ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

12 • 12 • 2011

Pasaules elite Davosā, mūsu jaunieši Otepē

Šajā nedēļas nogalē slavenajā Šveices kūrortā Davosā norisinājās Pasaules kausa ceturtais posms distanču slēpošanā. Sestdien konkurentiem nekādas cerības neatstāja norvēģi Marita Bjergena un Peters Nortugs, uzvarot attiecīgi 15km un 30km distancēs brīvajā stilā ar intervāla startu. Svētdien sprintā slidsolī labākie bija amerikāniete Kikana Randala un krievs Aleksejs Petuhovs. Tikmēr savu atlasi uz Insbruku Otepē uzsākuši mūsu jaunieši.

Sievietēm bez pārmaiņām
Pēc nestartēšanas Diseldorfas sprintā Marita Bjergena turpināja demonstrēt savu „superformu” Davosā, pārliecinoši uzvarot 15km brīvajā stilā ar intervāla startu 67 dalībnieču vidū. Jau ar pirmajām kontrolatzīmēm kļuva skaidrs, ka kārtējo reizi konkurentes nespēs neko padarīt norvēģu slēpošanas mašīnai. Uzrādot laiku 35:59,5, Bjergena izcīnīja pārliecinošu uzvaru un tuvāko konkurenti apsteidza par 41,8 sekundēm. Tāpat kā Kūsamo (Somija) interesanta bija cīņa par otro vietu un atkal starp norvēģietēm Juhaugu un Skofterūdu, kuras bija vienīgās, kas Bjergenai nezaudēja vairāk par minūti. Līdz pat pēdējai kontrolatzīmei pāris sekundes priekšā bija Juhauga, bet pēdējos kilometros Skofterūda spēja tomēr savu tautieti apsteigt par 0,4 sekundēm. Līdz ar to atkal viss goda pjedestāls ar norvēģietēm, turklāt ceturtā bija vēl viena šīs valsts pārstāve Marte Kristofersena, kas pēdējos kilometros tomēr izrādījās ātrāka par polieti Kovaļčiku, kura joprojām vēl nav sasniegusi savu ierasto formu, bet varbūt tajā būs pēc divām ar pusi nedēļām uz „Tour de ski”. Ierasti mierīgi sākusī zviedriete Kalla, šoreiz distances otrajā daļā neparādīja ierasto tendenci virzīties uz augšu, bet tieši otrādi, atkrita uz 14.vietu. Vienīgā igauniete Laura Rohtla paliak 63.vietā (+6:05,8). Par pārsteigumu parūpējās francūziete Faivre Picon Anouk, izcīnot astoto vietu, jo līdz šim viņa Pasaules kausa posmos augstāk par 26.vietu nebija tikusi, bet pagājušajā sezonā francūzietei neizdevās tikt labāko trīsdesmitniekā. Šīs sezonas pirmajā stafetē visus pārsteidza vēl viena francūziete Aurora Žīna. 

Screen Shot 2011-12-12 at 15.17.48.png

Nortugs lauž Davosas neveiksmju sēriju distancē
Peters Nortugs Davosā bija startējis iepriekšējos četrus gadus, un viņa iegūtās vietas bija šādas – 34., 55., 21. un 13.vieta. Progress ir manāms, bet ar šādām vietām lepoties varētu kāds polis, bulgārs vai japānis, bet ne viens no labākajiem pēdējo sezonu slēpotājiem pasaulē (tiesa, 2009.gadā sprintā Davosā Nortugs bija 2.vietā – aut. piez.). Pirmo uzvaru karjerā distancē brīvajā stilā ar intervāla startu, kuru viņš izcīnīja pirms divām nedēļām Kūsamo, Nortugs papildināja ar vēl vienu Davosā 30km distancē, pārspējot tuvāko konkurentu Morisu Maņifikā no Francijas par 51 sekundi. Līdz ar to Nortugs pamazām sāk mazināt skeptiķu kritiku un apliecina, ka nav tikai labākais masu startos, bet arī ir ļoti labs ar intervālu startu, kāds viņš bija junioru vecumā. Trešais, pareizi sadalot spēkus distancē, bija pieredzējušais čehs Lukašs Bauers, zaudējot Nortugam 59 sekundes. Labus vārdus noteikti Nortugam ir jāvelta slēpju smērētājiem, jo tieši nobraucienos, kur norvēģim slīdēja fantastiski, viņš palielināja savu pārsvaru. Līdz pat 11,5km vadībā atradās Helners, bet pārāk ātrais sākums tomēr „atspēlējās” zviedram, un viņš beigās palika uzreiz aiz godalgoto trijnieka. Piektajā vietā ierindojas slidsoli pēdējās sezonās uzlabojušais „klasiķis” Sunbī, bet sešinieku ar labāko sasniegumu karjerā noslēdza vēl viens norvēģis Peters Eliasens. Neveiksmīgs starts padevās Krievijas slēpotājiem, jo labākais no viņiem – Aleksandrs Ļegkovs palika 12.vietā (+2:13,6), bet vēl neveiksmīgāks mājiniekiem šveiciešiem, kuru līderis Kolonja palika tikai 23.vietā (+2:41,9). Sezonas pirmajos divos startos distancē slidsolī labāko trijniekā iekļuvušais itālis Rolands Klara šoreiz ārpus labāko trīsdesmitnieka (33.vieta un +3:07,4). Labākais no igauņiem, kuriem šajā sezonā pēc Vērpalu un Mae aiziešanas vēl nav izdevies uzrādīt labus rezultātus, negaidīti bija Ēri Vahtra, ierindojoties 55.vietā (+4:52,5) un Tammjarvu apsteidzot par 5.vietām. Aivars Rehemā izstājās 18.kilometrā. 

Screen Shot 2011-12-12 at 15.00.24.png

Randala un Petuhovs pārtrauc norvēģu dominanci
Svētdien sprintā gan Bjergenai, gan Nortugam bija labas cerības uzvarēt, taču šoreiz abiem lika manīt iepriekšējā dienā distancē iztērētie spēki. Bjergena palika tūdaļ aiz fināla sešinieka, pierādot, ka, kaut arī tikai drusku, bet tomēr cilvēciskais faktors arī viņai nav svešs. Nortugam varēja iziet līdzīgi, jo savā pusfināla slēpojumā, neskatoties uz izmisīgo spurtu finiša taisnē, viņam pietrūka pāris centimetru, lai  iekļūtu labāko divu vidū, kas automātiski kvalificējas finālam, bet atšķirībā no Bjergenas Nortuga pusfināla slēpojums bija ātrāks par pirmo, un līdz ar to norvēģim paveicās ar pusfināla kārtas pārvarēšanu kā „veiksmīgajam zaudētājam”, taču finālā spēka vairs nebija, un nācās samierināties ar piekto vietu.

Sieviešu konkurencē dominēja Kikana Randala, kas uzvarēja arī pagājušajās brīvdienās Diseldorfas sprintā. Amerikāniete bija ātrākā kvalifikācijā, kā arī pārliecinoši uzvarēja ceturtdaļfinālā un pusfinālā, bet vēl pārliecinošāk viņai tas izdevās finālā, jo izšķirošo atrāvienu veica pāris simtu metru pirms finiša un tuvāko sāncensi viņa apsteidza par nepilnām divām sekundēm, uzrādot arī ātrāko laiku 1,5km distancē – 3:02,4. Kādreiz izteiktā slidsoļa sprintere ir uzlabojusi ne tikai klasisko soli, bet arī ātrumu distancē, tā kā viņai paveras labas iespējas izrādīt konkurenci norvēģietēm „Tour de ski”. Līdzīgi Randalai izgāja arī krievietei Natālijai Matvejevai, kurai Davosā tieši tāda pati vieta kā Diseldorfā, jo arī Šveices sprintā viņa bija otrā. Ļoti labs sezonas sākums krievu slēpotājai, kas šosezon atgriezusies sacensību apritē pēc divu gadu diskvalifikācijas par dopinga lietošanu. Trešo vietu izcīnīja norvēģiete Maikena Falla, kas nereti ir bijusi labākā norvēģietēm sprintā. Otro reizi pēc kārtas un otro reizi karjerā finālā iekļuva šveiciete Lauriena van der Grāfa, bet šoreiz goda pjedestāls izpalika, jo par viņu ātrākas bija četras slēpotājas. Pasaules kausa kopvērtējumā pirmais trijnieks ir šāds: 1.M.Bjergena 582 punkti, 2. V.Skofterūda 411 punkti, 3. K.Randala 393 punkti. Sprintā vadībā ar 240 punktiem ir Randala. 

Arī vīriešu konkurencē uzvarētājs Petuhovs pārliecinoši veica visus izslēgšanas braucienus, ieskaitot arī finālu, kur otrā apļa sākumā, veicot izšķirošo rāvienu, jautājums par uzvarētāju tika izšķirts. Neskatoties uz to, ka finālā 1,5km sprintā (viena no retajām reizēm, kad vīru un dāmu sprintam ir vienāda distance – aut. piez.) uzrādītais laiks nebija gluži tas labākais, tomēr Petuhovam tik un tā diezgan pārliecinoša uzvara, kas iecienītajā sprintā nebija triumfējis gandrīz divus gadus. Iepriekšējos divos gados Davosā Petuhovam attiecīgi trešā un otrā vieta, tā kā šogad pakāpšanās par vēl vienu vietu uz augšu noslēdzās ar likumsakarīgu uzvaru, revanšējoties zviedram Emīlam Jonsonam. Sīvajā spēkošanās par otro vietu divu zviedru starpā Petersons tomēr izrādījās bija nedaudz ātrāks. Starp citu, Nortugs bija vienīgais finālists, kurš startēja iepriekšējā dienā distancē. Mazliet līdz finālam pietrūka Kolonjam, kas pusfinālā savā slēpojumā finišēja trešajā vietā un, tā kā tas bija lēnāks par otru slēpojumu, tad nācās samierināties ar septīto vietu. Pasaules kausa kopvērtējumā Nortugs ar 500 punktiem joprojām saglabā vadību. Otrais ar 322 punktiem ir Kolonja, bet joprojām trešais ar 259 punktiem ir zviedrs Ulsons, kas pēdējos divos posmos nav startējis. Sprinta līderis ir Petuhovs ar 208 punktiem.

Screen Shot 2011-12-12 at 15.03.37.png

Jauniešu pirmā diena Otepē
Tikmēr šorīt agri no rīta Otepē notikusi pirmā atlases sacensību daļa – sprints slidsolī. Meiteņu konkurencē labākā bija Zane Eglīte, bet puišiem Zanes uzvārda brālis Viesturs Eglītis. Rīt notiks distances slēpojums klasiskajā stilā. 

9 Komentāri

Labi, ka otrajā dienā kāds cits vinnēja, citādi garlaicīgi paliek, ka tikai norvēģi uzvar.
Paskatīsimies, kā būs tālāk, bet francūzietes sāk pārsteigt.
Interesanti, vai Kovaļčika šajā sezonā ir vājāka vai arī viņa ielikusi bāzi priekš tūres, un forma būs pēc divām nedēļām.
ITA
12 • 12 • 2011 / 15:26
Jaa, northugs labi pievera skeptiku mutes. Tikai vai autors gribi teikt ka uz slepem tas ir uz slidamibu elitei var vineet minuuti? Domaju tas bija vairak taktisks gajiens lidz ar to speeka sadalijums, jo kalns uz leju bija pakaapenisks nevis, ''pa taisno'', un kaut kaa neticas, ka Sundby kurs shini slepojuma dalja, proti, no kalna, vareja uz sleepem vien zaudet minuuti? Var jau buut... , tas ir ap 15s aplii, pie tam katraa apli bez maz vai vienadi..es personigi neicu, ka Northuga smeretajs taa apchakareja parejos smazchikus, tas ir eliti.

P.S tikai neskaidrojiet par to ka otrais bija francuzis, es runaju par slepotaju atrumu trases otraja dalja, tas ir no kalna, nevis finishaa.
Rubenis
12 • 12 • 2011 / 16:36
Nortugs šobrīd ir labā formā, un labās slēpes tikai pastiprina viņa pārākumu. Kolonja negaidīti pašvaks distancē, kaut arī dzīvo un trenējas Davosā.
Būtu interesanti, ja vairāki cīnītos par uzvaru tour de ski un arī PK posmos.

12 • 12 • 2011 / 16:43
Vispār norvēģiem baigi veiksmīgā nedēļas nogale ziemas sportos: Bjergenas un Nortuga uzvaras Davosā, Svendsena uzvara iedzīšanā biatlonā, Norvēģu abu stafešu komandu uzvara biatlonā, norvēģu komandas uzvara tramplīnlēkšanā un norvēģu kērlingistu triumfs Eiropas čempionātā. Tā neko sev panākumi vienā nedēļas nogalē.....
Norge
12 • 12 • 2011 / 17:56
a kur Latvijas izlases veči?
švabraks
12 • 12 • 2011 / 20:12
Vuokatti :)

12 • 12 • 2011 / 22:46
Nortugs man rakstīja, ka līdz top formai vēl kādi 10-15%.
U23
14 • 12 • 2011 / 11:22
Bet interesanti, ka svētdien sprintā ne Nortugs, ne Bjergena ne brīdi nešķita par nopietniem pretendentiem uz uzvaru. Bjergenai tas nebūtu nekāds pārsteigums, bet no Nortuga finiša spurta sprintā nebija pilnīgi nekā.
bet
15 • 12 • 2011 / 14:54
labs salīdzinājums "Pasaules elite Davosā, mūsu jaunieši Otepē"

20 • 12 • 2011 / 13:59
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv