ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

21 • 01 • 2012

Pasaules kausā sprintā Liepiņš 67.vietā

Saistītā informācija

Šodien Igaunijas slēpošanas centrā Otepē Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā 1,4km sprintā klasiskajā stilā Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš ierindojās 67.vietā. Uzvaras izcīnīja šveicietis Dario Kolonja un poliete Justīna Kovaļčika.

Uz startu vīriešiem izgāja 70 dalībnieki. Liepiņš pēc FIS punktiem (150 FIS punkti) rangā bija 62.vietā un ar tādu numuru arī kvalifikācijā startēja. Ņemot vērā reitinga punktus,mūsu slēpotājam bija iespējas "aizsniegties" līdz 60.vietai, bet augstāk diezin vai,jo starpība FIS punktos tur jau krasi atšķīrās - 59.numuram 112, bet 58.numuram jau zem simts FIS punktiem. Finiša taisnē Arvis spēcīgi atspērās un spēka bija pietiekoši, un bija cerība uz labu rezultātu, bet tomēr hronometrs rādīja pavisam ko citu - 1,4km distanci mūsu slēpotājs bija veicis 4:00,28, kas kvalifikācijādeva 67.vietu. Divas vietas un 0,7 sekundes aiz latvieša bija labākais lietuvietis Vitautas Strolia. No labākā laika,ko uzrādīja šveicietis Dario Kolonja, Liepiņu šķīra 32 sekundes, kas deva 184 FIS punktus. Pagājušajā gadā tajā pašā trasē Liepiņš no labākā laika atpalika 22,5 sekundes (136 FIS punkti).

Protams, rezultāts nav labs, un mūsu sportists ar to nav apmierināts. Daļēji tik liela starpība ir tāpēc, ka kvalifikācijā pamatīgi ir "nouguņojis" Kolonja, kas pat otro vietu apsteidza vairāk par četrām (!) sekundēm. Negaidīti pēdējais (30.vieta) kvalificējās krievs Aleksejs Petuhovs, kas no šveicieša atpalika 11,5 sekundes, un tikai vairākus gadus atpakaļ,kad vēl nebija spicē, sprintā bija saņēmis 67,5 FIS punktus. Ne visai labi klājās arī mūsu kaimiņiem, jo tikai diviem igauņiem - Peteram Kummelam un Keinam Einastem - izdevās pārvarēt kvalifikāciju, tāpēc nebija pārsteigums, ka igauņu rindās vladīja neliela vilšanās, jo bija cerēts vairāk. Vienīgi jācer, ka šoreiz ziemeļu kaimiņus nepiemeklēs iepriekšējos gados novērotās lik stes izslēgšanas braucienos, kad tiek piedzīvoti kritieni vai nūjas salaušanas.

Pēc sajūtām Arvis ar startu ir apmierināts, jo juties tīri labi, taču, ieraugot rezultātu protokolu, ir pārsteigums un vilšanās, ka zaudēts 32 sekundes, jo pēc slēpojuma domājis, ka starpība būs daudz mazāka. "Jā, rezultāts ir slikts. Zaudēts ir ļoti daudz," paškritisks ir Arvis, kurš piebilst, ka neskatoties uz to, ka galveno uzsvaru liek uz svētdienas distanci, tomēr arī sprintā gribējies parādīt labu sniegumu. Lielākā daļa no vadošajiem bija izmantojuši slidsoļa slēpes un kalnā stūmās, izmantojot roku spēku.

Sievietēm kvalifikācijā ātrākā bija norvēģiete Marita Bjergena, kas par pussekundi bija ātrākā par savu sīvāko pretinieci - polieti Justīnu Kovaļčiku. Arī dāmām kvalifikāciju pārvarēja divas igaunietes - Pirete Pormeistare un Trīne Ojaste.

Kolonja savu pārākumu apliecināja arī finālā. Kaut arī pārsvars vairs nebija tik milzīgs kā kvalifikācijā, tomēr pēdējos 100m nevienu brīdi neradās šaubas par šveicieša uzvaru. Līdz ar to Kolonja otro reizi šajā sezonā u n arī karjerā uzvarēja sprintā, bet pirmo reizi klasikā. Cīņā par otro vietu norvēģu starpā Ula Vigens Hatestāds bija pārāks par Eiriku Bransdālu, trešo gadu pēc kārtas izcīnot otro vietu. Līdz ar to pagājušā gada uzvarētājam Bransdālam šoreiz  nācās samierināties ar trešo vietu. Interesants bija otrais pusfināls, kur ilgu laiku priekšgalā turējās trīs krievu sprinteri, bet kādus 350m pirms finiša līkumā saskrējās un krita kvalifikācijas otrā laika uzrādītājs Gļebs Retivihs un olimpiskais vicečempions klasiskā stila sprintā Aleksandrs Panžinksis, zaudējot cerības tikt finālā, kas it īpaši Retiviham bija ļoti reāli. Viņu tautietis Krjukovs ar izmisīgu finiša spurtu, ko viņš labi pieprot, tomēr nodrošināja vietu finālā kā veiksmīgais zaudētājs.

Dāmām fināls izvērtās vēl aizraujošāks, jo finiša taisnē plecs pie pleca cīkstējās Kovaļčika ar Bjergenu. Pēdējos metros, atradusi papildus spēkus, ko laikam veicināja ārkārtīgā vēlme pārspēt tieši Maritu, uzvaru ar 0,1 sekundes pārsvaru svinēja Kovaļčika. Vēl ciešāk finišēja somiete Sārinena un krieviete Matvejeva, kas cīnījās par trešo vietu un kurām bija vienāds laiks. Tomēr tiesnešiem šķita, ka krieviete bija pārāka. Arī dāmām pusfinālā risinājās ļoti interesanti notikumi. Redzot, ka pirmajā pusfinālā Bjergena paliek trešā un automātiski vēl nenodrošina vietu finālā, otrajā pusfinālā kā "aizsvilusies" no starta aizlidoja Kovaļčika. Un kā nu ne, polietes mērķis bija skaidrs - "kurināt'' tempu otrajā pusfinālā, lai tajā būtu ātrāki laiki un lai sīvā konkurente no Norvēģijas netiktu finālā kā veiksmīgā zaudētāja. Polietes pūliņa gandrīz attaisnojās, tomēr Bjergena "caur adatas aci iespraucās" finā lā, par divām sekundes desmitdaļām esot ātrāka nekā zviedriete Ingemarsdotera no pirmā pusfināla.

Pēc apbalvošanas Bjergena, ejot garām, pasmaidīja un pasveicināja, bet varbūt viņai blakus gājušais Norvēģijas sieviešu izlases treneris Roars Jelmesets, kas pēdējos divos gados ir vadījis Norvēģijas izlasi Skandināvijas kausa posmos Latvijā, bija paspējis pateikt, ka tas ir latvietis, kas komentē sacensības norvēģu valodā.

IMG_3592.JPG

7 Komentāri

Cerēju ka būs labāk....
Gatis
21 • 01 • 2012 / 18:57
es arī cerēju, ka būs labāk.....bet nekas, gan Arvim izdosies rīt labi nostartēt:) Lai veicas grūtajā trasē!
....
21 • 01 • 2012 / 19:05
Piebilde pa grūto trasi lieka... :) Visiem trase viena.
Gatis
21 • 01 • 2012 / 22:06
Jēga?

22 • 01 • 2012 / 10:24
Šogad sanāk uz pusi vairāk zaudēja nekā pagājušajā gadā. Ja nav progresa, tad varētu domāt, ka nevajag startēt, bet tad jau nav nekādas īsit jēgas Skandināvijas kausos braukt, sevišķi meitenēm.

22 • 01 • 2012 / 22:57
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv