ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

12 • 08 • 2011

Pārtrūkst Nortuga uzvaru gājiens

Saistītā informācija

Vakar vakarā Aurē/ Kristiansundā (Norvēģija) prestižajās „Toppidrettsvekas” sacensībās rollerslēpošanas sprintā 1,5km distancē klasiskajā stilā sīvā cīņā tomēr pirmo vietu izcīnīja norvēģis Ula Vigens Hattestāds, tādējādi neļaujot pie kārtējās uzvaras tikt Petaram Nortugam, kuram šoreiz otrā vieta. Dāmām kārtējā pārliecinošā uzvara Maritai Bjergenai.

Vakar pasaules čempionātā rollerslēpošanā bija vienīgā brīvdiena, tāpēc Nortugs izlēma piedalīties paralēli turpat Aurē/Kristiansundā notiekošajās „Toppidrettsvekas” sacensībās, kur startē vairāki vadošie pasaules slēpotāji, tādējādi parūpējoties par spēcīgākiem sāncenšiem, jo pēc pirmajām divām disciplīnām pasaules čempionātā titulētais norvēģu slēpotājs bija izteicies, ka pietrūkstot spēcīgas konkurences.

Ceturtdaļfinālu un pusfinālu Nortugs pārvarēja samērā viegli, taču „tikai norvēģu” finālā viņu gaidīja spēcīga konkurence – Hattestāds, Rennings, Estensens, Petersens, Bransdāls – tie ir uzvārdi, ko zina ikviens, kas seko līdzi distanču slēpošanai. Katrs no iepriekšminētajiem ir vairākas reizes bijis pasaules kausa posmos labāko trijniekā un arī lielākā daļa uzvarējuši, līdz ar to nekāda „pastaiga” ļoti pārliecināto Nortugu negaidīja. Un kā bija gaidīts, cīņa izvērtās tiešām ļoti sīva, ka uzvarētāju nācās noskaidrot ar fotofiniša palīdzību. Veiksmīgākais, un tas nozīmē arī ātrākais, izrādījās 2009.gada pasaules čempions distanču slēpošanas sprintā klasiskajā stilā Ula Vigens Hattestāds, šoreiz otrajā vietā atstājot Nortugu, ar kuru kopā šogad martā pasaules čempionātā Oslo tika izcīnīts sudrabs komandu sprintā, kur pie vēsturiskās uzvaras tika kanādieši. Pēc fotofiniša noskatīšanās trešā vieta tika piešķirta Simenam Estensenam. Šīs sezonas pasaules kausa ieguvējs distanču slēpošanā Dario Kolonja no Šveices nepārvarēja pusfināla barjeru, savā braucienā paliekot piektais (Nortugs bija otrais, bet Hattestāds tikai trešais – aut. piez.), kas kopvērtējumā viņam deva 10.vietu. Starp citu, viņš bija vienīgais „ne norvēģis” labāko desmitniekā. Spēcīgie somu sprinteri – Koliandrs, Strandvals, Pākonens, Vēnenens – palika trešā desmita beigās. Vakardienas uzvarētājs francūzis Gaijārs, kas nav specializējies sprintā, ļoti augstajā 19.vietā. Igaunim Simonlatseram pietrūka divas sekundes, lai pārvarētu kvalifikāciju un tiktu trīsdesmitniekā, un tas viņam deva 43.vietu 73 dalībnieku vidū. „Jutos ļoti stiprs un esmu ļoti apmierināts,” pēc uzvaras ar smaidu sejā izteicās Hattestāds. Savukārt Nortugs piebilda, ka bijusi spēcīga konkurence un ka tas varētu būt pasaules čempionāta fināls.

Sieviešu fināls izvērtās pavisam savādāks nekā vīriem. Turklāt labāko sešiniekā bija pārstāvētas četras valstis – Norvēģija, Slovēnija, Somija un Zviedrija.  Finālā, izmēģinot savādāku taktiku nekā ceturtdaļfinālā un pusfinālā, proti, dot „uz pilnu klapi” jau no paša sākuma, pārliecinoši pirmā finišēja Marita Bjergena, kurai tā bija otrā uzvara „Toppidrettsvekā”, bet pieplusojot uzvaru otrdien pasaules čempionātā rollerslēpošanā, kopā sanāk jau trīs. Otro vietu izcīnīja vairākkārtējā pasaules kausa fināliste sprintā Katja Visnara, bet trešo – norvēģiete Selīna Bruna Lī. Garo distanču speciāliste Sandra Hansone no Zviedrijas kārtējo reizi Aurē palika tieši aiz goda pjedestāla, bet fināla sešinieku noslēdza pazīstamā somiete Sārinena un norvēģiete Kristofersena. Dāmām startēja 26 dalībnieces, tādēļ ceturtdaļfinālā 4 no 5 braucieniem bija piecas sportistes. „Finālā es pamainīju taktiku. Netaupījos, bet „gāju uz visu” jau no paša sākuma un rezultātā ieguvu lielu pārsvaru,” savu fināla braucienu komentēja Bjergena.

Šodien „Toppidrettsveka” pieaugušo grupām noslēgsies ar interesantām sacensībām kombinācijā – 3km skrējiens pa Kristiansundas ielām, bet pēc tam 18km iedzīšanas slēpojums ar rolleriem brīvajā stilā. Savukārt vakarpusē turpināsies pasaules čempionāts rollerslēpošanā, kad norisināsies komandu stafete. Katrā komandā ir trīs dalībnieki, kas 3,7km apli veic divas reizes. Sestdien čempionāts noslēgsies ar individuālo sprintu 200m distancē brīvajā stilā, kur beidzot ieraudzīsim arī Latvijas pārstāvi, jo augstvērtīgu rezultātu mēģinās uzrādīt cēsnieks Artūrs Brants.

Izmantotie resursi: www.langrenn.com

2 Komentāri

kas par cīņu večiem finišā. Nortugs arī ir "cilvēcisks", bet daudz netrūka, lai būtu kārtējā uzvara. Bjergena kā mašīna "iet":) Ja tā turpināsies, tad pie večiem būs jāstartē.
jazeps
12 • 08 • 2011 / 12:48
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv