ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 13°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

03 • 12 • 2012

Kūsamo mini tūrē uzvaru izmoka Nortugs, A.Liepiņš pēdējā dienā nestartē

Saistītā informācija

Vakar Somijas slēpošanas centrā Kūsamo noslēdzās otrais Pasaules kausa posms distanču slēpošanā, kas vienlaikus bija arī trīs dienu mini tūre. Par uzvarētāju interesantajā finiša spurtā kļuva norvēģis Peters Nortugs, bet dāmām pārliecinoši pirmā bija norvēģiete Marita Bjergena. Diemžēl pēdējā dienā iedzīšanā uz starta neizgāja Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš, kurš iepriekšējās divās dienās bija demonstrējis lielisku sniegumu. 

Pirmo reizi Kūsamo mini tūres trīs gadu pastāvēšanas laikā trešajā sacensību dienā uz iedzīšanu bija kvalificējies Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš, jo gan klasiskā stila sprintu piektdien, gan it īpaši 10km distanci slidsolī sestdien bija veicies ļoti labi, uzrādot daudz labāku rezultātu nekā iepriekšējos gados, un tāpēc, iekļaujoties atļautajā laika limitā, likumsakarīgi bija ieguvis tiesības piedalīties svētdien noslēdzošajā sacensību dienā. Iepriekšējās divas dienas bija prasījušas daudz spēka, un nav jau arī pierasts startēt trīs dienas pēc kārtas. Kaut arī aukstums saglabājās, tomēr svētdien bija palicis par trim grādiem siltāks un termometra stabiņš rādīja mīnuss 11 grādus. 15km distance bija sadalīta sešos apļos, tātad 2,5km katrs aplis, un šāds „sīks” sadalījums par labu nenāca tiem, kam bija jāstartē beigu galā, ieskaitot Liepiņu, jo pastāvēja risks, ka līderi, kas apli veiktu ap septiņām minūtēm, varētu uz distances beigām vēlāk startējušos noķert, kā rezultātā viņi būtu apriņķoti un noņemti no trases. Arvim Liepiņam vajadzēja startēt 89., 3:06 aiz Nortuga, bet SS „Arkādija” pārstāvis pēdējā dienā diemžēl uz starta neizgāja, jo bija uzkrājies nogurums un sezonas sākumā nav vērts pārmocīties, jo priekšā vēl svarīgi starti, ieskaitot Pasaules čempionātu un arī Pasaules junioru čempionātu. Kopā ar Arvi nestartēja vēl 13, tādēļ uz starta izgāja 90 slēpotāji. 

Nortugs iedzīšanu sāka ar diezgan pieklājīgu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem – 40 sekundes priekšā kazaham Aleksejam Poltoraņinam un 50 sekundes krievam Aleksandram Ļegkovam, taču beigās izrādījās, ka šis pārsvars bija knapi pietiekošs, sarūpējot ļoti aizraujošu noslēgumu. Jau trešo dienu Nortugs par uzvaru cīnījās ar Krievija slēpotāju – iedzīšanā tas bija Maksims Viļegžaņins, kuram neizdevās iet tautiešu Krjukova un Ļegkova pēdās un izcīnīt trešo uzvaru Krievijai, jo Nortugam ar trešo piegājienu šajās dienās Kūsamo izdevās pārspēt spēcīgās un šobrīd labā formā esošās Krievijas izlases pārstāvjus. Līdz pusdistancei nekas nemainījās, un pārsvars saglabājās 50 sekunžu robežās. Ceturtā apļa vidū parādījās pirmās cerības, ka kaut kas varētu mainīties un kļūtu interesantāk, jo iedzinēju grupa, kurā bija 16 slēpotāji, deficītu sadeldēja līdz 37 sekundēm, un, ja līdz apļa beigām tas saruktu līdz pusminūtei, tad būtu reāla cerība noķert. Taču tā nenotika, jo iedzinēju grupa nedaudz „atlaida” un pēc ceturtā apļa (10km) pārsvars bija nedaudz palielinājies līdz 41 sekundei, un bija grūti iedomāties, ka kaut kas varētu apdraudēt norvēģa uzvaru. Piektajā aplī Nortugs sāka pagurt, un pārsvars saruka līdz 22 sekundēm. Pēdējā pusotrā kilometrā Viļegžaņins, Poltoraņins un Kolonja kā pakaļdzenošās policijas ekipāžas ar ieslēgtām bākugunīm sāka strauji tuvoties. Iepriekšējās divās dienās izdotie spēki finiša sprintos  un uzkrātais nogurums darīja savu, tādēļ stāvajā kāpumā pirms finiša Nortugs bija daudz lēnāks nekā pērn, kad kalnā „uzlidojot vētras ātrumā” atstāja Kolonju „jaņos”, un pirms finiša taisnes Viļegžaņins Nortugam jau „elpoja pakausī”. Tas lieliskajam norvēģu finišētājam grūtā brīdī lika saņemties – vairs nevarēja atļauties rādīt konkurentiem „degunradzīšus”, bet bija jāatdod pēdējie spēki, lai nosargātu uzvaru, kas Nortugam arī izdevās, izcīnot pirmo mini tūres kopvērtējumā otro gadu pēc kārtas (2010.gadā, kad uzvarēja Ļegkovs, Nortugs Kūsamo nestartēja veselības problēmu un sliktās formas dēļ – aut. piez.). Kūsamo posms parādīja, ka joprojām „maksimālists” Nortugs īsti neprot sadalīt pareizi spēkus vairāku dienu tūrēs, bieži lieki iztērējot enerģiju sprintošanā. Pēc finiša Nortugs bija tik saguris, ka vairākas minūtes gulēja zemē. Viņš atzina, ka viņam esot bijusi sajūta, ka viņš ir nozadzis koferi ar 50 000 eiro un ka viņam pakaļ dzenās 100 000 policistu. „Man dūra visur. Tās bija sāpes. Šis slēpojums ir sliktākais manā karjerā, un pašās distances beigās es biju transā. Ar šo sporta veidu es neļaušu nodarboties saviem bērniem,” nopietni piebilst „izsūktais” Nortugs. 

Viļegžaņins atkal gudri veica distanci un lieliski finišēja, taču pagaidām tieši Nortugam viņš finiša spurtā neko nespēj padarīt (+1,4 sekunde), tādējādi kārtējo reizi krievu slēpotājām nācās piedzīvot „deja vu”, proti, finišēt aiz Nortuga muguras otrajā vietā (starp citu, Viļegžaņina visas trīs individuālās medaļas Pasaules čempionātos ir sudraba un visas izcīnītas, finišējot masu startos aiz Nortuga – aut. piez.). Trešajā vietā finišēja Poltoraņins (+3,4). Līdzīgi kā pērn Nortugam, arī šogad Viļegžaņinam un Poltoraņinam pēdējā kāpumā nespēja turēt līdzi Kolonja, ierindojoties ceturtajā vietā. Labākais no igauņiem bija Karels Tamjarvs, kurš no uzvarētāja atpalika divas minūtes un izcīnīja 27.vietu, vienu no ļoti retām reizēm pēdējā pusotra gada laikā nopelnot Igaunijai ieskaites punktus Pasaules kausa kopvērtējumā distancē.

Dāmu konkurencē šaubas par uzvarētāju nebija. Marita Bjergena savu pārsvaru palielināja uz svinēja pārliecinošu uzvaru. Otrajā vietā finišu pēc 1:20 sasniedza poliete Kovaļčika, kas taktiski pareizi nobrauca un nebija apturama pēdējā kāpumā. Trešo vietu izcīnīja norvēģiete Heidi Venga, kas negaidīti distances beigās apsteidza savu tautieti un „kāpšanas” meistari Terēzi Juhaugu, kura bija nepārspējama novembra vidū Beitostēlenā, bet Kūsamo parādīja nelielu formas kritumu.

Pateicoties mini tūres kopvērtējumā izcīnītajiem 200 punktiem, Pasaules kausa kopvērtējumā vadībā ar 335 punktiem ir Nortugs, bet otrajā un trešajā vietā ir Poltoraņins un Viļegžaņins, kuriem ir attiecīgi 281 un 252 punkti. Dāmām ar 450 punktiem stabila līdere ir Bjergena, kurai ir divas reizes vairāk punktu nekā tuvākām konkurentēm Juhaugai un Kovalčikai, kurām attiecīgi 273 un 260 punkti.

Pasaules kauss nākošo nedēļas nogali pārcelsies uz Kanādu, kur paredzēts trešais un ceturtais posms divas nedēļas nogales pēc kārtas. Visticamāk vairāki vadošie slēpotāji uz turieni nedosies, lai sagatavotos „Tour de ski”. Savukārt, Latvijas izlases slēpotāji nākošās nedēļas nogalē startēs FIS sacensībās Lapinlahti Somijā.

2 Komentāri

Žēl, ka Arvis nestartēja pēdējā dienā, bet var saprast, ka nogurums, un tāpat ar trīs minūšu handikapu visticamāk tiktu noķerts, bet varbūt arī, ka ne. Malacis, ka tik labi nostartēja pirmajās divās dienās. Pagaidām sezonas sākumā stabili vislabākais no mūsējiem. Skatīsimies, kā būs tālāk.

03 • 12 • 2012 / 12:21
Northugs tomer ir vecis, visu distanci nomaukt pa svaigu sniegu, plus vins jau ieprieksh teica, ka vinam nekad neesot paticis braukt vienam vel jo vairak augshmineto apstaklu situacija.specigi. Krievi ieskrienas.
skatitajs
03 • 12 • 2012 / 12:23
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv