ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

10 • 07 • 2012

Noskaidroti Latvijas čempioni rollerslēpošanas sprintā

Saistītā informācija

Nedēļas nogalē Rīgā ar valsts čempionātu rollerslēpošanas sprintā, kas vienlaikus bija arī „Rollertour” sērijas pirmais posms un kuru organizēja Latvijas Slēpošanas savienība, SS „Arkādija” un biedrība „Rollertour”, sākās 2012.gada rollerslēpošanas sacensību sezona. Par Latvijas čempioniem 1km sprinta distancē elites grupā kļuva Daumants Lūsa („Agrissports/Vanagkalns”) un Inga Dauškāne (SBK „Cēsis”).

Pagājušo sestdien Pārdaugavā, tā sauktā Uzvaras pieminekļa pakājē, saulainajos un karstajos laika apstākļos pulcējās slēpotāji, lai noskaidrotu šī gada ātrāko valsts sprinteri uz rollerslēpēm. Kā izteicās sacensību organizētājs un šoreiz arī sacensību komentētājs Mārtiņš Niklass, tad slēpotāji ir īpaši sportisti, jo ziemā sacenšas mīnus 20 grādu salā, bet vasarā plus 30 grādu karstumā. Uz startu dažādās vecuma grupās, sākot ar 9 gadus jauniem un beidzot ar 58 gadus veciem sportistiem, izgāja 31 dāma un 45 vīri, kas kopā veidoja 76 dalībnieku lielu sastāvu, kuru vidū bija arī abi mūsu kaimiņi – lietuvieši un igauņi. Turpinot pagājušās ziemas sezonas beigās Latvijas čempionāta 3.posmā Madonā aizsākto tradīciju, dalībnieku pulkā atkal bija manāmi rīdzinieki, sporta skolas „Arkādija” pārstāvji, kuri šoreiz bija mājinieku statusā un kuru skaits sasniedza jau desmit. Par viņiem lielākā skaitā startēja allaž viskuplāk pārstāvētā Cēsu pilsētas sporta skola (CPSS), kura veidoja vienu trešdaļu no kopējā dalībnieku skaita un arī nostartēja vislabāk – 10 godalgotas vietas, no kurām trīs uzvaras. Arī mājinieki „arkādieši” ne tikai piedalījās, bet daži atzinīgi cīnījās finālos, un Patrīcija Kaminska visjaunākajā meiteņu grupā ieguva sudraba godalgas.

Kā jau tas sprinta sacensībās ierasts, vispirms notika kvalifikācijas brauciens, noskaidrojot labākos, kas pēc tam turpināja cīņu finālā. Tikai divās grupās – S14 un V14 (1999./2000.g.), kur dalībnieku skaits sniedzās pāri desmit, bija pusfināla braucieni. Sacensību rezultāti apliecināja sprinta aizraujošo raksturu un neprognozējamību, jo tas, ka kāds uzrāda labāko rezultātu kvalifikācijā, nebūt nenozīmē, ka viņš vai viņa uzvarēs arī finālā.

Elites grupā vīriem no septiņiem dalībniekiem finālā startēja seši, un visi bija mūsu valsts pārstāvji. Pēc kvalifikācijas galvenie pretendenti uz uzvaru bija trīs, kuri satilpa pussekundes robežās un kuru laiki bija krietni ātrāki par pārējiem – Jānis Teteris, Daumants Lūsa un Juris Damškalns. No šā trio no cīņas par uzvaru apļa vidū izstājās kvalifikācijas ātrākā laika uzrādītājs Jānis Teteris, jo piedzīvoja kritienu. Ļoti sīvajā cīņā par uzvaru Daumants Lūsa izrādījās nedaudz pārāks par Juri Damškalnu, kurš pagaidām vēl krietni drošāk jūtas uz slēpēm ziemā, jo šī talsiniekam ir tikai otrā sezona uz rollerslēpēm. Trešajā vietā finišēja madonietis, jaunākais elites grupas finālists, Linards Veips, kurš finālā līderiem izrādīja krietni lielāku konkurenci nekā kvalifikācijā. Savukārt dāmām, kur bija piecas dalībnieces, pirmās vietas liktenis tika izšķirts bez intrigas, jo gan kvalifikācijā, gan finālbraucienā konkurentēm cerības neatstāja Inga Dauškāne. Toties par pārējām godalgotajām vietām cīņa bija gana aizraujoša un reizē arī dramatiska. Finiša taisnē līdzās „ierolleroja” kvalifikācijā otro laiku uzrādījusī Lauma Malnace un igauniete Katrina Ojavē, taču dažus metrus pirms finiša cēsniece piedzīvoja kritienu, „ļaujot” otro vietu izcīnīt igaunietei. Kamēr Lauma cēlās kājās, tikmēr viņai garām tika Anda Muižniece, negaidīti tiekot pie trešās vietas kopējā ieskaitē, bet otrās vietas Latvijas čempionātā. Laumai Malnacei ceturtā vietā posmā un trešā Latvijas čempionātā.

Jaunākajā grupā (2001.g. un jaunākas) meitenēm uzvarēja Evelīna Rama (CPSS), bet šajā pat vecuma grupā puišiem Evelīnas jaunākajam brālim Jānim, kurš uzrādīja absolūti labāko kvalifikācijas laiku (tuvāko konkurentu apsteidzot par 5 sekundēm – aut. piez.), tomēr neizdevās divkāršot ģimenes panākumu, jo finālā piedzīvoja kritienu, bet tik un tā finišēja  trešais, savukārt, pie uzvaras tika Niks Saulītis („Mežmalas MTB”). 1999./2000.g. dzimušajiem (S14 un V14 grupa) meiteņu konkurencē, kur viss goda pjedestāls piederēja vienai komandai – CPSS, pārliecinoši uzvarēja Vineta Pētersone. Ziemas sezonā pārliecinošā līdere S12 grupā Patrīcija Eiduka no Aizkraukles, kas sestdien debitēja S14 grupā, tomēr nespēja pārspēt Cēsu „trio” un izrādīt pretestību Pētersonei, taču Patrīcijai sprints pagaidām nav tā spēcīgākā disciplīna (kā izteicās daži slēpošanas speciālisti, tad ir ļoti jāpiestrādā pie starta uzrāviena – aut. piez.), tādēļ nākamajos posmos ar viņu būs vairāk jārēķinās par gadu vecākajām konkurentēm.

S16 grupā (1997.g./1998.g.) meitenēm savu ziemas sezonā visos Latvijas čempionāta posmos iegūto otro vietu S14 grupā ar vēl vienu sudraba godalgu papildināja Krista Razgale, jo piekāpās par gadu vecākajai kolēģei no CPSS Annijai Sabulei, bet puišiem šajā grupā nepārspēts palika Ralfs Eiduks no Aizkraukles BJSS. V18 grupā (1995.g./1996.g.) puišiem uzvaru svinēja lietuvietis Jaunius Drūsis, bet aiz viņa otrajā vietā finišēja cēsnieks Edvards Rams, kuram pirmā vieta Latvijas čempionāta ieskaitē, tādējādi nodrošinot kuplajai Ramu ģimenei trešu godalgu un otro uzvaru. Vienīgajā veterānu grupā V40 (1971.g. un vecāki) uzvarētāja godā Staņislavs Monskis.

Nākamais „Rollertour” posms jau 28.jūlijā Madonā, kad sportisti sacentīsies skiatlonā (klasiskais stils+slidsolis), bet otrs Latvijas čempionāta posms, kad būs jāsacenšas garajā distancē slidsolī ar intervāla startu, paredzēts 30.septembrī Priekuļos.

29 Komentāri

hei,reportieri!kas tad uzvareeja v-14 grupaa???????
medniss
11 • 07 • 2012 / 17:56
Kas uzvarēja? Raimo uzvarēja, rezultātos tak var redzēt.
rollertour
11 • 07 • 2012 / 22:29
JĀ TIEŠĀM? JA RAKSTAM TAD PAR VISIEM, KO TAD V14 PUIŠI LĪDERI NOGRĒKOJUŠIES, JA VIŅU VĀRDUS NEPUBLICĒ - LETA un sportacentrs.com. Tieši tā: rezultātos izlasāmi visi dalībnieku sasniegumi, to jau nu gan medniss gan es redzam, tā kā cieņu pret visiem lūūūūūūdzzuuuuu!!!
rollerslēpe
12 • 07 • 2012 / 11:03
Labāk laikam vispār nevienu nepieminēt :) apbižotās zvaigzes :):) Šoreiz neuzrakstīja, uzrakstīs nākošreiz. Paldies rakstītājam, es lasu rakstu dēļ tā lai uzzinātu par pašu pasākumu, kas un kā notika, bet kurš kurā vietā izpētu rezultātos ja interesē. Man nepatiktu lasīt rakstu kurš viss sastāv no vieniem uzvārdiem. Paldies vēlreiz par rakstu.
skatītājs
12 • 07 • 2012 / 11:43
Daži sadomājušies ne tikai attiecībā uz "saviem" bērniem, bet arī, ka vēl norādīs, kā vajag rakstīt. Faktiski rakstos,kas nav domāti pagasta avīzītei, kur izcelt sava novada pārstāvjus, pietiek pieminēt elites grupas dalībniekus, nu labi, vēl varētu arī V18 un S18, bet ne jau par visām bērnu grupām. Saprotams, ka arī mazie grib, lai viņus piemin, tāpēc arī Infoski mājaslapā, Sportacentram un citiem medijiem rakstos ļoti bieži ir pieminētas arī bērnu grupas. Un nevajag celt brēku, ja kādreiz kādu nejauši ir piemirsts pieminēt.
V14 grupa
12 • 07 • 2012 / 13:10
nu dīvaina mums tā slēpotāju tauta ir

12 • 07 • 2012 / 14:04
KUr bildes?
12 • 07 • 2012 / 16:56
A gadijuma Latvijas jaunatnes izlases biatlonists neizcirpa izlases slepotajam pogas?

Lai miers virs zemes un jusu abeldarzs pilns ar aboliem!

Ar cienu,
Vladimirs
vladimirs
13 • 07 • 2012 / 16:47
Sajas sacensībās nebija vadošo sportistu, kā arī nav svarīgas šīs sacensības.

14 • 07 • 2012 / 20:51
Kuri tad ir tie vadošie, kas it kā nebija? Sacensības ir svarīgas, turklāt nav svarīgi tie, kas nestartē.
Zorzi
14 • 07 • 2012 / 21:22
Lasot komentārus nevar nepamanīt, ka daudziem patīk aizstāvēt slēpotājus attiecībās ar biatlonistiem.
Runājot par vadošajiem sportistiem, tā škiet kā lieliska atruna...
Kuri tad ir šie zvaigznes? A.Liepiņš, J.Paipals, J.Ģērmanis, P.Ribakovs... vēl kāds piemirsts? Ja J.Damškalnu var pieminēt kā NEvadošo slēpotāju, tad kāpēc viņš ir izlasē? Viņš jau vairākas reizes ir pierādījis, ka identiskos apstākļos viņš ir labākais vai viens no labākajiem sprinteriem LV! Un ja D.Lūsa spēj viņu apsteigt, tad par ko vispār iet runa? Labi pārējie (Vēl J. Teters bija diezgan labs) nebija tie spēcīgākie, bet nevajadzētu atrunāties ar to, ka dalībnieku sastāvs bija vājš! Vismaz pirmie divi jebkuros apstākļos sprintā varētu būt kā līdzīgs ar līdzīgu ar jebkuru slēpotāju! Kaut vai par piemēru var ņemt pagājušā gada sprintu(200m) cēsu ielās, pusfinālā Lūsa atstāja Liepiņu ar garu degunu! Atrast vēl kādu piemēru ar Damškalnu?
Kopumā varētu apgalvot, ka nav vērts vislaik pieminēt "vadošo" sportistu neesamību, ja viņi tādi nemaz nav- vismaz sprinta distancē!
Nortugs
15 • 07 • 2012 / 14:46
Jaunā sezona ir sākusies. To var sajust pēc komentāriem. Kādreiz rolleru mačus sauca par atsleedznieku mačiem. Tas ir no tā cik kurš saskrūvēs aatraak ripojošas detaļas rolleros.Vai kaut ko izņems aaraa. Atšķirība ir diezgan liela. Daudz vairāk nekā slēpēs. Manuprāt daudz maz objektīvas ir sacensības ar viena ražotāja rolleriem,kā tas ir klasiskajā stilā ar ski go. Ar piebildi, ja visiem tiek izsniegti vienādi rolleri pirms starta.
Andis
15 • 07 • 2012 / 20:00
Jaunatnei gan visiem izskatās ka START rolleri
Andis
15 • 07 • 2012 / 20:03
Nu un, ka Lūsam pamatdisciplīna ir biatlons. Daži parasti uzsver un priecājas, ka tipa biatlonisti (arī februārī Skandināvijas kausā par Pužuli) pārspējuši tīros slēpotājus, it kā biatlonā būtu šaušana un peldēšana.
skiing
16 • 07 • 2012 / 08:16
Visi V & S 16 un jaunāki brauca ar STARTiem. Tikai paskatieties kādus kvalifikācijas rezultātus viņi uzrādija...

16 • 07 • 2012 / 09:08
Lai veicas sacensiibu organizeeshanaa un arii stiprus nervus, jo diemzheel dazhi nespeej noveerteet to, ka vinjsh ziedo laiku un naudu, lai sariikotu machus, bet tikai meklee kur piesieties.
Mums nav ne tuvu pasaules klases treneru un ne arii sportistu, toties ir augsta liimenja tehniskie delegaati.
Maartinjam
16 • 07 • 2012 / 13:50
Lai miers slepotaju pulcina un melles zel un aug, ari bruklenes!
Vladimirs
17 • 07 • 2012 / 08:02
Pilnīgi piekrītu skiing!

Biatlonisti treniņos slēpo tikpat daudz,cik slēpotāji,tāpēc ir loģiski,ka vadošie biatlonisti dažreiz ir ātrāki par slēpotājiem!

Pat pasaulē ir tendence,ka atsevišķi biatlonisti var līdzīgi mēroties spēkiem ar pasaules eliti!Un,ja tas notiek pasaulē,tad,kas tur tik dīvains,ja biatlonisti var apsteigt LV slēpotājus - entuziastus!
DD
17 • 07 • 2012 / 08:23
Nū cik zinu ne biatlonisti, ne slēpotāji negatavojas vasaras sacensībām, tapēc arī daudzi nestartē. Pagāšgad daži, kas bija stipri rolleros! Ziemā uz slēpēm zaudēja 10km pat pāris min. Piemēram šo sacensību uzvarētājs!
coldgel
17 • 07 • 2012 / 20:39
Nortug izēd di***!!!! Saprati...
18 • 07 • 2012 / 13:19
Izskaidro kāds tādu lietu-kāpēc uz fināliem liek čipus,ja finālbrauciena laiks rezultātos neparādās(izņemot VE)??Kur var redzēt finālu finiša laikus? Piem.,interesanti būtu salīdzināt A un B finālu laikus.
Paldies.
nezinīts
19 • 07 • 2012 / 14:59
Kārtējo reizi milzīgs priekš par n-tajiem kompetentajiem anonīmajiem komentāriem, kas liecina par to, ko distanču slēpošana kā parasti ir uz viļņa. Bezjēdzīgie salīdzinājumi, kuram, kas ir lielāks, kur zāle zaļāka utt.

Skaidrojums par laikiem finālos: kā pamata laika sistēma tika izmantota LSS Tag Heuer ar Vola racing programmu. Šai laika sistēmai sprinta finālos nav paredzēta opcija pievienot rezultātu. Čipi no Marathon sistēmas tika izmantoti tikai kā B sistēma.
M.Niklass
19 • 07 • 2012 / 15:23
M.N.
Jā,nu kaut kā tizli tas ir, ka nav finālu laiku,ziemā jau ar tas bija,man šķiet.
Vai nav doma to lietu sakārtot tā,lai būtu apskatāmi tie laiki, jeb pasaulē tā nedara?
Lai veicas!
nezinīts
19 • 07 • 2012 / 15:41
Laikam kāds finālā mēģināja rekordlaiku uzstādīt, tāpēc tik ļoti svarīgi zināt laiku. Sprintā jau taktiskā cīņās notiek finālos, ne visi mauc no sākuma līdz beigām. Bet tā jau nebūtu slikta, ja būtu pieejami arī fināla rezultāti laika ziņā.
results
19 • 07 • 2012 / 16:51
Nav brīnums, ka slēpotāji nespēj sasniegt augsvērtīgus rezultātus, jo tur ir jāliek lietā galva, kuras šķiet daudziem nav visai izglītotas...
to zirgs
20 • 07 • 2012 / 12:32
Īsti nesaprotu kāpēc Tu pie raksta par LČ sprintā(!) piemini 10km distanci? Nu un, ka zaudēja kā Tu saki " pat pāris minūtes..." Arī man pirms gadiem kāds zaudēja pāris minūtes... un neatceros, ka Lūsa uz rolleriem garajos gabalos kādreiz būtu bijis baigi stiprais?!!

Cik zinu tad Lūsa slēpošanas mačus izmanto kā treniņus- gan vasarā, gan ziemā! Manuprāt katram ir savi mērķi un savs ceļš... salīdzināt divus sporta veidus nav īsti normāli.

+ piekrītu Nortugam! Ja tik skaļi pasaka(pat apbalvošanas ceremonijā!!), ka nepiedalījās vadošie slēpotāji tad, kas ir Damškalns un ko viņš dara LV izlasē?

23 • 07 • 2012 / 16:05
Tāpēc ka Damškalnu neviens nenovērtē !!
Viņam ir piešķirts B Normatīvs tādēļ arī neskaitās vadošais slēpotājs !!
Rolleri
23 • 07 • 2012 / 20:34
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv