ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

01 • 01 • 2013

Kam dzīve saldāka? Elites „slēpotājiem” vai „biatlonistiem”?

Northug_Ole.jpg

Bieži nākas dzirdēt salīdzinājumus, ka Olimpiskā zelta medaļa ir vienāda visiem, gan skeletonistiem, gan „kērlingistiem”. Dažiem tīk salīdzināt radniecīgu sporta veidus, aizstāvot sev tuvāka sporta veida izcilnieku pārākumu. Biežāk tiek salīdzināti radniecīgi sporta veidi un sportistu sniegums startējot radniecīgajā disciplīnā, izceļot vienu, vai nopeļot otru. Retāk ir nācies redzēt elites slēpotājus, startējot biatlona sacensības, savukārt biatlonistu vēlmi pierādīt savu pārākumu gan pašmāju, gan augstākā kaluma distanču slēpošanas sacensības varam novērot gandrīz katru sezonu.

Lai uzrādītu vērā ņemamus panākumus FIS PK seriālā distanču slēpošanā, nepietiek tikai ar labu slidsoļa tehniku 15km distancē, jo ~ 50% no PK disciplīnām ir klasiskajā stilā, pie tam to garums variē no 1,5km sprintā līdz 50km masu startā. Ja mēs vēl paanalizētu biatlona un slēpošanas sacensību trašu augstuma līkņu profilus un tādus parametrus, kā MC, TC un HD, tad atšķirības taptu vēl skaidrākās.

Skaidrs, ka dzīve nav salda ne elites biatlonistiem, ne elites slēpotājiem. Skaidrs arī tas, ka profesionālā sportā ir nepieciešama šaura specializācija, lai sasniegtu un noturētu augstus un stabilus rezultātus. Pat viena sporta veida ietvaros elites sportistus var iedalīt 2 nosacītās grupās, tā saucamos – „universāļos” un tādos, kas spēj uzrādīt augstu sniegumu tikai atsevišķos startos sezonā vai atsevišķās disciplīnās. Iespējams, ka spēku izmēģināšana citos „medību laukos” dažādo elites sportistu monotono režīmu un atsevišķos gadījumos papildina arī to maka biezumu, bet diez gan apšaubāma ir šādā enerģijas šķiešana pozitīvā ietekme uz uzrādīto rezultātu noturību „pamatdarbā”. Kā vien no piemēriem, bija pagājušā gada salīdzinoši vājais Nortuga sniegums Worldloppet garo distanču slēpošanas sacensības, kas beidzās ar veselības problēmām un FIS PK kopvērtējumā iegūtās pozīcijas zaudēšanu. Norvēģijā pat notiek diskusija par pašreiz notiekošā „Tour de Ski” seriāla neatbilstību distanču slēpošanas „garam”, lai gan seriāla idejas „tēvs” norvēģis ir Vegards Ulvangs. Viennozīmīgi, ka „Tour de Ski” ir lielāks sakars ar TV (naudas) diktētām interesēm, kur sportisti vairāk demonstrē „slēpojošo mašīnu” kvalitātes un sporta medicīnas sasniegumus un mazāk „klasiskās” distanču slēpošanas kvalitātes. Likumsakarīgu, ka ar vien biežāk atklātībā nāk fakti par izturības sporta veidu sportistu veselības problēmām un saistību ar dopinga lietošanu. Nepārprotami ir saprotama sporta veida zvaigžņu dabīgā vēlme tikt apbrīnotiem katru reizi, kad viņi uzkāp uz trases un nonāk kameru priekšā. Ir saprotama viņu vēlme maksāt jebkuru cenu, lai tas tā turpinātos bezgalīgi. Un tieši tāpēc neviltotu prieku sagādā tas, ka pat šādos konkurences apstākļos reizi pa reizei finiša līniju ātrāk šķērsot izdodas tiem, kuru rīcībā nav 6 ciparu budžeta, kam nav desmitiem cilvēku apkalpojošā personāla. Prieks par cilvēciskām emocijām sejā, nevis par kārtējo favorītes dežūrsmaidu vai krišanu „komā”.

IBU PK biatlonā 2012/2012 veido 26 individuālie starti ar kopējo distances garumu vīriešiem ~ 335km un 34 starti ar kopējo garumu ~ 396km startējot arī stafetes sacensībās.

FIS PK distanču slēpošanā 2012/2013 veido 29 individuālie starti ar kopējo distances garumu vīriešiem ~ 400km un 34 starti ar ~ 510km startējot arī stafešu un komandu sprinta disciplīnās.


Mārtiņš Niklass

6 Komentāri

Labs raksts Mārtiņam, pievienojos viņa viedoklim.
Ivars
01 • 01 • 2013 / 18:16
Northugs pagājušajā gadā no Worldloppet gonkām startēja tikai Marčā un ja 10.vieta ar mazāk kā 2 min atpalicību no pirmās ir vājš starts, tad kas ir labs starts maratonos - uzvara ar 5 min atrāvienu masu startā? Protams, Marča ar savu kalnu beigās nav parocīga Northuga stilam, tad jau labāk Koenigs, kuram Northugs bija pieteikts, bet nestartēja.
Par to ka Tour de ski nedemonstrē klasiskās distanču slēpošanas kvalitātes, labāk vispār nekomentēju, jo kas tad to demonstrē labāk - PK posmi, PČ. Rezultātos galvgalis jau pa lielam nemainās.
03 • 01 • 2013 / 08:39
Paldies Mārtiņam par salīdzinājumu, rakstu, kādas nestandarta lietas apspriešanas mēģinājumu. Jācer ka vēl kādam radīsies vēlme uzrakstīt kaut ko analizējošu, salīdzinošu, vērtējošu.
Gribas pajautāt ko nozīmē tie MC, TC un HD ... jo lai gan saprotu par ko iet runa, arī pašam ir jāmeklē dokumentos, lai uzreiz precīzi saprastu to nozīmi. Domāju ka daudzi lasītāji to varētu nezināt.

Šosezon Nortugs uzvarēja Liviņjo 42km maratonā (FIS Maratona kauss, startēja arī Jānis Teteris). Par pagājušo gadu pamatā piekrītu Ingusa domai. Skaidrs ka arī top slēpotājiem gribas salīdzināt sevi ar "maratonistiem" un nostartēt kādā no tām sacensībām, bet viņiem kā izlases dalībniekiem un līderiem ir jārēkinās arī ar to ko viņi var un nevar atļauties. Arī uzvarētāju balvas tajos ir pietiekoši iespaidīgas. Pats viss tas pasākums ir interesants un citāds, tas ir interesanti un jaunas emocijas, iespaidi. Ivars liekas rakstīja pagājušo sezon par Petera vēlmi startēt kādā no maratoniem, kur viņam liekas beigās neļāva... tā ka viņš arī iespējams pidalās tur kur atļauj laiks un visas citas lietas, nevis kur gribētu un varētu uzrādīt vis labāko rezultātu.

Par slēpošanu un specializāciju vispār... ir skaids ka ļoti daudz, ja ne lielāko daļu, kādas ir distances, sacensību veidi un garumi nosaka TV. Viss ir pakļauts komercijai un auditorijas iegūšanai. Arī Tour de Ski ir nokopēts Tour de France variants uz slēpēm... labi vēl ka pagaidām bez visām tām aptiekas problēmām... bet ja tas paliks populārāks, tad neapskaužu sportistus ko tiem nāksies turēt... Viss attīstās, viss iet uz priekšu, tehnoloģijas, cilvēku iespējas. To pašu Vasloppet tagad liekas līderi vispār brauc bez smēriem un visu distanci nostumjās... 90km klasiskā stila distance !!! ??? Man tā vairs neliekas īsti slēpošana...
Kādreiz par slēpošanas karali sauca to, kas uzvarēja Pasaules čempionātā 50km distanci. Individuālu distanci, vislabāk klasikā, pie intervāla starta, kur katrs cīnījās ar konkurentiem un paši sevi vienatnē (nevis nosēžot kādam aiz muguras) visus 50km mēģinot pareizi sadalīt spēkus un parādīt savas spējas un izturību. Un tas nevis maratona (aka worldloppet) slēpojumos, kur distance iet pa samērā līdzenu reljefu no viena ciema uz otru, bet kārtīgā distanču slēpošanas trasē ar kārtīgu reljefu. Tagad vairs tādu vārdu salikumu kā "slēpošanas karalis" neesmu dzirdējis...
Bet viss plūst un mainās un droši vien tā tam ir jābūt kā ir patreiz... es varbūt vienkārši esmu pārāk vecmodīgs vai konservatīvs šai ziņā :)
03 • 01 • 2013 / 14:18
MC - maximum climb, HD- height difference, TC - total climb

cita starpā .... TDS 9 dienu laikā ir jāveic 1/4 daļa no visas PK sezonas sacensību km apjoma. Papildus tam TDS "burkāna" vietā kopējais balvu fonds CHF 560 000 + BMW un citi sponsoru "labumi". Labs motivators, lai darītu visu, kas atļauts un arī neatļauts, lai tiktu pie tā pīrāga gabaliņa. Un, protams interesanti skatītājiem! Ne mirkli nešaubos, ka top 30 ir labs kontakts ar farmokolgiem.
Mārtiņš
03 • 01 • 2013 / 14:51
Varu piekrist Agrim, ka tādus martonus kā Marča un Vasa grūti nosaukt par klasisko slēpošanu, jo daļa no līderiem tos nostumj bez pēdas, bet paliek jau vēl Birkens, kuru nevar nostumt, bet līderi atkal ir vieni un tie paši.
Kāpēc tad Tour de ski uzvarētāju nevarētu dēvēt par slēpošanas karali, jo Tour de France uzvarētāju savā ziņā tā dēvē.
Par dopingu domāju nav jēga runāt, jo tad mēs nonākam bez maz vai pie jebkura izturības sporta veida, jo zinām, ka tie kas vinnē šādas gonkas tikai ar vitamīniem to izdarīt nevar.
Ingus
03 • 01 • 2013 / 16:39
domaju ka komentaru autori zina ka PK trasem ir noteikta prasiba MC, HD un TC, jebkura reljefa to nevar organizet. Termins ka sleposanas karalis nav miris un to piedeve tam kurs uzvar 50km. Krievijas saitos regulari 50km uzvaretajs ta ari tiek nosaukts, proti, pedejos gados tas ir jau seit pieminetais Northugs.
Lidz sim Northugu par to ari kritizeja, ka vins atsezh un vinne spurta, bet vins pieradija 30km intervala starta Davosa ka var ari savadak, proti, otrai vietai atveda 51sek. Prieksh elites limenja iespaidigi.
Ar to gribu teikt, ka maksla nobraukt distanci un tas tempu attiecigi veidot prieksh sevis ari ir daudz. Nevar ari noliegt, ka Northugs katru gadu pieliek pie savam vajibam. Piem, agrak vins nebija tas labakais klasists. Laiks tacu iet, vajag pielagoties.
nja
03 • 01 • 2013 / 22:38
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv