ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

28 • 01 • 2013

Carnikavā pirmās slēpošanas sacensības "Zibeņu" trasēs

Svētdien, 27.janvārī distanču slēpošanas tradicionālās sacensības „Carnikavas Piejūras tautas brīvais slēpojums” norisinājās jaunā vietā – Zibeņu slēpošanas trasēs, kas atrodas Nagaiņu mežā. Šeit arī nākotnē plānots veidot treniņu un sporta sacensību trases sadarbībā ar A/S „Latvijas valsts meži” un A/S „Latvenergo”. Ar Latvijas valsts mežu un citu atbalstāju palīdzību jau šogad paredzēts izveidot 2,5km apli grūtākas pakāpes reljefā. Ikdienas slēpošanai šobrīd ir izveidots iedzīvotāju iecienīts 5,6 km aplis viegli šķēršlota apvidū, kurā arī norisinājās sacensības.

Tas nenozīmē, ka Dabas parka „Piejūra” trasēs nākotnē nebūs slēpošanas sacensības – tieši otrādi – pēc veloceļa izveides – tieši tur tiek plānots veidot ikdienas slēpošanas tūrisma maršrutus un organizēt tautas slēpojumus – gar jūru vienā virzienā – pa veloceļu atpakaļ. Abas trases plānots arī savienot tā, lai pa aizsargdambi varētu nokļūt uz katru no tām. Jau tagad tiek ievilktas slēpju špūres pa dambi ap Carnikavas ciematu Dabas parka pusē.

Sacensībām šogad bija pieteikušies vairāk kā 160 dalībnieku, taču lielais aukstums - -14grādu zem nulles – bija nobiedējies daļu slēpošanas draugu. Tik traki jau īstenībā nebija, jo visu dienu spīdēja saule un sacensību vieta atradās meža ielokā aizvējā. Dalībnieku ērtībām Carnikavas komunālserviss bija notīrījis vietas dalībnieku transporta novietošanai, ar Māras Auptmanes un Ilzes Tjarves palīdzību sagatavota garšīga zupa un tēja visiem dalībniekiem, dalībnieki varēja sasildīties siltā autobusā, kas bija novietots tieši pie starta vietas, pateicoties Oy Patrol AB pārtāvja Latvijā Egnāra Gudriķa atsaucībai, dalībniekiem bija iespējams izmantot SWIX slēpju servisa pakalpojumus un slēpju gatavošanas pamācību bukletu un Pašvaldības policija pieskatīja kārtību sacensību vietā. Sacensību laika ņemšanu nodrošināja OK”Kāpa” tiesnešu brigādīte Kārli Oša vadībā.

Šogad jaunums bija tas, ka saskaņā ar Carnikavas domes lēmumu, sacensību dalībnieku un atbalstītāju rekomendāciju, tika ieviestas dalības maksas, kuru būtība ir disciplinējot dalībniekus, nodrošināt sacensību raitu organizāciju. Ja dalībnieks piesakās internetā iepriekšējās reģistrācijas laikā, tad viņš samaksā latu (ja Carnikavas novadā deklārets – nav jāmaksā nekas), ja sacensību vietā – tad visiem dalības maksa – 3lati. Jāsaka, ka dalībnieki kopumā seko šim jauninājam un to sākuši ievērot.

Dalībnieki, sākot ar sešgadīgo un beidzot ar septindesmitgadīgo grupām, sacentās 500m, 1km, 2,5km un 5km apļos ar atsevišķu startu brīvajā stilā. Tiem, kas vienkārši vēlējās veikt distanci – bija iespējams startēt Tautas grupā. Visas trases garumā bija iespējams slēpot arī pa klasisko špūrīti. Kopumā finišēja 125 dalībnieki, no kuriem viens pat ar ieģipsētu roku. Carnikavas šobrīd labākais slēpotājs olimpietis Juris Ģērmanis sacensībās nevarēja būt klāt, jo samērā veiksmīgi startēja starptautiskās sacensībās Somijā.

Patīkami, ka sacensībās piedalās ar vien vairāk Carnikavas pamatskolas audzēkņi, kurus, pateicoties, tam, ka Carnikavas dome ir iegādājusies slēpošanas inventāru un izveidojusi slēpošanas trases atgūtajā sporta kompleksā pie skolas,  slēpošanā ievada pieredzējusī sporta skolotāja Biruta Reide, kas pati savulaik bijusi laba slēpotāja.

Tas, ka Carnikavas sporta pasākumi kļūst arvien labāk organizēti un paliek arvien populārāki pievilina daudzus dalībniekus arī no tuvākajiem novadiem – Ādažiem, Saulkrastiem, Garkalnes, Siguldas, Krimuldas, Vangažiem, Ķekavas, Ogres un, protams, Rīgas pilsētas. Uz sacensībām savus audzēkņus bija atvedusi arī olimpisko spēļu dalībniece Ineta Kravale, kura strādā sporta skolā ”Arkādija” Rīgā. Ineta teic, ka esot ļoti apmierināta ar sacensībām un to, ka tās ir tuvu Rīgai – bērnu vecāki labprāt ved savus bērnus uz tām.

Kā parasti sacensībās piedalījās Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica, kura ir dedzīga aktīva, sportiska dzīvesveida atbalstītāja un piekritēja. Viņai rodas sekotāji arī domes sastāvā – pirmoreiz sacensībās piedalījās Arta Deniņa. Trešo vietu savā vecuma grupā izcīnīja novada izglītības metodiķe Ināra Briede, kura ir aicina visus bērnus un vecākus iegādāties slēpes un baudīt slēpošanas priekus.

Īsta cīņa izraisījās arī kuplāko ģimeņu konkurencē, kur uzvarēja sportiskā Krampju ģimene piecu(!) dalībnieku sastāvā no Uzvaras parka Rīgā, kuru izturības sporta aprindās jau sāk atpazīt visā Latvijā. Otrie Carnikavas novada Lilastes ciema pārstāvji – Putnu ģimene un trešie Kreitenbergi no Carnikavas pa četri pārstāvji no katras. 

Sacensībās bija arī paprāvs balvu fonds pateicoties atbalstītājiem: Oy PatrolAB (SWIX, FISCHER), SPORTS 2000, Swedbank, Grāmatu apgādam „Jumava”, Rīgas piena kombinātam, Unilever Baltic LLC (REXONA), Multipower, Blue Box, interneta veloveikalam „ebike” un auto rezerves daļu veikalam „AD Baltic”. Paldies uzņēmumam „Fiberglass” (personīgi Edvīns Guršponam) un Diānai Aumeistarei par norādījuma zīmju izgatavošanu.

Nākošās sacensības Carnikavas Zibeņu trasē 23.februārī klasiskajā solī šajās pašās distancēs un vecuma grupās! Nāciet – baudīsim slēpošanas priekus ne tikai katrs pa savu špūrīti, bet reizi pa reizēm kopā – lielākā burziņā!

1 Komentāri

Bijām uz šo slēpojumu aizbraukuši. Forša atmosfēra, lieliska trase, garšīgs ēdiens un labas balvas un tas viss par 1 latu. Sacensību organizētāji bija parūpējušies pat par autobusu, kurā varēja sasildīties kamēr gaidījām startu. Super. Man citur dalības maksa vien ir tik, cik izmaksāja brauciens uz Carnikavu, benzīns+dalības maksa 1 Ls. Brauksim noteikti atkal. Paldies organizētājiem.
28 • 01 • 2013 / 20:02
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv