 • 11 • 2012 / 21:44
Paldies visiem kas mūs, Latvijas tramplīnlēcējus, atbalsta!!! Ļoti ceram arī uz atbalstu no valsts puses, jo visus šos gadus (šis ir piektais) vienīgie sponsori bijuši vecāki. (par cik Latvijā tramplīni bija jānojauc uz Igauniju ir jābrauc bieži) ;)
Kristaps Nežborts
19 • 11 • 2012 / 23:08
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv