ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

20 • 02 • 2013

Latvijas pārstāvjiem neizdodas kvalificēties, Lietuvai četri tiek tālāk

Saistītā informācija

Šodien ar kvalifikācijas slēpojumu distancē brīvajā stilā ar intervāla startu Valdifiemmi (Itālijā) sākās Pasaules čempionāts slēpošanā. Vīriešiem 10km distancē 66 dalībnieku konkurencē labākais Latvijas pārstāvis Arnis Pētersons ieguva 27.vietu, uzvarētājam zaudējot 2:09. Dāmām 5km distancē 44 dalībnieču vidū labākā no mūsējām bija Inga Dauškāne, kas no uzvarētājas atpalika divas minūtes un ierindojās 16.vietā. Lietuvas pārstāvjiem gan priecīga diena, jo kvalifikāciju pārvarēja četri lietuvieši  trīs biatlonisti un viena slēpotāja – aut.piez.)  – trīs dāmu un viens vīru konkurencē.

Jau trešo čempionātu pēc kārtas pirmajā dienā noris kvalifikācijas slēpojums vienīgajā intervāla starta distancē, kurā piedalās tie, kam FIS punktu reitings ir virs 90 punktiem, un kurā desmit labākie iegūst tiesības startēt pamatsacesnībās dāmām 10km, bet vīriem 15km distancē. Iepriekšējos divus čempionātus distance ar intervāla startu bija klasiskajā stilā, bet šogad brīvajā stilā.

Par galvenajām favorītēm tika uzskatītas lietuvietes ar Pasaules kausa posmos biatlonā atzīstamus rezultātus uzrādījušo Diānu Rasimovičuti priekšgalā, kuru trenē Ilmārs Bricis. No Latvijas pārstāvēm lielākās cerības ar kvalifikācijas pārvarēšanu tika saistītas ar Ingu Dauškāni, kura pēc reitinga bija trīspadsmitā. Pirmajā kilometrā diezgan labā tempā slēpoja visas mūsējās, no kurām visātrāko laiku pie pirmās kontrolatzīmes 1,8km uzrādīja Anda Muižniece, atrodoties 16.vietā (+48 sekundes) – 15 sekundes atpaliekot no desmitnieka un par četrām sekundēm un četrām vietām priekšā Dauškānei. Kovaļova bija vēl par 22 sekundēm lēnākā un atradās 32.pozīcijā. Kāpumā pēc veiktajiem 3km ļoti grūti gāja Kovaļovai, arī Muižnieces temps bija krities, bet Dauškāne turēja uzņemto ātrumu un palēnām vietu ziņā virzījās uz augšu, atrodoties otrā desmita vidū, bet līdz desmitniekam pie 3,8km pietrūka pusminūte, līdz ar to kvalificēšanās izredzes praktiski bija zudušas. Finišā Ingai 16.vieta (+1:59,7) un 226 FIS punkti, līdz desmitajai vietai pietrūkstot 36 sekundēm. Anda Muižniece uzrādīja 21.rezultātu (+2:26), bet Natālija Kovaļova ierindojās 35.vietā (+3:34). Visas mūsējās atzina, ka bijis grūti, it īpaši distances pēdējā daļā, kad kājas jau bijušas piedzītas.

Pirmajās divās vietās ierindojās lietuvietes – uzvaru svinēja Diāna Rasimovičute, kas savu kolēģi Natāliju Kočerginu apsteidza par 20 sekundēm. Trešā lietuviete Ingrida Ardišauskaite ieguva septīto vietu (+1:03) un arī kvalificējās 10km distancei.

Vīru konkurencē cerīgi sāka Pāvels Ribakovs, kas pie 1,8km bija desmitniekā (+10 sekundes), bet pie 4km, no līdera atpaliekot ap pusminūti, turējās tūlīt aiz vadošajiem desmit. Netālu – desmit līdz piecpadsmit vietas aiz – bija arī Oļegs Andrejevs un Arnis Pētersons, kas no Pāvela atpalika 15-20 sekundes. Reinis Korsunovs jau bija tālāk, pirmā piecdesmitnieka beigās. Otrā apļa sākumā pirmajā kāpumā Pāvels kļuva krietni lēnāks, un kļuva skaidrs, ka diemžēl arī vīru konkurencē nevienam no Latvijas neizdosies iekļūt desmitniekā. Pie 7,5km Pāvels jau bija tikai trešais no mūsējiem, zaudējot pa 20 sekundēm Andrejevam un Pētersonam, kuri atradās trīsdesmitnieka beigās un cīnījās savā starpā par labākā vietu mūsējo starpā. Vēl puskilometru līdz finišam Andrejevs bija priekšā Pētersonam vienu sekundi, bet pēdējos 500m nobraucienā uz stadionu un finiša taisnē Arnis bija pamanījies  Oļegam atvinnēt vēl astoņas sekundes un ar iegūto 27.vietu (+2:09) uzrādīt labāko rezultātu starp Latvijas pārstāvjiem.  Andrejevs noslēdza labāko trīsdesmitnieku (+2:16),  Ribakovam beigās 38.vieta (+3:03), bet Korsunovs ierindojās 46.vietā (+3:34). Lai kvalificētos Pētersonam vajadzēja slēpot par 57 sekundēm ātrāk. Mūsējie atzina, ka pirmajā aplī bijis salīdzinoši labi, bet otrajā palicis grūti elpot. Pietrūkušas treniņnometnes augstkalnē. Mūsējie atzina, ka slēpes slīdējušas ļoti labi, un vaina esot pašos, cītīgāk jātrenējas. Savukārt Lietuvas Slēpošanas federācijas prezidents, kurš, stāvot trases malā noklausījies saukļus, atbalstīja mūsējos ar saucieniem „aiziet, aiziet”, atzina, ka lietuvieši lielāko daļu sezonas ir dzīvojuši augstkalnē, tāpēc arī tādi labi rezultāti.

Uzvaru svinēja rumānis Andrejs Paliči, kas distanci veica 24:53,2. Lietuvietis Karolis Zlatkauskas izcīnīja sesto vietu (+47,2) un sarūpēja vēl vienu vietu dienvidu kaimiņiem pamatsacensībās 15km distancē. Tikai 2,5 sekundes līdz desmitniekam pietrūka otram  lietuvietim Lukam Jakeliunam, kas parasti ir aiz Ribakova un citiem izlases sportistiem. Labāko desmitnieku noslēdza Latvijas izlases trenera Jēkaba Nākuma cīņu biedrs no Dānijas Oistens Sletemarks, kuram ir 46 gadi.

Rīt čempionāta programmā sprints, kur dāmu un vīru konkurencē startēs astoņi mūsējie.

_RMP0169.jpg
Pāvels Ribakovs finišā. Foto: Fiemme2013

15 Komentāri

braucat tūristi mājās

20 • 02 • 2013 / 19:35
Nevajag jau tik skarbi, fakts ka pieeja no LSS pues bija tūristu līmenī (bizness...) bet paši sportisti tomēr iespēju robežās startam piegāja nevar teikt profesionāli, bet noteikti ne kā amatieri.

Interesanti būtu ja varētu katrs PČ dalībnieks publiski šeit vai kur citur uzrādītu pēdējā gada apjomu, tas parādītu kas tie ir tūristi vai sportisti....

20 • 02 • 2013 / 20:01
Rezultāti gaužam švaki! Saprotu, ka tas ir bizness, bet tomēr slēpošanas vadībai vajadzētu padomāt kā sportistu nopelnīto naudiņu tomēr ieguldīt atpakaļ sportistos un sākt gatavot jauno maiņu jo šie izskatās pat Āfrikas kausā nevarētu ieskriet 30 niekā.
Šis taču bija galvenais sezonas starts!!!
Skarbi!
čigāns
20 • 02 • 2013 / 21:26
čigāns jau nesaprot, ka ja nebūs šo sportistu, kas aizbrauc un nostartē, tad nebūs arī naudas priekš jaunās maiņas.
Jānis
20 • 02 • 2013 / 21:41
Varbūt mazliet skarbi (vai varbūt reāli)... bet - paskatīju rezultātus...mūsējie atrāvuši tādām slēpošanas lielvalstīm kā Indija, Peru, Nepāla, Mongolija..utt. .Žēl, bet daži maķedonieši tomēr izrādijās ātrāki.. Par Austrālijas un Jaunzelandes pārstāvjiem nemaz nerunāsim.. . Kur nu par centrāleiropiešiem un kaimiņu puikām (izņemot vienu, kurš ir turpat aiz mūsējiem). Kopumā ņemot - LSS biznesa plāns ir OK, rezultāti nav būtiski, ķeksīti ievilksim - "Šeit bijām mēs"...bet galvenais - "piķis" ienāks (bez jautājumiem - kur tas paliks un kam tas tiks?).

P.s. Kas ir tūrists ?? Tas kurš nobrauc 1000 un vairāk km lai nofotografētos pie sava auto... (Nez kā būtu, ja mūsējie būtu devušies uz PČ ar LSS (?) jauno (??) lielo tumši sarkano busu... :))). Tad mož komentāros varētu rakstīt - woow...cmuks biužuks...
JGh.
20 • 02 • 2013 / 21:59
Prieks par Arni!
Žēl, ka nestartēs šinī čempi divi profesionaļi ar savu pavadošo personālu, tas liels zaudējums.
Protams ir tas plans, ka tikt pie naudas, bet vismaz plans. Parejie tik spregā, bet reālu darbu nav :-)
Pēdējā laika komentaros šinī portālā tādas pērles, ta turpināt :-)
Par Austrālijas un tamlidzīgu zemju komandām, tie kas nav bijuši aiz žoga. Tās komandas jau labu laiku dzīvo pa eiropas kalniem un trenejas pie labiem skandināvu treneriem, tā ka nevaig salīdzināt. Piemers, pagājušā gada PČJ Biatlona Niderlandes pārstāve, vai Niderlande kads slēpo????
Gatis
20 • 02 • 2013 / 22:32
Uz čempionātu nav labākajā formā mūsējie, vismaz tie, kas startējuši. Un kas būtu labāk, ja aizbrauktu, piem., trīs vai četri mūsējie?
Ir tās vietas pašvakas, bet vai tad pirms gadiem desmit bija kaut kas īpaši sakarīgāks?

20 • 02 • 2013 / 22:46
vnk leiši pie īstajām špricēm tikuši un letiņi atkal kaut ko nelāgu saēdušies
armstrongs
20 • 02 • 2013 / 22:49
protams prieks ir redzēt mūsējos dalībnieku sarakstos, bet domāju, ka šobrīd svarīgākais ir tas ka nav kaut kas kārtībā ar treniņu procesu. Bieži rakstos parādās tās saucamās autora piezīmes, kurās visbiežāk rakstīts, ka kādas citas valsts sportists pirms kāda laika zaudējis vairāks minūtes musējiem, bet tagad nostartējis krietni ātrāk par mūsējiem, piemēram:
"Tikai 2,5 sekundes līdz desmitniekam pietrūka otram lietuvietim Lukam Jakeliunam, kas parasti ir aiz Ribakova un citiem izlases sportistiem."
tad rodas jautājums, kāpēc viņi progresē, bet mūsējie nē. Kas vainīgs? treneris, sportists, LSS, treniņu apstākļi, pārtrenēšanās vai kas cits? Ja nav jūtams rezultātu progress varbūt vajag mest mieru šitai padarīšanai un mēģināt kaut ko sasniegt kādā citā sporta veidā...
Kārlis
20 • 02 • 2013 / 23:27
Nevaru šoreiz piekrist Gatim, ka jāpriecājas ir par to, ka mūsu labākie juniori ir patālu no kvalifikācijas pamatsacensībām un patālu no labākā sava snieguma. Kur nu vēl par to, ka nevaram cīnīties ar igauņiem vai tiem,kurus trenē norvēģi.
Par tūristiem distanču slēpotājiem savulaik labi pateica PČ motokrosā K.Stupelis - varu tikai viņam piekrist - lai pamēģina tikt uz OS...
Vai vest vairāk dalībnieku uz PČ?
Protams, ja FIS piešķir tādu naudu! Un jāpaņem ir maksimums ko var paņemt, bet ar veselo saprātu.
No vēstures kurā tieši esmu bijis klāt:
Sapporo 2007 gads 3 sportisti - manu aicinājumu sūtīt vismaz ceturto neuzklausa (atruna - esam nopirkuši tikai 3 biļetes... ) rezultāts - budžets niecīgs. Periodā sarunāju sponsorus 4200Ls - vēl tagad nezinu kam īsti nauda aizgāja... paši varat spriest ko man pateica sponsori... kamēr biju valdē nevienu reizi nedzirdēju,ka kāds valdes loceklis LSS ir sameklējis naudas sponsoru...
Libereca 2009 gads - izdodas pārliecināt ka jāstartē vairāk dalībniekiem, īpaši, ka čempionāts tuvu... R.Kostjukovam startēt neļauj kaut tur ir tieši viņa distance. Aizbrauc tikai 6...
Oslo - esmu par vismaz 18 sportistu sūtīšanu... pierunāju daudzus, pat tos, kas tālu ārzemēs, bet ir salīdzinoši labā formā - beigās, mani prezidents "atstādina" no komandas organizācijas. Aizbrauc tikai 14.
Varat palasīt vēstures komentāros manu teikto toreiz par to ko domāju pat šo cilvēku - vairāk neatkārtošu.
Tagad - beidzot LSS vadonis ir sataustījis naudas āderi... bet tāpat nespēj atrast valodu ar visiem vadošiem sportistiem... kas tad tur - pāris desmiti tūkstoši uz vienu vai otru pusi... tāds nieks vien ir. Uzskatu, ka transporta iegāde LSS bija kļūda - šādās ziemās bija jāatbalsta klubu jaunieši. Pēc kādiem principiem? Atkal pateikt priekšā LSS vadītājam? Lai pasaka, ka neko neesmu darījis esmu sliņķis?
Domāju, ja Jurim un Jānim pateiktu, ka vērā ņemama daļa aiziet Gulbenes jauniešiem - viņi paši par savu naudu aizbrauktu un LSS nebūtu jāmaksā nekas.
Par sponsoriem: šobrīd runa iet par naudu. Šaubos, ka privātuzņēmumiem esam interesanti startējam vai ne PČ.
Pašvaldības kuras var un vēlas atbalstīs savus labākos sportistus tāpat, pietam vēl vairāk, ja tie startēs tāda līmeņa sacensībās.
Valsts - tie, kas būs labākie un rezultāti atbildīs kritērijiem tiks atbalstīti.
Par Vinetas startu... manuprāt tas tiešām ir daudz par ātru, ja vēlamies ko nopietnu sagaidīt nākotnē pat pie manas visai liberālās attieksmes. Es saprastu, ja EJOD, PJČ ir aiz muguras... Mums ir kas noskrien arī meitām, tikai ar viņām ir jārunā.
Kāpēc ir tāda situācija? Tāpēc, ka nevar rakstīt likumus un paši tos nepildīt! Kaut vai par rītdienas startu runājot (protams, ka tas ir sava veida kuriozs) - skatīt atlases noteikumus (kurus arī ir stipri jāsasprindzinās lai atrastu mājaslapā).
P.s. Tā ir sava veida atbilde arī uz jautājumiem kas nav saprotami bijuši Andim.
Veiksmīgus startus tiem, kas ieradušies Itālijā un saprast, ka tā nav normāla gatavošanās sezonas galvenajam startam, kādam būtu jābūt PČ ...vismaz vadošajiem sportistiem!


Roberts Raimo
20 • 02 • 2013 / 23:44
he he
21 • 02 • 2013 / 09:19
Raimo atgriezies ēterā :D. pagājušo sezon bij' nogājis pagrīdē, šogad atkal pa naktīm šim neļauj kāds gulēt :D
distančnieki apliek savējos, tas ir riktīgi kruti! malači tā tik turpiniet!
opā
21 • 02 • 2013 / 09:47
A saņemt dūšu, un stādīties priekšā bailes? Protam tikai anonīmi sprēgāt ?:(
Vispār, Robertam taisnība. Šoreiz.
Gundars
21 • 02 • 2013 / 16:11
Prieks par Lietuvietem.Trene Latvietis trenejas Priekulos un brauc musejam pa prieksu
AA
21 • 02 • 2013 / 16:25
Roberts Raimo nekur neslēpjas un nenolien, bet kopā ar labiem kolēģiem un draugiem taisa jaunu slēpošanas un citu sporta veidu centru un sporta skolu ļoti perspektīvā vietā - Carnikavā, kur slēpotāju netrūkst un dzīvo arī Juris Ģērmanis.
Tie, kas ir slēpošanā labi zin, ka ar sporta tūrismu Latvijas slēpošanā nodarboties nav mana motivācija. Tas lai paliek manu kritiķu ampluā. To nevar sasniegt šķeļot distanču slēpošanas sabiedrību, ko tikai aklais var neredzēt.
Savā laikā LSPA docents V.Šūtovs mani mācīja - nekas nevar būt ļielāks ļaunums par to, ka notiek šķelšana, jo tikai vienotībā ir spēks. Diemžēl tā ir bijusi paaudžu problēma cik sapratu ilgāku laiku. Sekas ir dziļas un norisinās palēnām, bet pamatīgi.
Biatlonā tas notika un sekas mēs redzam. Gribam to arī slēpošanā.
Kādam liekas - pastāvēšu malā - mani tas neinteresē, gan jau man kāds gabaliņš atleks... tas tikai šķēlējam ir vajadzīgs.
Man kā valdes distanču slēpošanas vadītājam algu LSS nav maksājusi.
Turpinājums sekos un tas būs stipri nopietnāks. Tur būs atbildes arī tiem, kas uzskata, ka es tikai muldu.

Roberts Raimo
21 • 02 • 2013 / 17:34
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv